Nästa mässresa för Tidningen Maskinoperatören, att rapportera från gick till sydtyska Stuttgart och Blechexpo. Här är idealiska förhållanden när det gäller tillgänglighet till mässan då flygplatsen är endast en kilometer från mässområdet och hotellen står uppradade ett efter ett runt omkring mässan, så inget att klaga på. Här har tidningens redaktör speglat närmare tjugo mässor med olika inriktning och just Blechexpo handlar om maskiner och utrustning för plåtbearbetning, formning, sammanfogning och svetsning.

Under fyra mässdagar samlades branschen under ett och samma tak och det var god uppslutning av framförallt europeiska och tyska ledande tillverkare men också ett stort antal maskintillverkare från Turkiet. I år var det tunt med kinesiska utställare och tidningen redaktör räknade till en utställare av fiberlaserteknik.

Stämningen var på topp verkligen och det var många kära återseenden mellan kunder och leverantörer men också intern i stora organisationer där många medarbetare inte träffats på närmare två år.

Fakta sa att sju hallar mot tidigare års tio var fyllda med entusiastiska och kunniga experter och tekniker som på en utställningsyta av 108 000 kvm var redo att ta emot besökare från hela Europa. Vi har inte fått några som helst uppgifter om antalet besökare men det var fullt i hallarna både onsdag och torsdag och mindre med folk under tisdag och fredag.

Det var krav på vaccinationsbevis innan man kom in på mässan och det var även krav på munskydd. Fortfarande sitter spåren ifrån pandemin och den är inte helt borta som många kanske tror. Tyskland var hårt drabbat under 2020 och återhämtningen i ekonomin går nu snabbt uppåt.

På de närmaste sidorna följer ett litet axplock av vad man visade på mässan och skall man nämna någon produkt som stack ut så var och är det fiberlaserskärmaskiner som nu är den fullständigt dominerande skärtekniken inom plåtbearbetning.

Nästa Blechexpo äger rum i Stuttgart 7 – 10 oktober 2023 och då är det förhoppningsvis helt som vanligt igen för det var det inte riktigt detta år.

Vänner, kollegor och konkurrenter träffades igen under trevliga former; Niklas Johansson och Timothy Hamblin Smith från Laser Machining Inc. LMI AB och Anders Pettersson och Anders Holgersson från Intercut AB.
Den svenska tillverkaren AP&T fanns på plats med monter och svensk personal, från vänster; Roger Frölander, Kent Eriksson och Krister Pettersson.
Numera samarbetspartners på den danska marknaden Per H. Iversen Robobend ApS och Claus Hansen Tool Denmark ApS.

I framtiden kommer framstegen inom digitalisering och automatisering också att förändra processerna inom svetsproduktion. Särskilt vid manuell svetsning av klassiska plåtkomponenter kan den nya tekniken med kollaborativa robotar befria värdefulla yrkesarbetare från tröttsamma rutiner och repetitiva uppgifter.

Med COBOT WeldSpace 4.0 från DEMMELER garanteras även små och medelstora företag en snabb start i automatiserad och professionell svetsproduktion tack vare den snabba idrifttagningen och extremt enkla programmeringen. Oavsett om det gäller enskilda delar, serier eller små partistorlekar med en stor variation av delar, sparar du tid vid svetsning och omarbetning. Den fullt utrustade svetscellen med svetsrobot och modulbord erbjudes unik modularitet och flexibilitet i minsta möjliga utrymme med fyra möjliga arbetsytor SPACE A, A1-A2 och Space B. COBOT WeldSpace 4.0 kan manövreras och programmeras utan svetsexpertis” sa Linus Risne på mässgolvet i Stuttgart.

Daniel Karlsson ny säljare på Nordiska Wemag.
Daniel Karlsson och Linus Risne.

Olsons Maskinservice i Vingåker, ja man är det man heter. Ett fullserviceföretag med flera ben. Man säljer pressar från globala maskintillverkare och här är det turkiska HURSAN som är i fokus när vi besöker årets Blechexpo i Stuttgart. Man har egenutvecklade styrsystem för pressar och man arbetar mycket med automationslösningar.

Vi träffar Patrik Olson på mässan som berättar att det är bra fart på affärerna i både Sverige och Danmark.

Olsons har expanderat och har numera en säljare och kontaktperson i danska Horsens – Ole Grunnet Sörensen.

