Även om allt mer av den svenska verkstadsindustrin måste automatiseras för att behålla jobben i Sverige finns det fortfarande segment där ingen maskin än så länge kan ersätta skickliga verktygsmakare som Carl-Göran ”Calle” Andersson och hans känsla för form, material och passning. I över 50 år har Calle skapat avgängningsverktyg för tillverkning av kapsyler och förslutningar, och trots att han har passerat 70 år är han fortfarande verksam i W-Tools som han grundade 1988

Några av W-Tools produkter genom åren. Företaget köper in konstruktionen och för ständigt en dialog med konstruktör och slutkund för att ta fram en optimal produkt.
Några av W-Tools produkter genom åren. Företaget köper in konstruktionen och för ständigt en dialog med konstruktör och slutkund för att ta fram en optimal produkt.

– Tekniken som finns idag är fantastisk. Med hjälp av automation kan vi få fram detaljer med yttersta precision, men när det kommer till montering och passning krävs det en verktygsmakare med känsla. Ibland rör det sig om 800 passningar som måste stämma överens på hundradelarna för att verktyget ska fungera optimalt, förklarar Calle.

Sonen Per-Anders Säll Andersson, som har arbetat på W-Tools sedan starten, är idag vd för företaget som erbjuder kundanpassade lösningar på formverktyg och insatsdelar. De flesta beställningar kommer från Modulpac i Lagan och Emballator i Växjö som sedan levererar färdig slutprodukt till slutkunder inom förpackningsindustrin, medicinteknik, elektronik och fordon.

– Slutprodukten är kapsyler och förslutningar, och det är alltså vi som gör verktyget som krävs för att ta fram en kapsyl. Det är allt från locket på Kalles Kaviar och snusdosor till kapsyler på Absolut Vodka. Det är en ganska nischad marknad, och vi erbjuder allt från konstruktion till färdig produkt, säger Per-Anders.

Företagets specialitet är gängade kapsyler och förslutningar. Per-Anders berättar att om det är någon som vill ta fram en produkt med gänga kommer de oftast till W-Tools. Väljer de ett annat företag kommer dessa i sin tur att vända sig till W-Tools för att få hjälp.

– Det finns olika sätt att bygga verktygen på. När det gäller mjölkprodukter är gängorna gjorda så att de stöter av produkten från verktyget, medan andra gängor är gjorda så att det krävs en roterande rörelse i verktyget för att produkten ska släppa. Den lösningen är det inte många som har.

 

Att ta fram stora verktyg som ska producera 500 000 enheter per dag, året om, utan stopp i produktionen är ett tidskrävande arbete som kräver hög precision. För att förebygga problem med flaskhalser i egna produktionen, förbättra möjligheterna att ta stora jobb och öka maskintider valde W-Tools att investera i en ny maskin 2012.

– Det är fortfarande mycket handarbete som behöver övervakning, men det finns vissa segment där det går att automatisera. När chansen uppstod valde vi att investera i en robotcell från Erowa och det har varit ett lyft för verksamheten, säger Per-Anders.

De stora plattorna köper företaget in, men allt som sitter inuti har de tillverkat själva.
De stora plattorna köper företaget in, men allt som sitter inuti har de tillverkat själva.
För att ta hem stora projekt måste företagen inom den nisch W-Tools verkar samarbeta. Per-Anders benämner inte andra företag som konkurrenter utan som kollegor. W-Tools hjälper många kollegor med att slipa gängor då de har rätt kompetens och rätt maskiner.
För att ta hem stora projekt måste företagen inom den nisch W-Tools verkar samarbeta. Per-Anders benämner inte andra företag som konkurrenter utan som kollegor. W-Tools hjälper många kollegor med att slipa gängor då de har rätt kompetens och rätt maskiner.

