– Vi hade hört på omvägar i branschen att lokalerna stod tomma men att all produktionsutrustning fanns kvar. Vi har haft växtvärk. Detta skulle passa oss perfekt för vår expansion men vi förstod inte då vilket jobb som låg framför oss innan det till slut blev riktigt bra, säger David Halling. Men det skall vi återkomma lite längre fram i artikeln. Så här presenterar sig företaget på sin hemsida.

Cliff Produktion & Modell AB tillverkar prototyper, modeller och verktyg med hög kvalitet och precision. Verkstäderna i Göteborg och Trollhättan vill vara det självklara valet av leverantör för kvalitets- och servicemedvetna kunder som efterfrågar prototyp- modell- och verktygstillverkning. Personal med lång erfarenhet och bred kompetens kopplat till en stor kapacitet gör produktionen flexibel och erbjuder en heltäckande tjänst med all tillverkning in-house. Man är en stolt tillverkare och leverantör till företag inom en rad branscher som fordonsindustri, transport, vitvaru- och medicinteknik.

Vi som arbetar på Cliff har spetskompetens inom prototyptillverkning och inget projekt är för stort eller för litet. Vår styrka ligger i vår förmåga att leverera helhetslösningar, vi kan starta projekt snabbt och leverera i tid. Denna fördel möjliggörs genom våra sammansvetsade och skickliga arbetsteam som har mycket stor kompetens och flexibilitet. För oss är prototyptillverkning ett hantverk, något vi gör med stolthet.

Mats Johansson, CEO & Partner.

Att driva två modellverkstäder

David Halling, Anders Brask och Mats Johansson. - Vi vill expandera och utveckla oss mer inom tillverkning av produktionsverktyg i stål och aluminium. Här i Trollhättan har vi en maskinpark som passar perfekt för den typen av tillverkning, säger Mats och David och tillägger att det är för att bredda sin verksamhet. Man upplever är att man är med i jättetidig fas i projekten, fram till produktion men när serietillverkningen kommer igång så har vi inte varit med men det skall vi ändra på nu. Ny maskininvestering är under lupp och vi satsar stenhårt framåt.
David Halling, Anders Brask och Mats Johansson.
– Vi vill expandera och utveckla oss mer inom tillverkning av produktionsverktyg i stål och aluminium. Här
i Trollhättan har vi en maskinpark som passar perfekt för den typen av tillverkning, säger Mats och David och tillägger att det är för att bredda sin verksamhet. Man upplever är att man är med i jättetidig fas i projekten, fram till produktion men när serietillverkningen kommer igång så har vi inte varit med men det skall vi ändra på nu. Ny maskininvestering är under lupp och vi satsar stenhårt framåt.

– Vår filosofi var redan från starten av företaget att få ner projekten så snabbt som möjligt i produktionen. I Cliff´s tidigare liv handlade det mycket mer om kontorsverksamhet där konstruktion och projektledning tog alldeles för mycket tid och plats. För många chefer och formbestämmare där jobben i en förlängning genererade mycket indirekt produktion istället för maskintimmar. Vi som ägare har satsat på att fokusera mer på modell och prototyp och snabbt få ner jobben i verkstaden, mer maskintid, montering och mindre pappersarbete.

Här framhåller Mats Johansson en av de viktigaste parametrar för att få en verkstad mer effektiv och på det sättet mer lönsamhet. Att ha upplägg med mer fokus på produktionen, inte administrera bort sig och framförallt lägga ner tid på det som genererar fakturering.

– Det är som sagt maskinspindlarna som skall snurra och inte övertidstimmar på konstruktion och administration som gäller för oss, arbeta med det vi är bra på och som ett litet företag så måste fokus vara på produktion, se möjligheterna och då går det att bedriva design/modell- och prototyptillverkning i Sverige och det har vi lyckas med fram till dagen datum, förklarar Mats Johansson.

– Idag och det som vi arbetar nu med hela tiden är att effektivisera oss själva med planeringen, hitta nya tekniska lösningar, vilket är en rolig och stimulerande uppgift. Kvalitetsmässigt så är vi i topp i Sverige när det gäller kvalitet och leveranstider. Vårt mantra är att tänka lite smartare och vända på problematiken, inte se problem som ett hot utan som en möjlighet. Här måste jag nämna personalen som har arbetat hårt för att vi skall få ordning och nå våra dagliga mål, säger Mats Johansson.

