Det blåser medvind i svensk verkstadsindustri. Företag som ”hittat rätt” i sin affärsplan expanderar och tillväxten driver på besluten när det handlar om produktionskapacitet och kompetensutveckling. Här finns en rad utmaningar för verkstadsägare i vårt avlånga land. Runt om i världen genomgår industrin en teknikdriven strukturomvandling och vi tänker förstås på elektrifieringen av fordons- och transportindustrin som nu slagit igenom med full kraft.
Det finns en risk i att ligga i framkant i utveckling och vid introduktion av ny teknik. Men det är också en enorm möjlighet om man tidigt kan få in order på intressanta detaljer och komponenter inom nya produktpaletter.
– Produktionsteknik i Ystad som vi hälsar på i denna artikel är en underleverantör till industrin, konkurrerar framför allt med ett högt tekniskt kunnande inom skärande bearbetning. Och all vår verksamhet förstärks med automatisering och digitala lösningar och en mycket hög kompetensnivå på våra medarbetare som är självgående, säger delägare Jakob Fornander.
Ord som smart industri handlar ofta om snabba omställningar i produktionen och snabb implementering av nya produkter i takt med att marknaden förändras där kunderna utvecklar helt nya produkter. Den pågående elektrifiering är exempel på detta och nödvändig för att fasa ut fossila bränslen och minska påverkan på klimatet. Det pågår nu en mängd viktiga industriprojekt för att ställa om till elektrisk drift av allt från konsumentprodukter till industriella. Här gäller det nu att som underleverantör fortsätta att utveckla sin maskinpark, produktionstänket och verksamhet på rätt sätt, annars är man inte med i matchen, överhuvudtaget.
Nycklarna till framgång är flera
Många verkstadsföretag hittar direkt en affärsmodell som fungerar för deras verksamhet, så har det varit under lång tid. MEN idag och i framtiden krävs menar många att man analyserar sin verksamhet mot olika scenarier, vad händer om detta händer och vad händer om detta inte händer. Många bedömer att det är viktigt med omvärldsanalyser. Detta är extra tänkvärt för en underleverantör som PRODTEK, att skåda in i framtiden.
– Vi vill inte stå kvar på stationen, när tåget går utan vara en spelare som ligger i framkant och jobba med nya, gärna komplexa produkter i prototypstadiet och kortserietillverkning, menar Jakob Fornander.
– Med våra automationslösningar kan vi tillverka mer på tider, då personalen behöver vila. Stress och långa arbetspass är inte att rekommendera. Idag vill man ha sin fritid och kunna komma hem i tid. Dessutom bygger företagets konkurrenskraft på att kunna producera så många maskintimmar per dygn som möjligt. Därför måste vi som det ser ut idag på marknaden med den tuffa konkurrensen som finns globalt idag, automatisera mer och vi ser nyttan med det.
Maskinparken och hur man blir framgångsrik.
Den eminente säljaren Olof Karlsson har sålt verktygsmaskiner i hela sitt liv. Olof representerar Masentia som är en leverantör av maskiner i premiumsegmentet.
– Vårt agenturprogram innehåller maskinfabrikat som är ledande i världen inom många olika tekniker som gnistbearbetning, svarvning, fräsning, slipning, laser och AM.
– Tittar vi tillbaka så har jag i princip sålt alla maskiner som PRODTEK har investerat i sina verkstäder i Lund och här i Ystad. Vi pratar om 5-axliga höghastighetsmaskiner från den schweiziska maskinbyggaren GF MIKRON. Vi sitter här och ser resultatet av mycket arbete under nästan 20 år tillbaka där Jakob Fornander och hans kollega Ulf Lepik slitit hårt och arbetat ett oändligt antal timmar, säger Olof Karlsson.
– Så något rätt har han gjort Olof som gett oss de bästa råden och supporten. Vi har funnit vår leverantör i GF MIKRON och framförallt byggt upp en relation som bygger på förtroende, kompetens och kunskap och en samsyn i produktionstänket, säger Jakob Fornander.
– Nu skördar man det man byggt upp i form av en enhetlig maskinpark, med ett fabrikat i form av GF MIKRON, som är ett av världens mest erkända, när det handlar om fräsning 5-axligt i höga hastigheter, säger Olof Karlsson och fortsätter;
– Prodtek satsar bara på yttersta hightech-maskiner från GF och det betyder i detta fall, maskinmodellerna MILL P och MILL S.
– P kan översättas med Power och Productivity, dvs. det är maskiner som förutom hög noggrannhet är kraftiga och stabila med hög avverkning.
– S kan översättas med Speed, det är maskiner med höga spindelvarvtal samt linjärmotorer med hög acceleration.
