Snabb affär och nu har ALPAB tagit ett intressant tekniksteg inom produktiv automatkapning.
   På fotot ser vi Christer Johansson ansvarig produktionen på ALPAB och Thomas Håkansson maskinsäljare Intercut AB.

En helautomatisk klingkap från Kaltenbach är nästa steg för utveckling och det senaste tillskottet i maskinparken.

ALPAB i Brandstorp är ett familjeföretag med inriktning på legotillverkning i plåt. Beläget på en liten ort 45 minuter norr om Jönköping på Vätterns västra sida. Här har man en bred och modern maskinpark som ger stor flexibilitet och korta ledtider. Man formar plåt med laserskärning, stansning, svetsning, automatpressning, kantpressning, svarvning, fräsning, kapning samt montering.
– Vi investerar för en effektivare produktion. Framtiden ser ljus ut och vi tittar kontinuerlig efter nästa maskininvestering som kommer när den kommer. Företaget ökar sin produktionskapacitet kontinuerligt med nya och olika tekniksteg. Vi levererar plåtdetaljer till företag inom bl.a. ventilation, belysning, entreprenadmaskiner fordonsindustrin och kontorsmöbler, säger Christer Isaksson.

Det är alltid roligt med nya maskiner. Vad var anledningen till ny klingkap?
– Vi vill få ökad kapacitet och mindre ställtider.

Kommer kapningen av material nu i ett ”nytt ljus”. Såg man förr kapning som en andra hands maskin som man ställde i hörnet?
– Den nya kapen gör det lättare att ta nya mer avancerade jobb där olika typer av kapning krävs. Nya kapen blir en mer modern och användarvänlig maskin då den nu är programmerbar. Det blir en maskin som vi gärna visar.

Helautomatisk kapning leder till den känsliga frågan, gör ny maskinteknik att vi behöver färre personal?
– Vi kan öka kapaciteten med den personal vi har.

Hur kommer den nya maskinen att påverka produktionen på sikt?
– Vi blir mer flexibla får ett bättre materialutnyttjande.

Varför blev det fabrikatet Kaltenbach?
– Vi hade en Kaltenbach tidigare som vi var nöjda med.

Och så den obligatoriska frågan, hur ser framtiden ut i branschen?
– Vi tror på framtiden annars skulle vi inte investera i nya maskiner.

Tack för svaren, Christer Isaksson.

Datorstyrd produktion idag, gör det enkelt att hantera material. Maskinens mjukvara ger operatören fler möjligheter att snabbt och enkelt ställa in rätt värden som längd och vinklar på materialet som skall kapas och formas. Stor materialdatabas gör att man bara väljer material och maskinen ställer in rätt skärdata för materialet och dimensionen
ALPAB valde också att utrusta maskinen med ett manuellt längdanslag med digital avläsning för att snabbt kunna kapa en längd och en eller ett par detaljer. Det spar tid då man slipper programmera kapen för enstaka bitar. Man kör helt enkelt kapen manuellt.

Ansvarig maskinsäljare är Thomas Håkansson på Intercut AB som är generalagent i Sverige för den tyska maskintillverkaren Kaltenbach.
Vi på tidningen får några ord med honom och produktionsansvarige Christer Johansson.
– Maskinen ersätter en äldre mekanisk kap från 1989 från Kaltenbach som fungerar bra men som sagt är gammal och kan gå sönder när som helst. Och den är manuell vilket givetvis gör att det tar ”mycket längre tid att kapa material och det blir även klart sämre toleranser och mer efterbearbetning, säger Christer Johansson och tillägger att det inte var en dag försent att investera i en helautomatiskt CNC-styrd cirkelsåg.
– Maskinen är en Kaltenbach KKS 451 NA med CNC styrd gering 30/90/-30 grader. Proficut mjukvara med bl a visuell kontroll av programmerade kapapplikationer. Slaglängd på 2000 mm, kapacitet 150 mm. Frekvensmotor för variabel skärhastighet och automatisk inställning av kapparametrar.
Programmering av olika längder på samma stång. En materialoptimering finns i mjukvaran för att spara på restbitar (en form av nesting). Maskinen ger kunden mycket större möjligheter till en effektiv kapning.
– Maskinen är även förberedd för ett automatiskt materialmagasin och sortering, så mjukvara finns färdig att använda
i maskinens styrning. Det ger optionen att köra obemannat när så krävs och ger ett intressant automatiskt flöde.
– Det blev en snabb affär och då vi hade en demomaskin tillgänglig, så kunde vi leverera maskinen före jul. Installation och igångkörning första veckorna i januari och nu är den i produktion, säger Thomas Håkansson på Intercut AB.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here