Bakgrund

Gösta Hägglund var en av åtta söner till Johan Hägglund, grundaren av AB Hägglunds & söner. 1922 startade företaget som byggde över hundra olika produkter, bland annat bussar, spårvagnar, tunnelbanevagnar, däckskranar och bandvagnar.

Han var designern och idésprutan. Johan Hägglund startade tillverkning av allt möjligt, en teknisk begåvning. Historien om Hägglunds börjar år 1899 då Johan Hägglund grundade snickerifabriken. Allt sedan dess har företaget anpassat och utvecklat sin verksamhet efter rådande affärsklimat.

Hägglunds & Söner startade 1922 och under årens lopp har företaget kommit att producera möbler, bussar, spårvagnar, tåg, en rad olika motorer (hydrauliska, elektriska), gruv- och tunnelmaskiner, växellok, elektriska drivlinor, kranar… och mycket annat.

1956 fick Hägglunds en förfrågan från Armétygsförvaltningen (KAF) om att bygga torn för modernisering av en äldre stridsvagn kallad Strv m/74. Totalt tillverkades 113 torn och den första leveransen skedde till armén 1957. Det var Hägglunds första uppdrag inom försvarsindustrin och innebar ett stort kliv framåt i kompentensen att börja tillverka militärfordon. Under 60-talet tillverkades bl.a. pbv 301 och 302, medan man under 70-talet fortsatte med en nytt bandklätt terränggående fordon, Bandvagn 206 (Bv206) som snabbt blev en stor global exportframgång.

1980 byggde Hägglunds en ny produktionsanläggning och Hägglunds Stridsfordon 90 (CV90) utvecklades.

Pbv301Norrlands-Systems-Hägglunds

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag är organisationen huvudsakligen uppbyggd kring huvudprodukterna BvS10 och CV90, samt den viktiga eftermarknadsverksamheten. Hittills har bandvagnar producerats i över 50 olika varianter vilka sålts
i över 12000 enheter och används i över 40 länder, medan CV90-familjen används av sju länder: Danmark, Estland, Finland, Holland, Norge, Schweiz och Sverige.

Norrland-Mars-2016-038En bit in på 2000-talet är innovation fortfarande basen för företagets framgångar. Bland framstående innovationer på senare tid kan nämnas nästa generations CV90 Armadillo, det ”osynliga” fordonet CV90 Adaptiv (vars termiska plattor, där man kan projicera valfritt mönster
i valfri temperatur, gör att fordonet smälter in i omgivningen och blir osynligt), samt den helt nya elhybridtekniken (för militära och civila fordon).

Nya generationer av människor och produkter kommer och går, men den naturliga kärnan av tekniska innovationer består… Den sitter helt enkelt i väggarna!

– Sedan 1997 har vi brittiska ägare och mycket har hänt genom åren såväl internt inom koncernen och ute i världen. Om företaget ska fortsätta att vara lika framgångsrikt i framtiden så handlar det om att hitta nya kunder som vi kan hjälpa mellan de order vi får på våra militära produkter. Med vår nya maskininvestering vill vi bredda och utöka vår verksamhet med legotillverkning, säger Johan Svanholm, underhållschef på BAE Systems Hägglunds
i Örnsköldsvik.

Vi på tidningens redaktion har sedan flera månader tillbaka planerat ett besök hos Hägglunds i Örnsköldsvik efter att vi publicerat ett pressmeddelande om en mycket stor maskininvestering, där den svenska maskinleverantören Euromaskin AB i samarbete med den tyska maskintillverkaren SHW rodde hem en mycket fin prestigeorder på ett golvfräsverk SHW Uniforce 6. Det är inte ofta man ser så stora maskiner och designen sticker verkligen ut, mer än väntat. Maskinen täcker en yta på över 80 kvm och här kommer man att kunna bearbeta hela skrov till sin tillverkning av stridsfordon och tanks till att erbjuda externa kunder 5-axlig bearbetning av detaljer upp till XXXXL-storlekar.

