Fredrik Sandqvist och Anders Wikström.

Verkstadsföretaget från Karlskrona har en historia som är kort, mycket kort, Stålmännens historia börjar egentligen 2004 med grossistförsäljning av stålmaterial. Men vi hoppar fram till året 2014. Svetsaren och skall det visa sig, entreprenören Patrik Karlsson förvärvar samtliga aktier i Stålmännen genom PK Industriservice i Karlskrona AB. Man ändrar inriktning, fortsätter att sälja material men börjar svetsa i större omfattning och företaget hyr även ut svetsare, på uppdrag ofta hos externa kunder.

I maj 2016 träffas Patrik Karlsson och Peter Thalin för första gången under ett VM FMBB i Frankrike. Där är båda och tävlar med sina hundar av rasen Malinois – belgisk vallhund. Patrik med sin Vandalens Kulan och Peter med Mallekrafts Gaston.

Vid detta tillfälle delade de boende på ett slott i södra Frankrike någon mil från tävlingsområdet. Tävlandet gick inte deras väg detta VM. Men på kvällarna togs det en rom eller två och fröet såddes om att utveckla något tillsammans.

I februari 2017 återkom Patrik till Peter om en möjlig idé, att starta en verkstad med skärande bearbetning och den utlösande faktorn var att det blev ett tillfälle då en mekanisk verkstad var ute till försäljning i stan och i maj genomfördes en inkromsaffär av Karlskrona Precisions Mekaniska Verkstad AB.

Stålmännen framför en av spjutspetsmaskinerna i produktionen. DMG MORI DMU 75 monoBLOCK. Och här finns plats för både humor och professionell utveckling.

” Vi skall tjäna pengar men vi skall inte tjäna så mycket pengar, så vi inte har roligt och vi skall inte ha så roligt att vi inte tjänar några pengar – då blir det jättetråkigt”, säger Peter Thalin.

Och nu börjar det hända saker. Patrik Karlsson äger nu en maskinpark med äldre teknik, fullt fungerande men Peter Thalin med ett industriellt driv, lång erfarenhet och kunskaper från företagande i Gnosjöregionen tycker att man bör snabbt börja investera i ny maskinteknik.

– Jag är bromsen och Peter är gasen, en bra kombination och tillsammans har vi kommit fram till hur vi skall och vilken väg vi skall ta för att bygga upp en verkstad som skall bli en av de bästa i Blekinge, säger Patrik Karlsson.

Så idag när Tidningen Maskinoperatören har fått möjligheten att hälsa upp, så har man gått från lågintensiv verksamhet till högintensiv och vad menar jag med det. Jo, visionerna har börjar sätta sig, organisationen har satt sig och duktig personal är på plats.

– Ja, har vi inte duktiga medarbetare, så kan vi inte nå våra mål. Maskiner kan vi köpa (och det är en imponerande inköpslista som man har bakom sig och framför sig och som vi skall titta närmare på längre fram i reportaget) och målet har sedan starten 1 maj 2017 varit och är att investera i en ny maskin varje år. Då sker det utveckling som är basalt när man skall bygga verksamhet, …

– Stannat man i utveckling så går det bakåt ganska snabbt och jag har också en filosofi att investerar man i nya maskiner, så behöver man snart större produktionsyta och ibland de småländska verkstadsföretagen så brukar man säga att man bör bygga ut var femte år för att hänga med, förklarar Peter Thalin.

…då utvecklas företaget, vi blir en attraktiv arbetsplats där fler vill jobba, vår personal får de rätta verktygen att utvecklas och våra kunder och blivande kunder ser möjligheterna att lägga fler jobb i vår verkstad, säger Peter och Patrik.

Det geografiska läget är viktigt så också den industriella miljön och vilka kunder som finns i närområdet. Som alla vet så har den senaste tiden med pandemin gjort att allt fler större exportföretag som lagt tillverkning lång bort från sitt huvudkontor förstått att långa transporter måste minska och leveranstider måste hållas allt inom hållbarhet och miljö samt att kunna leverera en färdig produkt i tid och med rätt kvalitet.

