När man kommer in på fabriksgolvet i Hyltebruk ser man dem direkt. De två självgående AGV-truckarna som lugnt och metodiskt utför sina uppgifter. Truckarna hämtar och lämnar material som ryms på en Eur-pall 1 200 x 800 och allt navigeras via GPS-system i fabriken. Hämtning och avlämning från/till respektive arbetsstation – dirigeras via företagets MPS-system. Alla medarbetare sköter sin operation och även alla interna transporter ”bokas” av dem.
Vägen har varit lång och arbetsam men idag kan ägaren Anders Johansson och hans medarbetare blicka ut över en högt automatiserad produktion och satsa vidare på att bli marknadsledande på plåtbearbetning i korta serier.
Vi tar oss från vårt kontor i Varberg till fabriken i Hyltebruk. En bilresa på drygt en timma gör det snabbt att komma fram till målet. Framför oss kör Ivan Martin från MOVS Gruppen som sålt en avgradningsmaskin till underleverantören Proway, som är högst lämplig när man behöver gradfria detaljer och slipade ytor för allt kräsnare kunder. Vi återkommer längre fram i reportaget om lite tekniska data kring maskinen.
Fabriksområdet på Verkstadsgatan är inhägnat och väl tilltaget, anpassat för den verksamheten som Proway bedriver och vi möts av produktionsansvarige Leif Östlund som ger oss en guidad tur i fabriken.
Allt är väl anpassat för modern produktion och jag reagerar på hur rent det är och att ordning och reda råder.
– Väldigt viktigt ur flera aspekter. Dels skall kunder som besöker oss få en positiv bild av vår arbetsmiljö, dels så skapar det trivsel bland våra medarbetare. Det är också viktigt för vårt dagliga arbete där det underlättar mycket när det är ordning och reda. Produktiviteten blir högre det finns det mätbara parametrar att luta sig på, säger Leif Östlund.
Från ett hönshus till en högproduktiv fabrik
Som så många andra startade firman på deltid och när det handlade om Anders Johansson blev det i ett hönshus på 40 kvm, men sen 1990 har det varit på heltid och full expansion framåt. Stora teknikkliv har skett i utvecklingen genom åren, investeringar har gjorts i moderna maskiner som marknaden erbjuder. Detta har skapat förutsättningar för företagets vision och att leva upp till sina kunders förväntningar.
Vi får också en pratstund med ägaren Anders som sitter inne med alla fakta och kunskaper om hur företaget utvecklats på vägen till det man är idag. Det första vi fastnar för är företagsnamnet och det är sammanflätat med visionen man har.
– Jag menade då och menar nu att det är viktigt att namnet förmedlar och kommunicerar ut något. I vårt fall betyder vårt företagsnamn proway, översatt rakt av, ”den professionella vägen”.
– Vi vill inte ha ett namn som beskriver vad vi gör utan hur vi gör det.
– Det är viktigt för oss internt och det är viktigt att förmedla och vara tydliga vilka vi är inför våra kunder.
– Vi har stora resurser och med den produktionskapacitet vi kan erbjuda dag, kan vi åta oss både små och stora uppdrag inom legotillverkning. Våra lokaler är anpassade för effektiv produktion, med den senaste tekniken och med vår kunskap. Arbetsmomenten är datoriserade och styrda via vårt MPS-system och i många fall robotiserade och automatiserade. Produktionen blir därför mycket effektiv och med hjälp av kvalitetskontroll kan vi garantera högsta kvalitet, säger Leif Östlund.
– Strategin är att få den bästa personalen genom delaktighet, stimulans och utbildning. Behålla en hög teknisk nivå genom nyinvesteringar och utveckla vår maskinpark. Vi skall kritiskt granska nya produkters relevans till vår affärsidé och göra det lilla extra för att överträffa våra kunders förväntningar, säger Anders Johansson.
– Vi strävar alltid efter att uppfylla och helst överträffa kundernas krav och förväntningar. Detta uppnår vi genom att ha en kompentent personal, strukturerade rutiner och metoder samt att alla utövar sitt yrkeskunnande med ansvarskänsla. Att göra rätt från början och leverera i rätt tid gäller för allt arbete inom företaget. Vi arbetar dessutom med att ständigt förbättra vårt arbetssätt för att i framtiden fortsätta vara en attraktiv samarbetspartner. Vi är certifierade enligt SS-EN ISO 9001:2015, förklarar Leif Östlund.
Vägen till idag har inte varit spikrak
Allt som Leif och Anders på Proway AB förmedlat hittills är ord som vi känner igen från många av de professionella aktörer som finns på marknaden, så vi vill utmana och gå lite djupare under ytan när vi fortsätter våra frågor.
Vi kan läsa och förstår, att ni var dubbelt så många anställda under en period innan finanskrisen slog till, vad lärde ni er av det. Och idag är ni 12 anställda. – När man expanderar och växer så är det naturligt att man bara koncentrerar sig på att få fram alla orderrader till kunden med rätt kvalitet och rätt leveranstid. Det kan ”hacka” organisationsmässigt och som alltid så är det stora utmaningar att hitta ”rätt” personal där vi alla har en samsyn i hur vi skall jobba och vem som skall göra vad, säger Anders Johansson.
– Och i samband med att finanskrisen slog till 2008 upptäckte vi att vi behövde tänka om för att ta nästa steg i företagets utveckling. Vi jobbade nästan dygnet runt här då och då tog vi i företagsledningen ett beslut att inte jobba skift mer, utan satsa på att automatisering istället. Så vi fick ta ett omtag organisatoriskt och göra en rockad, när det handlade om hela verksamheten.
