TEXT & BILD: JOHAN LARSSON
Andrénverkens nya fiberlasermaskin ENSIS-AJ från Amada är företagets senaste stora investering. Med en effekt på 9 kW och automatisk plockning är förhoppningen att kunna ta in minst en ny stor kund inom kort.
– Vi är övertygade om att vi kan göra det, säger Fredrik Stensson på Andrénverken.
I snart fyra veckor har den varit i gång. Dag som natt, vardag som helg. Med nyfikna ögon står Andrénverkens vd Christer Haraldsson och Fredrik Stensson vid den nya fiberlasermaskin ENSIS-AJ 9 kw för att se hur det går med de sista finjusteringarna.
– Fördelen med Amada är enkelheten och att allt är standard. Med andra märken ställdes vi inför olika optioner – ska vi ha det, behöver vi det – men hos Amada ingick plusmenyn. Vi behövde aldrig sitta och titta på extrautrustning som bara bygger på ett pris, utan här visste vi direkt vad det skulle kosta och vilka funktioner som ingick, säger Fredrik Stensson.
De stora och välstädade lokalerna i fabriken i Smålandsstenar har en traditionsrik historia som sträcker sig ända bak till 1923. Sedan dess har mycket hänt. Då tillverkades bland annat spiskrokar för vedspisar, i dag är all produktion legotillverkning av komplett plåtbearbetning till världsledande industriföretag.
Men kanske hittar vi den största skillnaden i tekniken och maskinerna. Per Andersson är säljare på Amada och ansvarig för försäljningen av fiberlasern till Andrénverken.
– Tekniskt sett tycker jag vi på Amada ligger i framkant på marknaden. Vi har haft ENSIS-tekniken några år nu och den har varit en väldig framgång för oss. Tekniken innebär att det går att ändra laserstrålens egenskaper beroende på vilket material och tjocklekar man ska skära, säger han.
Enkelt förklarat är strålen på en fiberlaser spetsig vilket fungerar väldigt bra på tunt material. Däremot inte lika bra på när det börjar bli lite tjockare. Det innovativa med ENSIS-AJ 9 kW är att laserstrålen går att justera i 64 steg beroende på vilket material som ska skäras.
– Tack vare denna teknik tillsammans med andra innovationer så har vi tagit mycket marknadsandelar. Du får de bästa egenskaperna direkt i maskinen för olika kvaliteter och material, tjocka eller tunna. Tack vare dysväxling, och att man inte behöver byta lins så blir operatörens uppgift mer att förse lasern med råmaterial samt hämta färdiskurna detaljer, säger Per Andersson.
Valde högre effekt
Allt började med lite tankar och funderingar 2018. Året efter övergick tankarna till ett mer aktivt letande efter den rätta investeringen. En pandemi senare togs beslutet – vi kör.
– Vi visste redan från början att det var en lasermaskin med plock som vi behövde. Men vi hade inte bestämt oss för vilket märke, säger Christer Haraldsson.
Att det skulle vara ett premiummärke var självklart, serviceförmåga och tillgänglighet stod högt upp på kravspecen, precis som utbildningar för operatörerna.
Per Andersson kände Andrénverken sedan tidigare och hade bra koll på vilka behov som fanns. Men vissa frågor behövde ändå sina svar. Som att verifiera vad de ville få ut av maskinen, vilken tjocklek de skulle köra och, kanske det mest avgörande, vilken effekt de ville ha. På Andrénverken hade de i princip redan bestämt sig för 6 kW, men efter lite tankeverksamhet blev det 9 kW. Anledningen var enkel. Med en högre effekt går det att bearbeta tjockare stål med nitrogen vilket ger en oxidfri skäryta och därmed en betydligt renare process.
– En stor anledning till att man väljer att gå upp i effekt är det som vi kallar för ”clean cut” där man skär svartplåt med nitrogen för att slippa efterbearbetningen. Det är så klart en stor fördel. Sedan är det ju en dyrare investering med högre effekt, så priset måste alltid vägas mot behovet, säger Per Andersson.
Spänner bågen lite extra
Med sin tydliga röda färg, sitt höga torn i mitten och plocken i sista ledet står fiberlasern lite som ett statement bland övriga maskiner hos Andrénverken. En möjliggörare, beskriver Fredrik Stensson den som, och även om det finns tillgänglig kapacitet just nu är förhoppningen att kunna dra in ytterligare en stor kund tack vare investeringen.
– Vi är övertygade om att vi kan göra det eftersom vi har plocken och kan köra dygnet runt. När vi sedan kommer på morgonen är allt färdigpackat på pallar och redo att köras vidare till nästa operation, säger Fredrik Stensson.
