Att vi ser en snabb utveckling i den svenska plåtbranschen med stora helt automatiserade system är inget understatement. Trenden idag och den tekniska utvecklingen gör att det installeras större maskinsystem med hanterings- och automationslösning både för in- och utladdning av detaljer. Produkterna förändrar utseende med och det är ofrånkomligt och med ett mycket högre teknikinnehåll än någonsin tidigare så kostar nya maskinanläggningar stora pengar.
Ökad automation har lett till minskad bemanning, jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö vilket i sin tur leder till ökad konkurrenskraft. Robotik utför i många fall arbetet på ett sätt som inte människan klarar av, vilket gör att verktyg, maskiner och material kan utnyttjas på ett smartare sätt. Det behövs mycket mindre operatörs tid för att sköta maskinen, vilket gör att en operatör kan sköta flera maskiner samtidigt på dagtid. Och fler timmar i obemannad drift på kvällar och helger innebär ett lyft på flera plan för Forserums Verktygsindustri.
Anläggningen på bilden är Prima-Power´s helt servoelektriska bockautomat EBe2720 med en elförbrukning på endast 6,5 kW. Maskinen klarar en bocklängd på 2750 mm. Forserum har valt att utrusta sin maskin med dubbla PCD laddbord och BTD plåtvändare samt USS staplingssystem. Detta ger en enorm produktionskapacitet där flera olika sorters detaljer kan produceras i kö från det ena PCD bordet samtidigt som nästa jobbkö förbereds på det andra PCD bordet. Den färdigbockade detaljen kan staplas på valfri lastbärare av USS roboten om man önskar. Allt programmeras enkelt via Master BendCam. I övrigt är maskinen utrustad med all den senaste och världsledande teknik en servoelektrisk bockautomat idag kan erbjuda. Allt från att mäta och korrigera vinklar till att bocka de mest komplicerade detaljer och profiler. Operatören ute vid maskinen arbetar i det användarvänliga TULUS Bend HMI.
På fotot ser vi Richard Fagerstrand, Johan Söderberg, operatör Christoffer Jonsson operatör Andreas Andersson, Henrik Bergkvist och Torbjörn Andersson

Vi återvänder till delägarna Andersson och Fagerstrand som bygger sitt företag efter sunda idéer, kunskap, erfarenhet och kvalitet. Det blir ett trevligt återseende efter senaste besöket 2013 och vi konstaterar att åren går alldeles för fort, helt enkelt. Vi pratar om allt mellan himmel och jord (Värnamo fotbolls avancemang till den högsta serien i fotboll och hur samhället och industrin har klarat av pandemin) och kommer så småningom in på teknik och produktionsplanering där Torbjörn och Richard har mycket att berätta om. Och det handlar mycket om mjuka värden där medarbetarna är i fokus. Man predikar om trivsel på arbetsplatsen och man pratar om effektivisering och planering som ger en oslagbar produktivitet när man sammanfattar företagets filosofi och själ.

Forserums Verktyg startade sin verksamhet som verktygsproducent vid mitten av 40-talet. Nu många, många år senare arbetar man uteslutande med tunnplåt i underleverantörsledet och förser kunder i hela södra Sverige med plåtdetaljer.

– För att komma dit vi är idag har vi gjort stora investeringar i produktionsutrustning, maskiner, teknik och MPS system. Och vår fabrik har byggts ut fyra gånger genom åren, så idag har vi en produktionsyta på 7 000 kvm, säger Richard Fagerstrand och han ser nöjd ut när han ser vad man tillsammans har åstadkommit sedan man tog över Forserums Verktygsindustri 1998, då var man 4 anställda som huserade på 800 kvm.

”Vår verksamhet består nu av cirka 40 anställda, som alla värnar om långsiktiga relationer i total samverkan och där alla är trygga i sina roller. Så – inte helt förvånande – präglas vår företagspolitik av serviceanda och en naturligt social kultur. Att arbeta med oss ska vara smidigt, för alla parter. Därför väljer vi leverantörer och underleverantörer med omsorg för att trygga våra goda materialtillgångar och underlätta tillverkningsprocessen. Vi föredrar nämligen korta beslutsvägar. Detta, i kombination med total uppmärksamhet på kundens behov och förväntningar, gör Forserums Verktyg till den ideala partnern för dig som kräver kompromisslös kompetens och kvalitet på högsta nivå”, säger företaget på sin hemsida.