– Vårt mantra är rätt maskin – rätt service och det har fört oss fram på marknaden, så idag har vi stora servicekontrakt med hundratals verkstäder i Sverige, säger Patrik Olson.

Samarbetet är återupptaget mellan Olsons Maskinservice och den italienska maskintillverkaren ZANI presse. På fotot ser vi Patrik Olson, Ennio Zaffaroni, Yarno Riva
och Ole Grunnet Sörensen.

– Valet av vårt maskinprogram är gjort med erfarenheter från över 40 års verksamhet inom området service och reparationer av pressar och presslinjer.

– Idag är vårt fokus där vi arbetar med ett brett maskinprogram från några av världens största tillverkare av pressar och kringutrustning.

– Att som leverantör av maskiner få bygga sin verksamhet på en väl fungerande och erfaren serviceorganisation är få förunnat och ett av våra tyngsta argument vid försäljning av maskiner och tillbehör.

– Under våren 2021 har vi återupptagit samarbetet med den italienska maskintillverkaren ZANI Presse och det beror mycket på att företaget nu satsar och bygger servopressar som passar in på ett mycket bra sätt i vår palett av produkter, säger Patrik Olson.

Samarbetet är återupptaget mellan Olsons Maskinservice och den italienska maskintillverkaren ZANI presse. På fotot ser vi Patrik Olson, Ennio Zaffaroni, Yarno Riva och Ole Grunnet Sörensen.

Philip Marriott grundade Tangra AB i februari 2019. Philip har innan dess varit verksam i branschen sedan 1992 och arbetat uteslutande med plasmaskärutrustningar fram till 2014. Därefter har Philip drivit olika företag som under början 2019 utkristalliserade sig till att satsa på heltid på bolaget.

Albert Reiss är 3:e generationens ägare av företaget ARKU, här tillsammans med Philip Marriott Tangra AB på mässgolvet i Stuttgart.

Företaget har ett högkvalitativt agenturprogram och på mässan träffade vi Philip hos ARKU, den tyska maskintillverkaren av avgradningsmaskiner och riktverk i premiumsegmentet.

– Arku erbjuder ett maskinkoncept framtaget för avgradning och kantrundning av allt från tunnare laserskurna detaljer, till maximalt 100 mm tjocka gasskurna detaljer.

Man erbjuder även riktning och avgradning på lego vilket innebär att man samlar på sig stor kompetens i ämnet och kan med denna kunskap i ryggen lösa marknadens olika resultatkrav på kvalitet inom allt skiftande material och tjocklekar, säger Phiip.

– Med en automatisk avgradningsmaskin från Arku finns ett flertal fördelar, eliminerar vibrationer från handverktyg, eliminera höga ljudnivåer från manuell slipning, eliminera brandrisk från gnistor från manuell slipning och ett konsekvent resultat längs detaljens kanter, säger Philip Marriott på Tangra AB.

Varför rikta, frågar vi Philip.

– Plana detaljer ökar kvaliteten i produktionen och gör det lättare att montera ihop detaljer med varandra. Även en detalj som är tillräckligt plan kan ha interna spänningar som kan göra att den deformeras vid efterföljande processer som svetsning, skärning eller stansning. Detta elimineras genom att rikta detaljen.

Stanstek expanderar med ny medarbetare och ökar engagemanget inom mjukvara.

   – Vi tar nu ett steg till att bli fler på företaget som kan hjälpa ge råd och support. Mahbod Sharif är anställd för att lägga extra tid och energi på att hjälpa våra kunder med främst CAD/CAM system från vår leverantör RADAN.

Mahbod Sharif är ny säljare och skall även arbeta med support och mjukvara. Patrik Wallin jobbar som vd och med försäljning som vanligt.
Materialet Alucobond® används ofta vid monterdesign och fasadbeklädnad. För att underlätta vid platsmonteringen fräses oftast ett V-spår i förväg längs en beräknad backlinje, för att kunna bocka plåtarna manuellt.
PASS Stanztechnik AG har nu tagit fram ett nytt verktyg ”ps:wheel-v-cut” som ”hyvlar” ett V-spår i plåten vilket gör att processen går mycket fortare än fräsning.

SALUCO växer med ny agentur

Maskinleverantören har också precis bytt namn från Alingsås Plåtmaskiner till SALUCO.

