Nu går tillverkningståget allt oftare till Sverige igen. Sedan en tid tillbaka har svenska verkstäder fått alltmer att göra. Det märks även hos Marcus Komponenter i Järna. 23 anställda arbetar i det tysk- och familjeägda verkstadsföretaget och man behöver bli fler. I Tyskland finns två fabriker med närmare 330 anställda och support från R&D avdelningarna i Tyskland genererar trygghet, teknisk kompetens, finansiella muskler och ett långsiktigt ledarskap.

– Vi passar in överallt, säger vd Andrejs Sokolovs och utvecklar företagets mantra;

– I 80 år har Marcus Komponenter AB tillverkat och levererat fästelement och industrikomponenter till fordon och verkstadsindustrin. Flexibilitet, långsiktighet och kvalitet är nyckelord för vår verksamhet.

– ”Marcus pinnen” är vår mest kända produkt och numera ett känt begrepp i branschen, då produkten tillverkas på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt. Den finns i många varianter som cylindrisk pinne, härdad cylindrisk pinne, cylindrisk pinne med invändig gänga, Marcus pinne och cylindrisk pinne med hål.

– Våra styrkor är bland annat höghastighetskapning, centerlesslipning, CNC och längdsvarvning, men även processer som trumling, fräsning och planslipning jobbar vi dagligen med.

– Kvalitetsledningssystem IATF16949, ISO14001 och ISO 9001 och fullständig hantering av EDI gör oss en trygg och flexibel leverantör.

– Vi tillgodoser våra kunders behov med allt från prototyptillverkning till serieproduktion samt uppdrag för tillfällig bearbetning.

Här fick vi ta del av alla fina och relevanta kort som Andrejs spelar ut, så det blir dags att syna honom.

Hur hanterar ni den ökade orderingången?

– Med maskininvesteringar och en utbyggnad som är klar. Nya maskiner skall vi komma in på men först är vi oerhört glada att vår tillbyggnad på 700 kvm är färdigbyggd. När vi nu adderar den nya kvm ytan så har vi nu 3 000 kvm till företagets förfogande, vilket öppnar möjligheter och samtidigt skapar vi nya produktionsflöden som effektiviserar och expanderar vår tillverkning. I tillbyggnaden kommer vi att erbjuda vår personal nya omklädningsrum, ny matsal, nya kontor och dessutom ett nytt mätrum. Dessutom har vi en produktionsyta klar i den nya byggnaden för kommande behov.

Vi återvänder till samtalet kring svensk industris framtid och alla vi (Ulf tidningens redaktör, Henrik Fransson vd Maskin Fransson, vd Andrejs Sokolovs och produktionschef Lars Bjelkmark) runt fikabordet är eniga om att världen förändras där många tillverkningsvägar och kartor ritas om. Det betyder mer jobb till svensk produktion som under många år rustat med ny produktionsteknik i sina verkstäder samtidigt som man förbättrat sin produktivitet på flera plan.

– Vårt läge ”vägg i vägg” med fordonstillverkaren Scania i Södertälje samt även Astra Zeneca och det betyder att vi ”bygger broar” med några av de mest framgångsrika företagen i Europa. Vår produktionschef Lars Bjelkmark kommer från Scania och han implementerar sina kunskaper och erfarenheter från storindustrins driftincitament och det genererar nya egenskaper i Marcus Komponenters sätt att bedriva produktion, säger Andrejs Sokolovs.

– Mitt uppdrag är att hitta nya och intressanta vägar att utveckla Marcus Komponenter till ett modernt verkstadsföretag. Föra in mina erfarenheter från fordonsindustri i Södertälje och applicera delar av den här på företaget. Arbeta med produktionsflöden och kvalitet i det lilla och stora. Se till att vi har den maskinteknik och de maskiner vi behöver för att tillverka komponenter av högsta kvalitet.

– Mycket av mitt arbete ligger också att inspirera och få våra medarbetare att de känner sig delaktiga i arbetet, att helt enkelt skapa en familjär miljö som förbättrarmänniskans välbefinnande och då ökar vår produktivitet.

– Att nu få tillgång till moderna lokaler i vår utbyggnad och samtidigt utökade produktionsmöjligheter inspirerar hela företaget och då är jag nöjd, säger produktionschef Lars Bjelkmark.

Längdsvarvar från japanska TSUGAMI.

Med på vårt besök är försäljningschefen Henrik Fransson (3:e generation ägare) från Maskin Fransson (MAF) som är en maskinleverantör av högteknologiska verktygsmaskiner till svensk industri.

Jag har känt Henrik Fransson och hans medarbetare i över 20 år och ber honom förklara framgångarna med MAF.

– Vårt sortiment av maskiner är utformat för att förbättra produktiviteten och minska kostnaderna ute i svensk produktion. Oavsett om man behöver enkel eller avancerad maskinutrustning, kan man lita på att vi levererar de bästa lösningarna för kundens verksamhet.

– Vi är stolta över att vara generalagent för ledande varumärken inom maskinteknik och är alltid uppdaterade med de senaste teknologierna och trenderna. Vi arbetar tillsammans med våra kunder för att hitta de mest optimala maskinlösningarna som passar behov och budget, säger Henrik Fransson.