Att som verkstadsföretaget Stålmännen ha sin verksamhet i Karlskrona och i södra delen av Sverige blir allt mer spännande och intressant för affärerna, då jag googlade ”industriklimatet i Blekinge” och fick flera intressanta träffar. Här finns flera expansiva företag och nu i dessa tider, framförallt en försvarsindustri som får stora order på material och sjöförsvar. Och detta ger svensk tillverkning mycket stora möjligheter att växa och det med höga tillväxttal.

Många stora tillverkningsindustrier ser idag ett teknikskifte på olika sätt men det handlar ofta om att effektivisera sina produkter och göra dem energieffektivare. Elektricitet som vi alla har varit vana vid helt enkelt skall finnas tillgängligt men vi ser nu att samhället och industrin börjar få problem med allt högre energipriser och elektrifieringen av fordon kräver förnybar energi.

Operatör Abdullah Alkhatib och maskinsäljare Anders Wikström.    På fotos ser vi en av de detaljer som man tillverkar i sina svarvar från DMG MORI NLX 2500/700.

Operatör Abdullah Alkhatib och maskinsäljare Anders Wikström.
På fotos ser vi en av de detaljer som man tillverkar i sina svarvar från DMG MORI NLX 2500/700.

Vad har nu detta med en mindre verkstad (som skall bli större och större) i Karlskrona att göra.

Jo, Stålmännens målsättning är bli en ledande tillverkare av bearbetade kortserier, funktionsmodeller, designmodeller och formar. Kunderna finns i huvudsak inom energi, pumptillverkning och försvarsindustri.

Man har kompetens att bearbeta material som stål, gjutgods, aluminium, olika sorters rostfritt och plaster och producerar små och stora detaljer i fleroperationsmaskiner gärna prototyper och långa serier med långa bearbetningstider.

ISO certifieringar ett krav

Stålmännen i Karlskrona AB, kvalitets och miljöcertifierade ISO 9001 och ISO 14001.

Om ISO-resan, VD Patrik Karlsson berättar; – Det började med att en av våra största kunder ställde kravet: ”Vi vill se att ni är ISO-certifierade inom ett år.” Vi hade en optimistiskt plan att kunna genomföra vår revision på 6 månader och vi blev klara innan semestern så den höll vilket var en enastående prestation, det tyckte vi och det tyckte våra kunder.

Företagarna och verkstadsägarna Patrik och Peter har bestämt sig.

– Vi skall ha en hög investeringsgrad i vår maskinpark och ständigt hålla oss uppdaterade när det gäller våra maskinleverantörers senaste teknikutveckling. Vi är nu inne i en fas i vårt arbete att skapa en högmodern och attraktiv arbetsplats för dem som väljer att arbeta hos oss. Verkstad ska inte vara tråkigt och är inte tråkigt, om vi arbetar mot både kortsiktiga och långsiktiga mål i en kreativ anda.

– Vi har en, tre och femårsplaner som ständigt uppdateras och förnyas beroende på orderläge och kundernas krav och önskemål, säger Peter Thalin och tillägger;

– Strategi är oerhört viktigt, både när det skakar och när det som nu – full fart framåt.

Specifika kunder och komponenter på menyn

– Gärna prototyper och seriestorlekar en till tio, stora och komplexa detaljer med avancerade former och snäva toleranser i svåra material och långa bearbetningstider, det vill vi gärna tillverka, för här är det många andra verkstäder som varken kan eller vill. Detta scenario är det fokus på men vi kör även lite längre serier med höga kundkrav och komplexitet, säger Patrik Karlsson.

