Maskinleverantörerna upplever ett allt större intresse från sina kunder att kunna visa upp och demonstrera högteknologiska verktygsmaskiner, när som helst på året. Tekniken måste vara lättillgänglig från maskinköparnas perspektiv alla dagar i veckan och inte enbart under olika mässevent i Sverige eller i Europa.

– Industrin har inte tid att vänta på att olika fabrikat och maskinmodeller visas upp under en begränsad tid i sin kalender utan man vill veta direkt när behovet uppstår och eventuella frågetecken behöver rätas ut av maskinleverantörernas säljare och applikationstekniker på en allt kortare tid. Får kunden en förfrågan eller en ny order och behöver ny maskinteknik för att lösa sin uppgift så måste det finnas snabb hjälp att få, säger Olov Karlsén försäljningschef på INDEX Nordic.

– Därför har vi på INDEX Nordic utvidgat våra möjligheter att visa maskiner ”live”, demonstrera ett större modellprogram, provköra detaljer och ge kunderna teknisk support i våra lokaler som även innehåller utbildnings- och konferensrum, säger Olov Karlsén.

INDEX Nordic som är ett dotterbolag till Index Werke GmbH, säljer förutom INDEX maskiner även TRAUB, HERMLE och Burkhardt+Weber. Dotterbolaget ligger i Spånga strax norr om Stockholm, där som sagt, en ombyggnad av företagets kontor och utställningshall nu har färdigställts. Tidningen Maskinoperatörens redaktör var på plats och kan rapportera följande om spännande maskinteknik.

Demohallen och kontoret har byggts om för att man ska kunna visa fler av de verktygsmaskinfabrikat som INDEX Nordic säljer.

– Men också för att vi ska kunna genomföra utbildningar åt kunderna samt visa vad maskinerna klarar av och vilken teknik som maskinerna kan erbjuda dvs. renodlade produktivitetstester, säger Mathias Johansson, vd för företaget.

– Kunder kan komma hit och vill komma hit i allt större utsträckning, få sina komponenter och detaljer testkörda i lämplig maskin och teknik. Våra produktionstekniker kan även hjälpa till och lösa olika typer av produktionsproblem åt våra kunder, sa Mathias Johansson.
Index Nordics kunder behöver inte alltid åka till Tyskland för att studera en specifik modell mer ingående som vi nämnde tidigare.

Det finns också en annan aspekt på att ha fler och olika maskiner i Spånga. Internutbildningar för säljare och servicetekniker gällande företagets produktprogram kan genomföras.
Och fortsätter Mathias;

– Intresset för vårt nya koncept har varit och är över förväntan, vi har haft betydligt fler besökare än vad vi hade planerat för. Det var ett stort intresse för HERMLE C400 och INDEX G-serie.

Applikations- och produktionstekniker Tommy Sundström Gravesen INDEX Nordic visade ny maskinteknik för Daniel Kron och Roger Lindberg från Gävleföretaget Automatindustrier i Hille AB.
Applikations- och produktionstekniker Tommy Sundström Gravesen INDEX Nordic visade ny maskinteknik för Daniel Kron och Roger Lindberg från Gävleföretaget Automatindustrier i Hille AB.
Foto från årets EMO mässa i Hannover. TRAUB TNL 32.
För att få med en längdsvarv från TRAUB så publicerar vi ett foto från årets EMO mässa i Hannover. TRAUB TNL 32 och lite tekniska delikatesser; En längdsvarv med 32 (34) mm spindelgenomgång, 8000 v/min i huvudspindel och 12 000 V/min i revolvrar och bearbetningsenheterna. 305 mm svarvlängd, Y-axel och ett stort verktygsförråd. Om man drar ut alla enkel, dubbel och trippelhållare blir det en verktygslängd på 1,5 meter.

Vi ber Olov Karlsén om en liten presentation av vad man har för olika maskiner just idag ute i utställningshallen för det kan givetvis förändras utifrån kundernas önskemål och om en kund behöver en maskin snabbt så kan man ibland erbjuda en demomodell från utställningen.