– Namnet idag, säger mer att vi är en leverantör av ett brett sortiment maskiner och utrustning för krävande industrikunder med varumärken som Schechtl, Dener och Euromac. Att vi dessutom inte ligger i Alingsås utan i Götene hade också en betydelse för att vi bytte namn, förklarar försäljningschef och ägare till SALUCO, Johnny Kvist.

På mässan i Stuttgart hälsade vi på i turkiska Deners monter och tittade på högteknologiska kantpressar helt ny modell (elektrisk), också besökte vi även en ny agentur för SALUCO. Tyska Printzing tillverkar mindre CNC-styrda rundformningsmaskiner.

Trumpf på Blechexpo

TRUMPFs motto på årets Blechexpo var YOU WIN  – kundens framgång är vår framgång, sa man från företagets marknadsavdelning.

Och det visade man med eftertryck. Stor monter, många maskiner, stort fokus på digitalisering och mjukvara, mycket folk och trevlig stämning. Den tyska maskintillverkaren visade musklerna på sin hemmaplan och bevisade återigen varför man är marknadsledande i Tyskland. Globalt har man mycket goda försäljningssiffror. I Sverige är det dotterbolaget Trumpf Maskin i Alingsås som sköter försäljning, support och service med bravur.

Några av de nyheter som försäljningschef Stefan Wallen ville lyfta fram på mässan var funktionen EdgeLine Bevel som förbereder för svetsning och försänkning direkt under skärprocessen, för 2D lasermaskiner som TruLaser 3000 och 5000 serien.
Denna teknik gör det möjligt att automatiskt göra avfasade kanter samtidigt som konturer skärs ut, sa Stefan.
– TruLaser Weld 1000, instegsmaskin för automatiserad lasersvetsning. Snabb och enkel programmering och mycket användarvänlig.
–TruBend Center 7020 gjorde världspremiär på mässan. Automatiserad panelbock som bland annat gör det möjligt att bocka mycket höga kanter.
– TruLaser Tube 3000 fiber, instegsmaskin för laserskärning av rör. Den lönsamma maskinen inom laserrörskärning, ekonomisk, även om den inte utnyttjas full ut. Dess tillförlitlighet och enkla manövrering gör den perfekt för förstagångsanvändare eller som kompletterande maskin. Maskinen har flera tillförlitliga funktioner och klarar därmed många uppgifter på egen hand – det sparar tid och undviker fel. En funktion som kan integreras i maskinen och som gör det möjligt att enkelt få bort sprut på insidan av röret.

LVD lanserade högeffekt- fiberlaserskärmaskin och en avancerad bockningscell med kapabelt programvarupaket

LVD visade upp fördelarna med processeffektivitet på årets BlechExpo i Stuttgart. Den belgiska maskinbyggaren demonstrerade Phoenix FL-3015 fiberlaserskärmaskin med ny 20 kW strömkälla och den nya Ulti-Form robotbockningscell, och uppdaterad CADMAN® v8.7, ett programvarupaket utformat för att förstärka den digitala och smarta fabriken.

Laserskärning 2,5 gånger snabbare än 10 KW.

Kraftfulla 20 kW Phoenix FL-3015 ger den ultimata nivån av laserskärningsproduktivitet och bearbetar effektivt ett brett utbud av järnhaltiga och icke-järnhaltiga material och materialtjocklekar upp till 40 mm.

Maskinen skär, upp till 2,5 gånger snabbare än en 10 kW fiberlaser. Den skär tjocka material i högre hastigheter än de flesta plasmaskärningssystem med rakare kantstenar på plåten, allt med behandlingseffektivitet och noggrannheten från fiberlaserskärning.

Acceleration och noggrannhet stöds ytterligare av maskinens styva svetsade stålramskonstruktion. Ett integrerat styr- och drivsystem säkerställer högsta möjliga återgivning av programmerade konturer vid snabba bearbetningshastigheter.

19” Touch-L-kontrollen är användarvänlig: operatörer på alla färdighetsnivåer kan enkelt interagera med maskinen.

Phoenix FL erbjuder ett antal alternativ för att förbättra prestanda, inklusive en 17-stations automatisk munstycksväxlare, CADMAN-L programmeringsprogramvara och MOVit modulär automatisering från det kompakta tornet till kompletta torn och lagersystem (TAS och WAS).

20-kW fiberlaserkällan finns på Phoenix FL-3015, 4020 och 6020-modellerna.