– Ja det som Henrik säger kan vi skriva under på. Närheten, support, applikation, säljarnas kompetens skapar de riktigt långsiktiga relationerna. MAF förstår våra behov och det har tillfört oss de bästa lösningarna så att vi kan lösa bearbetningskraven från våra kunder, säger Andrejs Sokolovs.

Modern längdsvarv
Modern längdsvarv som lockar med produktionsteknik.

Så om vi tittar på dagens maskinpark hos Marcus Komponenter, så hittar vi ett antal längdsvarvar från Tsugami, närmare sex. Beskriv maskinerna och tekniken.

– Först vill vi berätta att Tsugami, som betyder precision på japanska, grundades 1937 och är idag en av världens ledande tillverkare av längdsvarvar, multifunktionssvarvar.

– Tsugami-längdsvarvarna hos Marcus Komponenter är från B0-serien, en prisvärd serie som trots det inte gör avkall på precisionen och som finns med stångkapacitet från 12 upp till 38 mm. Marcus Komponenter har fyra stycken B0326-maskiner med 8 styrda axlar som kan hantera stänger från 8-32 mm. De har även en B0205 som har 7 styrda axlar och som kan hantera stänger från 3-20 mm. Utöver längdsvarvarna har de även en Tsugami M08SYE-II CNC-svarv som de köpte in huvudsakligen för att bearbeta restbitarna som blir över från längdsvarvarna, ett grepp som är både ekonomiskt och miljömässigt genomtänkt, säger maskinsäljare Daniel Andersson.

– Vår relation med Marcus Komponenter påbörjades redan under 2013, vår leverantör Tsugami kom med en ny modellserie som passade väldigt bra till Marcus Komponenters produktion som vi det tillfället hade ett par begagnade längdsvarvar.

– Då vi rent geografisk ligger mindre än 10 minuter från varandra så kunde vi räkna fram en intressant kalkyl på att investera i en helt ny Tsugami B0326 och sedan så har det rullat på, idag har kunden sex svarvar från japanska Tsugami och vårt nära samarbete fortsätter, säger Daniel och Henrik på Maskin Fransson – MAF.

Modern arbetsmiljö

– Vi måste förbättra arbetsmiljön i vår verkstad för att kunna erbjuda Generation Z en arbetsplats som lockar framtidens medarbetare, säger Andrejs Sokolovs och fortsätter;

– Också med utökad produktionsyta så får vi plats med fler maskiner och mer ny teknik som AM eller 5-axlig bearbetning, som två exempel på vad vi skulle kunna tillföra våra produktionsmetoder. Ny teknik lockar våra medarbetare till att vara kreativa och vi kan som företag erbjuda nya möjligheter för våra kunder. OCH nästan det viktigaste – locka nya unga medarbetare som tillhör Generation Z.

Produktionsnära mätning.
Produktionsnära mätning.

Att de finns generationsskillnader är något som de flesta kan känna av och något som även märks tydligt på arbetsplatsen. Den senaste generationen på arbetsmarknaden kallas för Generation Z. De tydligaste karaktärsdragen som särskiljer dem mot tidigare generationer är att man har ett medfött digitalt mindset och annan syn på vad man vill arbeta med. Generation Z är födda mellan cirka 1995 och 2010. Det är de ”digitala infödingarna” som har växt upp med internet, sociala medier och smarta telefoner. De flesta värderar personlig utveckling och utbildningsmöjligheter på jobbet och till skillnad från föregående generationer minns de inte en värld före Internet.

– För att långsiktigt säkerställa vår kompetensförsörjning är det viktigt att förstå generationen, anpassa och erbjuda en god arbetsmiljö för att kunna attrahera och rekrytera dem. De unga är morgondagens talanger och ska vi växa och utvecklas som teknikföretag behöver vi styra våra processer mot en allt högre grad av digitalisering för en framgångsrik kompetensförsörjning, säger Andrejs och tillägger Andrejs och Lars samstämmigt – Vår arbetsmiljö är i fokus och parallellt med det så utvecklar vi vår maskinpark för att skapa en kreativ arbetsplats, ett måste helt enkelt. Det finns ett begränsat antal människor som vill arbeta i industrin idag och vi på Marcus Komponenter måste se till att några av dem söker sig till vår arbetsplats, avslutar Andrejs och Lars.

Med ett stort fokus på arbetsmiljö och medarbetare ser jag inga hinder för det i framtiden. Att skapa intressanta arbetsplatser med högt teknikinnehåll ligger i tiden och det betyder också att fler får upp ögonen för morgondagens mekaniska verkstäder och vad de kan erbjuda.

Produktionschef Lars Bjelkmark, maskinoperatör Razzouk Keriakes, Henrik Fransson Maskin Fransson och vd Andrejs Sokolovs.
Produktionschef Lars Bjelkmark, maskinoperatör Razzouk Keriakes, Henrik Fransson Maskin Fransson och vd Andrejs Sokolovs.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here