Framgång föder framgång…

Idag förser de kunder i Sverige och framförallt kunder i Småland med legotillverkade detaljer i plåt och rostfritt. Man pressar, laserskär, stansar och bockar, svetsar och slipar, erbjuder lackering och ytbehandling – ja, listan blir lång! En modern maskinpark, god förmåga att hålla utlovade tider och en flexibilitet som gör att man smidigt kan ställa om produktionen från en dag till en annan.

Här lägger vi in en kommentar från maskinleverantören Din Maskins maskinsäljare Johan Söderberg som betonar att Forserums Verktygsindustri har ett högt maskin utnyttjande.

– Många noterar att alla maskiner alltid är igång och man producerar under de flesta av dygnets timmar. Maskinutnyttjandet är högt för branschen och det betyder att man klarar av att optimera maskinernas kapacitet på ett optimalt sätt, säger Johan Söderberg maskinsäljare på Din Maskin.

Robotteknik gör arbetet lättare och det är den bästa investeringen i maskinteknik som gjorts … hittills.

Torbjörn Andersson berättar;

– Vi är flera medarbetare som kommer från företaget Tryggarps Plåt i Forserum som är nedlagt för många år sedan men den framåtanda och nyfikenhet på ny maskinteknik som fanns och förädlades på Tryggarps och det produktionstänket och DNA som fanns i företaget har gått vidare in i Forserums Verktyg.

– Tryggarps var mycket tidigt ute med ny teknik och 1989 så investerade man under ledning av Kjell Johansson
i Sveriges första (kanske Europas och t.om. kanske världens första) robotiserade kantpresscell.

– Alla företagsledare och produktionsintresserade som var där ( det gick ut inbjudningar till branschen) och på plats fick se produktionscellen, mumlade när de gick, att kanske man också skulle satsa på och investera i helautomatiserad kantpressning, säger Torbjörn men menar samtidigt att detta var något som var unikt för Tryggarps som företag och detta satte naturligtvis sina spår i hur man började tänka när det gällde framtidens plåtbearbetning och det blev givetvis något som vi burit med oss in i Forserums Verktygs produktionsfilosofi, säger Torbjörn Andersson som idag är VD och produktionschef på Forserums Verktyg.

– Med det tänket i grunden har vi blivit otroligt flexibla, med flera automatiserade hel- eller halvautomatiska celler kan vi helt enkelt köra fler detaljer med mindre personell insats och det går både snabbt och lätt att ställa om mellan olika detaljer. Vi har kunnat och kan åta oss fler uppdrag än tidigare och ändå behålla våra korta leveranstider. Men minst lika viktigt är det att arbetet inte sliter på medarbetarna. Att kunna kombinera bra arbetsmiljö med bra produktionsteknik är en av våra styrkor.

– En ständigt ökande automation, här ligger vår konkurrenskraft mot våra konkurrenter. Ökad automation har lett till minskad bemanning, jämnare kvalitet och bättre arbetsmiljö vilket i sin tur leder till ökad konkurrenskraft. Roboten utför i många fall arbetet på ett sätt som inte människan klarar av, vilket gör att verktyg, maskiner och material kan utnyttjas på ett smartare sätt. Det behövs knappt 50 procent av en operatörs tid för att sköta maskinen. Den körs oftast obemannad en stor del av dygnet. Redan då körde vi dubbla skift och robotcellen producerade även utanför normal arbetstid. För Forserums Verktygsindustri innebar automatiseringen ett stort lyft och på den vägen har vi fortsatt, sammanfattar Torbjörn Andersson.

Nu kommer vi avslutningsvis, tycker jag till kärnan i att driva sitt företag framåt, Torbjörn Andersson resonerar;

– Det finns ett mål med att ha en för stor kostym. Våra stora kunder måste se att vi har utrymme för att expandera och kunna klara nya jobb. Att vi har plats och resurser som krävs med nya medarbetare, ny kompetens och ny maskinteknik. Har vi inte dessa byggstenar så får vi inte vara med och tillverka för de stora aktörerna i branschen, vi får inte vissa jobb och då kan det vara så enkelt att du får stryka den kunden för du har inte resurser att ta hand om nya jobb med nya incitament. Detta betyder att vi alltid behöver ha ledig kapacitet i våra maskiner för kommer det, och det gör det, ett jobb som är bråttom så har vi lediga produktionstimmar till förfogande. Det handlar idag mycket om ”paket” och klarar du inte av att tillverka en detalj i paketet så mister du hela ordern.