Bockningscellen behöver ingen robotinlärning

LVD: s nya robotbockningscell Ulti-Form håller bockningsproduktiviteten på topp och hanterar korta och långa produktionskörningar effektivt.

Ulti-Form erbjuder en snabb ”art to part”-process med LVD:s kraftfulla programmering. CADMAN-B beräknar automatiskt det optimala bockningsprogrammet och importerar alla bockningsdata till robotprogramvaran CADMAN-SIM, ingen robotinlärning krävs. SIM beräknar automatiskt griplägen, genererar den snabbaste kollisionsfria vägen för roboten och matar sedan informationen tillbaka till B, vilket gör det möjligt för operatören att arbeta med bara ett program.

Ulti-Form har en automatiserad verktygsväxlande tryckbroms på 135 ton med inbyggt verktygslager integrerat med en industrirobot. Cellen hanterar delar från 50 x 100 mm upp till 1200 x 800 mm som väger upp till 25 kg.

Ulti-Form är utrustad med LVD:s Easy-Form® Laser adaptiva bockningssystem och garanterar vinkelnoggrannhet, vilket säkerställer konsekventa och exakta bockningsresultat.

Programvara avancerar processflöde

Nyligen släppta programvaran CADMAN® v8.7 introducerar flera viktiga funktioner, samt uppdateringar för CADMAN-JOB (Manufacturing Execution System), CADMAN-SDI (Smart Drawing Importer), CADMAN-P (stansning) och CADMAN-L (laserskärning).

Innovationen blev vinnare till BlechExpo Award 2021.

För mer information kontakta:

E-post: matthew.fowles@lvdgroup.com 

www.lvdgroup.com

Premiär för DURMA 15 kW fiberlaser

På en imponerande monteryta på 400 kvm visade den turkiska maskintillverkaren Durmazlar upp det bästa som maskinbyggaren kan erbjuda världens plåtbearbetande industri.
I Sverige sköter Intercut AB försäljning, service och support.

Durma Fiberlaser HD-F / HD-FL är en stabil och kompakt maskin med hög kvalitet och komponenter från ledande tillverkare såsom Precitec, IPG, SIEMENS etc. Fiberlaser skärmaskinerna kan levereras med lasereffekt från 1 till 15 kW.

– Axelrörelsen sker med hjälp av linjärmotorer.

Med den senaste linjärmotortekniken uppnås mycket hög hastighet, acceleration och noggrannhet. Vi planerar och kommer att visa den nya fiberlaserskärmaskinen på ELMIA Produktionsmässor i maj 2022 i Jönköping, berättade Anders Pettersson på mässan.

Hur många fler kW kommer vi att se i en fiberlaser
i framtiden?

– Vi förstår att utvecklingen går väldigt fort nu och här i DURMA´s monter på mässan har vi fått fantastiska skärsnitt och resultat med 15 kW, i 50 mm rostfritt. Vi ser också att många kollegor i branschen lägger upp videor på YouTube och visar upp häftiga skärresultat, konstaterar Anders Pettersson och fortsätter;

– Nu fick vi lära här oss idag att det är att det kan vara en väldig skillnad på skärresultat i olika maskiner med olika kW som skär över tid i löpande produktion, med olika operatörer. Åter till de videos på Youtube, där man kan konstatera att de mest spektakulära skärresultaten kan uppnås under någon timma innan man behöver byta munstycke eller skärhuvud. Och det måste vi ta med oss och förhålla oss till i verkligheten när vi diskuterar effekterna på fiberlaser med våra kunder. Och då ser vi att man måste förhålla sig till mer nyktra resultat av sina skärprocesser över tid för det handlar om att få en bra lönsamhet för kunden. 

Anders Pettersson Intercut AB, Murat Düzgün försäljnings ansvarig export DURMAZLAR och maskinsäljare Anders Holgersson Intercut AB.
Nya fiberlasern DURMA HD-F 3015 V. Under Blechexpo i Tyskland premiärvisade Durma en kraftfullare fiberlaser för 1,5 x 3 m plåt. Med 15 kW kan man skära mellan 30 – 40 mm i produktion. För att säkerställa stabil produktion över tid med allt högre lasereffekt har Durma förstärkt och förbättrat sin modell HD-F 3015 på många punkter. Man testkörde bl.a i 40 mm i kolstål och 50 mm rostfritt.
Anders Pettersson hälsade på hos tyska Kohler. – Riktningsmaskinerna är en av marknadsledarna med sin användning av direkta drivenheter och elektromekanisk riktningskontroll i hydraulfria riktningsmaskiner. Arbetsområde är från 0,2 till 65 mm. Hög precision och högkvalitativa riktningsresultat ger plana detaljer som är fria från inre spänningar. Maskinerna är användarvänlig och lätt att underhålla, vilket garanterar effektiv drift. Komponenterna är skyddade mot korrosion, detta gör att riktningsmaskinen kan leverera genomgående goda och pålitliga utjämningsresultat, sa Anders på mässgolvet i Stuttgart