– Därför satsar vi på ny maskinteknik och vi satsar på DMG MORI och deras breda maskinprogram. Vi handlar gärna 5-axligt och vi kommer nu med vår senaste maskinbeställning att kunna ta större bitar upp mot två meter och med sidoluckor som vi kan öppna vid behov så kommer vi att ha möjligheter att bearbeta komponenter upp till 4 meters längd, säger Patrik.

Stort, stort och större i det lilla

Det mindre verkstadsföretaget Stålmännen i Karlskrona AB har redan en imponerande maskinlista, en maskinpark som på rekordsnabba 5 år har vuxit så att det ser ut så här.

Maskinleverantören DMG MORI;

Vi får här tekniska data av maskinsäljaren Anders Wikström på distrikt syd.

Två stycken DMG MORI NLX 2500/700 SY. Svarvdiameter max=366 mm, svarvlängd max= 705 mm, stångkapacitet=80 mm. Svarvarna är utrustade med drivna verktyg C-axel och

Y-axel +/- 50 mm. Huvudspindel 18,5 kW och subspindel. 12-läges revolver med direktdrift och 10 000 rpm. Styrsystem CELOS/Mapps V.

Installerades; 2018-09 och 2020-03.

– Nästa investering var i en DMG MORI DMU 75 monoblock. X=750 mm, Y=650 mm, Z=560 mm. Max detaljstorlek D=840×500 mm och 600 kg. matningshastighet 40 meter/minut. Styrsystem CELOS/Heidenhain TNC 640.

SpeedMASTER spindel 20 000rpm 35 kW/130Nm med SK-40 kona Big plus infästning. 36 månaders garanti oavsett spindeltimmar. 40 bar genom spindeln och 600 liter pappersbandsfilter anläggning. Blum laser och prob. Operation mod 4. MPC (Machine Protection Control) är standard och maskinen står på 3-fötter, vilket gör installationen mycket enkel. Denna maskin är mycket ergonomisk byggd och en stor fördel för operatören.
Installation 2021-04

– Snart på plats i verkstan har vi ytterligare en DMG MORI DMU 75 monoblock, samma som ovan men med HSK-63 infästning i spindel och med automationspaket.

– Det innebär automatisk dörr på höger sidan, robotinterface och 4-kanaler i bordet. Stor fördel med dörren på högersidan, är att man alltid har fritt genom standardörren att rigga om eller justera något utan att en robot står i vägen.
Denna 75mb kommer att installeras V. 13 -2022.

Med på besöket är HAIMER Scandinavia som är en viktig spelare inom den skärande bearbetningen. Utöver företagets stora utbud av verktygshållare, krymp- och balanseringsmaskiner och 3-D sensorer, omfattar produktsortimentet även solida hårdmetallfräsar och adaptrar för slipskivor. – Globalt har DMG MORI och HAIMER ett partnerskap och i Sverige är man samarbetspartners. På Stålmännen har man investerat i en krymputrustning Power Clamp Economic Plus NG. Med bearbetning i allt högre skärhastigheter ute på våra svenska verkstäder så betyder det att i kombination med höga skärkrafter och aggressiva matningshastigheter skapas en böjning av verktyget i verktygshållaren vilket i slutändan ökar risken för att verktyget dras ut. HAIMER Safe-Lock™ säkerställer att verktygen sitter kvar i verktygshållaren och ger noggrann fasthållning och hög precision, till exempel krymp, hydraulisk eller kraftspännchuckar, säger försäljningschef Niclas Fager.
Ted Carlsson är nyanställd som applikationstekniker och visar stabil fasthållning med krympchuck genom Safe- Lock™ systemet och hur det ser ut i maskinen. I DMG MORI DMU 70 hos Stålmännen så vill man ha säker fastspänning, då man ofta kör 18 – 20 000 varv i spindeln – höghastighetsbearbetning kräver balanserade hållare.
Och den senaste maskinbeställningen till Stålmännen är en …

DMG MORI DMF 200/8. Detta är nya generationens DMF som är förbättrad på många punkter. Större rörelseområde X=2000 mm, Y=800 mm, Z=850 mm. Och så ”rammar” man inte ut spindeln utan hela kolonnen, vilket är mycket stabilare. Mer kylning på många viktiga punkter och så 40 verktygsplatser som standard. Snabbare verktygsväxling och rörelse 50 meter/min i alla axlar.