Design säljer, betonar grabbarna på Cliff och man ser mycket positivt på framtiden. Bra personal som inte är rädda för att prova nya lösningar och kompetens inom främst produktionsteknik i ledarskapet är viktigt. Mjuka värden värderas högt och den enskilda medarbetarens kompetens på expanderande Cliff är nyckeln till framgång upprepar Mats Johansson och David Halling många gånger under vårt möte i den nygamla modellverkstaden i Trollhättan, inne på NEVS område.

Design överallt idag

Cliff Trollhättan 027Vi lever alla i en tid som präglas av allt hårdare konkurrens, teknisk utveckling, effektiviseringar och framförallt en prispress på alla plan som slår hårt i företagens plånböcker. Innovation och design har de senaste åren seglat upp som ett högprioriterat område framförallt inom fordonsindustrin. I styrelserum runt om i världen pratar man ofta om kreativitet, nya idéer och innovation som nyckelord för att överträffa sina konkurrenter. I denna värld lever och verkar Cliff och man gör det bra.

– Vad vi säger så får det inte bli flummigt utan allt det vi gör tillsammans med kunderna måste var konkret och desto mer konkreta vi är desto mer blir vi och kunderna lönsamma tillsammans. Så långsiktiga relationer och samarbete med ärlighet och kompetens i fokus så ser vi tillsammans med våra duktiga medarbetare en mycket intressant framtid för Cliff, säger Mats Johansson.

Så jag träffar återigen Mats och David efter 4 år, då i lokalerna i Göteborg, nu i de nya lokalerna i Trollhättan där man egentligen ser en spegelbild av verksamheten i Göteborg, så det handlar här om ren expansion för att kunna erbjuda sina befintliga kunder mer kapacitet och hitta nya kunder givetvis.

– Vi följer samma linje i vårt arbete här i Trollhättan på det sättet och filosofi som vi arbetat i Göteborg de senaste åren. Vi har redan fått ett intressant samarbete och startat ett projekt med en tillverkare av bränsletankar och det handlar om pressverktyg.
Så som sagt nu har företaget även en produktionsenhet i Trollhättan och här har främst David Halling haft fullt upp i ett år med att starta upp maskinerna och anställa personal. Under våren 2013 startade de 5-axliga fräsmaskinerna i Trollhättan, där nu idag sex tidigare SAAB anställda arbetar i produktionen. Och det ser lovande ut, mycket tack vare NEVS som var och är mycket tillmötesgående. I Trollhättan finns det en tro om att man snart kommer att kunna starta upp biltillverkningen igen, hoppet finns kvar och det är starkt, faktiskt. Följer man mediabevakningen så förstår man att många människor idag arbetar med att få till en lösning.

– När vi första gången kom in i lokalerna i oktober-november 2012 var det som att komma in i en form av spökstad. Helt ödsligt och det blev en känsla precis som om alla hade gått på rast och sedan inte kommit tillbaka. Det var faktiskt en lite obehaglig känsla, säger Mats Johansson och David Halling håller med.

– Spånorna låg kvar i maskinerna, bitarna satt kvar, halvfärdiga jobb och verktygen låg framme. Jag känner att det var som om någon kom med meddelande att nu var det slut, operatörerna tryckte på stop och gick hem, sorgligt eller hur.
– I fikarummet låg bullarna kvar i påsarna och i kaffemuggarna som stod framme på borden fanns det uttorkat kaffe. Man hade verkligen gått därifrån och lämnat allt, kanske i affekt inte vet vi, säger Mats Johansson och tillägger, – Ett tråkigt kapitel i historien om SAABs öde.

– Vi såg trots allt en stor potential i lokalerna och maskinparken. Dock hade maskinerna stått still i över 1 ½ år och vi visste inte hur statusen var på maskinparken. Problemet var inte den eftersatta underhållet innan eller eventuella skador på maskinerna för det kände vi till tack vare en alldeles utmärkt dokumentation. Det går att laga men under den långa tid som maskinerna stått stilla i otempererade lokaler, varmt/kallt, det hade bildats kondens i elskåp, ja det uppstod fel som inte gick att felsöka. Så det var den tuffaste matchen, det tog längre tid än vi trodde att få ordning på maskinerna och det kostade mer pengar än vi hade räknat med, långt över vår budget, så det var tufft, berättar David Halling.

