-Vi har en modern och uppdaterad maskinpark som vi ständigt investerar i samt flertalet CAD/CAM-system med olika funktionalitet för främsta kundnytta. Vi håller oss i framkant och utvecklar ständigt våra processer i tillverkningen samt övrig verksamhet. Vi är vana att jobba med allt från stora projekt till enstaka småkomponenter. Konstruktion och utveckling av komponenter är tjänster vi också kan tillhandahålla där vi även har flertalet lyckade projekt bakom oss, säger Victor Carlsson, hälftenägare och ansvarig för produktionen på kontrakt.

År 1959, 1972, 1991, 2004, 2009 och 2015

– Några av de år och milstolpar som präglat vårt företag genom åren som gått, förklarar Lennart Karlsson, hälftenägare, ansvarig för verktyg och projekt på företaget och pappa till Victor.
Platsen är konferensrummet på Bröderna Carlsson AB i Motala och vi förstår att vi skall få veta en del kring familjeföretaget i Motala som är en historia som handlar om en verkstad som växte upp i en stad som under 70-, 80- och 90-talet var ett centrum för svensk tillverkningsindustri. På 1970-talet dominerades Motala av stora industrier som Electrolux, Arctic hette fabriken först för att senare utvecklas till Electrolux, Luxor/Nokia fabriken där en gång den välkända svenska ABC-datorn tillverkades, Torpedverkstan – SAAB Underwater Systems och Motala Verkstad som är ett av landets äldsta verkstadsföretag och en gång den största mekaniska industrin i Sverige. Motala Verkstad har bland annat tillverkat över 400 fartyg, drygt 800 broar och järnvägsutrustning, varav 1 300 lokomotiv. På 1970-talet var Motala verkstad världens största exportör av diskbänkar och på 1980-talet tillverkade man landställ för svenskbyggda flygplan.

Alla dessa företag hade under sina blomstringstider sammanlagt närmare 6 000 anställda. Idag finns endast Motala Verkstad kvar i reducerad form. I detta industrikluster föddes många företag och ett av dem var Bröderna Carlsson som grundades 1959 av Victors morfar Carl-Erik Carlsson och hans bror Olle Carlsson. 1972 började Lennart Karlsson i företaget och 1984 köpte Lennart ut Carl-Erik och Olle och blev ensamägare.

– Många menar att det runt Göta Kanal byggdes upp en industristad som blev något av en av Sveriges industriella vaggor. Jag har arbetat på Motala Verkstad och det föll sig naturligt för vår familj att starta upp en verkstad där vi med specialistkompetens kunna utveckla tillverkningen med nya produktionsmetoder, säger Lennart Karlsson och tillägger;

– Vår inriktning och affärsidé blev att tillverka form- och pressverktyg för plast och plåtdetaljer. Samt att utföra service, underhåll, reparationer och ändringar av verktyg.

Idag har man förändrat verksamheten efter att det under 2 000-talet var i princip omöjligt att överleva och driva formverktygstillverkning när Kina på allvar blev det stora hotet och började konkurrera om jobben på ett helt annat sätt än t.ex. Portugal på 1990-talet. Vi har förstått att de flesta inköpare på exportföretagen och inhemska tillverkare sökte sig till ”billiga” Kina med sin verktygstillverkning och det gjorde att svenska verktygstilverkare tappade alltför många jobb.

– Vi kunde helt enkelt inte på långa vägar konkurrera med de priser som kinesiska företag erbjöd. Jag förstod att vi var tvungna att satsa mycket mer på ren legoverksamhet och idag står vår nya inriktning för 85 % av omsättningen och vår formverktygsdel för 15 %. Det är faktiskt så att vi idag satsar en del på att förmedla verktyg från Asien till våra kunder samtidigt som vi har backupp med ändringar, service och reparation av de importerade verktygen, förklarar Victor Carlsson och berättar att det under en femårstid handlat om att förnya maskinparken (satsa mer på svarvning och multifunktionsbearbetning) och vidareutbilda personalen.
Men tillbaka till företagets milstenar och 1991 började Victor som 19-åring att arbeta på företaget först som städare och bänkarbetare för att 1997 börja att NC-beredare på kontoret och efter 8 år så blev Victor och Lennart lika delägare 2004.

– Då år 2004 började jag förstå att vi inte bara kan hålla på med verktygstillverkning utan företaget behövde bredda sig och satsa på legotillverkning, säger Victor Carlsson och berättar att åren 2007 och 2008 var all-time high för att sedan år 2009 drabbas av finanskrisen som man enligt Victor fortfarande känner av på något sätt.

– Den pågår fortfarande vill jag mena och det har inte repat sig ordentligt sedan dess och konjunkturen är ostadig och vi har mycket att göra ena året för att nästa år tappa lite i omsättning, så ostabilt och ryckigt kan man säga att vår vardag är, menar Victor Carlsson.

