Förhoppningarna var stora då Edeco i april 2016 inledde sitt samarbete med kinesiska GESAC. Drygt ett år senare kan man nöjda konstatera att förväntningarna med marginal har infriats. GESAC:s svarvskär har tagits emot väl av svenska industrikunder. Samarbetet går nu in i en ny fas då Edeco påbörjar sin Skandinavien-lansering av GESAC:s vändskärsprogram för fräsning.
Helheten är en av grundstenarna i verktygsspecialisten Edecos verksamhet. Företaget ser en styrka i att kunna erbjuda sina kunder en sortimentsbredd som krävs för effektiv bearbetning.
När kontakterna med världsföretaget GESAC fördjupades under fjolårsvåren och Edeco fick klart för sig vad som stod till förfogande tändes därför ett intresse hos Kalstadsföretaget. Det som attraherade var i första hand ett starkt sortiment av vändskärsverktyg.
– Just vändskärsprogrammet stack ut lite extra sett till både bredd och teknisk höjd, berättar Anders Höögh, Edecos VD. GESAC:s sortiment fyllde dessutom ett tomrum i vårt tidigare program.
Under senaste året har Edeco arbetat hårt för att introducera GESAC:s vändskär för svarvning. Omfattande tester har genomförts hos kunder i både Sverige och Danmark. Testerna ger utmärkta utfall och visar förbluffande hög skärkvalitet, lång livslängd och mycket god produktionsekonomi.

Mogna för nästa steg
Framgångarna med svarvskären har motiverat Edeco till fortsatta satsningar tillsammans med GESAC. Nästa etapp rymmer en kraftfull lansering av vändskär för fräsning.
– Vi har ägnat våren åt att sätta oss in i sortimentets omfattning, säger Mattias Bard, Edecos produktchef inom fräsning. Det vi ser är en imponerande bredd med innovativa lösningar för plan-, hörn-, spår-, profil- och högmatningsfräsning. Nu inleds processen att noggrant testa skären bland våra kunder.
Fräsprogrammet rymmer vändskär i ett flertal substrat och beläggningar för olika geometrier och material. Sortimentet omfattar även ett brett utbud av fräskroppar.

Spännande juveler i ett välfyllt smyckesskrin
GESAC:s vändskärssortiment rymmer lösningar för flertalet applikationskrav. Från Edecos sida vill man dock lyfta fram två exempel som kommer att prioriteras i den förestående lanseringen.
MEC190 är en flexibel hörnfräs som passar i en bred flora av applikationer som t.ex. spår-, vals-, plan- och fickfräsning. Vändskäret som är i ANKX-utförande, storlek 12 och 16, har 4 skäreggar vilket resulterar i låga skärkostnader.
Substrat, beläggningar och geometrier finns för bearbetning i allt från enklare stål upp till svåra nickelbaserade superlegeringar. Serien omfattar fräskroppar med cylindriskt skaft för diametrarna Ø32 – Ø40 och kroppar för dornmontering från Ø50 till Ø160.
– MEC190 är en nyutvecklad hörnfräs där GESAC lagt starkt fokus på bearbetningsekonomin, konstaterar Mattias Bard. Med ny teknik kring spånkontrollen förbättras värmeavledningen och därigenom även livslängden.
Planfräsarna MFB145 och 245 är två nylanserade fräsar med negativ skärsättning som ger hög processtabilitet, mjukt skärförlopp och ofta riktigt långa utslitningstider. Vändskär erbjuds för allt från lätt-/finbearbetning till tung grovbearbetning i materialgrupper från aluminium till tuffa seghärdade verktygsstål.
– Vändskären är skärsatta på båda sidor och erbjuder på så vis 8 skäreggar, vilket möjliggör riktigt bra verktygsekonomi, berättar Mattias Bard.
MFB-fräsarna finns i diametrar från Ø50mm till Ø315mm. Samtliga diametrar erbjuds med olika tanddelningar, vilket gör att kunden kan välja verktyg utifrån maskinförutsättningar och på så sätt nå en förbättrad processtabilitet.

Går mot sommaren i medvind
GESAC-satsningen förstärker den medvind man från Edecos sida känt under våren. Företaget har haft en fantastisk start på året och ser med positiva ögon fram emot årets andra del.
För bara några få veckor sedan invigdes Edecos nya säljkontor i Eskilstuna, som ger företaget ett naturligt fotfäste i industritäta Mälardalen. Geografiskt är filialen ett utmärkt komplement till de tidigare etableringarna i Karlstad, Sandviken och Värnamo. Eskilstuna-kontoret kommer att bemannas av nyanställde produktionsteknikern Mikael Axelsson.
– Kontorsetableringen är första stoppet på en betydligt längre resa, säger en förväntansfull
Anders Höögh. Vi har redan påbörjat rekryteringen av vår nästa säljkraft och räknar med att vara klara i anslutning till semestern

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here