CLIFF Trollhättan 004CLIFF Trollhättan 006CLIFF Trollhättan 002
–Vi kontaktade några av de som arbetat här på SAABs modellverkstad och en av dem var hemma utan jobb så han kom direkt och började hjälpa till. Nästa steg var att kontakta Anders Brask på Protech för att få hjälp med postprocessorerna och börja installera Delcam som är den CAM lösningen som vi använder i Göteborg. SAAB använde ett annat CAM-system men vi tycker att det är bättre att ha ett och samma rätt över företaget, säger David halling och fortsätter;

– För min personliga del så är det Delcam som gäller om man arbetar med form- och modelltillverkning. De har mjukvara som är specialiserad på vår typ av tillverkning.

– Vi ringde upp Anders Brask och han och Björn Lidén kom direkt och ställde upp på ett fantastiskt sätt med att sätta igång arbetet att installera PowerMill och PowerShape från Delcam och framförallt man hjälpte till med att postprocessa maskinparken.

Fräsning och CAM

CLIFF Trollhättan 012– Vi har nu sammanlagt 10 stycken fräsmaskiner som utför avancerad bearbetning i material som aluminium, stål, lera, kompositer och olika plaster. Bredden på vår maskinpark gör att vi har möjligheter att fräsa modeller, prototyper, verktyg och korta serier från minsta lilla knapp till en fullskalig lastbilsextriör. All programmering sker i Delcam´s CAM-mjukvara PowerMill och PowerShape direkt på 3D underlag från kund eller vår egen konstruktionsavdelning. Vi fräser bl.a. verifieringsfräsning till fordonsindustrin, verktygsformar för laminering till medicinteknik och verktyg för gjuterier, säger David Halling.

Varje operatör har en egen CAM-station med uppdaterade licenser från Delcam. Powermill CAM har man 9 licenser av på verkstaden och är ett bra val vid 3-, 4- eller 5-axlig tillverkning och HSM, höghastighetsfräsning. Cliff båda produktionsenheter har tillsammans 7 licenser av Powershape 3D-CAD som är en flexibel hybridmodellerare vars största styrka är avancerad yt-modellering.

Anders Brask är specialist och ansvarig för Delcams produkter hos leverantören Protech Nordic AB. Han får här förklara lite om de produkter som Cliff använder sig av. Vi frågar:

Vad är PowerSHAPE?

– Det är en flexibel hybridmodellerare som kombinerar yt-, solid-och triangelmodellering i en och samma miljö, säger Anders Brask,
PowerSHAPE – en enkel men kraftfullt CAD-program för komplexa former. PowerSHAPE tillåter användaren att modellera med ytor solider och trianglar i en och samma CAD-miljö. Det går att utföra CAD-operationer i mellan alla dessa geometrityper på ett unikt sätt. Programvaran tillåter sk. direkt modellering, detta innebär att användaren kan modellerar på inläst geometri utan att behöva ta hänsyn till hur och var CAD-modellen ursprungligen skapades. PowerSHAPE utnyttjar även parametriskt styrd historik för att underlätta ändringar av befintliga konstruktioner. Användargränssnittet i PowerSHAPE är skapat för att underlätta snabb förändring av ”andras” geometri samt konstruktion av olika typer av geometri som skall skapas runt detaljen som skall tillverkas. Det kan vara verktygsinsatser, delningsplan, fixturer etc. Till hjälp för detta konstruerande har Delcam skapat ett antal ”wizards” så att användaren snabbt kan komma till skott. Det gäller att så fort som möjligt komma ut till fräsmaskin och inte sitta och CAD´a i timmar.

Vad är PowerMILL?

– PowerMILL – Det självklara valet vid 3-, 4- eller 5-axlig NC-beredning för modeller, prototyper och verktyg. PowerMILL är en världsledande beredningsprogramvara för generering av säker NC-kod till alla marknadens 3-5-axliga fräsmaskiner. Programvaran används i dag av alla de ledande modell & verktygföretagen i världen. Programvaran har en bred palett av funktioner för automatisk och kollisionsfri beredning av komplexa detaljer för 5-axlig fräsning, säger Anders Brask.

