År 1983 grundade Tage Petersson Nitator. Ett bolag som redan från början inriktade sig på fordonsindustri och som sedan dess haft en konstant utveckling. Nitator är idag en betydande leverantör inom tung fordonsindustri med Volvo Lastvagnar och SCANIA som största kunder.

Nitator är latin och betyder framåtsträvande och utvecklande och det är precis det intryck vi får när vi besöker bolaget och träffar Hampus Petersson som är tredje generationen i detta familjeägda företag. Ett företag som i över 40 år, med ansvar och bevarandet av traditioner, framgångsrikt kombinerat detta med att utveckla sin produktion med kreativitet och ett utpräglat automationstänk.

Balkar skurna i rörlasermaskinen
Balkar skurna i rörlasermaskinen

Första kunden var Volvo Bussar som i början var ett stort konto men efter hand fasades bussar ut och lastvagnar rullade in i form av Volvo lastvagnar som fortfarande är en av Nitators största kunder. Fokuseringen på tung fordonsindustri har inneburit att man medvetet valt att inte blanda in andra kundsegment i produktionen. – Vi har testat detta men i slutänden konstaterat att det inte fungerar utan snarare stör den övriga produktionen, säger Hampus. Fokuseringen har inneburit att man gått från en större skara kunder med mycket manuella processer till ett mer slimmat processflöde med högre volymer och högre automationsgrad.

Produktionen består idag av fler produktbundna celler som innebär att man kan automatisera i mycket högre grad och därmed bli effektivare och konkurrenskraftigare i arbetet med slutkund.

– Idag går säkert 80% av vårt flöde genom automatpressning med avancerade stegverktyg och stora pressbord, konstaterar Hampus.

De traditionella maskinerna i form av laser och kantpress som finns i produktionen används fortfarande men inte i lika hög grad som tidigare utan idag mer till interna jobb och framtagning av hjälpmedel för att effektivisera produktionen mot fordonssidan.

Företaget har två produktionsenheter, en i Oskarström och en i Hyltebruk. Oskarström är huvudenheten där flera av de automatiska cellerna för svetsning och montering finns. Där står även ytbehandlingsanläggningen som lackerar majoriteten av alla produkterna innan utleverans. Huvudfunktionerna i organisationen utgår också ifrån enheten i Oskarström. I Hyltebruk pressas detaljerna i stora automatpressar och majoriteten levereras sedan vidare till Oskarström. Enheten i Oskarström är ungefär tre gånger så stor som den i Hyltebruk.

Som erfaren leverantör till tung fordonsindustri är man naturligtvis inblandad i processen i ett tidigt skede. Man kan med sin erfarenhet tipsa om metoder och konstruktionsanpassningar för att komponenter ska produceras på ett så effektivt sätt som möjligt.

Cellerna riggas manuellt och detaljer detekteras av vision teknik
Cellerna riggas manuellt och detaljer detekteras av vision teknik

Hållbarhetsarbete är ett stort och aktuellt ämne hos många företag och som vanligt är ju fordonsindustrin långt fram i detta viktiga arbete.  Hos Nitator räds man inte detta utan ser det snarare som en konkurrensfördel och en självklarhet. Man är i full gång med hållbarhetsrapportering och jobbar med fokuspunkter från FN:s globala mål för hållbar utveckling. Att integrera hållbarhetsaspekter genom hela verksamheten är bra för kunderna, medarbetarna och samhället. Det kommer dock att kräva resurser för det är ett omfattande och tidskrävande arbete.

Nitator har inte enbart haft svenska enheter utan har även varit etablerade i Litauen sedan 2005 och hade under en period 2-3 lastbilar som levererade gods mellan Sverige och Litauen. Som mest var 100 personer anställda i Litauen med support från Sverige. Produktionen stängdes ner under 2022 och produkterna har gått från manuellt upplägg i Litauen till automation i Sverige. Detta har medfört kortare ledtider, mindre transportkostnader samt ökad kvalitetssäkring i automationscellerna.

Automatcell för rörbockning och svetsning
Automatcell för rörbockning och svetsning

Nitator etablerade även under 2005 bra relationer med ett antal kinesiska komponent- och verktygstillverkare. Nitator har köpt flertalet verktyg med både bra kvalitét, priser och snabba leveranser. Detta har i vissa fall varit helt avgörande för att vinna affärer.

Anledningen till att man är så konkurrenskraftig hos sina kunder är enligt Hampus just verktygskunnandet och att man har en egen lackeringsanläggning. Det tillsammans med lång erfarenhet och en utmärkt projektstyrning gör Nitator till en etablerad och nära samarbetspartner till både Volvo och SCANIA.

Ett annat område som slingrar som en röd tråd genom verksamheten är kvalitet. Efter personlig säkerhet är kvalitet det högst prioriterade området. Man arbetar enligt ”Total Quality Management” vilket innebär att alla medarbetare är ansvariga för kvalitén i respektive process enligt värderingen ”Rätt från mig”.

Hampus framför de tre celler som till stor del producerar de produkter som producerades i Litauen
Hampus framför de tre celler som till stor del producerar de produkter som producerades i Litauen

Att vara en attraktiv arbetsgivare är viktigt för Nitator. En bra arbetsmiljö och arbetsvillkor är en självklarhet. Dessutom är man engagerad i skolor på olika nivåer och erbjuder daglig verksamhet på arbetsplatsen. Där kan personer med funktionshinder kan få en meningsfull uppgift och känna sig delaktiga i ett sammanhang. Nitator har flera medarbetare med utländsk härkomst och där erbjuder man SFI (språkundervisning) på arbetstid i ett samarbete med Halmstad kommun.

Ytterligare en viktig faktor är att man ska kunna växa inom verksamheten. Det finns många exempel på detta inom organisationen där man haft flera olika positioner.

– För oss är detta viktigt och i många fall finns stora fördelar med att rekrytera internt. Det visar också för våra anställda att det finns möjlighet till utveckling för de som vill och är ambitiösa, menar Hampus.

Vi tackar Hampus för besöket och kan konstatera att Sverige är ett industriland i framkant med en fantastisk produktionsapparat, stor kreativitet och hög automatiseringsgrad. Nitator är ett bra exempel på detta.

Presslinjerna i Hyltebruk som är starten på flödet
Presslinjerna i Hyltebruk som är starten på flödet
Automatsvetsade detaljer före ytbehandling
Automatsvetsade detaljer före ytbehandling

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here