Dagens produktion och framtiden med ny maskinteknik

– Alla känner till vår verklighet och vi lever i en värld där vi som tillverkare av militära produkter inte får sälja till vem som helst vilket begränsar vårt kundområde. När vi nu inte fått vissa order är det krasst så att vi under 2017 kommer att ha en mycket stor överkapacitet i vår produktion, vilket leder till en oviss framtid för våra medarbetare ute i produktionen. Vi tror på framtiden och att vi kommer att få nya order men det är en osäker prognos, vilket leder till att med den investering som vi nu gjort så klarar vi av att hjälpa andra företag i regionen. Därför kommer vi nu att erbjuda kontraktstillverkning av externa produkter, lite tillbaka till hur det var på Hägglunds tid då vi tillverkade en mängd olika produkter och fordon som bussar, osv, förklarar Anders Jonsson, chef Maskinbearbetning, och Mikael Edlund, fastighetschef.

Vi ger oss ut i fabriken på närmare 40 000 kvm och Johan Svanholm och Anders Jonsson visar oss flödet i tillverkningen. Man har allt ”in house” från ax till limpa, allt från prototyptillverkning till serietillverkning. Vi startar med plåt i olika storlekar som vattenskärs i de grövre tjocklekarna upp till 150 mm. De mindre tjocklekarna upp till 25 mm laserskärs. Vi har en bearbetnings-avdelning med mindre fleroperationsmaskiner som tillverkar ingående komponenter till våra fordon. Allt går sedan vidare till bockning och manuell/robotsvetsning där man sammanfogar hundratals komponenter till ett skrov/kaross. De färdigsvetsade skroven som vi har i produktion idag väger upp till 7 ton. Dessa bearbetas sedan i två stora fräsverk.

Vi går förbi en kantpress från Ursviken 1 800 ton, 8 meter som bockar bl.a. pansarplåt och Anders Jonsson ger oss lite kuriosa runt detta material.

– När det gäller pansarplåt så är materialet hårt och ger kraftig återfjädring. För normal stålplåt är bockradien plåttjockleken, man kan gå ner snävare, men med pansarplåt måste du gå upp till 6 ggr plåttjockleken annars smäller plåten av. Detta händer ibland och det låter som ett pistolskott. Då duckar folk här inne, skrattar Anders.

Bakgrunden till företagets maskininvestering var att man behövde komplettera sitt 20 år gamla arborrverk, som med ålderns rätt kan få längre stillestånd. Vilket får stora konsekvenser för produktionen och leveranser ut mot kund.

Mattias Byström, produktionsteknik, tillsammans med maskinoperatörerna Ellen Österlund och Victor Vestberg.
Mattias Byström, produktionsteknik, tillsammans med maskinoperatörerna Ellen Österlund och Victor Vestberg.

– Lyckligtvis fick vi möjligheten av våra ägare att investera i en helt ny maskin och vi bildade ett team på 6 personer för att börja sondera bland världens maskintillverkare. I arbetet besökte vi MAX mässan i Stockholm under 2012 för att se vad mässan hade att erbjuda och besökte då Euromaskins monter där man ställde ut en maskin från sin agentur SHW, berättar Produktionstekniker Mattias Byström och förklarar att man hade sett en annons
i Tidningen Maskinoperatören där SHW visade upp en av sina maskinkoncept.

– Där har du historien bakom hur vi från att inte känt till fabrikatet till att vi inledde en dialog med Euromaskin och SHW. Vi fick direkt en bra kontakt med företagens representanter och beslöt oss för att lägga till dem i vår lista på 10 maskinfabrikat som kunde vara aktuella. Nästa steg var att på EMO
i Hannover 2013 besöka våra kandidater och presenterade våra tillverkningsprocesser för att utifrån detta få respons på vad man kunde erbjuda för maskinkoncept. Vi fick olika förslag från de 10 maskintillverkarna och fann efter en utgallring att det fanns 4 intressanta maskiner kvar för det slutliga beslutet, berättar grabbarna på BAE Systems Hägglunds.

Slutligen var det två italienska, en spansk och en tysk maskintillverkare kvar och nu följde fabriksbesök och många frågor behövde svar.

– Alla hade bra svar men när vi kom ner på detaljnivå var det slutligen bara en kvar som klarade av alla s.k. stresstester som vi försåg våra leverantörer med. Det var tyska SHW som tillsammans med Euromaskin gav det bästa intrycket, den bästa tekniska lösningen och man var det fabrikat som gav oss bästa flexibilitet, säger Johan Svanholm och Mattias Byström. De menar att;

– Anledningen till att vi valde SHW och Euromaskin är många och några exempel är maskinens konstruktion, flexibilitet, styrka, hastighet, ergonomi och säkerhet. Självklart handlar det också om personligt bemötande mot oss som kund och den framtida relationen vi ser framför oss som mycket viktig.

