iMX-serien med utbytbara fräshuvuden av solid hårdmetall har utökats med två nya typer, en mångsidig lollipoptyp, B4WH-S för komplexa former och bearbetning av frigång samt RC4F-C, en skrubbfräs med hörnradie för grovbearbetning.

Lollipoptypen har fyra skär och en rundad skäregg med förlängd skäryta till 240 º vilket gör den till det ideala valet för bearbetning av frigång och komplexa former när du använder 5-axliga maskiner. Spiralvinkelgeometrin ger minskat skärmotstånd vilket möjliggör bearbetning utan vibrationer även vid långa överhäng. De invändiga kylkanalerna ger avsevärt bättre kylning jämfört med traditionell extern kylning. Fräsarna finns tillgängliga i Ø12, Ø16 och Ø20 mm.

Det nya och optimerade skrubbfräshuvudet RC4F1 har ökat motstånd mot urflisning och sprickbildning vilket ger bättre processäkerhet under grovbearbetning. Verktygslivslängden ökar också när den centrerade kylkanalen används. Därtill har hörnradiegeometrin utvecklats för att ge extra skydd till skäreggen.

iMX är ett revolutionerande pinnfrässystem som kombinerar fördelarna med både solida hårdmetallfräsar och vändskärsfräsar. Stora prestandafördelar och besparingar kan uppnås speciellt när långa ställängder krävs. Kostnaden för extra långa hårdmetallpinnfräsar undviks genom att använda utbytbara fräshuvuden. Dessa utbytbara fräshuvuden minskar också tidsåtgången för utbyte av slitna verktyg eftersom huvudet enkelt kan skruvas bort från skaftet istället för att som en konventionell solid pinnfräs demonteras från en chuck eller krymphållare.

En viktig egenskap hos iMX är dubbla kontaktytor mellan fräshuvud och hållare vilket garanterar säkerhet och styvhet i det närmaste att likna en solid pinnfräs. Detta möjliggörs genom att de koniska delarna och flänsen på både fräshuvud och hållare är av solid hårdmetall och endast den gängade delen på huvud respektive hållare består av stål. Fördelarna med denna säkra och exakta infästning jämfört med det på marknaden vanligast förekommande, d.v.s. hårdmetallshuvud mot stålkropp, är högre effektivitet genom ökade skärparametrar, förbättrad noggrannhet och inte minst den viktiga faktorn tillförlitlighet.

Ett system med utbytbara fräshuvuden har uppenbara fördelar för att minska lagernivåerna och verktygsbytetiderna. Dessutom har de en hög prestanda vid en mängd olika applikationer. Vanligt förekommande användningsområden är bearbetning av titan- och värmebeständiga legeringar såsom Inconel. Dessutom är högpresterande fräsning av rostfritt stål, kol- och legerat stål samt härdat stål också vanliga tillämpningsområden.

För mer information kontakta oss!
Colly Verkstadsteknik AB,
info@vt.colly.se 08-703 01 00,
www.collyverkstadsteknik.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here