Det finns ett tillverkningsföretag i Kvänum som jag har fått äran att besöka flera, flera gånger under årens lopp, där vi i en artikel hade denna positivt laddade rubrik;

Digitalisering, hållbarhet och nyinvesteringar i fokus.

Nästa besök hade rubriken:

Med sitt mantra ”Always in the frontline” i fokus fortsätter Rotage sin resa mot nya utmaningar.

Med nytt ledarskap, ett mantra, automatiseringar och olika förändringsprojekt så har man nu skapat förutsättningar för att med mjuka och hårda värden ta nästa steg i utvecklingen för Rotage, den framgångsrika leverantören av olika plåtprodukter med bas i Västergötland.

Artiklarna går att läsa på www.mekpoint.se  Sök på Rotage.

I denna artikel skall vårt besök handla om arbetsmiljö och ren luft, vilket som idag inte bara är ett krav från myndigheter utan också en självklarhet för framtidens verkstad och tillverkningsindustrin i smått och stort, så denna artikels huvudrubrik måste vi skapa innan vi går vidare i vår nulägesrapport från Rotage i Kvänum och den lyder;  

Smart digital lösning genererar ren luft för svetsarnas arbetsmiljö

Det råder en stor efterfrågan av plåtdetaljer och komponenter både inom och utanför Sverige, och trenden ser ut att hålla i sig. För att klara av att tillverka de volymer och den kvalitet som efterfrågas krävs ett helhetstänkande och en flödesorienterad verksamhet med hög effektivitet och smarta lösningar, där alla medarbetare vill framåt och tillsammans skapa förutsättningar för företaget att växa.

– Vi har haft växtvärk och kunde konstatera att när vi 2021 skulle få in ytterligare en automatiserad stansmaskin, så fick vi i princip använda ”skohorn” för att få in maskinen i vår produktionslokal. Då insåg vi att fortsatta maskininvesteringar kräver en större utbyggnad av våra lokaler lokalt här i Kvänum och grannfastigheten köptes upp. Idag står vi här med ytterligare 8 000 kvm produktionsyta, säger vice vd och marknadschef Bo Hansson.

Del av den nya svetsverkstaden med 12 svetsbås och plats för
flera svetsrobotar.
Del av den nya svetsverkstaden med 12 svetsbås och plats för flera svetsrobotar. Här styr en digital lösning med rörelsedetektor så att när en svetsare inte är på plats i båset så är ljus och ventilation avstängt.

Jag berättar för Bo Hansson och miljöchefen Antonio Scarlini att jag nyligen besökt flera företag som byggt ut men insett efter en kort tid att man borde byggt ut med fler kvm. Hur resonerade ni, nu när jag ser att här är utbyggnaden väl tilltagen.

– Jag har arbetat på Rotage i 28 år nu och vi har varit i en generation där många är fostrade i en fabriksstyrning, att man inte bygger mer yta än man behöver. Det är därför som när du berättar att man ibland byggt ut både fyra, fem och sex gånger som det blir kortsiktiga lösningar. Den ”fällan ” har vi undvikit genom att tänka långsiktigt, väldigt långsiktigt, säger Bo Hansson.

– Vi har också byggt ut flera gånger ”för lite” men vi har snabbt märkt att det ofta skapar rätt så dåliga flöden i fabriken, så vi har lärt oss den läxan, säger Bo Hansson.

– Vår ”turnover” blir nu att vi flyttar ut svetsverkstaden till den nya lokalen samtidigt som vi även flyttar montering och utlastning.

På fotot ser vi miljöchef Antonio Scarlini, Bo Hansson, Andreas Wik och Niclas Karlsson.
På fotot ser vi miljöchef Antonio Scarlini, Bo Hansson, Andreas Wik och Niclas Karlsson.

Man håller i detta nu på med att installera ett antal högteknologiska och helt automatiserade maskinceller och vi kommer längre fram i år att besöka Rotage igen, när man fått igång produktionen i den ”nya” plåtverkstaden.

Jag kan inte bli mer imponerad av detta företag som levererar mer produkter per dag än någonsin tidigare och då behöver man plats för expansion och ökad produktivitet.

Svetsverkstaden

Svensk tillverkningsindustri är inne i ett komplext teknikskifte men också i ett pågående generationsskifte där morgondagens verkstadsarbetare har ett stort fokus på hälsa, fritid och miljö som man prioriterar i allt högre grad. Arbetet betyder inte allt utan är en del av ett liv som innehåller så mycket mer. Därför har arbetsmiljön blivit allt viktigare för att attrahera den yngre generationen till industriarbete. och ibland kan man få uppfattningen att arbetsmiljöproblemen är lösta men så är det verkligen inte, det finns mycket kvar att göra.