– Powermill täcker CAM-beredning av alla typer av 3-5-axlig fräsning men där slutar det. Fokus på mjukvaran har alltid varit modell- och verktygsfräsning. Och man måste skilja mellan modell- och verktygsberedning i förhållande till produktionsberedning som är något helt annat och där andra CAM-företag är specialister. De flesta andra CAM-system som finns på marknaden är fokuserade på produktionsberedning. Med det menar jag samma detalj många gånger och allt som har med verktyg och modeller att göra så pratar vi en detalj, en gång. Beredningen och sättet att bereda på är en ofantligt stor skillnad emellan. Man kan inte tro att man kan använda det ena och det andra CAM-systemet om vartannat, det är helt olika tänk och programmeringsteknik, hur man attackerar en detalj som skall fräsas och det är en detalj en gång och inget mer. Det måste bli rätt första gången, förklara Anders Brask.

CLIFF Trollhättan 017– Powermill är det enda rätta för oss för det måste stämma direkt. Vi har inte chansen att prova oss fram 5 – 10 gånger och optimera utan det måste bli rätt direkt. Vi kan inte dra nytta av tidigare beredningar utan måste varje gång bereda från början och med en CAM mjukvara som är uppbyggd och direkt framtagen för enstycks modell och verktygstillverkning så är det enda alternativet för oss, och ett mycket bra alternativ, menar David Halling.

– Det som är och har varit Delcams styrka genom åren det är att man klarar av att skriva en programvara med så stor säkerhet som nu är möjligt och man genererar kod som inte kör in i maskinen som inte kör hål i detaljen. Vi upplever och framförallt de senaste 5-6 åren en otroligt stabil programvara som väldigt sällan gör hål i detaljer eller kraschar maskinhuvuden, absolut det händer tyvärr och det händer i alla CAM-system, den som påstår något annat ljuger egentligen men vi upplever idag att CAM-systemen generellt och den matematik som är bakom har blivit väldigt stabil, menar Anders Brask.

– De detaljer och modeller vi tillverkar idag, ställs det otroliga krav på ytfinish och det får vi. Många av de detaljer som vi fräser och levererar för fordonsindustrin där handlar det om hands-off. Kunden vill titta på ytan direkt när detaljen eller modellen kommer ut från maskinen. Ingen puts ingenting och då måste det vara fina ytor och det får vi, de kraven ställer vi på våra programvaror och våra maskiner, säger David Halling.

Mycket arbete har även utförts av Protech för att få ordning på postprocessorerna. Vad handlar detta viktiga arbete om frågar vi Anders Brask;

– Postprocessorer är enkelt uttryckt en översättare som översätter rörelser i CAM-systemet, det ni ser på skärmen, till verkliga rörelser fräsmaskin. De företag som tillverkar modeller och verktyg har inte tid eller möjlighet att testa ett program innan det skall fräsas i maskin. Därför måste det man programmerar i CAM-systemet resultera i 100 % säker NC-kod. Det finns heller ingen tid till att göra ändringar i NC-koden på styrsystemet. Det är i dag helt omöjligt att göra ändringar i styrsystemets NC-kod som i dag består av miljontals rader med koordinater. Kärnan i att vara en bra CAM-systemleverantör är att ha lokal utveckling och support på postprocessorer. Utan detta blir det väldigt svårt att ge bra support till kunderna.

Cliff Trollhättan 031Avslutningsvis vill Mats och David tacka NEVS som ställt upp på ett fantastiskt sätt och även en lite guldstjärna till Protech med Anders Brask och Björn Lidén för all hjälp med att starta upp verkstaden i Trollhättan och givetvis till de gamla SAAB anställda som snabbt kom till undsättning och gjorde det möjligt att starta produktionen så snabbt som det trots allt blev i tid.

Plus man vill från företagsledningen på Cliff berätta om en dröm man har och det är att få vara med och ta ett helt projekt när det gäller att få tillverka en konceptbil. Det vore något fantastiskt förstår jag och drömmar slår ibland in och Cliff är verkligen på väg att kanske få chansen i framtiden, vem vet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here