I industrialiseringens början gjordes allt arbete manuellt. Så var fallet även med all materialhantering när de första stans- och laserskärmaskinerna såg dagens ljus. Efter hand insåg man nödvändigheten av att automatisera hanteringen av material in och ut ur sina produktionsmaskiner på ett driftsäkert sätt.

Automatisering är en förutsättning för att svensk industri skall kunna fortsätta att utvecklas och stärka sin position som ledande i Världen när det gäller att tillverka produkter i högsta kvalitet. En framgångsrik underleverantör måste varje dag arbeta med förbättringar och ha en passion för tillverkningsprocesser. Företagsledning och medarbetare måste ha en tydlig vilja att utvecklas tillsammans, kombinera år av erfarenheter med nya tankar och idéer. På Bengtssons Mekaniska i Forserum går man den vägen och utvecklats från generation till generation. Idag ägs företaget av syskonen Niclas Bengtsson och Susanne Forndal. Kenneth och Rosa Bengtsson byggde upp företaget som grundades 1969. Det började med att Kenneth skaffade en supportsvarv och började tillverka olika komponenter. Och på den vägen är det.

– Pappa arbetade kvar här i några år efter att jag och min syster tog över 2006 men en dag fick han nog, släppte svetsen ifrån sig och sa, nej nu får det vara nog och gick hem för gott, skrattar Niclas Bengtsson.

nr-1-2016-del-2-051
Micke Pettersson operatör på Bengtssons Mekaniska och Richard Uppenberg från maskinleverantören Din Maskin visar några av de detaljer som man nu skär i den nya fiberlasern.

Bengtssons Mekaniska i småländska Forserum har expanderat starkt historiskt. År 2001 flyttade företaget till nuvarande adress, till en då helt nybyggd lokal om 5 000 kvm. Man är ett modernt verkstadsföretag med starkt miljötänkande och en renodlad underleverantör.

Bengtssons Mekaniska satsar stort på en modern produktion vilket kräver senaste maskinteknik och nya produktionsmetoder att utveckla en maskinpark med kapacitet för tillverkning inom bland annat vård och omsorg, butiksinredningar och produktexponering. Framförallt har familjeföretaget utvecklat över 50 års erfarenhet av att förädla kreativa idéer till färdiga kvalitetsprodukter. Den småländska klurigheten när den är som bäst. Bengtssons Mekaniska är ISO 14001 och ISO 9001 certifierade.

– Sedan många år har vi satsat på att bli det kompletta verkstadsföretaget. Vi har en helhetssyn på vår produktion. Det betyder att vi engagerar oss i alla momenten från en lös idé fram till leverans av den slutliga produkten. Vi lägger stor vikt vid den tekniska utvecklingen, försöker hitta effektiva lösningar. Vi testar och förbättrar produktionsmetoder. Vi ändrar, lägger till och drar ifrån. Allt för att skapa en högklassig produkt som fungerar i praktiken. Vi har hållit på så här i snart 50 år och vi tänker fortsätta, nu tar vi ytterligare ett teknikkliv in i den automatiserade produktionen, säger Niclas Bengtsson.

Vi ber Richard Uppenberg på Din Maskin med 20 års erfarenhet av plåtbearbetning och teknik, att berätta om maskininvesteringen på Bengtssons och vilka möjligheter det skapar.

– Maskinen som nu står på plats ute i fabriken och som installerades i slutet på 2015, är en Prima Platino fiberlaserskärmaskin på 4 kW och utrustad med ett Compact Server plåtlager som är ett kompakt, högteknologiskt, automatiskt plåtladdnings- och sorteringssystem och en LST hanteringsutrustning som automatiskt laddar plåtar in i maskinen, plockar ut detaljer från maskinen och i nästa steg, automatisk sortering av skurna detaljer och staplar dem i programmerade koordinater. Vilket ger en möjlighet till obemannad körning dygnet runt som då ökar kapaciteten och flexibiliteten för Bengtssons Mekaniska ytterligare och Richard Uppenberg tillägger;

– Prima Power LST-robot för laser utmärker sig som det enda systemet på marknaden som plockar detaljerna inne på skärbordet och inte när plåten är färdigskuren och växlats ut. Detta säkerställer att inte detaljerna fastnar i restgittret, vilket har visat sig vara ett problem för andra system. Detta med att plundra och stapla de färdigskurna detaljerna har tidigare varit ett av de största problemen vid automatisering av laserskärmaskiner men nu har Prima Power löst detta. Så här står vi nu framför det senaste inom laserskärning med flygande optik.
nr-1-2016-del-2-056nr-1-2016-del-2-050

