Långsiktiga affärsrelationer där man samverkar med kunden från idé till färdig produkt är viktigt. Genom ständig utveckling och investering i kunskap och effektiv teknik, är man idag ett av de ledande företagen i branschen. Styrkan ligger i helhetstänkandet och korta beslutsvägar. Plåtspecialisten är certifierade enligt ISO 9001:2008.
”Vi kan tunnplåtsbearbetning”, säger man lite kaxigt i sin nya broschyr och vi åker till Arlöv för att ta tempen på företaget som i och för sig har funnits i över 55 år men som har lite att bevisa för tidningens redaktör.

Jasmine Klyft och Rickard Lindeberg är två av den nya generationen maskinoperatörer som skall ha ansvar för den nya automatiska produktionscellen på Plåtspecialisten i Arlöv.
Jasmine Klyft och Rickard Lindeberg är två av den nya generationen maskinoperatörer som skall ha ansvar för den nya automatiska produktionscellen på Plåtspecialisten i Arlöv.
Det nya patenterade skärhuvudet från den italienska maskintillverkaren Salvagnini
Det nya patenterade skärhuvudet från den italienska maskintillverkaren Salvagnini

 

 

 

 

 

 

 

 

Företaget har en avancerad automatisk panelbockningsmaskin från Salvagnini och sex styrda kantpressar varav en är robotbestyckad. Ett antal excenterpressar kompletterar bockningstekniken. Med god maskinell kapacitet kan man parera efterfrågan från marknaden på ett rationellt och flexibelt sätt.

Ute i produktionen finns tre laserskärmaskiner som skär upp till 10 mm i rostfritt, en är dessutom utrustad för rörskärning. Utöver rostfritt stål skär man även i aluminium, titan, aluzink och galvaniserad plåt med hög precision. Lasern hanterar rör i olika former inom 140 mm i diameter.

– Med tre revolverstansmaskiner producerar vi allt från enskilda detaljer till komplexa produkter med formning. Genom den höga automatiseringsgraden skapas en produktion som kan hantera varierande volymer till rätt pris och med fokus på kvalitet och leveransprecision, säger platschef Morgan Svensson som har mycket lång erfarenhet och kompetens inom plåtformningens värld.

– Jag har arbetat i branschen sedan 1975 och upplevt en fullständig förändring av arbetet inom den plåtformande industrin. Plåtspecialisten har förändrats från ett hantverksföretag till ett modernt och högteknologiskt företag. Vår satsning på ny och effektiv tillverkningsteknik tillsammans med en öka automatiseringsgrad skapar en produktion som klarar av framtidens krav på effektiviseringar och lönsamhet.

– Succesivt är vi nu inne i en kraftig investeringsfas där företaget sedan en tid tillbaka tar flera nya steg genom att investera i svetsrobotar, kantpress med robotbetjäning, ny kantpress med off-line programmering och vi tar nu även ett rejält teknikkliv in i helautomatisk tillverkning med en fiberlasercell med avancerad datorstyrd hantering av plåt, något som mycket av detta reportage kommer att handla om, säger Morgan Svensson.

Med en produktionsyta på 7 000 kvm möter man nu framtiden på Plåtspecialisten i Arlöv, ett företag som skakat av sig det sista dammet från finanskrisen och nu ser framåt med stor tillförsikt. Ägaren av företaget Agne Nejdfors investerar nu stort i verkstadsföretaget och det medför nya tillverkningsprocesser och ny teknik att implementera, utbilda personal, anställa ny kompetens och även göra stora förändringar i logistik och planering. Det är något som platschef Morgan Svensson har stor erfarenhet från och han och hans medarbetare är nu inne i flera förändringsarbeten på verkstadsgolvet där det gäller att ibland handlar om att tänka nytt och ibland titta bakåt för att utveckla produktionen.