Jag tycker att vi går bort till HERMLE C400, en maskinmodell som jag skrivit om vid många av mina verkstadsbesök i svensk verkstadsindustri.

Här träffade vi Tony Ulander och Fredrik Hedin som hälsade på hos INDEX Nordic.
Hainbuch Svenska är leverantörer av uppspänning till svensk industri och här träffade vi Tony Ulander och Fredrik Hedin som hälsade på hos INDEX Nordic.

– Ja, det är nog den maskinmodellen från HERMLE som vi säljer mest av igår och förmodligen imorgon. Bra att veta är att HERMLE har två maskinmodeller att välja bland, High Performance Line och Performace Line. Kvalitetsmässigt är de minst lika bra. Det som skiljer handlar om olika dynamik och färre tillval kontra olika möjligheter till optioner modellerna emellan, informerar Olov Karlsén och tillägger att HERMLE tillverkar egna automationslösningar som givetvis har en stor prioritet bland våra kunder.

Nästa maskin som vi tittar lite extra på blir en INDEX G 220.3

– I produktportföljen Index G-serien kan mycket avancerade bearbetningar utföras, gärna 5-axligt simultant och vi kallar maskintypen svarv- och fräscenter. Här kan våra kunder bearbeta högkvalitativa detaljer med komplexa geometrier som bearbetas helt färdiga i en uppspänning.

– En av flera fördelar med maskinerna i G-serien är möjligheten att kunna fräsa från stång.

– Index G 220 har en spindelgenomgång på 76 mm, där chuckjobb upp till 230 mm kan genomföras. Maximal svarvningslängd är 900 mm. Tre verktygsbärare med plats för upp till 169 verktyg, en kraftfull motordriven svarvspindel med beprövad Y/B-dubbkinematik, är tekniska fakta som bör nämnas, säger Olov Karlsén.

– Mycket handlar om övervakning via digital integrering och här har vi många olika lösningar inom vår IoT plattform – iXworld som är en molnbaserad plattform som täcker varje aspekt av din maskin, från granskning av specifikationer under inköpsprocessen till övervakning och optimering av operationer, till att begära service för maskinen. Detta koncept har utvecklats så väl att vi skickar med iX 4.o till alla våra maskinköpare, avslutar Olov Karlsén.

Slutligen visar Olov Karlsén;

– Vår INDEX ABC serien är intressant och den som vi säljer mest av. ABC modellen är otroligt snabb med korta verktygsvägar, det är en riktig produktionsmaskin. Maskinmodellen tar upp till 65 mm i stång. Tittar man på svarven så tror man inte det, eftersom det är en liten och kompakt maskin. – Vad vi bör uppmärksamma på den senaste ABC-modellen är en nyhet att den utrustad med ny mjukvara, en virtuell Y-axel, det ger möjlighet till fräsning med en dubbeltransmitt y–axel.

– Det är ingen riktig y-axel utan det sker en interpolation mellan huvudspindel och revolvern. Detta möjliggör framställning av raka frästa ytor.


På fotot ser vi den 5-axliga fleroperationsmaskinen HERMLE C400, en modell som det säljs mycket av till svensk industri.
Raka vägen in till ny maskinteknik. På fotot ser vi den 5-axliga fleroperationsmaskinen HERMLE C400, en modell som det säljs mycket av till svensk industri. – 5-axlig teknik är vad vi behöver för framtiden. Här tillverkar kunderna snabbare, enklare och får kortare ledtider per bit. Maskinsäljare Tomas Joelsson, – Jag skulle våga mig på att säga att C 400 är en av HERMLE´s mest populära modeller. Storleken på maskinen är perfekt för de flesta verkstäder, varvtalet räcker gott och väl och kvalitén är ledande i världen. Tillverkad och monterad i Gosheim, Tyskland. Man behöver inte säga mer än så, tycker Tomas.
Nya maskinsäljare på INDEX Nordic, Jörgen Eriksson, region norr och Daniel Pereira, region mitt.
Relativt nya ansikten för de flesta, så här presenterar vi nya maskinsäljare på INDEX Nordic Jörgen Eriksson region norr och Daniel Pereira region mitt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here