Cost per Part (CPP) är alltid ett mantra för Prima Power

Den italienska maskintillverkaren Prima Power satsade stort på årets Blechexpo-mässa i Stuttgart och bjöd bl.a. på en världspremiär för alla intresserade besökare som kom till monter (och de var många).

Industrins dagliga mantran handlar om att alla vill öka automationsnivån. Det är det ständiga, alla vill och måste bli mer effektiva och kapa kostnader i produktionsfasen, allt ifrån enstycks- till storvolymproduktion, alla har samma mål – lägre kostnad per detalj. Kan man köra mer obemannat, utnyttja materialet effektivare, lägre energiförbrukning, alla försöker hitta optimeringar i produktionsprocessen.

– Vi hade en genomgång av de besökare i montern (tisdag, onsdag) som är registrerade och det visade sig att hälften kom från tyska företag och de andra hälften är spridda över ett stort antal länder.

Här skulle vi kanske tro att det hade varit fler från Tyskland men det visar att det är ett stort europeiskt intresse från många länder. Vi har haft många svenska företag på besök (nästan som tidigare år men det som skiljer sig åt är att man reser en eller två till mässan och inte fler och att det är lite större företag), analyserar Henrik Bergkvist produktchef för Prima Power på Din Maskin.

Världspremiären

Det som drar till sig blickarna i montern är den nya fiberlasern Prima Power Laser Genius+ 2D 1530 som också givetvis är ihopkopplad med ett kombo materiallager och sorteringsrobot PSR.

– Man har visat maskinen som stand-alone digitalt under pandemin men här kan man nu IRL visa maskinen med en fullt påbyggd automationslösning, säger Henrik Bergkvist

Vi kommer in på fiberlaserns framfart som en allt dominerande teknik när det handlar om att skära allt tjockare material. Finns det någon gräns när det handlar om effekt.

– Nej, egentligen är det ingen gräns för hur kraftfulla resonatorer man kan bygga utan det handlar om andra parametrar som skärhuvud, gaser och material och framförallt som rubriken på din text säger – Cost per Part, säger Henrik och fortsätter;

– Hur producerar man en produkt billigast och så effektivt som möjligt, det är den viktigaste frågan inte hur många kW maskinen har som skäreffekt. Med dyrare maskiner och ökade driftskostnader som det blir med högre effekt och inte över tid – kontinuerlig drift – så blir det inte effektivt och då är frågan var ligger balansen och helheten i kalkylen för maskinägaren. Och då hänger det på att har kunden en produktionsvolym som skall göras på x antal timmar går det runt på t.ex en maskin med 6 kW, ja då kommer kunden inte tjäna mer om man har en 10 kW för då står maskinen stilla om du inte har volymer, förklarar Henrik Bergkvist.

Intressant att höra och ta till sig när en expert som Henrik analyserar nyktert racet bland tillverkare med att tillverka och marknadsföra allt högre effekter på fiberlasermaskinerna. Nog om det, vi lär återkomma i ämnet.

Tekniska fakta kring Prima Power Laser Genius+ 2D, får vi här;

– Resonatoreffekt från 2 – 15 kW. Ökat skärområde för plåtformat på 3150×1600 mm. Servodriven palettväxlare för plåtvikt upp till 1150 kg. Maskinen är utrustad med Adaptiv Collimator som eliminerar behovet av linsbyte då man kan köra allt från 0,5 mm till 30 mm utan omställningar.

– Laser Genius+ är kompatibel med automatiseringslösningar för olika behov från enkla lastnings- och lossningssystem till små lager med ett eller två torn och upp till mer komplexa automationslösningar med Night Train.