Maskininvesteringar i den senaste tekniken krävs, annars är man snart ute ur bilden

På mässor får man idéer och köpimpulser, där träffar man experter från tillverkarna och man får ett brett grepp över vad marknaden kan erbjuda och vad marknadens fabrikat rekommenderar. Agne Nejdfors och Morgan Svensson var i Hannover på EuroBlech 2014 och många tankar växte fram. Beslut behövde man inte ta i detta skede men en fiberlaser med automation behövde man till sin produktion för att kunna skära snabbt och effektivt i en automatiserad process, allt för att kunna skära mer detaljer per timma och framförallt kunna köra obemannat kvällar och nätter.

– Det som var där skon klämde var att vi har begränsat med plats i fabriken och vi behövde en automationslösning med plock av färdiga detaljer. Det handlade om att hitta det fabrikatet som hade dels automatiskt plock som är självprogrammerande vid nesting i sin maskinlösning och det fabrikatet som kunde klara av att leverera en lösning på ytan 11 x 20 meter, säger Morgan Svensson.

– Vi lever i en helt annan plåtvärld nu jämfört med för 20 år sedan. Kraven ökar och konkurrensen blir allt hårdare. Vi har många långsiktiga relationer med våra kunder och idag har vi nästan samma kunder som vi hade för 10 år sedan. Alltså kunderna är kvar men det har skett en otrolig utveckling på hur detaljerna ser ut när det gäller form och kvalitetskrav. Alltså måste vi utvecklas och kunna erbjuda våra kunder det de efterfrågar när det gäller t.ex. pris och leveranstider, förklarar Morgan Svensson

Automatiskt nozzlebyte
Automatiskt nozzlebyte

Det finns gott om konkurrenter i södra Sverige och många är de som nu satsar framåt med den senaste maskintekniken och helautomatiserade produktionslinjer blir allt vanligare. Det händer väldigt mycket just nu i plåtbranschen. Morgan Svensson berättar att de långa seriernas tider är förbi och dagens inköpare tittar mer globalt, i bl.a. Östeuropa och även på Asien, då man räknar ören när man beställer sina detaljer.

handlar det om för ett företag som Plåtspecialisten att satsa på medel och korta serier för att kunna konkurrera. Och här kommer supersnabba stansmaskiner och laserskärmaskiner in i bilden tillsammans med automatisering.

Efter många företagsbesök och förhandlingar med flera av maskinleverantörerna så fastnade man för ett av dem och affären var i princip klar. Italienska Salvagnini som man till slut köpte maskinsystemet av var helt ute ur bilden men Claes Johansson samt experter och tekniker på fabriken i Italien arbetade intensivt för att kunna leverera en lösning inom den produktionsyta som man hade att arbeta med. Plus att man hade ett ess i rockärmen, man hade en automationslösning med en plockare vilket var ett krav från Plåtspecialisten, då det är en viktig pusselbit för dem för att kunna köra obemannat.

– Jag visade under några intensiva veckor upp, ja jag tror att det var ett 10-tal 3D ritningar på hur layouten skulle kunna se ut och till slut kom vi fram till en perfekt lösning för Plåtspecialisten, säger Claes Johansson.

Kontrollmätning
Kontrollmätning

– Till slut hittade vi rätt och vi bestämde oss direkt, affären gick snabbt och anläggningen installerades här i september i år så nu kör vi redan en del detaljer och vi har även kört 24 timmar i ett sträck med full produktion varav 10 timmar var obemannad körning. Nu programmerar vi in nya artiklar och testar och trimmar oss fram där våra unga maskinoperatörer Jasmine och Rickard gör ett jättebra jobb. Nästa steg som vi nu snart skall ta er att erbjuda våra befintliga kunder fler möjligheter till utökade samarbeten med nya artiklar som vi tidigare inte har kunnat erbjuda konkurrenskraftiga priser till, förklarar Morgan Svensson.

Vi ber maskinsäljaren Claes Johansson om lite tekniska fakta kring maskinen som är en fiberlaser Salvagnini L5 på 4 kW med plock, lager och hantering i automation.

