– Vi gör nästan det omöjliga här, ja det tycker i alla fall våra konkurrenter. Många gånger har vi nästan tackat nej till några av våra förfrågningar, men vi är envisa och har byggt upp ett tekniskt kunnande i företaget. Det bär nu frukt i form av order från krävande kunder inom försvarsindustrin, Telecom, medicinteknik och Aerospace, förklarar Roar Jensen företagets framgångar med.
Tanken från början var att med tekniska studier på universitet och med bakgrund som maskinoperatör, starta och försöka skapa en verkstad med ambitionen att bli en av de bästa på att bearbeta framförallt aluminium till nya gränser som de mest extrema företagen i världen kräver. Utifrån sin affärsidé marknadsför man nu sitt mantra ”Aluminium for future Generations”.
AlmexA i danska Odense kan mer om tekniken än de flesta. Verkstadsföretaget har samlat på sig stora kunskaper om aluminium, hur man bearbetar materialet, att det finns nya möjligheter tekniskt sett som inte andra känner till eller kan förstå. Därför har man t.ex. amerikanska Boeing som kund, vilket speglar i vilken division man verkar. Vi pratar mästarklassen, högsta divisionen, en av de få utvalda underleverantörerna i världen till ledande företag inom Aerospace och försvarsindustrin.
– Många gånger får vi uppdrag att lösa det omöjliga, men vi hittar lösningarna på problemen, säger Roar Jensen som grundade AlmexA 1999. Han arbetade ensam fram till 2004 då en partner/delägare gick in i firman. Med partnerns mångåriga kunskaper och erfarenheter från Danmarks största aluminiumgrossist så förstärktes den idé som Roar haft om att fokusera på aluminium som material och försöka bli ledande leverantör inom aluminiumbearbetning med högsta krav på hög finish och precision.
2005 fick man första ordern som innebar att man tog steget in i högteknologisk industriutveckling. Ericson Microwave Systems lade en stor order och de är än idag kund hos AlmexA, men nu heter de RUAG Space och tillverkar satelliter som den numera kända Rosetta. Rosetta landande nyligen på kometen 67P.
Vidare startade man 2007 ett samarbete med Danish Aerospace för att 2009 skriva under ett samarbetsavtal med svenska SAAB Aeronautics i Linköping. Så här fortsätter det och många är de företag som idag är kunder hos AlmexA. Många är hemliga och vill inte skylta med sina namn. Industrispionage är tyvärr alltid högst aktuellt och Roar och hans medarbetare har tystnadsplikt i vissa lägen och sekretessen är påtaglig.
Roar Jensen och hans 18 medarbetare har ett tätt samarbete med företag som Boeing, Airbus, Ericson och olika företag inom SAAB koncernen. Man utvecklas ständigt, nya spännande projekt ramlar in och klarar nu av de allra senaste kraven från de ledande företagen i världen och bevis på det ser man om man tittar på kontorsväggen där alla certifikat och certifieringar sitter.
– AlmexA är ett mycket fint och välskött företag och som underleverantör till högteknologisk industri har man skapat sig en mycket stark position. Man ligger i framkant när det gäller kvalitet och precision inom aluminiumfräsning i höga hastigheter, säger Mattias Tetzlaff på SOLECTRO AB som är generalagent för den tyska maskintillverkaren DATRON AG.
Maskinparken är helt anpassad för bearbetning av aluminium och på 3000kvm produktionsyta finns maskiner för 3D fräsning, 5-axlig fräsning och höghastighetsfräsning HSC. De maskinfabrikat som finns representerade är Mazak, Chiron, Portatec, DATRON, Haas, Brother och Emmegi.
Vi får veta att man planerar att flytta företaget och bygga en helt ny fabrik. Man letar mark och har hittat ett par olika alternativ att välja på. Om 6 månader räknar man med att lyfta hela produktionsmiljön ytterligare med helt nya och ändamålsenliga lokaler för sin verksamhet.
På detta besök skall vi fokusera på de två maskinerna från DATRON som AlmexA har investerat i. DATRON är en tysk maskintillverkare och de är pionjärer och specialister på höghastighetsfräsning och vakuumteknik när det gäller framförallt aluminium.