 

 

 

 

 

 

 

Richard Uppenberg informerar att den nya maskingenerationen av fiberlaser från italienska Prima Industrie har högre effekt och förbättrad prestanda än tidigare modeller och den nya versionen av Prima Power Platino kännetecknas av förbättrad skärkvalitet, reducerade cykeltider, förbättrad processkontroll och nya automatiska funktioner för obemannad körning. Han menar också att branschen många gånger har fokuserat för mycket på maskinens effekt och skärhastigheter. Det är visserligen viktigt, men industrin har ibland glömt en sak och det är hur du som tillverkare tar hand om färdiga detaljer på ett bra sätt. Här har Prima Power kommit väldigt långt och vi ser här på Bengtssons den tredje anläggningen som nu finns på den svenska marknaden med det nya systemet som plockar detaljerna inne på skärbordet.

  • LST roboten förflyttar sig intill lasermaskinens skärhuvud och plockar detaljen precis efter den skurits lös, alternativt griper tag i detaljen precis innan sista snittet ”RALC” (Robot Assist Last Cut) så att exempelvis detaljer i tunt material eller komplexa geometrier inte kan låsa sig i restgittret. Roboten jobbar med vacuumsugkoppar och magneter.
  • Processen att plocka inne på skärbordet tar ett antal sekunder men ger en mycket säker produktion med de skurna detaljerna automatiskt staplade på pall med hög precision redo för transport till efterföljande manuella eller automatiska processer såsom exempelvis robotiserad kantpressning.
  • Det unika konceptet med LST-Laser kan kort beskrivas som jämförelse med andra system på marknaden, att man inte vare sig manuellt skall behöva separera/sortera detaljerna och restgittret, eller riskera att sakna programmerade detaljer som följt med restgittret pga. låsningar.
  • Systemet har kapacitet att hantera skurna detaljer upp till fullformat (3000x1500mm) med detaljvikter upp till 200kg. Systemet har alltså ingen absolut tjockleksbegränsning och det finns kunder med LST som kör detaljer upp till 15mm tjocklek.
  • Operatörens ergonomi och effektivitet med LST laser är viktiga punkter att belysa. Arbetets innehåll förändras där tid frigörs till planering, programmering eller andra arbetsmoment i produktionen.

Niclas Bengtsson ger sina synpunkter på investeringen och tekniken.

– Varför vi bestämde oss för att investera i just fibertekniken handlar mycket om service, underhåll och mindre energiåtgång. Det och givetvis också, att vi vill ta nästa steg i vår utveckling av vår maskinpark och investera i ny teknik. Vi har sedan tidigare två CO2 laserskärmaskiner med olika automationslösningar och kände att nu var det dags för fiberskärteknik. Men fiberlaser utan automation var aldrig aktuellt för oss då vi inser att vi måste fortsätta att automatisera för att hänga med i den rådande konkurrensen som är ute på marknaden och den är stenhård med prispress och du måste tillgodogöra dig de tidsbesparande och effektiva lösningar som kommer ut på marknaden.

– Nu är det också så här att jag och min syster fattar snabba beslut när det väl är dags, snabba och genomtänkta beslut, så när vi hörde oss för om leveranstiden så förstod vi att det var bara att slå till och göra affär. Och eftersom önskelistan alltid är lång så måste man i alla fall försöka att hänga med i teknikutvecklingen, förklarar Niclas Bengtsson och han säger att om man inte hänger med och är nyfiken på hur man kan bli bättre då blir man omkörda till slut och då tappar man kunder.

– När vi har genomgång med våra kunder, de som man arbetar väldigt nära med och det handlar om nya uppdrag och nya produkter, då bör man tänka flera steg framåt och fundera, vad behöver vi på Bengtssons Mekaniska för maskin, teknik och kunskap för att klara nya utmaningar för vår produktion. Den tanken följer med oss varje dag, avslutar Niclas Bengtsson.

Operatörerna Micke Pettersson och Jimmy Grahn är ansvariga för den nya fiberlasern.
Operatörerna Micke Pettersson och Jimmy Grahn är ansvariga för den nya fiberlasern.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here