Yaskawa Nordic, en del av den globala koncernen Yaskawa Electric Corporation, investerar för framtiden. 2024 installerades en ny Correa Norma L45, genom återförsäljaren Carlstad Machinetools AB, i företagets produktionsanläggning i småländska Torsås. Bäddfräsen är utrustad med bland annat integrerat rundbord, Heidenhain 640 och automatiskt fräshuvud på 6000 rpm.

I Yaskawa Nordic showroom och utbildningscenter i Torsås demonstreras flera kompakta höghastighetsrobota.
I Yaskawa Nordic showroom och utbildningscenter i Torsås demonstreras flera kompakta höghastighetsrobotar.

Sedan den nya bäddfräsen Correa Norma L45 levererades och installerades våren 2024 har den kört i tvåskift med fokus på främst enstycksdetaljer, men även standardprodukter, till flera av de produkter som Yaskawa Nordic erbjuder kunder.

– Vi är väldigt nöjda med både maskinen och samarbetet med Carlstad Machinetools. Även om vi som internationell aktör påverkas av världsmarknaden har vi kunnat plocka hem en del jobb och köra maskinen med full beläggning i tvåskift, säger Mikael Olofsson, produktionsledare vid Yaskawa Nordic produktionsanläggning i Torsås.

– Av de bäddfräsar som finns på marknaden var det Correa Norma L45 som passade våra krav och behov bäst.

Den globala koncernen Yaskawa Electric Corporation är en av de största i världen på robottillverkning och produktion av olika elektriska system. Den svenska verksamheten, Yaskawa Nordic, etablerades 1976 med en svensk försäljningsorganisation och produktionsanläggning i Torsås, där företaget för sex år sedan investerade 80 miljoner kronor i nya maskiner, nybyggnation av produktionslokaler, och renovering av befintliga lokaler. Delar av Yaskawa Nordic verksamhet finns även i Kalmar och Jönköping.

– Vi ansvarar för distribution och försäljning av industrirobotfamiljen Motoman med tillhörande kringutrustning. Runt hälften av våra produkter exporteras till Yaskawa-bolag i Europa medan övriga 50 procent består av försäljning till externa kunder, antingen via distributörer, filialer, eller direkt till slutkund, berättar Eric Johansson, vice vd och operativ chef, när han visar runt i produktionsanläggningen.

ArcWorld-familjen är utvecklade med fokus på snabb igångkörning, flyttbarhet och pålitlig drift och finns i olika modeller. ArcWorld RS Mini innehåller en svetsrobot i två stationer med manuell stationsväxling.
ArcWorld-familjen är utvecklade med fokus på snabb igångkörning, flyttbarhet och pålitlig drift och finns i olika modeller. ArcWorld RS Mini innehåller en svetsrobot i två stationer med manuell stationsväxling.

I Sverige förknippas varumärket Yaskawa mest med robotar, men globalt är Yaskawa Drives and Motion Division – som tillverkar delar till servomotorer, styrsystem och frekvensomriktare – koncernens största verksamhet. Sedan några år tillbaka arbetar Yaskawa Nordic med att bygga upp Yaskawa Drives and Motion Division på den nordiska marknaden, där allt fler företag upptäcker produkter som bland annat iCube Control för maskinstyrning och AC-servosystem i Sigma-serien.

– Inhouse har vi både applikationskunskapen och innovationskraften som krävs för att all Yaskawa-teknologi ska nå sin fulla potential på nordiska marknaden. Idag levererar vi ledande tekniklösningar för att automatisera produktion över hela världen.

Yaskawa Nordic produktionsanläggning i Torsås är en av tre stora fabriker i Europa som bygger helhetslösningar för kunder, där kompletta system huvudsakligen byggs för externa kunder i Skandinavien. Flera komponenter tillverkas i företagets egen produktion och monteras och testas på plats.

– Här bygger vi exempelvis några av de kontrollskåp som vi monterar i de robotceller med olika applikationer som vi erbjuder kunder. Smart och flexibel maskinbetjäning är en stor och viktig del av Yaskawa, säger Eric Johansson.

– Vi är även med och utvecklar den mobila ArcWorld-familjen, där företag med behov av en standardcell med svetsrobot erbjuds snabb igångkörning, flyttbarhet och pålitlig drift.

– I grunden består ArcWorld av en lägesställare med en eller två svetsrobotar. Just nu utvecklar vi en ny större modell som vi ska lansera framöver.

Eric Johansson berättar att Yaskawa Nordic lägesställare kännetecknas av snabbhet, precision, och att de framförallt är enkla att programmera. En stor del av det som tillverkas inom segmentet kringutrustning, som lägesställare, gantries, och åkbanor, exporteras till andra Yaskawa-bolag i Europa som bygger ihop unika lösningar åt sina kunder.

