Från vänster Jonatan Burman, Thomas Gustavsson och Christer Blomström

Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin för att möta kundernas önskemål om kort leveranstid av prototypkugghjul.

Ledtiden för snäckfräsar är oftast styrande vid framtagning av prototyper. Även om kugghjulen ska kuggslipas efter härdning krävs det nästan alltid en unik snäckfräsgeometri för att det nya kugghjulet ska få rätt prestanda.

Förutom lång leveranstid är snäckfräsar relativt dyra.

Trådgnisten hämtar kuggeometrin direkt från kuggberäkningsprogrammet och det nya kugghjulet kan tillverkas utan ledtid och kostnad för specialverktyg för kuggfräsning.

Med trådgnistning kan kugghjulen tillverkas med geometri identisk med framtida serietillverkade kugghjul varför tex livslängdsprov kan göras på trådgnistade kugghjul. Om det behövs är det också lätt att ändra kugghjulets geometri då man inte har bundit upp sig i dyra specialverktyg.

Kombinerat med mjukvara för konturrivning av slipskivan för kuggslipning och egen härdning har Swepart Transmission nu alla processer i en egen dedikerad avdelning för snabb framtagning av prototyper och reservdelar.

Swepart Transmission har kompetens och modern utrustning för konstruktion och tillverkning inklusive härdning av såväl prototyper som stora serier av kugghjul, axlar och kompletta växellådor för fordon och industri.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here