Nimo-Verken grundades 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage
i Jönköping med tillverkning av rostfria produkter som tvätt rännor, tvätt lådor och storköksinredningar. Sedan dess har företaget förvandlats till världens ledande tillverkare av torkskåp. Idag levererar man till en majoritet av de största vitvarufabrikanterna i världen och erbjuder dessutom ett stort eget sortiment av bland annat tvätt bänkar, manglar, strykskåp och andra rostfria specialprodukter. Huvudkontor och produktionsanläggning ligger i Hova i Västergötland.
– Med vår nya investering så innebär det att vi utökar vår produktionskapacitet vilket i sin tur snabbar på våra leveranstider, säger produktionschef Jonas Rohdin och menar att valet av Salvagnini som leverantör kom sig av att företaget sedan många år tillbaka har ett gott samarbete med maskintillverkaren och att man under en tid planerat för att ställa en ny S4 stansmaskin i linje med bockcentrat P4 och då anser vi att Salvagnini under årens lopp behållit sin marknadsledande position och ligger långt framme när det gäller att köra stansning och bockning i linje.
– S4Xe-30 + P4L-2116 tillverkningscell som Nimo-Verken investerat i är ett välbeprövat koncept i den italienska maskintillverkaren Salvagnini´s program av stans- och panelbockningsmaskiner, som har sitt ursprung i vår första linje som visades på EMO mässan redan 1979, informerar Pelle Wallin, säljare på Salvagnini Scandinavia AB. Detta är den andra stans- och bocklinjen som vi får förtroendet att leverera till Nimo-Verken i Hova.
Vid årsskiftet 2002 installerades en helautomatisk stansmaskin från Salvagnini och 2006 togs ett bockcenter i bruk som kopplades samman i linje med stansmaskinen. Det var första steget i ett automationstänkande och nu har Nimo- Verken tagit nästa steg i sin effektivisering av sitt tillverkningsflöde.
Anläggningen har ett lagersystem där olika material, plåttjocklekar från 0,7 – 0,9 mm/format av plåtämnen lagras. Lagerdelen som är direktkopplad till systemet kan förse produktionslinjen med enskilda plåtämnen för produktorderstyrd tillverkning av plåtpaneler. MD tornet har 15 hyllor för utgångsämnen samt att inmatningsytan kan mata ämnen direkt till stansmaskinen
– Det är viktigt att kunna erbjuda kunderna korta ställtider. Man har ofta behov av att kunna växla mellan långa och korta serier eller enstycksdetaljer i ”Kit-produktion” på ett sömlöst sätt. Man vill komma undan behovet av att byta verktyg och det är möjligt tack vare S4:ans multipress verktygshuvud där varje verktyg kan aktiveras utan växlingstid. Stansen är utrustad med en inbyggd vinkelsax som klipper ämnet till rätt detaljformat. Efter stansmaskinen finns automatisk staplings och sorterings system samt en laddningsmodul till panelbocken. Detta innebär att man kan välja att köra maskinerna stand-alone eller i linje. Vid linjekörning, om man har längre stanstider än bocktider så kan P4 själv fylla ut produktionsflödet med detaljer från inmataren med hjälp av PackModus mjukvaran, berättar Pelle Wallin och fortsätter;
– P4L-2116 är utrustad med automatisk inställning av plåttillhållaren ABA (Automatic Blankholder Adjustment) som gör det möjligt att köra kit-produktion eller enstyckstillverkning med verktygsinställning mellan panelerna utan cykeltidstidsförlust. Automatisk vinkelmätning, MAC 2.0. Samt hybridbockteknik utan någon hydraulisk oljetank med en total elförbrukning på bockdelen av max 6kW.
På mjukvarusidan har Nimo-Verken återigen satsat på automatisk generering av styrprogrammen via Salvagninis mjukvara som kallas OPS, vilket innefattar detaljprogram, Nestingprogram och produktionslista. OPS heter mjukvaran som kopplar samman Salvagnini systemet med kundens MRP för automatisk generering av körningar och återrapportering av utförd produktion.
Denna mjukvara började utvecklas av Salvagnini på 80-talet för vår första OPS kund, GE i USA.
Investeringen sett från kundens perspektiv
Nimo-Verken tog anläggningen i drift under första kvartalet 2016 och det i sin nya utbyggnad helt skräddarsydd för datorstyrd tillverkning i en helautomatisk process.
– Vi har använt oss av ett lokalt byggföretag från Töreboda och kan konstatera att vår leverantör tillsammans med sina underleverantörer har gjort ett fantastiskt jobb, säger produktionschefen Jonas Rohdin.
Jonas Rohdin kom in mitt i projektet då han tillträdde som ny produktionschef i början på 2015. Han kommer från Lesjöfors Fjäder och hamnade direkt i hetluften med ett byggprojekt där en produktionshall behövde byggas för att få plats med den beställda produktionscellen från Salvagnini. Och ni som arbetar med plåtbearbetning vet att det behövs mycket plats för att få plats med en komplett helautomatisk produktionsanläggning med tillhörande plats för logistik.
– Det var bara att ta fram det värmländska lugnet och kavla upp armarna och börja jobba. Idag har vi nu fått alla förutsättningar för våra 70 medarbetare i våra olika tillverkningsprocesser att tillsammans arbeta för att utveckla Nimo-Verken mot nya mål. Det är stort fokus på ledtider idag och kunderna vill ha sina produkter i tid. Och det är bråttom så nu med en dubblering av vår kapacitet så kan vi möta upp våra kunders krav och samtidigt expandera på nya marknader. Vi är historiskt stora på de nordiska marknaderna men vi skall nu försöka att lyckas ta oss in på nya marknader i världen.
– Vi har egen konstruktionsavdelning som arbetar i 3-D CAD samt avancerade program för beredning av plåtdetaljer, säger Jonas Rohdin.
– Detta betyder att vi har kontroll över hela vår process från konstruktion till färdig produkt. Med en utbyggnad av våra lokaler och en fördubblad tillverkningskapacitet på fabriken med vår nya maskininvestering och ett gynnsamt orderläge ser vi med spänning på framtiden.
Operatörerna Magnus Kylén och Joakim Rydin sköter produktionscellen där det mesta handlar om att arbeta framför dataskärmen och planera, programmera och kontrollera processen. I jobbet ingår även ett dagligt underhåll av anläggningen och se till så att maskincellen producerar plåtdetaljer snabbt och ”just in-time”.
– Med de investeringar som Nimo-Verken nu gjort i nya maskiner och en tillbyggnad på fabriken här i Hova ser jag en mycket stor möjlighet för tillverkaren att öka sin produktionskapacitet rejält samtidigt som man nu har förutsättningar att tillgodose sina kunder samtidigt som man kan bredda sin kundbas på nya marknader utan att äventyra sina åtagande mot befintliga kunder, avslutar maskinsäljare Pelle Wallin på Salvagnini Scandinavia i Värnamo.
Mer information:
www.nimoverken.com