Det är mycket som är imponerande i Älmhult, det finns ju ett välkänt möbelvaruhus där som levererat en hel del såklart. Men det finns även andra företag på orten som tillverkar möbler i stora serier. Företaget Alfing i Älmhult har under årens lopp levererat 200 000 sittplatser. Detta innebär att så gott som varje svensk suttit i en Alfing-produkt, eller legat i en, företaget tillverkar nämligen även 12 000 sjukhussängar per år!

Entreprenören Hans Johanssons företag Alfing förädlar årligen 3.500 ton plåt.
Entreprenören Hans Johanssons företag Alfing förädlar årligen 3.500 ton plåt.

Entreprenören Johansson.

– Det är nog så, säger Hans Johansson, ägare av Alfing i Älmhult. Vi tillverkar och säljer våra egna produkter, som bland annat är Terri skogsmaskiner och våra stolar som finns på idrottsanläggningar och i aulor och många andra ställen där man vill ha en smart lösning för många människor. Det är stolar som fälls ner då man skall sitta på dem, och de finns lite överallt.

Investerat 137 miljoner!

– Företaget har växt från 2000 kvm i yta och hade inga anställda efter en konkurs då jag tog över 1993. Idag är vi 80 anställda, och har byggt ut under åren så att vi idag förfogar över 11 500 kvm yta här i Älmhult. Sedan millennieskiftet har jag investerat 137 miljoner i företaget. Med en dåres envishet tror jag på att investeringar lönar sig säger Hans.

Egna produkter som utjämnare.

– Vägen har inte alltid varit spikrak. Jag har varit med under de år då hela branschen skakat i sina grundvalar. Man har investerat ordentligt, men så har det blivit nån finanskris och det enda som kommit med posten har varit leveransfakturor på de investeringar man just gjort. Då är det inte kul, men jag har alltid tänkt att kompetent personalen är ett företags viktigaste beståndsdel, så istället för permitteringar har lösningen varit att tillverka egna produkter i väntan på att legouppdragen skall börja komma igen.

Tillverkningen av skogsmaskinen Terri är en av byggstenarna i verksamheten.
Tillverkningen av skogsmaskinen Terri är en av byggstenarna i verksamheten.

Skogsmaskiner.

En sådan utjämningsprodukt är Terri, en smidig skogsmaskin som fungerar både som skördare och skotare. Den går på band och tar sig därför fram i terrängen överallt på grund av sin lätthet. En Terri sägs kunna köras på grumligt vatten! – Finska Valmet gjorde den första prototypen i början på 70-talet. Jag köpte företaget och vi fortsätter att förbättra en fantastisk skogsmaskin, och vi tillverkar i Älmhult cirka 20 stycken årligen och det ökar stadigt på beställningssidan berättar Hans.

Allas problem med grövre plåt.

Vid enstyckstillverkning av detaljer, eller för mindre serier av detaljer i det grövre sortimentet finns det en beskaffenhet med materialet som man inte kommer ifrån. Plåten kan vara av vilken hög kvalité som helst, men spänningen i den obockade plåtdetaljen är olika beroende på om den är skuren på bredden eller längden även från samma ursprungsplåt. men skall man sedan bocka den, så beter den sig oberäkneligt. Ta en skuren bit med 8 mm i tjocklek. När du skall bocka den, säg i 90 graders vinkel, så blir resultatet 89 eller 91 eller mer! Alla vet att man måste provbocka några bitar innan man får till det exakt! Detta oberoende av vilken kantpress man har. Och även när man kalibrerat in kantpressens parametrar, så skiljer sig bockningsresultatet beroende på var på plåten detaljen är hämtad. – Det är inte särskilt lönsamt att slänga en avancerad och felbockad detalj som du innan skurit i en laser och lagt ner mycket möda på. Särskilt dyrt blir det när man bara skall göra ett litet fåtal av dessa detaljer säger Hans Johansson.

Hans Johanson och kantpressoperatören Senad Pilipovic är nöjda med den nya 400-tonnaren!
Hans Johanson och kantpressoperatören Senad Pilipovic är nöjda med den nya 400-tonnaren!

Bystronic har löst problemet!

Alfing har under sommaren investerat i en kantpress på 400 ton som har ett tillbehär av det lite ovanligare slaget. Två laserstrålar mäter med oerhörd precision vinkeln under själva bockningen. Kantpressen har en noggrannhet på +/- 0,5 grader och levererar exakthet redan på första stycket. Slut på provbockning alltså! Den nya kantpressen har bockningslängden 4100mm och är byggd med utökat verktygsutrymme på 200mm och extra slaglängd för att klara av mycket speciell plåtbockning. Mjukvaran i kantpressen BySoft 7 Bending är sammankopplad med mjukvaran till våra laserskärmaskiner för perfekt anpassade plåtutbredningar och mycket hög precision av bockade detaljer berättar Hans Johansson.

Laservinkelmätning ett dyrt tillbehör?

Ska man göra en större investering i maskinparken på ett

En tydlig bild som visar hur den nya tillsatsen ser ut och fungerar.
En tydlig bild som visar hur den nya tillsatsen ser ut och fungerar.

verkstadsföretag får man räkna in några olika parametrar, dels lönsamheten på sikt, en kantpress har ju en väldigt lång livslängd och därför är valet av leverantör viktigt. En annan viktig aspekt är ergonomi, trygghet, och användarvänlighet. Dessutom finns det ofta en större mängd tillbehör för att kunna utforma kantpressen för det egna företagets behov. Hur har Hans Johansson räknat ut att just laservinkelmätaren kommer att löna sig? Svaret kommer från entreprenören i Älmhult tveklöst och med ett leende: Magkänslan!

 

 

 

 

Touchkontroll och en display som visar de olika momenten i bockningen.
Touchkontroll och en display som visar de olika momenten i bockningen.
Imponerande exakthet på en gång utan provbockning sparar pengar!
Imponerande exakthet på en gång utan provbockning sparar pengar!

 

 

 

 

 

 

 

 

78

 

 

 

 

 

 

 

 

Text & Foto

Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Camilla Montén (VD). camilla.monten@bystronic.com

Alfing i Älmhult AB:
Hans Johansson (VD) hans.johansson@alfing.se

Bolagsfakta
Alfing i Älmhult AB. Företaget ligger i Älmhult i lokaler på 11.500 kvm och är en legotillverkare med 50 års erfarenhet bakom sig. Företaget konstruerar, utvecklar och tillverkar även de egna produkterna Alfing Komfortstolar och skogsmaskinen Terri. Företaget ägs av Hans Johansson. 80 anställda 100 miljoner i omsättning.

Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here