Coronakrisen har påverkat världen på ett sätt som saknar motstycke. Pandemin har visat hur en kris kan skaka vårt samhälle och ekonomi på en global nivå. Men situationen skapar också värdefulla insikter i hur teknologi och samarbete kan göra stor skillnad. De följande tre lärdomarna – som sträcker sig från individuell och mikronivå till ett industriellt makroperspektiv – ser det ledande globala 3D-printingföretaget EOS som värdefulla både under och efter pandemins slut. 

Av: Markus Glasser, Senior Vice President EMEA, EOS.

Covid-19-krisen har kostat oss mycket men också kastat ljus på de stora fördelarna med ny teknologi, som industriell 3D-printing som har visat sig vara av betydande hjälp under pandemin. Här är tre viktiga lärdomar från Coronakrisen ställt i relation till industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning. 

1. Snabbhet och expertis för samman aktörer
I kristider måste individer och organisationer samarbeta och under Covid-19 har vi kunnat se exempel på detta. När antalet smittade ökade runtom i världen använde man 3D-printingens potential till att snabbt tillverka medicinsk utrustning och maskiner. Aktörer inom additiv tillverkning har arbetat intensivt för att hitta lösningar som kan stötta kampen mot viruset genom att organisera distribuerade tillverkningsceller för utrustning. Detta har bidragit till en minskad brist på utrustning och kortare leveranstider för masker, visir och respiratorer, bara för att nämna några applikationer. Det brittiska företaget 3T använde till exempel EOS globala ekosystem av partners för att tillverka fler än 100.000 visir-pannband på bara ett par veckor. Dessa visir används nu av de som arbetar vid fronten för att bekämpa pandemin. 

Förutom att stötta med material och expertis använder EOS sitt nätverk och för att möjliggöra inspirerande utbyten och samverkan. Den öppna 3Dprint against Corona-plattformen innehåller relevant data, lyckade projekt och erbjuder filer som är gratis att ladda ner och som är färdiga att printa. 

2. Hälsa och säkerhet kräver kvalitet
Stort fokus har legat på fördelen med att snabbt kunna tillverka delar men pandemin har också visat att 3D-printing dels inte är tillgängligt för alla och att alla 3D-printingteknologier inte passar för alla typer av behov. När det kommer till medicinsk utrustning kan man inte kompromissa kring kvaliteten på delarna. För att uppnå kvalitet även under tidspress krävs additiva tillverkningsteknologier av industriell skala och bred expertis. 

EOS har stöttat vården under många år med certifierade system, material, kvalificerade processer samt expertis- och konsultkunskap. Globalt möter EOS de höga kraven amerikanska FDA och MDR-förordningen ställer på medicinska applikationer. 

3. Förstärkning av en skör försörjningskedja 
Krisen har belyst utmaningarna som kommer med en ökad globalisering. Under de senaste seklerna har utvecklingen och produktionen av ”systemiskt relevanta” produkter varit koncentrerade till olika delar av världen. Detta skapar flaskhalsar i försörjningskedjorna och försvagar de strategiskt viktiga inhemska marknaderna såväl som autonomin. 

Men medan Covid-19 å ena sidan paralyserade industrier runtom i världen har den å andra sidan tvingat människor att bli mer innovativa genom att anamma digitaliseringens möjligheter. Att arbeta hemifrån och använda samarbetsverktyg har blivit det nya normala för många som tidigare enbart arbetat från kontoret. Vi kan se samma typ av innovation inom produktionsområdet. Världen har plötsligt hamnat i ett scenario av distribuerad tillverkning – något som diskuterats länge men inte riktigt utförts. Det momentum som nu existerar innebär en chans som måste tas tillvara på. 

Industriell 3D-printing kan bidra till att tackla utmaningarna både kortsiktigt och långsiktigt. Teknologin ökar flexibiliteten inom tillverknings- och produktionsprocessen och minskar på det sättet beroendet av globala försörjningskedjor och reducerar logistikkostnader. Det kan användas extremt snabbt och på flera sätt producera relevanta komponenter, även under kristider. 

En annan vinkel är möjligheten att bygga virtuella lager. Länder kan använda detta baserat på strategiska behov av reserver. I ett centralt virtuellt lager kan 3D-printingbolag lagra systemrelevanta funktionella delar som alla företag kan få tillgång till vid behov. Detta gör att företag kan spara både pengar och lagerkapacitet. 

En chans att skapa förändring
Den pågående krisen kan innebära en chans för företag. Alla företag påverkas men de som agerar smart nu kan komma ut från dessa prövande tider starkare än sina konkurrenter. Additiv tillverkning är en ingrediens för framgång och en viktig tillgång för en mer digital värld efter Corona. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here