– När vi började marknadsföra oss som en ”ny” aktör inom kontraktstillverkning så var det många företag som snabbt insåg att vi hade en stor fördel av att vara formverktygstilverkare för i den branschen följer det med att man har ett väl utvecklat servicetänk plus att vi var och är vana vid att tillverka med en mycket hög kvalitet och ytfinhet. Detta blev en fördel för oss när vi nu gav oss ut på en ny marknad. Vad vi även fokusera på var att erbjuda bearbetning av stora detaljer och få stycktillverkning, många bearbetningstimmar på varje detalj. Så den maskininvestering som nu är genomförd, bidrar till att bredda utbudet av komplett bearbetade och processintensiva detaljer upp till 2,4 meter i diameter och Victor tillägger;

Br.Carlsson + Digital Mechanics 004Br.Carlsson + Digital Mechanics 056

 

 

 

 

 

 

– Vi hade en god orderingång förra året och det ser bra ut framåt. Om vi tittar på vår tillverkning idag så är 80 % runt vilket gör att vi måste öka vår kapacitet framförallt inom svarvning och vi blir lite unika på den svenska marknaden. Med vår nya multifunktionssvarv kan vi erbjuda en effektivare tillverkning med färre tempon, vilket ger både oss och våra kunder större konkurrenskraft. Och maskinen är vårt nya flaggskepp och vår reklampelare mot marknaden.

Okuma investeringen som man nu gör 2015 uppgår till över 10 miljoner kronor och maskinen har installerats under sommaren. Personalen genomför just nu utbildning och företaget räknar med att maskinen ska vara i drift om några veckor.

– Vi är det första företaget i Norden (Europa) som tar i bruk en liknande maskin av det här fabrikatet. Vad jag vet finns det bara ytterligare en i Ryssland, så det här gör oss unika, säger Victor Carlsson och tillägger; – Det känns jättespännande för alla på vårt företag och vi hoppas att satsningen ska göra så att fler kunder får upp ögonen för oss.

Ansvarig maskinsäljare Jimmy Jensen på hos maskinleverrantören Stenbergs är precis som kunden mycket nöjd och glad över maskinaffären som skickar signaler till svensk industri att det handlar om att satsa för att vinna nya order.

– Detta är den första maskinen från Okuma hos Bröderna Carlsson i Motala som vi på Stenbergs fått sälja, installera och när detta reportage når tidningens läsare så är maskinen igång och skär spån. Jag vidhåller att det är med denna typ av maskinteknik och storlek som vi behöver på svenska verkstadsgolv.
Jimmy Jensen fortsätter;

– Här följer lite maskinfakta om maskinen som är den största i modellprogrammet;
Okuma VTM-2000YB, vertikal multifunktionssvarv, 5-axlig.
Arbetsområde: X= 1600 mm, Y= 1600 mm, Z= 1400 mm.
Diameter arbetsbord; 2 000 mm (max sving 2 400 mm).

– I detta fall är maskinen otroligt välutrustad, man kan nämna simultant 5-axlig, Super Nurbs, Absoskalor, vibrationskontroll inbyggd i spindeln (MacNavi M-I) och dialogprogrammering. Maskinen är utrustad med en frässpindel på 10 000 rpm med ett vridmoment på 505 Nm.

Här har vi kalla maskinfakta och vi ber Jimmy Jensen att utveckla vad maskinkonceptet innehåller;

– Maskinen är en multifunktionsmaskin för komplett bearbetning där Okuma, som en av världens största maskintillverkare grundat 1898 av Eiichi Okuma visar sin fulla tekniska spännvidd. Är man inte imponerad av att se maskinens yttre, så bleknar man när man tittar in under plåtarna. Här har inte sparats på någonting, utan allt är i yppersta klass, vilket kommer att medföra att Bröderna Carlsson kommer att kunna leverera komponenter till de mest kräsna kunder, allt ner till mycket snäva toleranser.
Bröderna Carlsson har nu en maskin med svarvkapacitet som en karusellsvarv, och fräskapacitet som en horisontell Okuma 600:a.

– Att valet föll på denna maskinmodell berodde på, en kombination av maskintyp, fabrikat och kompetent organisation hos Stenbergs, säger Lennart Karlsson och Victor Carlsson.
Idag satsar de ledande maskinleverantörerna på snabb service med att man anställer fler tekniker och specialister än någonsin tidigare i historien. Och det har att göra med att maskintekniken blir allt mer sofistikerad och att marknaden idag är så hårt konkurrensutsatt att man måste få snabb hjälp med minsta lilla problem eller frågeställning.

– Ja, vi blir inte fler i alla fall som maskinsäljare utan vi som etablerat och seriös maskinleverantör måste satsa på service och tillgänglighet för våra kunder, så om du vill kalla oss utdöende så är väl det fel ordval men vi är en av de mycket viktiga spelarna i en kedja av kompetens som gör en bra maskinaffär och ger kunden ett mervärde som idag är grundläggande för ett bra samarbete, förklarar Jimmy Jensen på Stenbergs.

Hur kom affären till och vilka var kraven och önskemålen från er?