De ergonomiska kraven som BAE Systems Hägglunds hade på maskinoperatörernas arbetsplats uppfylldes på ett mycket bra sätt.

– Vi satte höga krav på maskinleverantören och stora förväntningar på att våra maskinoperatörers ergonomiska förutsättningar skulle tillgodoses. Det handlar om en arbetsplats där man arbetar 8 timmar per dag och i många år, så här handlade det om att få till en optimerad hytt med höj och sänkbar operatörspanel, samt en sittplats för operatören, säger Anders Jonsson

– Det är mer som en bekväm lastbilshytt än en traditionell operatörshytt och vi har t.o.m. stereo i hytten, säger operatör Victor Vestberg.

– Här kör vi nu idag olika jobb, både mindre och större detaljer men som du ser så finns det plats för en kaross till CV90 utan problem. Vi har två styrda rundbord i maskinen, det ena tar 20 ton vilket är löstagbart och det andra tar 50 ton, säger Mattias Byström på produktionsteknik. Han tillägger att han ser något unikt med maskinen vi har framför oss och att med den storleken kunna köra 5-axlig simultan bearbetning Vi har mjukvara för att kunna utnyttja denna option. Vi använder oss av Catia V5:s CAM program och ser stora fördelar med 5-axlig bearbetning, säger Mattias Byström.

 

SHW

Vi ber grabbarna på Euromaskin att berätta lite om maskininstallationen och ge oss så mycket tekniska fakta som vi kan få, då vi har en mycket ovanlig och unik maskin.

– Installationen skedde till semestern 2015 och vi hade tillsammans med kunden satt upp en deadline v.32 och v.31 var vi igång med detaljtillverkning, berättar maskinsäljare Joel Paldanius som tillsammans med ett team från SHW höll leveransdatumet och körklar maskin enligt specifikation.

– Mycket imponerande och vi är mycket nöjda med hur SHW och Euromaskin har skött hela affären. Skulle något hända med maskinen så är det i alla fall rätt folk som vi har att göra med, säger Johan Svanholm.

Här följer tekniska fakta om maskininvesteringen som är den idag största maskinen i Norden som SHW levererat och installerat. Man har från SHW stor erfarenhet av maskininstallationer i denna storlek och man har ett 50-tal maskiner installerade i Tyskland, menar Sebastian Abele, Försäljningschef norra Europa på SHW.

– Vi på Euromaskin har nöjet att samarbeta med en av världens främsta tillverkare av stora fräsverk. De är ledande inom området och utvecklar såväl mjukvara som hårdvara själva. Den svenska marknaden sätter allt tuffare krav på precision och flexibilitet och med SHW känner vi att vi kan möta efterfrågan med de krav som industrin ställer idag, säger Mattias Peterzon, Försäljningschef Euromaskin AB som har generalagenturen i Sverige.

Maskinen är SHW fräsgolvverk modell Uniforce 6, längd x-axel 16 meter, hastighet 2 – 36 000 mm/min, längd y-axel 4,1 meter, hastighet 2 – 24 000 mm/min och längd z-axel, 1,6 meter, hastighet 2 – 24 000 mm/min.

Antal NC bord är två, bord 1;, 3 x 3,5 meter med W-axel, längd 2,5 meter, max last 50 ton. Bord 2;, 1,6 x 1,6 meter, max last 20 ton, bordet är löstagbart. Bägge borden har luft- och hydraulikanslutning i bordcentrum för styrning av t.ex. externa spännanordningar.

– Verktygsmagasinet har 150 verktygsplatser. Maskinen är utrustad med det unika ortogonalhuvudet från SHW med steglös a-axel. C-axeln sitter monterad i rammen och är även den steglös. Varvtalsområde för frässpindeln är 0 – 5 000 rpm. Flertalet fräshuvuden finns tillgängliga från SHW och maskinen kan ”växla” dessa själv beroende på typ av produkt och bearbetning, maskinen kan köra 5-axlig simultanbearbetning, förklarar Joel Paldanius på Euromaskin.

Norrland-Mars-2016-050
Joel Paldanius, Euromaskin AB, och Sebastian Abele, SHW GmbH.
Norrland-Mars-2016-047
Operatören Victor Vestberg på sin arbetsplats som har många ergonomiska fördelar och där kraven på en tyst och bekväm hytt blev tillgodosedda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here