Höghastighetsfräsning är så mycket mer än bara höga skärhastigheter och spindelvarvtal. Tekniken handlar om det optimala samspelet mellan arbetsmaterial, mjukvara, metod, verktyg, maskin och operatör för att åstadkomma den mest effektiva bearbetningen. På DATRON satsas mycket tid och stora resurser på forskning och utveckling av teknik samt metodutveckling. Vid höghastighetsbearbetning måste flera faktorer samverka för att kunna uppnå den kvalitet och precision som efterfrågas. Det gäller bland annat bearbetningsmaskinens stabilitet, flexibilitet och kapacitet.
– Min första kontakt med DATRON var på EMO i Hannover 2010 där den tyska maskintillverkaren ställde ut och jag gillade genast vad jag såg. Jag hade aldrig tidigare hört talas om fabrikatet, men är man insatt i branschen så ser man direkt att detta var maskinteknik som skulle passa vår produktion perfekt, säger Roar Jensen och fortsätter vidare;
– Konstruktionen såg stabil ut för att vara maskiner tillverkade för aluminiumbearbetning och för att klara höga hastigheter. Vi måste ha en stabil maskinuppbyggnad för att vi skall kunna uppnå högsta finish och precision.
Mattias Tetzlaff på SOLECTRO AB som har sålt maskinerna till AlmexA förklarar;
– DATRON är en av få tillverkare av fräsmaskiner med höga spindelvarvtal och med en maskinbas av granit. Detta faktum ger den tyska maskintillverkaren från Mühltal en mycket stor fördel när man erbjuder sin maskinteknik till kunder som AlmexA som skall tillverka precisionsdetaljer
i maskinen.
– Fördelen med DATRONs fräsmaskiner är den stora ytan och deras flexibilitet. För att man skall uppnå en optimal fräsmaskin så måste man titta på hela processkedjan. Precis som användningen av en minimalmängdsmörjning och en extremt högvarvig spindel är en konsekvent lättkonstruktion ett måste. För att uppnå den nödvändiga statiska och dynamiska styvheten utformas och optimeras alla relevanta komponenter. Först då uppnås nödvändig ytkvalitet och noggrannhet och därmed uppnås även potentialen för höghastighetsbearbetning. Mätproben gör att man snabbt och enkelt hittar ytornas och detaljernas nollpunkt.
Avslutningsvis så säger Mattias Tetzlaff att allt har fungerat till full belåtenhet och det beror mycket på att;
– Jag och Roar pratar samma tekniska språk och termer. Han förstår DATRONs maskinfilosofi och teknikens alla fördelar. Ta t.ex. fastspänning med vakuum som gör att AlmexA slipper dyra kostnader för olika fixturer. Andra framgångsfaktorer är att vi erbjuder maskiner med minimalmängdssmörjning som inte påverkar vakuumets egenskaper vid fräsning. Vanlig kylvätska kan få vakuumet att släppa.
– Automationsfaktorn i en maskin är den stora uppspänningsytan på vakuumbordet. Detta medför att man kan fräsa under extremt lång tid och sparar mycket ställ- och bearbetningstid.
Första maskinen från DATRON, en DATRON ML1500-4 installerades i april 2011 och den maskinen har en arbetsyta på 1500x2000mm. Maskinen är också utrustad med clean-cut och en precisionsspindel på 3kW med HSK-E-25 verktygskona, verktygsväxling, inmätningsprobe.
Två år senare installerades nästa maskin från DATRON, en modell M10Pro som har en arbetsyta på 1020 x 720 x 240mm med en bearbetningshastighet på 30m/min. Den har en precisionsspindel på 3kW med HSK-E-25 verktygskona och har ett varvtal från 1000 – 40 000 varv/min. Rotationsnoggrannheten är bättre än 2µm. Man kan välja 12 eller 24 verktygspositioner i verktygsväxlaren, den har Z-Nano verktygsinmätning med en noggrannhet på 0,5µm. DATRON M10Pro är uppbyggd på ett massivt temperaturtåligt granitbord med mycket hög jämnhet. Maskinen är utrustad med ett optiskt linjär-mätsystem med en upplösning på 40nm och en absolut positionsnoggrannhet på 0,5 µm. Med maskinmodell M10Pro får man en stor arbetsyta på en liten uppställningsyta.
– Vi satsar allt mer på stora serier där vi dels gör prototypen och förserien, men sen också serieproduktionen. Vi lägger ner mycket tid på nya konstruktionslösningar och vi har vuxit som företag. Vi är fler anställda och fler maskiner med ny produktionsteknik, vilket gör att vi idag kan erbjuda våra kunder att lägga sin serieproduktion hos oss. Tillverkningsprocessen har nu, med hjälp av DATRONs automationslösningar, blivit effektivare och vi har i vissa fall sänkt våra bearbetningstider med flera hundra procent.
