– Vårt motto är att ”vi löser allt”, säger ägaren till Stewes Servicefirma, Britt Johansson. Men i nuläget har vi fler förfrågningar än vad vi hinner med så nya investeringar var nödvändiga.

Strävan att alltid leverera med högsta kvalitet in i alla detaljer präglar hela det lilla företaget i Konga, vilket gör dem till en komplett leverantör inom främst legotillverkning men även montering och lackering. I maskinparken utför man i huvudsak stansning, laserskärning, nibbling, kantpressning, klippning samt svetsning. Materialen är främst stål, aluminium, rostfritt och aluzink.

Jonas Engberg är son till Britt och Produktionsansvarig på Stewes. Här innebär det arbete både i verkstaden och på kontoret. – Hos oss som är ett mindre bolag med 16 anställda, är det naturligt och av största vikt att kunna hela kedjan – rita, ta fram priser, programmera och tillverka säger Jonas.

Till en början 1986 när företaget startades var det enbart uteservice och reparationer som gällde men under resans gång har tillverkningen tagit över. Stewe Engberg, Jonas pappa, var den som startade verksamheten. 1991 ombildades företaget till aktiebolag då Britt blev delägare och hon driver nu företaget efter Stewes pensionering 2015.

 

 

 

 

 

 

 

De senaste investeringarna är två TruBend 5170 kantpressar från TRUMPF som installerades den 31 oktober 2017. Dessa är välutrustade med både rejäl bockhjälp samt vinkelmätning som säkerställer att redan första biten blir korrekt. Nu finns även den senaste mjukvaran TecZone Bend för ännu snabbare, enklare och mer flexibel programmering.

– Vi insåg att vi behövde en kantpress, säger Jonas, men räknade ut att vi fick så många synergieffekter med två stycken att köra samma program i, samt hela två gånger fyra meter arbetsområde. Nu kan vi korta ledtiderna och bli mer effektiva.

– Vi har ryktet att vara problemlösare och fixa alla uppdrag, understryker Britt och berättar att alla i personalen är förväntansfulla på de nya maskinerna som provkörs i skrivande stund.

Jonas började sin karriär som inhyrd hos företaget Holtab i Tingsryd. Dessa behövde på sikt en underleverantör och Stewes tog då sig an uppdraget att legosvetsa åt dem. Efter en tid startade de även att bocka åt Holtab och köpte in en egen kantpress 2002. – Sedan började vi även stansa till dem, säger Jonas och 2004 investerade Stewes i en stansmaskin från TRUMPF då de vara vana vid denna maskin sedan arbetstiden på Holtab.

I takt med ökade antal jobb och inköp av plåt har omsättningen gått rakt upp och landade i en ökning 2005 på otroliga hela 265 %, berättar Britt. Tack vare detta nominerades företaget till gasellföretag 2006, vann priset 2007 och nominerades återigen 2008.

– 2007 när vi var på topp blev det ytterligare en kantpressinvestering, berättar Jonas och vid årsskiftet 2008/2009 så stod en ny produktionshall på 680m² klar dit alla plåtbearbetningsmaskinerna flyttades.

– Under våren 2009 hängde vi inte med i stansmaskinen längre så det blev dags för en ny investering här med, fortsätter Jonas, och vi hade tankarna på en automatiserad. Men när vi i den vevan besökte TRUMPF i Tyskland och upptäckte kombimaskinen av stans och laserskärning – TruMatic 7000, insåg vi att det var en sådan vi skulle ha.

TruMatic 7000 var då helt ny på marknaden med snabb och repfri bearbetning med två högdynamsika axlar samt aktiv dyna. – Den var så ny att inte ens offertunderlag på TRUMPF i Sverige fanns framme än, ler Jonas åt minnet.

Under hösten 2009 fick Stewes sedermera sin TruMatic 7000 installerad som första företag i Skandinavien. Stansning, laserskärning, gradning, omformning, rullformning, gängning kan utföras helt färdigt i en körning och maskinen klarar upp till 8 mm plåttjocklek. Processen optimerades med automatiseringslösningen SheetMaster. – Med den här anläggningen matar man igenom plåten snabbt och effektivt, säger Jonas så att vi kan erbjuda kostnads och tidseffektiva lösningar som vi vill.

En stor del av produktionen på Stewes är fortfarande till Holtab där man tillverkar deras transformatorkiosker. Investeringen av kombimaskinen har genererat flertalet nya kunder som haft detaljer som passat perfekt i den. – I övrigt är det mellan 8 – 10 löpande stamkunder samt en del enstycksjobb och special, säger Jonas.

I samband med framgångarna och inköpet av kombimaskinen blev företaget mer uppmärksammat och många har besökt dem. Flera maskiner har installerats under åren, bland annat en trumlingsanläggning för gradning av detaljer och en CNC-fräs med dialogstyrt styrsystem – för att komplettera upp på bearbetningssidan och för att kunna göra några fler processer i huset, berättar Jonas. Förfrågningarna har ökat hela tiden tillsammans med orderingången och ett nytt affärssystem för tillverkningsindustrin – Monitor – har hjälpt oss mycket att hänga med och optimera vår verksamhet, berättar Britt.

2011 firade man 25 år och arrangerade ett lyckat Öppet Hus i samarbete med TRUMPF. I samband med detta installerades även en mindre kantpress TruBend 7036, en av världens snabbaste för mindre plåtdetaljer.

– Det bästa vi nånsin köpt, menar Jonas. Tittar man på prislappen kontra storleken så känns den kanske dyr men man får oftast ut dubbelt så mycket ur den. Vi hade till exempel en avancerad detalj som vi tjänade in halva tiden på i den här maskinen.

– Dessutom är den både miljövänlig och ergonomisk säger Britt – och det sistnämnda märker man verkligen av för man är inte trött efter 500 bitar, fortsätter Jonas.

– Det är väldigt smidigt med programmeringen samt att 3D-presentationen av programmet

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here