Den offentliga designens högborg!

Du har sett dem, och troligen har du suttit i en, eller slängt skräp i en, och kanske placerat din cykel i en. Det handlar om föremål från Vestre Production AB i Värmländska Torsby. Företaget vars produkter förskönar offentliga miljöer.

Finns överallt.

– Jo, våra saker finns överallt i samhället. På torg, i stadskärnor, parker och i andra offentliga miljöer där det finns ett behov av utemöbler kan man se det vi tillverkat här i Torsby berättar produktionschefen Johan Bergkvist. -Ett riktigt

prestigejobb vi gjort är att vi levererat till välkända Akers Brygge i Oslo som är en kilometer lång med bord, stolar och soffor för flanörerna längs promenaden.

Överdimensionerad plåt med livstids garanti.

Vestre tillverkar många av sina möbler i överdrivet grova plåtstorlekar. Anledningen är uteslutande för designens skull. – tunnare plåt hade hållit lika bra, men formgivare gillar 15 mm på parkbänkar säger Johan, så det här är utemöbler som kommer att överleva oss alla. Företaget lämnar dessutom livstids garanti på rost eftersom all plåt varmgalvaniseras, och man förstår att det är svårt att göra åverkan på utemöbler i dessa dimensioner.

Lever som man lär!

Företaget samarbetar med formgivare som ritar utemöblerna, sedan tillverkas de i Torsby. Själva fabriksbyggnaden är lite speciell, det råder ingen tvekan om att det skärs plåt här inne. Hela fasaden är nämligen täckt av restplåtarna från det laserskurna materialet, och även invändigt används restplåtarna som rumsavskiljare. –Det är en helt ny fabrik, och eftersom vi arbetar med design, så känns det förstås inspirerande att arbeta i en miljö med den atmosfären. Det är den norska arkitektbyrån Snøhetta som står för designen på fabriksbyggnaden. Samma arkitekter har skapat utseendet på biblioteket i Alexandria, nya operahuset i Oslo och ett kulturcentrum vid Ground Zero i New York. Torsby i gott sällskap med andra ord!

Fabrikens pulserande hjärta.

Det har varit väldigt lätt och smidigt att lära sig en så avancerad maskin säger Conny Nilsson och ger ”tummen upp”.

All plåt till produkterna skärs med laser och hjärtat i produktionen står centralt placerad i byggnaden. –I den här tillverkar vi alla delar till samtliga produkter berättar Johan stolt. Det är en Bystronic ByAutonom på 4400W med en Bytrans som har två paletter. –Just paletterna var en av anledningarna som bidrog till att vi valde Bystronic berättar Johan. Att kunna lägga i olika plåtgrovlekar och automatisera processen vid skärningen är viktigt för att få ett smart arbetsflöde för oss.

Det svåra beslutet att välja rätt laserskärare.

Vi tittade ordentligt på utbudet på marknaden, och vi fann två likvärdiga maskiner i samma prisklass. En mycket viktig orsak till att vi valde Bystronic var serviceorganisationen de har säger Johan Bergkvist. –Det spelar ingen roll hur dyr maskin man köper, de går förr eller senare sönder, och för oss som bara har en enda laserskärare är det viktigt att hjälpen kommer snabbt om något inträffar. Torsby ligger inte direkt

centralt i Sverige, och om vår tillverkning står stilla och vår laserskärare inte fungerar så stannar produktionen. Vår tidigare erfarenhet när det gäller Bystronic, har varit ”top notch”, Vi ringde 16.30 en dag då något inträffat, och vid frukosten dagen efter hade vi en servicetekniker hos oss som bytte ut en del och startade maskinen igen! Snabb respons är ibland det viktigaste för en fungerande verksamhet säger Johan Bergkvist.

Laseroperatör Conny Nilsson.

-Nej, jag har ingen som helst erfarenhet av laserskärning tidigare. Jag har skurit med plasmaskärning förut, men det är ju stenålders jämfört med detta säger nyblivne laseroperatören Conny Nilsson. -Vi skär 8-10 ton plåt per vecka och det vanligaste är i grovlekarna 10-12 mm. Vi kör med kundorderstyrd produktion, vilket innebär att vi slipper lagerhållning och tillverkar våra produkter på beställning, och eftersom all tidigare skärning ligger kvar i datorn så är det enkelt att plocka fram dem och lägga in en plåt och få exakt samma resultat som tidigare säger Conny.

Text & Foto
Industribilder.se

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB: Camilla Montén (VD). camilla.monten@bystronic.com

Vestre Production AB: Produktionschef Johan Bergkvist. johan@vestre.com

Vestre Production startades på 40-talet och drivs idag av den 3:dje generationen. I Torsby tillverkar produkter som dekorerar offentliga miljöer som bänkar, bord och stolar, cykelställ, papperskorgar. Företaget i Torsby har 25 anställda och har en omsättning på ca: 40 miljoner. Man har ökat produktionen de senaste två åren med 15-20%.

Bystronic Scandinavia AB grundades 1989 och är Bystronic gruppens försäljnings- och servicebolag för Norden och Baltikum. Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning och erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system. Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here