Mångsidighet har blivit en nödvändighet för den moderna generationens skärande verktyg, men gör detta krav att man kompromissar med en kvaliteten på slutprodukten?

Vanligt på marknaden är till exempel fräsar, som kan användas för alltifrån grovfräsnings- till finfräsningsoperationer i en mängd olika material.

Utmaningen idag är att uppnå mångsidighet, samtidigt som man skall möta kravet på måttnoggrannhet och finish. Dessa krav som förut ställdes på verktyg som designats enbart för en specifik operation och materialtyp.

Dormer Pramets kostnadseffektiva Econ LN är just ett sådant mångsidigt fräsalternativ, lämplig för ett stort antal olika ingrepp i de flesta material med bibehållen utmärkt ytfinish som resultat.

Den positiva axiella geometrin på denna universella 90° fräs möjliggör lägre skärkrafter och mjukare bearbetning i stål, gjutjärn, rostfritt, icke järn metaller och härdade material.

Med invändig kylning som ligger nära skäreggarna kan Econ LN leverera snabb spåntransport och en jämn och hög ytkvalitet. Detta på grund av fräsens wiper skär, säkra inspänning och reducerade kraftbehov.

Skär som passar för Econ LN är LNGX 12 och LNMU 16 med fyra skäreggar. LNGX 12 skären är lämpliga för spiralinterpolering, rampning och progressiv dykfräsning, medan LNMU 16 skären är starka och robusta för lång verktygslivslängd vid bearbetning i stål och gjutjärn.

I ett färskt exempel från Nordamerika, fräste en slutkund ändkåpor i rostfritt, på gasturbiner, med en stor horisontell fräs. Econ LN 80 mm planfräsen med LNGX 120508ER-MF M6330 skär gjorde det möjligt för kunden att fräsa med ett matningsvärde som var 44% högre än det föregående konkurrentalternativet som han använt. Det betydde att slutkunden kunde genomföra tre färdiga bitar med den första skäreggen, där eggen visade litet eller nästan inget slitage. Econ LN fräsen reducerade bearbetningstiden med 18 minuter enbart för detta ingrepp och lyckades uppnå fem färdiga bitar per skäregg jämfört mot konkurrentens en bit per skäregg.

För ytterligare information om Econ LN sortimentet liksom om LNGX och LNMU skären, besök www.dormerpramet.com eller kontakta Ditt lokala Dormer Pramet säljkontor.

Fotnot:
Dormer Pramet är en global tillverkare och leverantör av skärande verktyg för bearbetning av metall. Produktprogrammet består av ett omfattande sortiment av roterande- och vändskärsverktyg för borrning, fräsning, gängning och svarvverktyg för verkstadssektorn. Ett utvecklat nät av över 30 försäljningskontor globalt servar mer än 100 marknader runtom i världen. Dessa stöds av moderna produktionsenheter i Europa och Sydamerika och ett globalt distributionsnät.

Utgivet av:
Dormer Pramet AB
Box 618
301 16 Halmstad
Tel: +46 (0)35 16 52 00
www.dormerpramet.com

Kontakt:
Helene Bengtsson
Chef Kundsupport, Dormer Pramet AB
E-mail: helene.bengtsson@dormerpramet.com
Tel: +46 (0)35 16 52 09

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here