Här kontrolleras mått och läge av Ramo Redzovic, Musto Mustafa och Lars ”Krille” Björck.

– Detta är definitivt en långsiktig satsning från starten av företaget och in i framtiden, säger VD Gösta Karlsson och menar att det är mer lönsamt att tillverka allt i eget hus än att inte ha kontroll på kvalitet och leveranstider genom att lägga tillverkning i länder som är billigare.
– Man glömmer bort alla transportkostnader och de kulturella skillnader som finns, plus att med egna produkter behöver du enligt vårt tänk ha kontroll över tillverkningen. Vår grundfilosofi har alltid varit att ha all tillverkning i eget hus där konstruktion och produktion samarbetar nära tillsammans i alla led. Allt startar med ett tomt vitt papper och slutar med våra serviceavtal, däremellan kontrollerar vi hela kedjan.
Mitt möte med grundaren till ELME i Älmhult, Gösta Karlsson blev lite annorlunda än vad jag hade trott från början när jag satte mig i bilen och återigen begav mig till Småland. Det visade sig att konstruktören och entreprenören var och är mer i verkstaden än på kontoret.
– Det kliar i fingrarna och jag måste vara i verkstaden och lösa problem, lära mig nya saker och komma med råd, det är ett intresse. Se att produktionen fungerar och att vi i företagsledningen förstår och ser hur våra beslut påverkar tillverkningsprocesserna. Min son som också arbetar på företaget tycker som jag ”att vara på verkstadsgolvet är inget arbete, det är en hobby”, säger Gösta.
Men han kunde också svara på mina ledarskapsfrågor. Så innan vi pratar automatisering och nya maskininvesteringar så ställer vi nyfiket några frågor om…

Marek Janukiewicz från maskinleverantören Stenbergs
visar en av många automatiserade maskiner från Okuma.

Hur är klimatet i svensk industri idag?
– Jag tycker inte att man skall klaga men visst finns det politiska beslut både på kommunal och riksnivå som egentligen försvårar för oss att driva företag i Sverige. Men rent allmänt så fungerar det bra. Jag brukar säga att endera är man som framgångsrik företagare smart och löser alla problem eller också är man inte lika smart men lyckas ändå att hålla sig ifrån alla fallgropar, det bara snubblar rätt och man vet inte varför. Jag tillhör den senare för jag menar man måste ha tur, en massa tur. Detta kan låta lite kontroversiellt och utmanande uttalande men jag menar också samtidigt att tur är något man förtjänar genom att man gör grundarbetet rätt i företaget.
Jag som reporter kan bara hålla med, det var som Ingemar Stenmark sa en gång; ” Konstigt, ju mer jag tränade desto mer tur fick jag”.

Vad är era grundvärderingar i företaget?
– Vad vi alltid har mött och som format oss i vårt arbete är prispress på våra produkter. Så vi måste vara effektiva och kunna hantera detta. Prispressen hamnar i konstruktionen och produktionen, så vi måste ha kostnadskontroll. Och det får vi bl.a. genom att ha all tillverkning i huset. Det har jag som ägare aldrig tummat på. Man kan säga att vi har den filosofin att vi vill ha kontroll från ax till limpa. En annan filosofi vi har är att vara kvar inom vårt område och vara specialiserade på det vi gör. Inte köpa andra tillverkare för att få fler ben att stå på utan ta hand om vårt och bli riktigt duktiga på det vi gör.
– Om vi pratar produktionsutrustning så tänker vi så här på ELME, att om vi köper en maskin till vår produktion och belägger den till 100 %, varför skulle då en underleverantör kunna göra detta billigare, så enkelt är det. Maskinen kostar ett antal kronor i timmen vem som än äger den och då har vi den filosofin att har vi maskinen och styr över tillverkningen i eget hus, så är det vår vinst. Och glöm inte att vi är smålänningar, skrattar Gösta.

Antalet palettplatser i anläggningen är 54 men det räcker inte
till utan det behövs fler paletter för att täcka alla olika produkter.
Sällankomponenter som tillverkas, där lagras kuberna
separat på pallställ utanför anläggningen.
Alla färdigladdade kuber/fixturer växlas allteftersom in i FMS systemet intill
genom att en hanteringsutrustningen där maskinoperatörerna
laddar och plundrar. (ser ut som en lägesställare). (se foto).
– Vi skulle egentligen behövt ett större system men produktionsyta,
väggar och tak gjorde att vi fick begränsa vårt FMS,
det fanns helt enkelt inte någon plats, förklarar Gösta.