– Maskinen är utvecklad med fokus på Industri 4.0 som innebär en mer automatiserad och sammankopplad produktion, vilket Prima Power har tagit fasta på. Laser Genius+ är en maskin konstruerad för kontinuerlig produktion dygnet runt med möjlighet till övervakning och full integrering med kundens ERP system, informerar Henrik Bergkvist.

Vi tittar vidare efter ytterligare en intressant maskin i montern och då väljer Henrik ut BCe Smart 2220, servoelektrisk bockautomat med samma tekniska egenskaper som den helautomatiska EBe maskinen men med manuell in och utmatning av ämne och detalj. Den manuella hanteringen gör att den är mer lämplig för korta serier ända ner till enstyckstillverkning.

– Smart-systemet gör att du plundrar, laddar och startar nästa bockmoment vid samma tillfälle vilket gör att cykeltiderna kortas ner med ca 40 sekunder.

Resumé från Henrik Bergkvist produktchef på Din Maskin och med lång erfarenhet av maskininvesteringar och kundbehov.

Jag tycker att mässan understryker vikten av att träffa människor för att utbyta kunskap och erfarenheter som inte varit möjliga p.g.a. restriktioner som gällt världen över under Corona pandemin.

För den svenska plåtformande industrin så är de lättade restriktioner avgörande för att maskinleverantörerna skall kunna öppna sina dörrar och …

Din Maskin bjuder in till Julexpo 15 och 16 december

” Äntligen får vi slå upp portarna till vårt Teknikcenter på Silkesvägen 22 i Värnamo och årets Julexpo. Vi kommer att demonstrera maskiner och mjukvaror i vårt Teknikcenter och berätta hur du kan effektivisera din produktion och arbeta smartare. I år kommer vi att kunna visa upp en stor del av vårt produktsortiment, bland annat en bockautomat från Prima Power, kantpressar från SafanDarley, vattenskärteknik från CMS, Prima Powers senaste 2D-lasermaskin Laser Genius+ och kantpressrobotisering från Starmatik och SafanDarley.

Prima Power’s new Laser Genius+ 2D machine with Combo Tower Laser and picking and stacking robot PSR 2D
” Grön” och hållbar produktion. I samarbete med den finländska entreprenadmaskinstillverkaren Avent Tecno Oy, så producerar Prima Power detaljer i maskinen för deras hjullastarproduktion. Det är för att man inte skall behöva skrota det material man skär (nitrogenskärning 6 mm – oxidfritt) under mässans gång.
Henrik Bergkvist produktchef hos maskinleverantören Din Maskin kunde visa upp en världspremiär för de svenska och norska besökarna på mässan – Prima Power Laser Genius+ 2D 1530.
Detta foto får förutom bild på bockautomaten i bakgrunden, symbolisera den glädje som infann sig på årets Blechexpo efter nästan två års begränsade möjligheter att träffas och där många länder drabbades och drabbas fortfarande av pandemin.
Det mänskliga mötet mellan experter och tekniskt intresserade människor är underskattat och det var härligt befriande att få vara med om detta nere på mässgolvet i Stuttgart. Nästa Blechexpo är i oktober 2023.

Salvagnini står starkt i sitt DNA

Att inte träffa på den italienska maskintillverkaren Salvagnini från Sarego på en mässutställning som Blechexpo i Stuttgart är snudd på otänkbart. Man prioriterar marknadsföringen och det gäller även dotterbolaget Salvagnini Scandinavia som alltid är på plats i och runt omkring de internationella träffpunkterna för den globala plåtbearbetningsindustrin.

– Vi pratar tunnplåt med materialtjocklekar upp till 4-5 mm. Här är vi med och konkurrerar med våra fiberlasermodeller och kantpressar även till de tjockare materialen. säger Björn Ahlqvist vd och ansvarig för den skandinaviska delen av världsmarknaden.

Det går inte att missa Salvagninis montrar på de stora och även mindre mässutställningarna då man valt ett genomgående koncept som man upprepar år efter år på ett framgångsrikt sätt.

– Vi är transparanta och tydliga i vårt DNA och mantrat är sedan många år tillbaka den ” Smarta fabriken”. Salvagnini är den ledande innovatören i teknologin för tillverkning av flexibla automatiska maskiner inom tunnplåtsbearbetning, allt ifrån standard ”Stand-alone” maskiner till helt kundanpassade FMS system, där vi med vår expertis tillsammans med kunden designar och arbetar fram helt unika lösningar, fortsätter Björn.

