Återigen ringer telefonen på redaktionen och det är Mattias Skeppstedt vd och delägare på det Oxelösundbaserade verkstadsföretaget Larsson & Kjellberg som är på linjen.

– Vi vill gärna att du kommer och hälsar på oss för vi har gjort vår största investering i företagets historia – i ett golvfräsverk från italienska FTP.

– Vi är inne i en omställningsprocess där vi investerar i en tekniklösning som skall ta vårt företag till nästa nivå, i fråga om att bearbeta stora och ofta komplexa konstruktioner och komponenter på ett produktivt och effektivt sätt, säger vd och delägare Mattias Skeppstedt, när vi hälsar på i Oxelösund, så här direkt efter semestern.

En stor och stark maskin rimmar väl med verksamheten.

I fokus på detta reportage är att storleken har betydelse och här är allt stort, större och ännu större. På företaget finns tre svetshallar och en maskinhall som byggdes 2015 och här skall vi idag uppmärksamma investeringen i ett horisontalt bädd- och fräsverk FTP Verus 360 från den italienska maskinbyggaren FTP. Helhetsleverantör är DUROC Machine Tool som äger agenturen på den svenska marknaden.

Vi träffar Mattias Skeppstedt som är vd och delägare i verkstadsföretaget sedan november 2020. Han signalerar expansion, framtidstro och utveckling.

– Idag är mycket uppbyggt kring datorstyrd produktion och vi behöver fortsätta vårt spår mot att digitalisera, strukturera och konkretisera våra processer. Vi behöver också bli effektivare i flera steg och för att utveckla företaget skall vi digitalisera mera och jag har tryckt på startknappen för det. Kunna erbjuda våra kunder mer inom riktigt tung bearbetning i fåstycks-detaljer upp mot 100 ton. Jag kommer med lång erfarenhet från verkstadsbranschen och min bakgrund handlar väldigt mycket om ett fokus på produktionen, i stark kombination med marknad, ekonomi, försäljning och strategi. Mina kommande mål blir att, och redan från starten av min anställning, bevara och förstärka befintliga kundrelationer men främst bygga nya affärsrelationer. Företaget behöver bli mer utåtriktat. Förstärka våra erbjudanden inom tung bearbetning för vi skall fortfarande vara bäst på stort och tungt.

– Vi skall verka lokalt men också att bygga fler relationer till kunder på ett större geografiskt område. Det finns nu en målbild internt med en stor potential att expandera med tillväxtplanering. Nu ser vi efter pandemin, en snabb återhämtning med stora projekt som är på ingående, vilket är glädjande och visar att vi valt rätt väg, säger Mattias Skeppstedt.

Vi pratar givetvis med Mattias om hållbarhet och grön produktion, där vi samtidigt får information om att i symbios med maskininvesteringen byggde företaget en solcellsanläggning om 295 000 kWh för direktanvändning till sina maskiner i verkstaden.

– Maskinen har en energisparfunktion som skall bidra till en mindre energiåtgång, säger Mattias.

Rickard Stenholm, Mattias Skeppstedt och i bakgrunden ser vi maskinoperatören Adel.
Rickard Stenholm, Mattias Skeppstedt och i bakgrunden ser vi maskinoperatören Adel.

Med 7 000 kvm verkstadsyta och 45 000 kvm utomhus finns möjligheter att expandera verksamheten.

– I vår tillväxtplanering såg vi att vi hade ett stort behov av att utöka vår maskinpark med ytterligare en stor bäddfräs/fräsverk eller vad vi skall kalla tekniken – multifunktion?

– Nåväl, så under pandemin tog vi ett beslut att sondera terrängen på marknaden och kontaktade tre olika maskinbyggare och fann relativt snabbt att FTP var den maskin som skulle fungera bäst i vår produktion. Så efter många möten och fabriksbesök så tog vi beslutet under 2023 och verktygsmaskinen kom på plats i maj 2024, säger Mattias.

