Den mindre skärvätsketillverkaren Chemirol har ett eget ”recept” på skärvätskan BioCut som skapades för 27 år sedan. Genom att tillverka en skärvätska som innehåller vegetabiliska oljor har man fått bukt med många av problemen som finns ute i verkstäderna.
Företaget Chemirol AB startade 1989 i köket hemma hos tomatodlaren Bengt-Åke Beng i Helsingborg. Idén med att skapa en miljövänlig skärvätska kom ursprungligen från en gammal vän som jobbade inom verkstadsindustrin. Han delade med sig av sina upplevelser till Bengt-Åke, vilket var allt ifrån allergier till eksemproblem.
Detta var något Bengt-Åke sa till sig själv att han skulle lösa, och det var precis vad han gjorde. 1993 kunde han stolt presentera en helt ny skärvätska för marknaden. Men under tiden så byggde han ett hus och köket blev mer eller mindre ett laboratorium så frun var inte lika glad.
Även om lanseringen gick bra återstod problem som behövdes lösas. Med åren som gått har han förfinat produkten till vad den är idag. Tack vare denna uppfinning har många maskinoperatörer en säkrare arbetsmiljö. Idag är företaget ett familjeföretag som drivs av hans två söner David Beng Sundström och Fredrik Beng.
Pappa Bengt-Åke finns numera i bakgrunden och med all rätt då Bengt-Åke som fyller 80 år under året, har varvat ner lite grann.
– I många år har verkstadsindustrin haft problem med skäroljor baserade på farliga mineraloljor med emulgatorer. Min ide var att göra något mycket bättre därför började jag 1990 experimentera med vegetabiliska oljor och fastnade då för högraffinerad rapsolja. Efter ca fem års arbete kunde jag presentera en färdig Bio-Skär 2000 numera BioCut, säger Bengt-Åke Beng och tillägger;
– Ingen ska behöva drabbas av allergier eller eksem efter arbete med skärvätskor och det skall sägas att det finns idag en allt större miljömedvetenhet som ökar intresset för naturliga produkter.

Vi ber David och Fredrik att förklara hur skärvätskan fungerar och vad den har för egenskaper

Bengt-Åke Beng och Roger Fransson pratar miljöfrågor medans man fyller tanken med skärvätska. – Vi använder en faktometer och mäter skärvätskans kondition. Är värdet för högt fyller vi på med vatten och i detta fallet så är värdet för lågt och då häller vi i skärvätska.

– Vi använder jonstrukturerat vatten tillsammans med rapsolja som håller skärvätskan ren och fräsch. Det stora problemet med andra skärvätskor på marknaden är att man tillsätter emulgatorer för att mineraloljorna skall kunna blanda sig med vatten. Då uppstår problemen med spilloljan och gejderoljan som blandar sig med kylvätskan. Man får i efterhand en ofräsch skärvätska med bakterier och svamp som i längden luktar. Med vår skärvätska BioCut slipper man alla dem här problemen och man får fräscha slutprodukter samt alltid rena maskiner.
– Förr eller senare behöver du byta ut din skärvätska. Det kan vara för att du förbrukat de råvaror den innehåller eller för att du fått ett problem som inte går att åtgärda på annat sätt än att byta ut skärvätskan.
– Innan vi byter skärvätskan rengörs maskinen. Det man tvättar bort är avlagringar i maskinen och desinficerar systemet från bakterier, svamp m.m. Det tar c:a en dag att rengöra en maskin ordentligt, säger Fredrik Beng.
När rengöringen är klar, här har Chemirol en egenutvecklad produkt som man säljer, måste man dränera systemet. Det är viktigt att rengöra ordentligt så att man får bort all gammal skärvätska. Om rester

Roger och Stefan diskuterar renheten i och runt maskinen som blivit mycket bättre.

finns kvar påverkas den nya skärvätskan negativt. Det kan exempelvis finnas kvar mikroorganismer i tanken, och då räcker det med 20 cl gammal skärvätska i ett system på 1000 liter för att mikroorganismerna ska kontaminera det nya systemet på bara några veckor.
– Vad det handlar om är att anpassa skärvätska till olika metaller och material som man bearbetar. Man kan inte ha en generell blandning utan måste anpassa sina smörjmedel beroende på hur man skall bearbeta och vad man skall bearbeta, det är mycket viktigt att påpeka. Vissa material behöver bindemedel i kylmedlet, andra material behöver mycket rostskydd osv, det finns ett tiotal varianter som styr procenthalten i skärvätskan, förklarar Fredrik Beng.
– Som sagt det är procenthalten som styr när man blandar sin skärvätska beroende på hur och vad man skall bearbeta. För enkel bearbetning, sågning och slipning vill man ha en tunn skärvätska. Vid tuffa bearbetningar skall man ha en fetare blandning tex vid gängning och tuffa material.
För mätning av procenthalten i skärvätskan så använder man sig av en refraktometer. Instrumentet används för att alltid ha koll på sin olja så att den inte blir för tunn eller för tjock.
Vi besöker IKV Tools AB i Forsheda som är en verkstad där man använder sig av skärvätskor och oljor för att smörja och kyla olika bearbetningsprocesser. Idag handlar det främst om avdelningen med fleroperationsmaskiner som alla körs med Chemirols BioCut.