Valet föll på en sänkgnistmaskin från TL Maskinpartner med en automation från det schweiziska företaget Erowa, vars automationssystem kan hantera allt från väldigt små paletter, 30 gånger 30 millimeter, upp till paletter på 800 gånger 800 millimeter med en arbetsstyckevikt på 500 kg.
– De köpte vår automation Erowa Robot Multi med Erowa UPC-paletter och Erowa Compact elektrodhållare, som kan försörja två maskiner samtidigt. Automation är många gånger en nödvändighet för att behålla jobb i Sverige eller undvika tvåskift, berättar Lennart Unnersjö, säljare på Erowa som kände Calle och Per-Anders långt innan han började på Erowa för 18 år sedan.

För Per-Anders innebar investeringen att han slapp åka till jobbet på helgerna och jobba över. Även om hans pappa var frisk och fortsatte jobba efter pensionen hade han redan några år tidigare börjat fundera över det kommande generationsskiftet. Hans egna barn var för små för att
hjälpa till och han tvivlade på om han hade tillräckligt med ork för att driva företaget själv fram tills att de var i rätt
ålder.

– Jag har varit med under hela resan så jag visste vad som krävdes med jobb på nätter, helger och annan övertid. I samma veva som jag funderade över framtiden uppstod en möjlighet att avyttra företaget.

Företaget såldes till det familjeägda investmentbolaget Pomona-Gruppen som äger ett flertal tillverkande företag, och efter övertagandet i oktober 2011 har 13 miljoner kronor investerats i nya maskiner.

– Det har visat sig att de är långsiktiga i sitt tänk, och vi hade inte klarat av att investera så mycket pengar om vi hade ägt det själva. Nästa steg är att bygga ut produktionen med 300 kvadratmeter, och tanken är att komma igång redan i år.

Med nya maskininvesteringar behövde W-Tools arbetskraft, vilket inte är enkelt att hitta i en liten kommun som Alvesta, och som en skänk från ovan var ägarna till Alvesta Pressverktyg redo att avyttra sin verksamhet. W-Tools köpte företaget och fick på köpet fyra fullfjädrade verktygsmakare.

DSC_0383– Det hade vi inte ens hittat om vi hade kidnappat folk i Gislaved. Det blev ett jäkla kunskapslyft som inte går att mäta i pengar, säger Per-Anders och skrattar.

Niklas Antonsson var en av de nya medarbetarna från Alvesta Pressverktyg. Han hade erfarenhet av att arbeta med sänkgnist och fick uppdraget att lära sig den nya sänkgnistmaskinen med robotautomation.

– Det har varit en resa, men har du bara intresse löser det sig. Jag har haft nytta av min bakgrund och fått gå mycket på känsla.

DSC_0390Han beskriver robotcellen som en stor verktygsväxlare där han mäter in värden på den upc som står i bordspaletten. På varje palett går det mäta in fyra till sex insatser, och roboten har 60 elektrodplatser som är vigda åt sänkgnistmaskinen. Alla bär ett chip som talar om vad de heter, hur långa de är och var de ska gnistas.

– Innan helgen är roboten fulladdad och när vi kommer på måndag har den klarat av 1,5 veckas produktion, 60 timmar, om allt går som det ska. Tidigare var sänkgnisten en flaskhals, men det är den inte längre sedan vi automatiserade den, förklarar Niklas.

En av fördelarna med Erowa Robot Multi är att den kan försörja två maskiner samtidigt, vilket W-Tools hade i åtanke när de investerade i systemet 2012. När Per-Anders vann en tävling som TL Maskinpartner anordnade, där priset var 70 000 Euro att investera i maskiner, valde W-Tools att köpa en starthålsgnist och använda resten till startkapital för investering i en ny fräsmaskin. Den nya fräsen blev en del av den befintliga robotcellen som nu består av en mätmaskin, Erowa Robot Multi, en fräsmaskin och så sänkgnistmaskinen.

– Den stora fördelen är att det går att förbereda nästa jobb under tiden som maskinen går, vilket vi inte kunde tidigare. Enheten har en rejäl kapacitet och vi kommer försöka automatisera fler segment i produktionen framöver. Utmaningen är att på något sätt ersätta pappa när han går i pension. Det är omöjligt att ersätta 56 års kunskap om verktygsmontering.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here