Företaget är sprängfyllt med lång erfarenhet i branschen samlat med kunskap och vetgirighet. Med erfarna verktygsmakare och konstruktör är det svårt att sätta gränser för vad som kan tillverkas på Kullmek. Man arbetar i allt större utsträckning
i ett nära samarbete vid utvecklings och framtagningen av nya produkter. Från den första idén till den färdiga produkten.
– Vi ser gärna att vi får vara med från början. Helst redan från kundens första tanke. Tänk inte på vårt företag som bara en producent, kom ihåg att vi genom åren har skaffat oss en stor kunskapsbank. En expertis som finns till för kunden, säger Lars Seger som äger Kullmek tillsammans med Thomas Sjöberg.
Vi på tidningens redaktion nås av nyheten att man på Kullmek AB i Lanna har utökat sin tillverkningskapacitet med ny maskinpark och då bl.a köpt in fiberlaserteknik som man under en längre tid haft ett stort fokus på att investera i.

Pressmeddelandet är enligt följande;

” Kullmek AB i Lanna (Bredaryd) mer än fördubblar sin kapacitet efter sin investering av en Salvagnini L3 2 kW fiberlasermaskin”.
– Efter en noggrann utvärdering av teknologi, maskinutförande och totalekonomi valde vi Salvagninis maskin och koncept som ger oss en flexibel tillverkning och möjliggör med användarvänlighet och snabbhet från idé till prototyp samt produktion vid små serier, säger Lars Seger, som äger Kullmek tillsammans med Thomas Sjöberg.
– Maskinens lättåtkomlighet till växlingsbord och skärhuvud är bland det bästa på marknaden” fortsätter Lars som tillsammans med Salvagnini Scandinavias AB VD, Björn Ahlqvist drivit projektet.
L3 nya generation, nu med ”Dry Cooling Head” är Salvagninis vidareutveckling av fiberlasermaskiner med den senaste teknologin som man sedan introduktionen 2008 haft stora framgångar med. Med den nya patenterade ”Dry cooling head” behövs det varken kvävgas eller vatten för kylning, vilket både ger en lägre gasförbrukning/år samt ökad livslängd för optiken. Linsen är med den nya tekniken elektriskt kyld. Totalt är över 600 system sålda världen över. Grundmodellerna L3 och L5 fiber lasermaskiner finns i flera olika utförande, storlekar och olika automatiseringsgrader.
– Detta är vår instegsmaskin med ett växlingsbord som även kan kompletteras med våra olika automatiseringar, beroende på varje enskild kunds krav och önskemål och detta kan anpassas
i efterhand om kundens kapacitetsbehov ändras. Maskinen har en extremt låg energiförbrukning, samt reducerad gasförbrukning nu med nya ”Dry cooling head”, vilket innebär låga drift- & underhållskostnader för vår modell L3. Tillsammans ger detta då en låg totalkostnad per detalj, vilket ökar konkurrenskraften, berättar Björn Ahlqvist.

Växelbord effektiviserar tillverkningsprocessen
Svetsningen ger förädlade produkter

Vi på tidningens redaktion åker till Kullmek AB för att på plats få information om företagets stora teknikkliv in i framtidens produktion.

– Jag är smed och konstruktör från början och Thomas är verktygsmakare, säger Lars och förklarar att han länge letat efter ett företag som kunde vara till salu och så blev Kullmek till salu och 2006 köpte man det av Svein Smeplass som pensionerade sig, berättar Lars och fortsätter;
– Jag ville inte börja i källaren eller garaget hemma utan ville köpa en etablerad verkstad och bygga vidare därifrån.
Första året 2007 ökade man omsättningen med 85 % och sedan kom finanskrisen 2008-2009 som ett brev på posten men företaget drabbades inte så svårt då man befann sig i en utvecklingsfas och den kraftfulla expansionen som man upplevt sedan starten stannade upp och det blev lite lugnare tider. Nu idag är det full fart i verkstaden och man har dels tagit hem den laserskärningen som man la externt tidigare plus att man får fler och fler jobb inom lego, både med egenutvecklade produkter där man får serietillverkningen men också helt nya kunder.
– Maskinleverantören är mycket viktig i kedjan för at man skall kunna utvecklas och gå framåt utan problem. Vi hade tidigare en stansmaskin från ett fabrikat som vi inte var nöjda med när det gällde service och hur maskinen fungerade. När vi nu skulle ta nästa tekniksteg och utveckla vår verksamhet så hade vi lärt oss läxan. Kravet var en etablerad leverantör som skulle finnas i närområdet med en väl utvecklad service och goda referenser från tidigare maskininstallationer. Vi fick en bra kontakt med Björn Ahlqvist och bestämde oss för det italienska fabrikatet med Värnamo baserade Salvagnini Scandinavia AB som är en etablerad leverantör av plåtbearbetningsmaskiner till svenska och hela den skandinaviska marknaden, säger Lars Seger på Kullmek AB.

Effektiv nesting ger minimalt med plåtskrot

Som för alla tillverkningsföretag i vårt land så handlar det om att korta ställtiderna och få en mer rationell produktion. Man tillverkar en bred produktflora och det handlar om korta seriestorlekar där variationerna är stora. Ofta handlar det om komponenter och produkter som man själva har varit med om att utveckla, konstruera och tillverka.
– Vi tillverkar allt mellan himmel och jord, exempel är underrede till operationssängar och vi tillverkar reservdelar till Göteborgs Spårvägar, nästan alla aluminiumplåtdetaljer m.m., berättar Lars Seger.
Maskinen installerades i november månad 2016 och installationen och igångkörningen tog c:a 2 veckor.
– Vi hade läst på om tekniken, pratat med andra företag som har fiberlaser tekniken och var förberedda på vad vi behövde veta och göra för att komma igång med produktionen. Salvagnini har haft personal här som hjälpt oss med igångkörningen, säger Thomas Sjöberg.
– Tittar vi vidare på fiberlaserskärmaskinen så finns det många fördelar med maskinen. Tekniken är verktygslös så här innebar det stora besparingar jämfört med laserskärmaskinen som man hade tidigare.
– Det är smidigare att bara byta munstycke än att byta verktyg så här sparar vi tid och pengar. Vi jagar kostnader och minskar nu ställtidskostnaderna rejält. Energikostnaden är också kapad med som mest upp till c:a 75 % och el är dyrt idag vilket ger oss lägre elkostnader. Ett annat plus med vår nya maskin/teknik är att uppstartstiderna är mycket korta. Vi trycker på start och maskinen är
i princip klar för produktion, förklarar Lars Seger och menar att man nu tar ett steg i taget vilket innebär att Thomas jobbar mycket med programmering (det är han som kör maskinen) och man lär känna maskinen och tekniken mer och mer för varje dag.
– ”Learning by doing” är vår filosofi och vi är mycket nöjda med maskinen hittills, den har motsvarat våra krav och förväntningar helt klart och vi belägger maskinen mer och mer, avslutar Lars Seger på Kullmek AB och tillägger; – Det enda problemet jag nu ser framför oss är materialpriserna som är höga.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here