– Så idag jobbar maskinerna 24/7 och vi arbetar enbart dagtid. Den riktigt stora rockaden i verksamheten som jag nämnde skedde 2013 när vi byggde till i vår fabrik och satsade på AGV trucksystemet och investerade i laserskärmaskiner med automation och materiallager, säger Anders Johansson.
AGV en symbol för framtidens fabrik
Vi håller oss kvar vid de automatiska truckarna då det fortfarande är väldigt ovanligt med förarlösa transportsystem, i alla fall på mindre verkstäder. Spännande och effektiv teknik som symboliserar ett nästa steg mot den smarta fabriken.
– Företaget är på väg in i framtidens tillverkningsprocesser som vi ser det, förändringar sker och vi välkomnar dem, säger Anders Johansson och tillägger;
– Truckarna är alltid en ”snackis”, när vi får besök av kunder och leverantörer. Och som sagt du som reporter reagerar precis som de flesta som får se vår produktion.
Redaktören ser även fler tecken på att verkstadsföretaget Proway vill ta nya vägar och tänka nytt samtidigt som man tar omtag och arbetar med ständiga förbättringar och förändringsarbete. I fabriken på 2 500 kvm produktionsyta ser vi även ljusvakt som gör att när ingen är i en del av fabriken så släcks belysningen också det mycket ovanligt.
– Vi vet att det är mycket truckkörning ute på våra svenska verkstäder men vi har valt en annan lösning och det är inget vi ångrat. Jag sticker ut hakan och säger att en maskinoperatör i en truck är en outnyttjad resurs, lite skämtsamt, säger Anders.
– En maskinoperatör lägger mycket tid på att hämta råmaterial, lämna och administrera färdiga produkter. Vi tycker våra operatörer ska lägga tid på vad de är utbildade för och vi har därför satsat på ett helt automatiserade och förarlösa truckar och han får medhåll av Leif som säger;
– Alla rycker i truckföraren och det blir stressigt och ganska oproduktivt. Här på fabriken är det ingen som ”springer” utan våra AGV:er servar personalen dagtid till 90 % och maskinerna till 100 % på kvällar och nätter.
Så sammanfattningsvis kan vi konstatera att allt binds ihop med ett affärssystem som styr alla processer i fabriken. Digitaliseringen är här och allt styrs av datoriserade system som övervakas av människan. Artificiell intelligens – Ai är här för att stanna och framtiden kommer att innehålla mer av ”Smart Machining”. Men låt oss samtidigt stanna upp för en stund och som Anders Johansson konstaterar;
– Hjärtat i allt arbete och har från början en form av en enkel plåtbit, som förädlas i våra maskiner och av våra duktiga medarbetare. För inget kan ersätta människan, inte ens en smart dator.
Nyinvestering i en avgradningsmaskin
Laserskärning ger ofta vassa hörn, brännmärken och överskjutande grader. Avgradning av plåten är därför
i många fall ett kundkrav speciellt om kunden i nästa steg behöver lackera eller ytbehandla sin produkt. Traditionellt har man i industrin arbetat manuellt med t.ex. vinkelslip, handverktyg eller pneumatiska verktyg vilket är ett tråkigt och tidsödande arbete som inte fungerar speciellt bra när det handlar om serietillverkning i modern produktion.
– Som vi pratat om så kräver effektiv produktion att maskiner tar över jobbet då allt fler kunder kräver gradfria detaljer eller att vi behöver bearbeta upp en yta som kunden önskar. Med en allt större variation av material som stål och rostfritt så får vi allt fler kunder som kräver gradfria kanter och fina ytor i aluminium. Och vårt ökade behov av att grada, bryta kanter och slipa plåtdetaljer gjorde att vi valde en avgradningsmaskin med en specialfilter enhet från Tehno-Filter som är anpassad för olika material, förklarar Leif Östlund.
Vi ber Ivan Martin på MOVS Gruppen om lite teknik
– EMC Flexy M1350 heter maskinen. Med två enheter, ena enheten med bandslippapper för slipning av plåt och andra enheten med borstar för att bryta kanter. Maskinen är utrustad med vakuum-sug samt ena delen av bandet med magnet för att hålla detaljerna fast på bandet. Maskinen är användarvänlig med ett lätt och snabb lärt styrsystem, som gör att det är lätt att komma igång snabbt. Industri 4.0 med 10” pekskärm, säger Ivan Martin på MOVS Gruppen AB som är agent för fabrikatet i Sverige.
Maskinen installerades och är i full produktion sedan i somras.
Maskinleverantören MOVS AB i Torup är fortfarande okänt företag för många men man tar så sakta flera kliv in i branschen och har idag ett intressant agenturprogram och man har bra försäljning. Ivan Martin är mannen bakom företaget och vi vill veta lite mer om honom och hans verksamhet. – 2012 startade jag en enskild firma Maskin och Verkstads Service när kunder började fråga efter maskiner, så gick jag över till aktiebolag och startade Movs AB 2015. 2020 startade jag MOVS Gruppen AB för expandering. Idag monterar vi ihop våra egna lasermaskiner, kvalitetssäkrar i Sverige samt bygger in förbättringskomponenter för effektivisering och kvalitet. All maskinförsäljning sker idag i MOVS Gruppen AB och tillverkning i MOVS AB. Vi har även en ny distributör i Kroatien för våra lasermaskiner.