– Traditionellt har vi levererat gantries och åkbanor i kombination med svetsrobotar för liner, men nu ser vi ett växande behov inom hantering och logistik som vi tror bara kommer fortsätta öka. Med vår kompetens och våra produkter kan vi hjälpa kunden genom hela processen, från idé till färdig lösning.

Lägesställare H2-500 används vid svetsning med hjälp av robot och är snabba, exakta och enkla att programmera.
Lägesställare H2-500 används vid svetsning med hjälp av robot och är snabba, exakta och enkla att programmera.

– Vi samarbetar med stora centrallager där vi utvecklar olika logistikapplikationer som hjälper företagen att gå från den tunga manuella packningen på pall till en automatisk lösning där en palleteringsrobot kan plocka av från pall in på lager eller plocka från lager till pall. Med rätt applikation kan roboten hantera det mesta, allt från kartong till påsar och flaskor, förklarar Eric Johansson och visar upp Yaskawa Nordic imponerande prototyp av Packmaster, en palleteringslösning som utvecklas i takt med kundernas behov.

Med ett brett sortiment av produkter är Yaskawa Nordic tvungna att köpa in mycket material och komponenter, men när det gäller enstycksdetaljer och framförallt stålkonstruktioner försöker företaget göra så mycket de kan i den egna produktionen. När andelen enstycksdetaljer ökade rejält, och i synnerhet större detaljer, blev Yaskawa Nordic bearbetningsmaskin konstant överbelagd.

Framgångsrikt samarbete. Eric Johansson, vice vd och operativ chef, Mikael Olofsson, produktionsledare, och maskinoperatör Christoffer Bertilsson vid Yaskawa Nordic med Alexander Klevenfeldt och Michael Larsson från Carlstad Machinetools.
Framgångsrikt samarbete. Eric Johansson, vice vd och operativ chef, Mikael Olofsson, produktionsledare, och maskinoperatör Christoffer Bertilsson vid Yaskawa Nordic med Alexander Klevenfeldt och Michael Larsson från Carlstad Machinetools.

– När du är beroende av en maskin, som då också är konstant överbelagd, blir du väldigt sårbar för driftstopp och problem. Vi förstod att vi var tvungna att tillföra redundans i systemet, och började titta på olika lösningar i slutet av 2022, säger Mikael Olofsson.

– Vi tittade på olika fabrikat och eftersom vi tidigare har haft Correa-maskiner, som vi har varit väldigt nöjda med, föll det sig naturligt att vi kom i kontakt med återförsäljaren Carlstad Machinetools.

Utifrån Yaskawa Nordic kravspecifikation och behov föll valet på bäddfräsen Correa Norma L45, som var en av få bäddfräsar på marknaden med en färdig lösning att kapsla in maskinen.

– Bearbetningen var självklart viktig och där visste vi vilken hög nivå Correa håller. Sen var storleken viktig. Vi fick en stor maskin med 4,5 meter i X till liten golvyta, och tjänade en meter i hallen. Det låter inte så mycket, men i slutändan är det betydelsefullt för oss.

– Dessa krav i kombination med att kunna kapsla in hela processen, precis som i mindre maskiner, och få en bättre arbetsmiljö och luft här inne, var viktigt för oss, och det kunde Correa leverera, förklarar Mikael Olofsson.

Maskinoperatör Christoffer Bertilsson förbereder nästa jobb vid sin arbetsstation med dubbla datorskärmar i anslutning till bäddfräsen.
Maskinoperatör Christoffer Bertilsson förbereder nästa jobb vid sin arbetsstation med dubbla datorskärmar i anslutning till bäddfräsen.

Far och son Michael Larsson och Alexander Klevenfeldt, som tillsammans driver Carlstad Machinetools, förklarar att Correa Norma L45 är utrustad med bland annat integrerat rundbord, Heidenhain 640 och automatiskt fräshuvud på 6000 rpm.

– Yaskawa Nordic bäddfräs är långt ifrån en standardmaskin, säger Alexander Klevenfeldt.

– Den är utrustad med full inkapsling med utsug, kylning och luft genom spindel, verktygsväxlare 80 platser, mätprobar och dubbla spåntransportörer. Den har också programvara för övervakning av produktion och maskinhälsa, samt teleservice.

Michael Larsson berättar vidare om Nicolás Correas bäddfräs och leveranstider.

– Det är en väldigt fin modell Jag brukar skoja och säga att det ser ut om en lyxkryssare. Under och efter pandemin ökade leveranstiderna till mellan åtta och nio månader, men nu är vi nere på sex månader igen.

– Efter pandemin har det blivit vanligare med Teams-möten, där kunden väljer att stanna hemma i produktion och jag åker ner till Spanien och går igenom detaljer via länk, säger Michael Larsson.