Vad har det inneburit för miljön ute i produktionen och hur länge har man använt BioCut från Chemirol, frågar vi Ulrika Magnusson som är inköpare av arbetsmiljöprodukter och förnödenheter

Maskinen är ren och redo för nya jobb.

– Det skedde en förändring på marknaden och det fabrikatet som vi använde oss av bytte leverantör. Efter ett långt och bra samarbete får man en personlig kontakt med de personer som levererar utrustning till vår fabrik. Det handlar om allt från verktygs- och maskinleverantörer till elektriker och IT-leverantörer, säger Ulrika Magnusson och menar att en affär stor som liten alltid i grunden beror på personlig kontakt och förtroende. Sedan måste givetvis varan eller tjänsten man köper vara av högsta kvalitet.
– Skärvätska måste finnas i produktionen annars fungerar det inte. Och vi har köpt skärvätska av Stefan Turesson på Duroc som hjälpt oss en hel del men då var det ett annat fabrikat, säger Ulrika Magnusson och Stefan förklarar;
– Chemirol är Duroc Machine Tool AB:s nya leverantör av skärvätskor, systemrengörare, smörjmedel samt utrustning för skötsel och hantering sedan januari 2017. Och Ulrika på IKV Tools ville gärna fortsätta att samarbeta med mig, så det togs en kontakt med David och Fredrik på Chemirol och man bestämde ett möte och på den vägen är det.
– Jag tänkte att, varför inte, prova något nytt och jag hörde mig för lite bland andra kollegor som använder Chemirol och skärvätskan fick bra betyg från dem, de har ett gott rykte bland användare. Med förtroendet och det tidigare samarbetet med Stefan Turesson som fungerat bra så provade vi i en maskin från början och efter ett längre test där operatörerna fick ge sina synpunkter så bestämde vi oss för att byta

Glada miner då arbetsmiljön har blivit betydligt bättre. Underhåll av maskinerna har
också minskat vilket ger färre produktionsstopp och mer tid för operatören för annat.

fabrikat, säger Ulrika Magnusson.
– Kanske slump och lite tur men så är det ibland i affärslivet men som sagt vi ber inte om ursäkt utan utmanar alltmer de stora fabrikaten och känner att vi har en mycket bra produkt att sälja, säger David Beng Sundström på Chemirol.
– Mina kunskaper om och runtomkring skärvätskor och arbetsmiljö handlar om att jag innan jag började som säljare 2013 så har jag arbetat hela mitt yrkessamma liv inom produktionen. Så jag kommer från verkstadsgolvet som användare och är nu den som vill hjälpa till med skärvätskehanteringen ute i tillverkningsindustrin, säger Stefan Turesson på Duroc Machine Tool.