– GF har också en volymmodell som heter MILL E där E:et kan översättas med Economy eller Entry om man pratar på personbilspråk. GF har en stor bredd på sitt maskinprogram. Beroende på maskinmodell, så kan man få en X-rörelse från 160 mm till 2 000 mm och varvtal från 10 000 rpm till 50 000 rpm.
Vi sitter och diskuterar teknikutvecklingen när det handlar om 5-axliga höghastighetsmaskiner och konstaterar tillsammans att det är en mogen teknik och att det inte hänt så mycket revolutionerande inom utvecklingen av maskintekniken. OCH det ligger ingenting negativt i detta utan Jakob som är maskinköpare och Olof som är maskinsäljare har samma grundsyn.
Det enda stora som vi kan komma på handlar om at man har gått från kulskruvar till linjärdrift. OCH lite högre spindelhastigheter och bättre precision men annars är den 5-axliga tekniken som vi sagt en mycket mogen teknik. Styrsystemen har givetvis utvecklats och nya CAM mjukvaror och maskinsimulering har skapat bättre förutsättningar idag än igår för att tillverka komplexa former och finare ytor på allt snabbare tid.
Vad vill vi då säga med tidigare resonemang, JO det handlar om att utvecklas som industriföretag och kunna erbjud nya lösningar. Står man still i teknikutveckling och gamla beprövade banor, JA, då hänger man inte med i de kundsegment som PRODTEK är i och vill vara i framtiden.
– Nu ligger utvecklingen av maskinparken att börja titta på större 5-axliga fräsmaskiner när det handlar om arbetsområde och bordstorlek. Och att även börja nosa och föra en dialog inom hybrid tekniken och AM, säger Olof Karlsson och fortsätter;
– Det kittlar verkligen att PRODTEKs ägare Jakob och Ulf är öppna inför vad framtidens teknikutveckling inom CNC maskiner kan erbjuda för verksamheten.
– För som sagt teknikutvecklingen står inte still utan nya möjligheter öppnar sig varje dag, varför inte hitta en teknik och/eller option, där vi skulle kunna härda våra komponenter i en och samma maskin som där vi utför fräsning, funderar Jakob och ser klurig ut, för på PRODTEK gör man verklighet av sina idéer.
PRODTEK i Ystad
PRODTEK ligger i framkant när det gäller fräsning, framförallt i svåra och komplicerade material och former. Man har en maskinpark som helt domineras av verktygsmaskiner från GF MIKRON, helt anpassade för 5-axlig höghastighetsfräsning.
– Vår personal är helt fantastisk. Här finns inga chefer utan varje operatör programmerar sina jobb själva, kör fräsmaskinerna och gör slutkontroll i mätmaskinen Vi kommer aldrig att bli en stor verkstad utan kommer att vara en flexibel enhet med högteknologisk produktion med stor bredd där vi blandar mellan enstyckstillverkning och mindre serier. Vi datastyr allt i ett gemensamt produktionssystem där personalen i realtid ser vad som händer, lite som tankarna bakom Industri 4.0, menar Jakob Fornander. Och vi har roligt på jobbet.
– Vi har full kontroll på våta flöden – material, produktion och leveranstider, vilket ger oss en gemensam heltäckande bild över hela verksamheten i stort, i våra två produktionsenheter (företaget har även en verkstad i Lund), vilket ger oss smarta fabriker. Vi ser en skillnad i kvalitet och även tid hur mycket effektivare en automatisering är jämfört med en standardlösning. Ställ- och stilleståndstider och andra tidstjuvar infinner sig sällan och man får ett mycket effektivare förlopp och flöde i produktionen. Flaskhalsarna i automation ligger i regel i beredningstiderna. Här tar vi hjälp av moderna CAM system och kraftfull IT, förklarar Jakob Fornander.
På PRODTEK gör man idéer till verklighet
Man har som motto och det är ”när kunden har en färdig idé gör vi den till verklighet”. Detta speglar verkligheten för det unga företaget där alla anställda är delaktiga i tillverkningsprocessen och här arbetar alla på samma nivå, där operatörerna precis som delägaren Jakob Fornander tar ansvar från råmaterial till färdig detalj.
– Vi vill inte vara en stor verkstad utan en flexibel enhet, högteknologisk produktion med stor bredd där vi blandar mellan enstyckstillverkning och mindre serier.
P:S Vi förstår att företaget är trångbodda och en utbyggnad av lokalerna på Traktorvägen i Ystad ligger högt på önskelistan. Och man söker fler CNC-maskinoperatörer som i princip alla verkstäder gör idag.