– Maskinen är helt automatisk med lagring av plåt i 2 mini torn (MTW), vilka har 4 separata fack med en totalvikt på 12000kg material per enhet. I tornen är det fritt att lagra material som ska skäras, skelett eller skurna detaljer som har sorterats. För att klara kraven på begränsad produktionsyta har vi placerat plockaren på tvären se foto sid 6/7.

NESTLASERLight är Salvagninis progammeringsmiljö för maskindatorn. Detta paket ger operatören möjlighet att skapa enkla program eller interaktivt ändra de som skapats på kontoret och ger operatören möjlighet att ändra position för delarna på ämnen eller positionsdelar för vanliga nedskärningar.
NESTLASERLight är Salvagninis progammeringsmiljö för maskindatorn. Detta paket ger operatören möjlighet att skapa enkla program eller interaktivt ändra de som skapats på kontoret och ger operatören möjlighet att ändra position för delarna på ämnen eller positionsdelar för vanliga nedskärningar.

Morgan Svensson är mycket nöjd över den lösning som man gemensamt arbetade fram.

– Den automatiska plockanordningen var nyckeln i affären tillsammans med att få till en komplett hantering av plåt inom en begränsad yta och idag står vi här och kör för fullt, säger Morgan och Claes fyller i;

– Fiberlaserskurna detaljer ner mot under 3 mm uppfattas som svårt att plocka p.g.a. tunna skärsnitt men vi har sedan 2008 en teknik för detta, den självprogrammerande plockroboten MCL som består av 2 plockenheter som kan jobba var för sig eller tillsammans, vilket är en förutsättning för att plocka långa detaljer i tunnare material.

Platspecialisten_V12-01

Maskinen har dubbla skärbord som automatiskt växlar in ny plåt och samtidigt börjar den självprogrammerande MCL roboten att plocka/stapla skurna detaljer i sorterade högar vilket ger en mycket effektiv skär och staplingstid.

– Maskinen är en Salvagnini fiberlaser L5 med 4 kW laserkälla. Det är en höghastighetslaser, som blivit väldigt populär, den har ett skärhuvud med en patenterad högdynamisk rörelse för en maximal acceleration upp till 5G och som i sig själv har en extremt låg energiförbrukning. L5 fiberlaser har i kombination en väldigt låg total underhållskostnad, vilket innebär ett konkurrenskraftigt detaljpris, fortsätter Claes.

–Maskinen är också utrustad med automatiskt nozzlebyte, och tack vare denna funktion så kan man köra obemannat i olika tjocklekar och material.

Bockningen är nästa projekt

Plåtspecialisten har även investerat i en kantpress av modell B3 med 3m bocklängd och 170 ton presskraft är en av Salvagninis senaste modeller inom hybrid tekniken utrustad med Kers som är en förkortning av Kinetic Energy Recovery System, Systemet alstrar energi när pressbalken går ner, vilket ger kraft till bockningen samt även vid retur. Detta medför högre hastighet och acceleration med en betydligt lägre energiförbrukning än en konventionell hydraulmaskin. Kantpressen når en hastighet på 250mm/s med en repeternoggrannhet på 2my vilken gör den till den snabbaste på marknaden i sin storlek

Kantpressen är utrustad med automatisk beröringsfri vinkelmätning för att säkerställa bockvinklarna, detta är speciellt viktig vid korta produktionsserier.

  • Robin Groos visar bockad detalj

– Det är vår första kantpress med off-lineprogrammering vilket ger färdiga program direkt ut till maskinen från kontoret. Vi kortar våra ställtider väsentligt och blir mer konkurrenskraftiga. Toleranskraven ökar och då måste man ha tillgång till den senaste tekniken, säger Morgan Svensson och tillägger att man tittar nu in i nästa projekt där man skall fortsätta att höja tekniknivån på bockningen.

– Vi håller nu på med ett långsiktigt företagsbyggande, avslutar Morgan Svensson, platschef på Plåtspecialisten i Arlöv.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here