– Vi har nu installerat Sodick AG60L nummer 3 i Hanzas sänkgnistcell. Erowa roboten har nu en rörelse på 11 meter och bemannar 3 sänkgnistar samt en mätmaskin, säger Roger Jansson Auran Industries.
– Erowa och Sodicks kompabilitet gjorde att det var inga problem att koppla in den nya maskinen i cellen. Samma dag installationen var klar producerade vi den första detaljen med samtliga mått inom tolerans. För operatörerna krävs ingen ytterligare utbildning så maskinen är i full drift från dag ett, säger produktionstekniker Björn Andersson.
”Fullt automatiserad produktionscell i världsklass, ger tillverkningslösningar för en bättre framtid”.
”Maskinsystemen idag är intelligenta och är vägen till smartare produktion. Och här finns en stor utvecklingspotential”.
Så här såg några av rubrikerna ut i artikeln vi skrev efter vårt förra besök våren 2021 och nu ett år senare, så handlar det i om grunden samma teknikämne i artikeln men man har tagit ett steg till…
HANZA koncernen fortsätter nu i sitt expansionsspår att utveckla Mechanics i Årjäng och efter att ha gjort en rekordinvestering på 20 miljoner kronor i fabriken för ett år sedan, kompletterar man nu med ytterligare en sänkgnist från SODICK som man kopplar på sin produktionscell. Detta betyder att man fortsätter oförtrutet vidare med sin satsning på avancerad tillverkning i Sverige.
– Och det går bra nu då vi får allt fler förfrågningar och order som skulle hamna i andra länder, säger Ola Svensson. – Våra kunder fokuserar allt mer på närhet, korta leveranstider, till sina leverantörer som vi nu vill utveckla, det är ett av HANZA koncernens ledord.
Kunder finns traditionellt inom energisektorn – Siemens, Aerospace – SAAB och GKN. Atlas Copco och GE är kunder idag och ett stort område som man arbetar med är inom verktygstilverkning till SECO och Sandvik koncernen. Ofta handlar det om stora volymer till enormt ”tajta” toleranser ner, i vissa fall mot två-tusendelar.
Därför bygger man nu ut med ytterligare och installerar en sänkgnist till för att öka kapaciteten och som spelar en mycket viktig roll i företagets vision och strategi om att nå 200 miljoner i omsättning i framtiden. Här finns en 10-års horisont/vision och vi får se vad det hamnar men visst finns det stort hopp om en intressant framtid.
– Det tillverkningssystemet som vi nu ser framför oss idag, började som en idé under 2017, om att skapa något nytt, ta det bästa och mest utvecklade som marknaden kunde erbjuda i form av produktivitet, flexibilitet och automatisering, säger både Roger Jansson på AURAN och Ola Melin på EROWA.
Som sagt så har fabriken i Årjäng automatiserat sina processer inom gnistning med EROWA robotsystem sedan 2006. Och man har maskiner från SODICK. Och framförallt kunskap ute i produktionen. Många ur personalen har jobbat i företaget i många år, kan produkterna, kan maskinparken och har framförallt kompetensen.
Så gnistning är en bearbetningsmetod som Hanza Mechanics är starka inom. Företaget har idag utöver den nya produktionscellen, totalt fyra trådgnistmaskiner från SODICK och fyra inklusive cellen) sänkgnistar och tre hålgnistar. I vissa fall har man ersatt fräsning med trådgnistning med positivt resultat för kund och oss själva. Maskinerna är robotbetjänade och gnistar i vissa fall 7 dagar i veckan.
Vi frågar om produktionsfilosofin, rent allmänt och vi får intressanta synpunkter. Man påpekar vikten av att automatisera fullt ut i framtiden, minska sina ställ- och ledtider och då pratar vi om en målbild att det så småningom skall handla om tillverkning 24/7 eller nå 7 000 timmar per år i sin nya produktionscell.
– Investeringen hade sin grund i ett gemensamt beslut i att fortsätta vår automatiseringsresa mot målet att tillverka komponenter dygnet runt, helt helautomatiserat med låg bemanning av våra gnistoperatörer på dagtid där deras arbetsuppgifterna handlar om att hantera material, ladda och plundra cellen. Och helt obemannad körning dygnets övriga timmar, där operatörerna laddar cellen med jobb som handlar om lite enklare detaljer, säger Björn Andersson produktionstekniker.
– Och gnistcellroboten har en integrerad mätmaskin som kvalitetssäkrar det vi tillverkar. I planen finns också att integrera en tvättmaskin som också skall hanteras av roboten, för att få ut en helt färdig detalj. Och nästa steg har nu tagits då vi byggt ut cellen med en gnistmaskin till, fortsätter Björn.
– Detta koncept ger oss en enorm utväxling i produktivitet och med digitala lösningar kan vi styra produktionen utifrån våra processer där vi varje dag i ett intranät ”pulsar”, fångar takten i verkstaden, läser av eventuella störningar och där produktionsledarna åtgärdar störningarna dagen efter på ett ”pulsmöte”. Så här har du lite av svaret om vår produktionsfilosofi, den är glasklar och handlar om produktion dygnet runt i en säker process, säger Ola Svensson fabrikschef. Vi har nu skrivit om HANZA Mechanics för tredje gången och vi lär få anledning att skriva om företaget igen, för expansionen fortsätter och fortsätter i Årjäng.
Tekniska fakta SODICK AG60L. Maskinen har ett bearbetningsområde i X= 600 mm, Y= 420 mm och Z= 370 mm. Max vikt för arbetsstycken på bordet är 1 500 kg. Maskinen är uppbyggd med tanke på att kunna automatiseras på ett lätt sätt, då alla nödvändiga komponenter är med som standard. Nödvändiga I/O signaler samt robotluckor finns färdiga.
– SODICK AG60L har linjärmotorer för drivning av axlar och en 3-sidig dropptank som möjliggör att roboten kan ladda maskinen från 3 håll. Konceptet att ha maskinerna färdiga för såväl robotisering som med verktygsväxlare, gör att vi kan hålla fler maskiner i lager och på så sätt minska leveranstiderna, förklarar maskinsäljaren Roger Jansson Auran Industries.