IMG_0764– Man kanske inte skall säga detta men tidigare maskinköp har ofta varit impulsinvesteringar p.g.a. att ett behov dykt upp plus att vi nu med vår förändring i produktionen med mycket mer svarvning behövde ny maskinteknik snabbt och därför har vi slagit till direkt vid flera tillfällen, säger Victor Carlsson och han tar investeringen i en bäddfräsmaskin som man såg på en mässa.

– Jag och Lennart såg en bäddfräsmaskin från MTE på Tekniska Mässan och vi gick ett varv extra för att snabbt diskutera sedan gick vi in i montern och köpte maskinen. Vi hade ett uppdämt behov och kunde inte vänta i ett halvår för att få en maskin.

– När det nu gäller dagens maskinaffär så började det med intresse för en helt annan maskin. Vi hade ett behov av en större bäddfräsmaskin samtidigt som vi var fullbokade i vår karusellsvarv och vi var hos Stenbergs i Jönköping på en kund dag och tittade på en maskin från Soraluce som man hade i sin utställningshall. Jag hade funderingar i om hur man skulle kunna utrusta maskinen med svarvfunktion. Men i diskussion med Jimmy Jensen och hans medarbetare fann vi att det handlade mycket om karusellsvarvning och på det sättet kom vi in på Okuma VTM modellerna som är en utmärkt kombination av multifunktion svarv och karusellsvarv. Vi kommer att kunna köra detaljer i en eller högst två tempon. Där vi idag kör i tre-fyra eller fem tempon, säger Victor Carlsson.

– Man kan göra otroligt komplicerade detaljer på ett rationellt sätt. Här kommer företaget Bröderna Carlsson att flytta gränserna på sin produktion och samtidigt framtidssäkra tekniknivån. Maskinen kommer att leverera toppkvalitet i många år framöver. Och med Stenbergs breda organisation av produktionsteknik och eftermarknadstjänster så finns vi med kunden under maskinens hela livslängd, säger Jimmy Jensen.

Jimmy Jensen förstärker sin uppfattning;

– Vid en första anblick när du tittar på Okuma VTM – 2000YB så är det en karusellsvarv men med multifunktioner som gör att maskinen är kompetent inom fräsning, borrning, svarvning upp till 5 axlar simultant.
Återigen betonar Victor Carlsson den stora satsningen som man gjort i maskinen och nu är man både nyfikna och spända över att komma igång med produktion i maskinen.

– Vi har 4 medarbetare på en veckas utbildning hos Stenbergs i Jönköping. Och vad vi förstår av rapporterna så har grabbarna det riktigt bra på utbildningen och man tycker att utbildningen är av högsta klass, säger Victor Carlsson och säger;

Nästa vecka är man på plats här i verkstaden och kör det man lärt sig i praktiken.

Lennart Karlsson säger;

– Jag har hållit på så länge i branschen och Victor är inte så långt efter när det gäller erfarenhet av maskininvesteringar från flera olika maskinleverantörer genom åren men vi har aldrig upplevt en sådan fantastisk uppföljning av denna affär. Ifrån beställning till installation och nu utbildning så har vi aldrig tidigare upplevt en sådan samarbetsvilja och professionalism, helt fantastiskt har det varit och vi är mycket nöjda med vårt maskinval och det bemötande som vi fått av många av Stenbergs personal, allt ifrån Jimmy Jensen till servicetekniker och installatörer samt support hela vägen.

Victor Carlsson förklarar;

– Vi kommer att i en förlängning och så småningom hamna i ett skede där vi kommer att köra maskinen dygnet runt om konjunkturen vill.

Och nu satsar man på sina unga maskinoperatörer

– Nu satsar vi på vår personal och låter två av våra yngsta operatörer ihop med två erfarna beredare och programmerare bilda ett team som kommer att ha ansvaret för vår nya multifunktionsmaskin från Okuma. Vi kommer nu att ta ett nytt steg i företagets utveckling och kunna konkurrera med helt andra jobb än idag på den öppna marknaden, säger Victor Carlsson.

– Det fanns två dörrar att välja på när det gäller Okuma VTM, endera kör man ”basic” och grundutförandet med svarvning och eventuellt så skall vi fräsa och borra lite. Men här har man lagt på riktigt mycket optioner så maskinen är verkligen ”högspecad”. Så detta är nu en simultant 5-axlig maskin med höghastighetsmjukvaror för super NURBS och glasskalor i x, y och z. Mätprobe, dialogprogrammering, vibrationskontroll inbyggt i spindeln och CAS kollisionsskydd m.m, förklarar Jimmy Jensen.

– Vi har utrustat maskinen för att kunna erbjuda morgondagens order och bredda oss för att kunna ta nya jobb i framtiden och inte kanske titta på de jobb som finns idag, säger Victor Carlsson, växa in i nya segment, jobba mot alla branscher.

– Vad jag förstår så skall våra operatörer arbeta mycket med uppspänningsteknik och Okumas egna styrsystem OPS samt en hel del programmering och CAM….Nu börjar arbetet….avslutar Victor och Lennart Karlsson samt Jimmy Jensen håller med.

IMG_0772

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here