Fiberlasern en del av en tydlig investeringsstrategi som började med att ersätta en gammal fleroperationsmaskin för två år sedan. Även en kantpress från Amada är en del av strategin.
– Vi spänner alltid bågen lite extra när vi byter ut våra gamla maskiner. Vi investerar i större och bättre maskiner – hur ska vi annars kunna göra sprången och vara med och konkurrera på marknaden? Ur det perspektivet ser vi stora fördelar med att investera i premiummärken, säger Fredrik Stensson.
Tack vare de tekniska sprången kan Andrénverken till exempel nu ta hem viss tillverkning som de tidigare har behövt lägga ut. Som den där kunden från kraftindustrin som använder mycket koppar, i tjockt material där den höga effekten verkligen behövs.
Per Andersson håller med om att det är bra att ta höjd för nya uppdrag vid en investering.
– Det blir ju lite av en framtidsförsäkring också att lägga på ytterligare en summa när man ändå köper en maskin för ett antal miljoner. Man vet ju aldrig vad morgondagen har med sig och då kan man säkra upp lite, säger han.
Tekniklyft med investeringarna
Den tydliga investeringsstrategin och nya ENSIS-AJ från Amada gör att Andrénverken kan se ljust på framtiden. Hög kompetens i huset och en ny säljare på plats ger, tillsammans med fiberlasern, goda förutsättningar att nå långsiktiga resultat.
Det motsatta – att inte investera – är otänkbart. Lite så resonerar Fredrik Stensson när han förklarar hur lång tid det tar att räkna hem investeringen på fiberlasern.
– Det är nästan enklare att vända på steken och fråga sig vad konsekvenserna blir om vi inte gör det. Vi vet att vi då hade tappat lönsamhet. Har du inte rätt utrustning tappar du både i tid och pengar, säger han.
Den stora frågan för Andrénverkan är sällan om de ska investera, utan snarare när de ska göra det. Även om det inte är någon exakt vetenskap.
– Det är inte lätt att säga när man ska investera och ibland måste man chansa. Det vi vet är i alla fall att de flesta av våra investeringar har inneburit ett tekniklyft, säger Christer Haraldsson.
Det gäller inte minst fiberlasern från Amada. Den ersätter nämligen en gammal CO2-laserskärmaskin och fördelarna med generationsskiftet är många – bättre arbetsmiljö, snabbare produktion och högre kvalitet är bara några exempel.
– Som leverantör till Toyota jobbar vi utifrån deras TQM i alla led. Deras kvalitetstänk är också vårt kvalitetstänk som alla kunder helt enkelt får hänga med på, säger Fredrik Stensson.
Då är det så klart en trygghet för Andrénverken att ha en ny fiberlasermaskin som de vet levererar kvalitet dygnet runt, sju dagar i veckan.
– Nu finns förutsättningarna på plats. Det finns ingen mening i att skära och sedan få skit på pallen. Nu har vi ett premiummärke av bra kvalitet med en bra serviceorganisation som även utbildar oss. När vi tryckte på start var allt rätt från början, det var väldigt viktigt för oss, säger Fredrik Stensson.
Fler investeringar på gång
Så, är det nu slutinvesterat för Andrénverket på ett tag? Inte alls, om man får tro Christer Haraldsson. ”Vi har mer på gång”, säger han, och lyfter ett par områden som ligger närmast i planen. Även om planen inte alltid behöver vara hela sanningen.
– Vi har genomfört väldigt mycket redan från vår första investeringsplan 2017/2018. Det är en hel del pengar men samtidigt känner vi oss väldigt stolta över att ha lyckats göra det. Sen är vi inte färdiga. Vi följer investeringsplanen, men vi kan heller inte riktigt styra över morgondagen. Skulle det visa sig att vi behöver en lasermaskin till tack vare en ny kund, ja då får man omvärdera investeringsplanen. Vi skulle ju gärna vilja ha en till…
Fakta: Andrénverken
Grundat: 1923.
Ort: Smålandsstenar.
Antal anställda: 40.
Fakta ENSIS-AJ
ENSIS-AJ är en laserserie från Amada som är tillgänglig med 3, 6, 9 och 12 kW fiberlaserkällor. De tre versionerna med högst effekt är försedda med Amada Auto Collimation Unit för styrning och kontroll av laserstrålen. I kombination med Variable Beam Control (fullt variabel styrning av strålen) optimeras laserskärningen automatiskt vid bearbetning av olika material och plåttjocklekar och utförs med en och samma skärlins.