– Det fungerar faktiskt väldigt bra. Istället för att åka iväg i flera dagar tar det tre timmar via länk och sen kan vi gå ut och fortsätta arbetet i produktion, berättar Mikael Olofsson.

I det välfyllda magasinet som operatören har bra åtkomst till på baksidan av bäddfräsen finns plats för 80 verktyg.
I det välfyllda magasinet som operatören har bra åtkomst till på baksidan av bäddfräsen finns plats för 80 verktyg.
Correa Norma L45 är utrustad med automatiskt fräshuvud på 6000 rpm.
Correa Norma L45 är utrustad med automatiskt fräshuvud på 6000 rpm.
Bearbetning av hög kvalitet, att få en stor maskin på liten golvyta, och inkapsling med utsug var viktiga faktorer för Yaskawa Nordic när de letade ny bräddfräs. Far och son Michael Larsson och Alexander Klevenfeldt från Carlstad Machinetools presenterade lösningen - Correa Norma L45.
Bearbetning av hög kvalitet, att få en stor maskin på liten golvyta, och inkapsling med utsug var viktiga faktorer för Yaskawa Nordic när de letade ny bräddfräs. Far och son Michael Larsson och Alexander Klevenfeldt från Carlstad Machinetools presenterade lösningen – Correa Norma L45.

Våren 2024 levererades bäddfräsen till Torsås och installerades av personal från Nicolás Correa och Carlstad Machinetools samarbetspartner NC Service. Inför leveransen hade Yaskawa Nordic rivit ett kompressorrum på platsen och gjutit ett massivt fundament som göts i flera omgångar. Efter installation genomförde Carlstad Machinetools utbildning med några av Yaskawa Nordic maskinoperatörer.

– Vi skräddarsyr alltid utbildningen efter kundens behov. Det kan till exempel vara en kund som aldrig kört med Heidenhain-system innan och då måste det ingå i utbildningen. I detta fall fokuserade utbildningen på maskinfunktion och Mastercam, säger Michael Larsson.

Maskinoperatör Christoffer Bertilsson, som har jobbat på Yaskawa Nordic i elva år, är en av operatörerna som kör maskinen. Under tiden som bäddfräsen bearbetar en detalj förbereder han nästa jobb, enligt körlistan, vid sin arbetsstation med dubbla datorskärmar.

– Eftersom det är mycket enstycksdetaljer, ibland även prototyper, får jag ofta lägga mer tid på riggning och beredning är själva körningen. Bearbetningstiden varierar mycket mellan varje detalj, det kan vara allt från tre minuter till ett par timmar, säger Christoffer Bertilsson.

– Fördelen med egen bearbetning och en sådan här fin bäddfräs är att vi kan vara flexibla ifall det uppstår en situation där något måste gå före i kön. Det kan handla om justeringar av en prototyp som vi har tagit fram i huset. Eftersom vi kör tvåskift finns det någon vid maskinen från sex på morgonen till halv sju på kvällen.

I samhällsdebatten har det under de senaste åren förts en debatt om arbetstidsförkortning med sextimmarsdagar som normalarbetstid i stället för åtta timmar. Yaskawa Nordic kör sedan flera år tillbaka tvåskift med 6,5-timmarsdagar vilket företaget ser flera fördelar med.

– Periodvis har vi haft rätt mycket övertid, vilket gjorde att personalen tidigare var rätt så slutkörd. Sedan vi införde sex timmar och tio minuter effektiv arbetstid, och en kvarts rast, är personalen mycket piggare. Vi har väldigt låg sjukfrånvaro, berättar Mikael Olofsson.

– I vår region, nära Kalmar, Karlskrona och Emmaboda, har det blivit en konkurrensfördel, där vi har lättare att behålla personal och rekrytera nytt. Den personal vi har orkar också jobba hela vägen till pension. Är personalen trött är det lätt att det sker misstag, och smäller det rejält kan det bli väldigt kostsamt i slutändan. Vi ser nu att fler företag tar efter vår modell.

Precis som många andra har Yaskawa Nordic påverkats av den rådande lågkonjunkturen, men tror på en ökad produktion och försäljning i slutet av 2025.

– Trots världsläget har vi ändå kunnat köra fullt i vår nya bäddfräs. Jobb som vi tidigare har lagt ut på andra har vi nu kunnat ta hem. Samtidigt har våra operatörer fått möjlighet att lära känna maskinen, vilket inte hade funnits tid till om produktionen varit helt fullbelagd, säger Mikael Olofsson.

Enstycksdetaljer och framför allt stålkonstruktioner bearbetar Yaskawa Nordic i första hand i den egna produktionen.
Enstycksdetaljer och framför allt stålkonstruktioner bearbetar Yaskawa Nordic i första hand i den egna produktionen.
I Yaskawa Nordic Correa Norma L45 finns ett integrerat rundbord.
I Yaskawa Nordic Correa Norma L45 finns ett integrerat rundbord.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here