En dåligt skött arbetsmiljö ger dålig publicitet runt företaget och produktionen, det är en fara som de allra flesta är medvetna om. Många företag arbetar med att ta fram och utveckla nya produkter för att förbättra förhållanden ute på verkstadsgolvet, produkter som kan få en mycket avgörande betydelse för miljön när det handlar om bättre luft och ventilation samt en minimering av yttre inverkan på hud och slemhinnor från oljor och skärvätskor. Ren luft är en av grundpelarna för hållbar produktion.

Närheten till en av de världsledande tillverkarna av arbetsmiljöprodukter fanns i Lidköping.

– Vi behöver produktionsutrustning som är ledande i världen för att klara våra önskemål och krav. Vi tillsatte en projektgrupp när ritningen blev klar över den nya fabriksutbyggnaden och fann relativt snabbt att det företaget som kan leverera ren luft för våra svetsare fanns i närområdet. Vi kände till Absolent och hade träffat företrädare för dem på olika event och mässutställningar, då de är aktiva på marknaden, säger Bo Hansson och miljöchefen Antonio Scarlini som är med i projektgruppen lägger till;

– Vi träffade Andreas Wik som är en av experterna på företaget och han har en lång erfarenhet av att bygga intressanta lösningar för verkstadsindustrin där arbetsmiljö, säkerhet och ren luft är något som man inte kompromissar med.

Andreas Wik, Absolent AB
Andreas Wik, Absolent AB

Vi ber Andreas Wik från Absolent AB i Lidköping, att berätta lite kort om förutsättningar och i nästa steg vilka produkter och system man valt för att klara av de krav som Rotage hade att hålla sig till dvs leverera en ren arbetsmiljö och eliminera svetsröken/partiklarna för svetsarna på Rotage.

– Det fanns inte någon kravspecifikation på hur anläggningen skulle fungera så det blev ett spännande projekt med en inlyssnande metod. Vi började med att samla in information från både operatörer och produktionsledare för att förstå situationen och vilket behov som fanns. Vi ville dels försäkra att luftkvaliteten blev så hög som Rotage önskade ett system som skulle anpassa sig till produktionen och inte förbruka mer energi än vad som produktionen krävde. Det går att jämföra med en adaptiv farthållare på bilen, där systemet automatiskt justeras för att upprätthålla en säker arbetsmiljö där energiförbrukningen anpassas efter behovet. Det är flera delar man behöver ta i beaktning för att få ett så optimalt system som möjligt, men en av de viktigaste delarna är hur man dimensionerar systemet. Det behövs samma flöde i den första svets-armen närmst filterenheten, som i den sista. Här är det enkelt att göra fel eller att det tas genvägar, vilket kan leda till att systemet inte fungerar fullt ut och medarbetar utsätts för dålig luftkvalitet. Viktigt vid dimensionering är att räkna ut det totala undertrycket som bildas för att sedan välja rätt motor och fläkt. Driftskostnad är också en viktig del för den ekonomiska kalkylen, där hänsyn tas till både den energin som systemet förbrukar och underhållskostnaden över tid. Det finns de som väljer billiga lösningar för att det ser bra ut på investeringskostnaden men räknar då inte med vad det kostar i drift och underhåll på längre sikt. Absolent har som mål att alltid klara minst 8000 driftstimmar innan vi gör första service. Många bolag har det som krav, framför allt för de inte har råd att tappa produktionstid eller höga underhållskostnader.

– Vi på Absolent ser alltid till att hjälpa kunden med rätt system som bidrar till en bättre arbetsmiljö och täcker alla behov som kunden kan ha. Installation hos Rotage består i ett system av A•dust15 med roterande värmeväxlare, säger Andreas Wik.

– Absolent renar förorenad industriluft från olika bearbetningsmaskiner som genererar oljedimma, oljerök eller stoft. Med över 30 år i branschen erbjuder vi hög kvalitet och gedigen kunskap.

– På Absolent strävar vi efter att leverera de bästa lösningarna med ett starkt engagemang från den första försäljningen hela vägen till servicebesöket många år senare. Vårt mål är att tillhandahålla en service som motsvarar den höga kvaliteten på våra produkter.

A Dust 15 – Hur fungerar det?

– Stoftbemängd luft, så som svetsrök, sugs in på filtrets ovansida. De tyngsta partiklarna faller direkt ner i stoftbehållaren. De lättare partiklarna sugs vidare till filterpatronerna där stoftet fastnar. Den filtrerade luften sugs sedan ut av en fläkt, som dimensioneras efter behov. Då tryckfallet över filterpatronerna överstiger det inställda värdet öppnas ventilerna och en tryckluftspuls gör att stoft som fastnat på filterytan lossnar och faller ned i stoftbehållaren.

– Detta är verkligen en referensanläggning för fler av våra svenska industriföretag att besöka, säger Andreas Wik och Bo Hansson på Rotage håller med. Anläggningen slutbesiktigades 10 mars och nu har anläggningen från Absolent varit igång sedan 5 veckor tillbaka.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here