Tekniska produkter genomgår en ständig förändring.

Maskiner och produkter förbättras ständigt och ibland görs tekniska genombrott som påverkar vår vardag. Ta din mobiltelefon som ett exempel, den du hade för 10-15 år sedan. Vad kunde du göra med den förutom att prata i den? (Och du var ju faktiskt helt nöjd med det!) På mekaniska verkstäder finns idag hammaren, städet, borrmaskinen och CNC-styrda maskinparker och lasermaskiner. Den sistnämnda gruppen verktyg fick ett rejält uppsving då den nya tekniken med fiberlaser så dagens ljus. En teknik som nu gör stora framsteg på metallbearbetningens område.

En speciell dag med invigning av den nya ”stjärnan” i produktionen!
Nöjd och glad! Stefan Mäkk sålde nummer 100! På bilden ser man den nya skärbryggan och sidoöppningen vilket är en fördel för operatören.

 

En ny teknisk riktning

Ett företag som varit med om tekniska framsteg och utveckling av produkter är Toyota Material Handling i Mjölby (f.d. BT-Truck innan namnbytet), här har man utvecklat och tillverkat truckar sedan 1948. I denna fabrik råder idag ett rejält högtryck på trucktillverkningen och det tillverkas 350 truckar per dag, och kurvan pekar kraftigt uppåt. – Detta gör att vi måste se över vår maskinpark för att undvika flaskhalsar i produktionen, och därför är vi idag glada över att inviga med den senaste generationen fiberlaser säger Vd:n Kristian Björkman.

Den 100:e fiberlasern med en festlig invigning!

Bystronic Scandinavia levererade den 100:e fiberlasern på den Skandinaviska marknaden, och det blev den mycket avancerade modellen ByStar Fiber på 6000W. En helt ny design och med ett revolutionerande innanmäte. Bystronics säljare Stefan Mäkk skiner som en sol då han och Vd:n för Bystronic Scandinavia Camilla Montén besöker invigningen av fiberlasern på Toyota Material Handling.
– Fiberlaser har tagit tekniken att skära metall med ett stormsteg framåt och vi ser klart och tydligt att marknaden välkomnat den generationsskiftande tekniken. Att vi fått förtroendet att leverera maskin nummer 100 till Toyota Material Handling känns mycket bra säger Camilla.

ByStar Fiber. En klart lysande stjärna!

Med en produktion på 80 000 truckar per år i Mjölbyfabriken vill det till att ha ett perfekt flöde på produktionen och en laserskärmaskin som klarar det uppdraget. Nu har fabriken en lång erfarenhet av just maskiner från Bystronic.
– Vi kör treskift, så maskinerna slits förstås, men vi har fortfarande drift på vår första trotjänare, en Bystronic från 1998, så vi känner förtroende för företaget och deras produkter. Den nya fiberlasern är en utökning av vår maskinpark, den ersätter inte någon äldre. Att gå från CO2 laser till fiber har sina fördelar, vi räknar med minskad service, minskad energiförbrukning och en högre effektivitet vid tillverkningen av plåtdetaljerna till våra truckar säger fabrikschef Peter Carlsson.

Det stora samtalsämnet under invigningen var att framtiden ser lovande ut och att tekniken går framåt.

 Att gå mot en lysande framtid

– Sedan 2014 har vi haft en tillväxt som växt med 60%, så man kan verkligen tala om högtryck i produktionen. Med den produktionsökningen måste man titta på flödet i tillverkningsprocessen vilket vi gjort, och nu har det blivit ett läge att göra ett tekniksprång. Den nya fiberlaserskäraren är mer än dubbelt så snabb som den äldre tekniken, och innebär att vi kommer att se över hela den övriga produktionslinan berättar VD Kristian Björkman.

Nyheterna ByMotion och ByVision

Stefan Mäkk är säljaren hos Bystronic som fick äran att leverera den 100:e Fiberlasern. – Den här nya modellen är helt designad och byggd för att optimera fiberlaserskärning. Skärbryggan är en ny konstruktion som är styvare och lättare än en konventionell skärbrygga, dessutom är hela konstruktionen gjord så att den är enkel att öppna från sidan, vilket är praktiskt för operatören. Vidare är styrsystemet ByMotion helt nytt och gränssnittet ByVision Cutting, som användargränssnittet heter, är otroligt enkelt att hantera.

Camilla Montén överräcker klockan till VD Kristian Björkman med en hälsning från fabriken i Schweiz.

En klocka som ringer in framtiden

– En ByStar Fiber kan enklast beskrivas som den ultimata allroundmaskinen säger Bystronics VD Camilla Montén. Scandinavia. Med en varm hälsning från Schweiz överlämnades en mässingsklocka som symboliskt ringer in framtidens melodi när det gäller extremt snabb och intelligent skärning av plåt i alla dess former.

Laseroperatören Jussi Hytönen har bekantat sig med den nya lasern och tycker det är spännande med den nya tekniken

Text & Foto
Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:
Bystronic Scandinavia AB:
Camilla Montén (VD). camilla.monten@bystronic.com

Toyota Handling:
Marcus Johansson (Projektledare) marcus.johansson@toyota-industries.eu

Bolagsfakta:
Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB med 1750 anställda som tillverkar 350 truckar om dagen i Mjölby är företaget inte bara dominerande på orten, utan även en av världens mest namnkunniga trucktillverkare. I år firar företaget 70 år, och var tillsammans med SJ med om konstruktionen av Europapallen, som idag är standard över hela världen.

Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here