Det händer att Forserums Verktyg får en order på förmiddagen med önskemål om leverans samma dag. Och man klarar det! Detta är en av flera anledningar till styrkan hos det växande företaget.

Det är naturligtvis inte endast snabbheten som är styrkan hos Forserums Verktyg AB. Men det är onekligen fascinerande att kunder kan höra av sig på förmiddagen och ber att få en produkt levererad några timmar senare.

– Ofta säger kollegor som inte har samma tänk som vi, ” är kombimaskinen full med jobb nu”? Nej svarar vi och det är som sagt det som är hela grejen, växa med våra investeringar. Vi har nu en riktigt bra maskinpark för framtiden för att kunna tillverka detaljer med snabba leveranstider. Och nu planeras det för mer kapacitet inom stansning, – Vi har inte längre någon överkapacitet i den delen, så vi behöver investera helt enkelt, säger Torbjörn Andersson.

– Vi är vana också vid det. Vi brukar också klara dessa utmaningar, berättar VD Torbjörn Andersson. Men han har naturligtvis ingenting emot lite längre framförhållning från kunderna.

Operatör Christoffer Jonsson intill den nya Prima-Power´s helt servoelektriska stans- och vinkelsaxmaskin, den nya generationen SG1530 EVO med en genomsnittlig elförbrukning på endast 5kW! Maskinen är utrustad med dubbla laddbord och STS staplare med dubbla staplingsbord. Allt med säkerhetsdörrar för kontinuerlig produktion. Stansslaget sker alltså med helt servodriven teknik och kraften är 30 ton. Prima-Power´s kundunika verktygsrevolver med roterande stanshammare och en mängd olika multitools (flera fullt indexerbara multitools med den roterande stanshammaren) ger marknadens mest flexibla verktygssystem. Forserums Verktyg har valt en 16 stationers revolver där samtliga är indexerbara och utrustade med en rad olika multitools. Servodrivet up-forming system ingår också. Forserums Verktyg har även valt att utrusta sin maskin med en gängenhet där sex olika gängtappar kan arbeta samtidigt samt stansbrottskontroll Hole check system. Sheet floating system garantera också repfri produktion vid känsligt material. Programmeringen sker enkelt med NC Express och operatören vid maskinen arbetar vid det användarvänliga TULUS HMI.
– Här har vi en av de bästa investeringarna vi gjort hittills och som har passat oss ypperligt, får jag väl säga och det handlar om våra två robotiserade, servoelektriska kantpressar från SafanDarley/Starmatik, säger Torbjörn Andersson.
Det var svårt och är svårt att hitta utbildad personal som kan köra kantpress. Här möter man konkurrensen på marknaden med helautomatiska maskiner och bli mindre sårbara.
– Att vi även har utrustat våra celler med automatisk verktygs- och gripdonsväxling samt automatisk omgreppsstation var också ett plus. Mer info se nedan. Anledningen till att vi valde att köpa två celler på en gång är att två maskiner ger mer effekt än en helt enkelt, säger Torbjörn som hela tiden tänker långsiktigt.
Som vi skriver om i artikeln så har företaget en lång erfarenhet av maskinbetjäning med robot och det tänket har man tagit med sig in i verksamheten.
På fotot ser vi Richard Fagerstrand, Johan Söderberg, Andreas Andersson och Torbjörn Andersson

Lite mer info om robotcellerna:
En större och en mindre cell. En cell med E-Brake 80-2550 samt en cell med E-Brake 150-3100. Båda kantpressarna är utrustade med integrerat omslagsbord vilket eliminera behovet av specialverktyg vid produktion av plåtdetaljer med dubbelvik. Cellerna har också automatisk rengöring av dynorna vilket håller dom fräscha vid produktion av galvaniserad plåt. Cellerna programmeras off-line i Starmatiks egna mjukvara SimulEasy. För största flexibilitet kombinerar gripdonen vakuum, magneter och tänger. Cellerna är kundunika och designas efter kundens önskemål.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here