–I vår strävan att klara framtidens toleranser, som redan är här, så är vår senaste maskin DATRON M10Pro placerad i ett tempererat rum på 20 grader för att framförallt klara mycket snäva toleranser åt kunder inom medicinteknik. Precisionen på vissa mått är bland det snävaste man kan tänka sig, säger Roar. Vår ena kund letade efter någon som kunde tillverka deras produkter, de letade i USA, Asien och i hela Europa, men till slut hamnade det på mitt skrivbord och vi klarar nu alla mått och den kvalitet som kunden kräver. Vi var dock tvungna att ha en tempererad produktionsmiljö, ett klimatrum för maskinen med ett närliggande mät/klimatrum som också håller 20 grader för att vi inte skall få några avvikelser, säger Roar och tillägger:
–Vi förstod att den typen av aluminium som kunden använde var riktigt svår att bearbeta om man inte kunde hålla en jämn temperatur genom hela tillverkningsprocessen. Nu har vi en produktion som fungerar och alla krav uppfylls och vi klarar alla mått i en stabil process – det ser vi på mätdata i våra mätprotokoll.
– Blir det avvikelser i mått så vet vi inte exakt var felet ligger eftersom fräsmaskinen och mätmaskinen har samma noggrannhet. Det handlar ju om samma mätvärde så du kan inte veta vilken av maskinerna som gör fel, vi ligger på gränsen helt enkelt, säger Mattias Tetzlaff.
Vad gör vi då, frågar jag.
– Det vet vi inte skrattar Roar och Mattias, vi ligger och pendlar på gränsen till det som är möjligt.
Framtiden för det högteknologiska underleverantören AlmexA när det gäller produktion
i DATRONs maskinkoncept är fräsning av små högprecisionsdetaljer på vakuum i tempererade klimatrum, det blir fantastiskt bra, eller hur, och Roar nickar och ler, han är nöjd.
Sådana här pressmeddelanden kommuniceras ut på marknaden om man klarar av att fräsa aluminiumdetaljer med spegelblanka ytor och toleranser på 3/100-delar och t.o.m. ner mot 2 µm.
Den här pressreleasen är från genombrottsordern man fick av Boeing Defence 2009 och sedan dess har man utökat samarbetet med den amerikanska flygplanstillverkaren. AlmexA tillverkar idag komponenter till bl.a. stridsflyg F-18 Super Hornet.
Boeing Conducts Advanced Manufacturing Workshop for Danish Machining Firm AlmexA
ODENSE, Denmark, Oct. 14, 2009 — The Boeing Company [NYSE: BA] this week sent two of its manufacturing development experts to AlmexA, a machining firm based in Odense, to provide training on high-speed machining techniques for aluminum and titanium components used in the aerospace industry and other markets. The technology-transfer project supports Boeing’s industrial-cooperation program tied to Denmark’s New Combat Aircraft competition in which the Boeing F/A-18E/F Super Hornet strike fighter is a finalist.
”As a small business in a global market, it is incredibly valuable for us to be able to work with a world-class company such as Boeing,” said Roar Jensen, AlmexA managing director. ”The training and know-how provided this week will help our team better take advantage of growth opportunities in new fields and markets.”
The use of advanced metal structures is a key element in airplane design as the global aerospace industry looks to improve aircraft cost, performance and efficiency. The need for optimal structural solutions is rapidly extending beyond the aerospace market to medical and civil applications as well.
The four-day workshop, which concludes Oct. 15, provides classroom training on high-speed machining theory as well as practical demonstrations of tools used to optimize the machining operation for improved production efficiency, reduced cost and increased quality. AlmexA expects to be able to improve efficiency in machine time by 10 percent and reduce machine run time by 30 percent once the new production techniques have been fully implemented.
”AlmexA and its metalworkers already are recognized for their capabilities by the machining industry,” said Tom Bell, vice president of Business Development for Boeing Military Aircraft. ”This advanced training will help them reach a strong position for future growth within and beyond the aerospace industry. The workshop is part of a Boeing program already under way to deliver benefits to Danish industry and demonstrates Boeing’s commitment to working with Danish companies of all sizes.”