Framtidens utmaning att lösa för företaget

– Orosmoln finns ju alltid. Om vi ser tilbaka så har vår bransch haft 10 % årlig tillväxt i många år. Transporter och containertrafik över hav och på land har ökat under en längre tid och vi ser det inte som troligt att den tillväxten kommer att fortsätta så. Andra orosmoln är politiska och handlar om handelshinder, blockader mot länder och strafftullar. Att frihandeln skall drabbas och att då antalet transporter globalt kommer att sakta in, säger Gösta.
– Pratar vi om produktionen så handlar det om ökad automatisering och den tuffa utmaningen när det gäller maskinbearbetning så är det spånor och åter spånor som vi brottas med. Spån som fastnar inne i maskinerna som vi inte får ut på ett bra sätt, men Okuma har gjort förbättringar och här har man monterat munstycken överallt i bearbetningsrummet på maskinerna som formligen tvättar och sköljer bort spånorna ur maskinen vilket vi ser som ett bra sätt att bli av med problemen, förklarar Gösta.

Detta för oss in på den senaste investeringen ute på verkstaden där många miljoner har satsats på en helt ny anläggning där man kopplat samman tre maskiner med ett FMS system. ELME går härmed vidare i sitt automationstänk och bygger vidare mot full automatik med senaste tekniken.
– Detta är Stenbergs en av de största installation hittills i Sverige, när det handlar om storlek på anläggning. Vi har nu sedan hösten 2016 tre horisontella fleroperationsmaskiner Okuma MA-500HII kopplat till ett Fastems FMS -system med 54 palettplatser, säger ansvarig maskinsäljare Marek Janukiewicz.
– 1987 köpte vi första svarv av Stenbergs, en Okuma som fortfarande är i drift. Vi har ett 20 tal maskiner ute i verkstaden och vi håller oss till tre-fyra fabrikat men Okuma är det fabrikat som vi har flest maskiner av. När det gäller våra svarvar så är det bara maskinfabrikat Okuma och alla är automatiserade på något vis. De första maskinerna automatiserade vi själva med egna robotlösningar, idag har vi industrirobotar som betjänar maskinerna och det senaste är vår nya anläggning med tre fleroperationsmaskiner kopplat samman i FMS, säger Gösta Karlsson.
– Vi började automatisera i mitten på 90-talet dels genom att bygga egna robotar som till idag utvecklats till att vi investerat i en helautomatisk produktionslinje, en fabrik i fabriken kan man säga. Tittar vi på vårt senaste köp så ersätter anläggningen tre äldre fleroperationsmaskiner från Okuma som tuggat och gått i över 45 0000 produktionstimmar plus att vi får en bättre flexibilitet
i att hantera våra kuber/fixturer i FMS kranen. Detta ger också mycket bättre möjligheter att köra mer obemannat än med våra tidigare maskiner som var automatiserade med palettpooler, säger Gösta Karlsson.

Om vi tittar lite närmare på den nya investeringen så handlar det om en högproduktiv tillverkningscell där automation är i centrum tillsammans med högeffektiva bearbetningsmaskiner i linje. Här skall man kunna tillverka komponenter dygnet runt utan avbrott och man har skapat förutsättningar för detta med hjälp av teknik. Vi ber Marek Janukiewicz ansvarig maskinsäljare på Stenbergs om tekniska fakta och lite om hur man resonerar på Stenbergs när det gäller hur man tillgodoser svensk produktion med maskinutrustningar.
– ELME har investerat i 3 stycken Okuma MA-500HB, horisontella fleroperationsmaskiner som har varit en av storsäljarna under många år. En mycket populär maskin som uppfyller alla de högt ställda kraven från industrin
i Europa. Begrepp som ”Thermo Friendly Concept” vilket innebär att temperaturförändringar kompenseras av styrsystemet och ”Single Source”, samtliga komponenter såsom motorer, mekanik och styrsystem kommer från EN leverantör, gäller i allra högsta grad MA-serien där kraven ofta är mycket höga. Okumas maskiner innehåller den senaste intelligenta teknologin för att göra bearbetningen snabbare, enklare och mer lönsam. Konstruktionen bjuder på en mycket stabil bädd som står på endast 3 punkter vilket gör maskinen lätt att installera samt blir mindre känslig för ostabila golv. Exempel på andra viktiga saker är kylda kulskruvar i X och Z, kylning av motorns infästning i Y samt en kraftig spindel med olja-luftsmörjning, 3 års spindelgaranti oavsett varvtal ingår.

Tekniska data:
Rörelseområde X,Y,Z – 700 x 900 x 780
Spindel BT50, 6.000 rpm, 30 kW, 606 Nm
BT50, 12.000 rpm, 30 kW, 606 Nm
Palettstorlek 500 x 500 mm
Antal verktyg 240 st, Snabbtransport 60 m/min.