Tekniskt överlägsen

Rickard Stenholm som är teknisk chef på Kjellberg & Larsson understryker det som sägs om maskinkonceptet nedan;

Den högpresterande fräsmaskinen FPT VERUS 360 är en vidareutveckling av den ursprungliga Ronin, från vilken den har ärvt filosofin och de ergonomiska lösningarna, vilket gör den (enligt FTP) unik på marknaden.

34 kW, 7 000 rpm. Universellt fräshuvud med ISO 50 Big Plus, 0,001 graders positionering.
34 kW, 7 000 rpm. Universellt fräshuvud med ISO 50 Big Plus, 0,001 graders positionering.

Många funktioner skiljer VERUS 360 från konkurrenternas maskiner i det här segmentet. För det första, kolonnens monolitiska struktur, som integrerar den glidande längsgående sadeln. Denna egenskap ger VERUS en sänkt trimmad morfologi (patent). Denna morfologi minskar avståndet mellan den längsgående rörelsen (kolonnens X-axel) och den tvärgående rörelsen (ramens Y-axel), vilket minskar kolonnens böjnings- och vändmoment på grund av de krafter som frigörs under bearbetningen och en drastisk minskning av trögheten.

– Den här patenterade lösningen kräver dessutom ingen inbäddning av maskinen i en fundamentgrop, utan placeras på golvnivå (när vi byggde maskinhallen 2015 såg vi till att vi klarade alla prover för att kunna belasta golvet upp mot 100 ton). Detta gav en stor ekonomisk besparing på de initiala kostnaderna när vi installerade vår FTP. Om maskinen senare flyttas behöver golvet inte heller återställas, vilket gör att man undviker ytterligare kostnader och problem, förklarar Rickard Stenholm.

Mattias Skeppstedt pratade i början på artikeln om digitalisering och här har den italienska maskinbyggaren många optioner som MARES 4.0+-plattformen som är den nya FPT:ns exklusiva informationsteknik, utformad för integrerad hantering av CNC.

4.0+-paketet, vid sin maximala konfiguration, inkluderar en hårdvaruplattform för flera sammankopplingar och en innovativ programvara som utvecklats av FPT. Plattformen består av en ”Mares Client” station, installerad på varje maskin, och i en ”Mares Server”-station, för fjärrstyrning av all information om maskinen är ansluten till den.

Moderna verktygsmaskiner spelar en avgörande roll i dagens industriella produktion.

– Vi ser hur dagens CNC-styrda maskiner är uppkopplade, anpassningsbara, ”självständiga” och framför allt smarta. Det nya fräsverket från FTP har en cyber-fysisk processövervakning och kontroll (CPMT) funktioner som kan styras direkt från FTP:s experter i Italien som talar om för oss maskinen arbetar och hur vi ligger till när och om vi behöver teknisk hjälp med informationsinhämtning samt olika protokoll för kommunikation, säger Mattias och han är imponerad av alla smarta funktioner och den teknikhöjd som maskinen besitter.

Smarta uppkopplade verktygsmaskiner är avsevärt mer produktiva.

Framtidens verktygsmaskiner kommer bli allt smartare, enklare att koppla upp och mindre benägna att göra fel. Maskinoperatören kommer lättare att kunna styra sina maskiner via mer anpassade gränssnitt och tillverka komponenter med färre fel. När maskin + människa är sammankopplade digitalt och talar samma språk kommer detta leda till en mycket effektivare produktion med högre transparens, vilket kommer att reducera tiden för ställ, verktygsbyte eller andra driftstopp.

Vi tackar för besöket och ser en underleverantör inom det tyngre segmentet som rör sig mot framtiden med teknik. Att använda ny teknik ger flera fördelar och här ligger svenska verkstadsföretag generellt i framkant.

– När du kommer och hälsar på nästa gång så är tanken att vi skall köra produktion under en viss tid obemannat, säger Mattias och Rickard ler fundersamt i bakgrunden och säger;

– Inte alls omöjligt för vi har funktionerna i maskinen och med smart IT är det möjligt att fjärr köra maskinen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here