Vi går ut i verkstaden och tittar på produktionen där Roger Fransson numera arbetar i en bättre miljö än tidigare. Roger och Stefan Turesson diskuterar renheten i maskinens bearbetningsrum som blivit mycket bättre. Och produktiviteten har höjts.
– Ibland såg jag inte in i maskinen med den förra skärvätskan p.g.a en hinna av skum, olja och fett. Chemirols skärvätska är transparent och det ger mig möjlighet att följa bearbetningen genom fönstren. Smuts, rostangrepp och bakterier har blivit avsevärt mindre och i princip försvunnit. Det är även nu lättare att blåsa bort vätskan och den dunstar delvis också plus att vi blåser allt mindre på våra detaljer vilket gör att skärvätskan inte sprids ut i luften i de mängder som den gjorde tidigare. Renligheten är också mycket bättre, förr låg det mycket avtorkningspapper över allt. Även rosten under skruvstycken och är helt borta.
– Jag och mina kollegor gillar också att BioCut fungerar till alla typer av bearbetningar och alla material, man har en skärvätska punkt slut. Andra fabrikat har flera varianter på sin skärvätska och man måste man byta och/eller ändra tillsatsen i skärvätskan beroende av material. Det kan hända och har hänt att man någon gång har blandat ihop de olika varianter av skärvätska och bytt fel. Att vi nu har en gör vardagen mycket enklare.
– Vi har fått ihop allting i en vätska och fått det att funka och det handlar om många års utveckling och lite forskning från att vår far kom ut med sin skärvätska BioCut och det handlar i grunden om en s.k. semisyntetisk skärvätska mycket vatten, lite rapsolja, lite tvål och lite hemligheter, säger David och Fredrik på Chemirol.
– Här har det skett en utveckling under åren som gått med tillsättning av lite rostskyddsmedel och vi försöker undvika så mycket biocider som möjligt, det är väldigt viktigt, ja i grunden så handlar det om mitt ”Coca-Cola” recept som du skrev i en artikel om i tidningen 2003 när du besökte mig i fabriken men då var mina grabbar i skolan. Jag hade väl en dröm någonstans att de skulle vilja börja jobba i företaget men man visste inte då. Idag är jag lycklig och glad att jag kan föra företaget vidare inom familjen, säger en leende Bengt-Åke Beng.
En helt fantastisk historia tycket jag personligen och som redaktör, vilken framgångshistoria och det skall bli intressant att följa Bengt-Åkes söner och företaget vidare, för det kommer säkert snart fler historier om Chemirol som hjälper fler verkstäder med sin produktionsmiljö men hårt arbete gäller, man slåss med stora aktörer några med miljardomsättning.

Stefan Turesson produktchef och ansvarig i regionen för arbetsmiljöprodukter och verktyg på Duroc Machine Tool har nu ett nytt fabrikat på skärvätska att presentera.

– Vi är beredda på att arbeta hårt och med Duroc
i ryggen som återförsäljare ser vi en expansion framför oss för det en gång lilla Helsingborgsbaserade Chemirol AB där nu, säger sönerna David och Fredrik som vill ta företaget till nästa nivå.
– Nu har vi startat ett samarbete med en av marknadsledarna Duroc Machine Tool, vilket vi ser som både ett expansivt men också ett aggressivt marknadssteg där vi nu tar nästa steg i företagets utveckling att ha som mål att vara marknadsledande i Sverige om 5 år, säger David Beng Sundström.
– Snart kommer vi att lansera vår första skärolja.
Den är baserad på vegetabilisk esterolja och kommer finnas tillgänglig inom kort, avslutar Fredrik Beng på Chemirol AB
IKV Tools AB grundades 1982 i småländska Forsheda och är en komplett leverantör av verktyg och konstruktionstjänster inom verkstadsindustrin.
IKV Tools har under de senaste åren målmedvetet arbetat med en modernisering och effektivisering för att uppnå kvalitet och nöjda kunder. Företaget har vunnit nya marknadsandelar och går nu in i ”fas två” med sitt IKV- koncept mot en större och bredare marknad, där kundens krav alltid ställs i centrum.
Framgången ligger i en ökad produktionseffektivitet med hjälp av medarbetarnas självstyrande grupporganisering och högt ställda krav på planering, samarbetsförmåga, effektivitet och snabba, korta kommunikationsvägar mellan produktionsgrupperna.
Framgången vilar också mot det välplanerade helhetstänket med inarbetade samarbetsparter som täcker in hela produktionslinjen. IKV Tools har därför full kontroll på hela tillverkningsprocessen av ditt verktyg och kan enklare hålla uppsatta deadlines.
IKV Tools fortsätter sitt arbete för att ytterligare förbättra och förfina sitt standardiseringsarbete och svara upp mot en växande marknad.

Så här sa ägarna och kusinerna Clas Magnusson och Jörgen Johansson när vi besökte dem förra gången;
– Allt handlar om att öka produktiviteten i alla led. Med ökad kompetens hos medarbetarna, investeringar i nya maskiner som trådgnistar, fleroperationsmaskiner, planslipmaskin och mätmaskin och att arbeta smartare ger en ökad omsättning med samma personalstyrka, tack vare teknikhöjande åtgärder.
– Här kommer vi också till en kärnpunkt i vårt arbete med att utveckla vårt verktygsmakeri till att bli bäst
i Sverige och varför inte i hela Europa. Tar du våra trådgnistar så har vi gått från att i många fall utnyttja maskinerna upp till 3 000 timmar mot tidigare 1 000 timmar. Var har vi fått 2 000 ”nya” timmar ifrån, ja de finns redan där och maskinen står där men här handlar det om människans möjligheter att skapa ”fler” produktionstimmar genom att arbeta smartare.

Mer information:
www.ikvtools.se
www.chemirol.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here