Maskinerna har stora verktygsmagasin med vardera 240 verktygsplatser i magasinet i varje maskin, vilket ger 720 verktyg för produktion vilket ger stora fördelar med noll ställtid i automatiska verktygsbyten, också en form av automatisering.
Okuma arbetar med olika tekniska lösningar för att snabbt och effektivt få bort spånor ur maskinen, för tittar man generellt på industrin idag så producerar man mer spån nu än tidigare totalt sett, så här på ELME har maskinerna från Okuma med en mängd spolmunstycken monterade inne i bearbetningsutrymmet som ”tvättar” bort spånorna så de faller ner i spåntransportören.
Partner i installationen på ELME är Fastems som är en ledande leverantör av fabriksautomations-system med ett heltäckande sortiment av lösningar och tjänster.
– Alla våra produkter och tjänster har till syfte att öka produktiviteten hos din tillverkning genom automation och obemannad produktion. Fastems hjälper dig att uppnå dina produktionsmål med hjälp av sitt 8760-koncept för fabriksautomation och obemannad produktion. Produktsortimentet omfattar allt från flexibla tillverkningssystem (FMS) till industrirobotar, säger Henrik Brodén på Fastems i Sverige.
– ELME har investerat i ett Fastems FMS med plats för 54 maskinpaletter som kan köras i vilken som helst av de tre maskinerna. Detta efter hur maskin och verktygsstatus, belastning i respektive maskin är dvs. full flexibilitet.
I just ELME´s system finns verktygskontroll med, detta innebär att FMS-styrningen MMS 5 övervakar livslängden på varje enskilt verktyg i maskinerna och skickar inte in en palett om det inte går att slutföra programmet. Finns inte verktygstid kvar skickas en annan palett in istället och operatören får i FMS-styrningen reda på exakt när respektive verktyg måste skiftas. Även NC-programmen skickas till respektive maskin från FMS-systemet och tas bort efter avslutad cykel.
ELME är ett typexempel på hur svenska företag med produktion i Sverige bör agera för att behålla sin konkurrenskraft i ett högkostnadsland, med rätt form av automation på sin maskinpark går det att vara konkurranskraftig. Bevis på detta ser vi idag då svenska företag tar hem produktionen igen, vilket är glädjande för svensk industri.

Produkterna tillverkas i 5 grundmodeller med ett hundratal varianter där kunden kan bygga sitt aggregat enligt ett system av moduler för sina individuella krav och funktion.
Det handlar om material i högkvalitativt stål för att klara de påfrestningar som hanteringen av containers, lastade eller tomma, i höga farter och med vikter upp till 45 000 kg.

Oket anpassas efter ett interface beroende på om det sitter på en gaffeltruck, kran eller Reach Stacker.

Henrik Brodén försäljningschef från Fastems AB, en av integratörerna i den
senaste maskin och FMS investeringen.

Avslutningsvis så frågar vi Gösta Karlsson vad som är viktigt när man ska göra en bra maskinaffär och varför valde man Okuma.

– Det handlar nog mycket om att första maskinen och andra maskinen fungerar på bästa sätt och här har vi nästan aldrig haft några problem med Okuma. Vi är väldigt nöjda med deras service och applikationstekniker som kan skärande bearbetning. Sedan handlar det mycket om att våra duktiga maskinoperatörer gillar och är vana vid styrsystemen. Då kan man köra alla maskiner om t.ex någon blir sjuk, då har vi backup, man behöver inte tänka om utan allt fungerar som vanligt. Spelar ingen roll om operatören kör svarv eller fleroperationsmaskin, det är samma system. Tittar man på totalkakan så är många fabrikat lika på många sätt men som sagt vi har inte varit missnöjda en enda gång och man är en av de ledande fabrikaten i världen och Stenbergs är en stabil partner till oss.
Mötet är över, 2 timmar har gått snabbt och Gösta Karlsson skall på nästa möte. Det blir en lång dag som vanligt och vad vi förstår så är

Grundaren, konstruktören, ägaren och vd Gösta Karlsson ELME Spreader AB och Marek
Janukiewicz maskinsäljare från Stenbergs tackar varandra för en lyckat affär och installation.

ofta Gösta sist hem från fabriken, där han ofta som siste man fyller på maskinerna för obemannad körningen och kontrollerar att allt är ok från FMS anläggningen.
– Allt fungerar fint som sagt, sen var det här med spånor och olja i kylvattnet, det måste jag, mina medarbetare och maskinleverantören arbeta vidare med en ännu bättre lösning imorgon, säger Gösta Karlsson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here