Delägarna Michael Lyckhagen och Mattias Nilsson på LN Industrimontage breddar på konkurrenskraften genom att ta in ytterligare en teknologi i verksamheten. Målsättningen är att alltid utvecklas och våga satsa. ”Vi ska ha rätt maskiner för framtiden för att öka vår kvalitet och bli effektivare,” säger Michael. ”Tekniken ger oss nya möjligheter och vi kommer nu att satsa på att erbjuda även legotillverkning,” säger Mattias.

Säkerheten kring en stor del av våra vägar och kunskapen och regelverket runt om – det har vi Nordic Road Safety att tacka för. Det handlar om vägräcken, mitträcken, broräcken och bullerskärmar runtom i Norden och Baltikum. Företaget bestämde sig att storsatsa på egen produktion och implementerade tre nya tekniker samtidigt – kantpressning, laserskärning och rörlaserskärning. Tre maskiner från TRUMPF samt en fräs och en svetsrobot installerades sommaren 2021. Det var mycket att stå i där ett tag för kusinerna Birger och Åke Larsson, båda delägare samt Birger också VD och Åke Produktionsansvarig. ”Men det har ju gått väldigt bra, säger Birger, i januari var vi i gång med allt och nu producerar vi runt 40 ton i veckan, mestadels rör i varierande tjocklekar.”

Laserskärning ger stora möjligheter

I Boden skär man idag både med gas och plasma. De senaste investeringstankarna gick dock relativt snabbt mot laser då företagets utmaningar låg i förbättra produktionshastighet och produktkvalitet. ”Här kommer lasern att göra stor förändring,” säger Mattias. ”Nu kan vi dessutom kombinera skärning med bockning på ett helt annat sätt vilket öppnar upp för ett nytt produktsortiment och nytt kundunderlag.”

Stor bredd av teknik och kompetens

Verksamheten idag kännetecknas av tillverkning och reparation av maskiner och utrustning inom gruv-, stål och pappersindustrin med helhetslösningar av det mesta inom metallkonstruktion. Man arbetar både med underhålls- och specialarbeten samt nyproduktion. Arbetet sker både i egna verkstäder samt på plats hos kund. Michael startade firman 2012 och Mattias kom in drygt ett år senare. Sedan 2015 håller man till i dagens lokaler i Boden och har verksamhet även i Gällivare och Piteå med totalt ett 45-tal anställda. ”Tillverkningen sker i Boden och Piteå, berättar Michael, med plåtbearbetning i Boden och fokus på bland annat härdning, svarvning, fräsning och normalisering av material i Piteå.” Piteå dotterbolaget förvärvades 2018 och tack vare den här företagskonstellationen har man idag kapacitet att ta sig an rollen som totalpartner. ”När vi nu även tar in laserskärning blir vi en väldigt bred aktör och ganska unika, säger Mattias.”

TruLaser 1040 fiber med 2 x 4 meter bord

Lasermaskinvalet föll på en TruLaser 1040 fiber på 6 kW ur TRUMPFs 1000 serie som kännetecknas lite av en instegmaskinserie. De kommer med låga investerings- och driftskostnader, robust design och effekt som kommer att hålla i många år framöver. ”Vi valde den här för att laser är helt nytt för oss, säger Mattias och vi känner att det här blir en bra start.” ”För lokal och logistik passar den också bäst,” säger Michael. ”Lasermaskinens bordsstorlek på 2 x 4 meter matchar dessutom perfekt med vår kantpress vilket ger oss stor fördel, fortsätter Mattias, och vi kan enkelt hantera de stora plåtarna.”

Rätt maskinkapacitet och funktioner för behovet

För att fortsätta hantera riktigt grova plåttjocklekar investerade man även i en ny gasskärmaskin som komplement till lasern och har därmed maskiner för grundbehovet på ca 5 – 30 mm plåttjocklek. ”Gasen hanterar den tjockare plåten och lasern öppnar upp för tunnare om vi vill och framförallt kommer den som bäst till sin rätt i 15 – 20 mm där vi ligger som oftast och producerar säger Mattias”

För Michael och Mattias var det av största vikt som beslutsunderlag att få en gedigen genomgång kring kommande maskininvestering med tanke på att de var nybörjare på laserskärning. ”TRUMPF var till stor hjälp här med bra respons och vi har varit trygga i beslutet när vi fick svar på alla frågor vi hade, säger Mattias. Maskinen är riktigt bra i grundkonceptet och sen utrustade vi den med flera intressanta optioner vi ser oss ha nytta av – till exempel är en dysväxlare nästan ett måste vid mycket enstyckstillverkning.” Operatören slipper med den momentet att regelbundet stänga av, kontrollera dysan och byta ut den manuellt. 

Drop and Cut

Drop and Cut är en funktion för att enkelt kunna hantera restplåtar. Här visar en kamera livebilden över maskinrummet direkt på manöverpanelen så att operatören enkelt kan placera ett antal detaljgeometrier på restplåten. Det sparar mycket tid vid efterproduktion av enstaka detaljer. ”Det är en funktion vi ser att vi kommer att ha väldigt mycket nytta av, säger Mattias.

Maskinen är även förberedd för funktionen HighSpeed Eco som framför allt lämpar sig vid mycket skärning i rostfritt. Den är extremt snabb och ekonomisk. Skärgasförbrukningen vid kvävgasskärning minskar med i genomsnitt 60%. Samtidigt kan plåtgenomströmningen för medeltjocka och tjocka plåtar av konstruktionsstål och rostfritt stål nästan fördubblas och dessutom ökar matningshastigheten med upp till 70%. ”Det är en intressant funktion som helt klart blir aktuell för oss framöver om produktionen går åt det hållet, säger Mattias.


Foto: TRUMPF

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here