– Stålmännens DMF 200/8 är utrustad med CELOS / Heidenhain TNC 640, SpeedMASTER spindel 15 000 rpm HSK-63, Integrerat rundbord D=800 mm, vilket gör maskinen simultant 5-axlig. 40 verktygsplatser, 40 bar genom spindeln med 600 liter pappersbandsfilter anläggning, MPC, Blum laser och prob. Operation mod 4. ”lucka”
i högersidans vägg vilket innebär att man kan köra mycket längre detaljer än 2000 mm.
Skall installeras vecka 20.

Tack för de svaren, säger vi till Anders Wikström som kommer med lite ytterligare input kring maskinaffärerna; 

– Stålmännen har höjt tekniknivån otroligt mycket med deras investeringar på både svarv och fräs sidan. Stabila och högproducerande maskiner och att de nu kan köra detaljerna färdiga i en uppspänning. DMF maskinen innebär även att de kan hantera stora detaljer som deras kunder efterfrågar.

– Det häftiga med denna kund och deras investeringar är att de vågar satsa och tror på sin verksamhet och strategi, viket är ganska osvenskt. Personalen är intresserade av ny teknik och vill utveckla sig inom detta.

– DMG MORI hade ett rekordår 2021 och som vanligt såldes det många 5-axliga fräsar och multi svarvar. Det såldes mycket automationslösningar och att många valde att förbereda sina maskiner för automation i framtiden. Även många valde att investera i horisontella fräsar med automations lösningar.

Vi avslutar ett jättetrevligt besök i Karlskrona, inspirerande och klargörande vad man kan göra om man har mod, idéer och optimism.
Innan vi går ut genom dörren, säger Patrik Karlsson;
– Du kan väl skriva i tidningen att ett större mål vi har är att bygga en ny verkstad om några år. Tidningens redaktör tror att oddset emot är mycket lågt, alltså inget för en spelare, pengarna tillbaka, knappt…

Anders Wikström visar upp maskinen som är en av trotjänarna på verkstaden. – Den gamla Mori svarven är en SL-403BMC/800 installerad 2003 då företaget hette Karlskrona precisions Mekaniska AB som Stålmännen har varit mycket nöjda med och är mycket nöjda med. Maskinen är grunden till vårt stora samarbete idag. Nöjda kunder investerar vidare och här ser vi ett strålande exempel på det, säger Anders Wikström maskinsäljaren på distriktet för DMG MORI Sweden
Diskussionerna tar aldrig slut. Maskininvesteringar och produktionsteknik är alltid konstanta heta samtalsämnen
Diskussionerna tar aldrig slut. Maskininvesteringar och produktionsteknik är alltid konstanta heta samtalsämnen
I slutet på vårt besök visade Anders på DMG MORI lite nya produkter på sin IPAD. Automatisering kan bli intressant på lång sikt. - Ja men även om det är på lite längre sikt, så måste vi planera och diskutera idag och nu, vad vi vill köpa imorgon, det är min och vår filosofi, säger Peter Thalin. Dessutom tittade man på information om den nya maskinen DMF 200 som är beställd och som kommer att installeras efter sommaren. Mer info om detta i artikeln.
I slutet på vårt besök visade Anders på DMG MORI lite nya produkter på sin IPAD. Automatisering kan bli intressant på lång sikt. – Ja men även om det är på lite längre sikt, så måste vi planera och diskutera idag och nu, vad vi vill köpa imorgon, det är min och vår filosofi, säger Peter Thalin. Dessutom tittade man på information om den nya maskinen DMF 200 som är beställd och som kommer att installeras efter sommaren. Mer info om detta i artikeln.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here