Vi sätter oss ner och får kaffe och en pratstund med Björn Ahlqvist och försäljningschefen för Danmark Bernhard Jessen. Vi kör en tankelek och frågar både Björn och Bernhard om de skulle tänka på ett djur som är signifikativt för Salvagnini. Vad skulle det vara för djur?

Båda skall svara samtidigt och jag räknar ner från tre till noll. Noll! och båda svarar samtidigt, ”en svart panter”, det var en av mässans behållningar.

Tittar vi ut ser vi världsledande teknik och som Björn säger ” låg energiförbrukning är ett viktigt argument och när vi ser och hör vad som andra samt även du pratar om – hur många kW behöver man i sina fiberlasermaskiner som är ett hett ämne, så går vi lite åt andra hållet. Vårt maskinprogram bygger på tekniska lösningar men också på smart teknik med olika eldriftslösningar för att få ner energiförbrukningen och därmed kostnaden på tillverkade detaljer”. Det är alltid en fråga att vara konkurrenskraftig och det är vi med vår 6 kW laserkälla.

– Vi satsar mycket på service och anställer kontinuerligt tekniker framför allt i Sverige och Danmark, men även i Finland och Litauen för den baltiska marknaden som vi tillhandahåller service för. Detta följer parallellt med vår ökade försäljning och med egen utställningshall i Värnamo och med 36 anställda i organisationen, så ser vi att våra kunder har förtroende för våra olika maskinlösningar och servicegrad, avslutar Björn Ahlqvist i Stuttgart.

Eagle dominerar de högre effekterna inom fiberlaserskärning – än så länge…

Jag har som redaktör fått möjligheten att följa den polska maskintillverkaren Eagle´s resa de senaste åtta åren i framförallt Sverige och i viss mån i Danmark. En uppstickare i branschen som är beredd att ta upp jakten om marknadsandelar globalt men också på enskilda marknader. Affärsidén och tekniken väcker känslor och jag är bara betraktaren kring spelet om vem som tillverkar den kraftfullaste fiberlaserskärmaskinen i världen.

– Ja, här är det effekt – ”high power” – och snabbhet 6 G – som gäller och vi som tillverkare nischar oss mot att effektivt skära i det grövre dimensionerna av material, säger John Thura som är säljare på den svenska marknaden via Eagle Scandinavia.

– Vi har ett egenutvecklat skärhuvud med flera patent och det betyder mycket i kampen om kunderna. Vad vi också fokuserar mycket på är automation. Vi förstår att det går snabbt att skära och då krävs effektiv materialhantering. Därför rekommenderar vi två torn i våra automationslösningar. Ett torn som matar in material och efter skärning ett torn som tar hand om logistiken kring färdigskuret material, säger John Thura.

Avslutningsvis får vi höra att affärerna går mycket bra. För att klara och öka tillverkningstakten och leveranstider av sina fiberlasermaskiner, så bygger man nu en helt ny fabrik i Polen på 35 000 kvm, intill den gamla som fortsättningsvis kommer att innehålla R&D och kontor. För man har som mål och vision att växa med 30 % om året.

John Thura ansvarig för försäljningen i Sverige av Eagle fiberlasermaskiner och som han betonar på mässgolvet i Stuttgart – automationen måste hänga med, det är grundläggande för kundernas lönsamhet.
På årets mässa i Stuttgart var det världspremiär för iNspire 1530 F30.0 – 30 kW.
Skärlinser i jämförelse. Eagle 62 mm i diameter, konkurrent 36 mm i diameter. Det skiljer också på tjockleken.
Laser skurna ämnen tornade upp sig och här pratar vi grövre dimensioner i olika material.

Baykal går helelektrisk på sina kantpressar

Vi på tidningens redaktion har under en längre tid sett stora satsningar från den turkisk maskinindustrin och på årets Blechexpo fortsatte satsningen och man utvecklar sina maskinkoncept konstant och tar tekniksteg framåt. Baykal Machine Tools har framgångsrikt etablerat sig i Sverige genom sin agent Tovend AB. Och ryktet om en mycket bra kvalitet har besannats sedan många år tillbaka.

– Automatiseringsvågen är hög när det gäller att effektivisera sin produktion idag och här erbjuder Baykal många lösningar för maskinbetjäning. Olika system för in- och ut hantering av ämnen och materiallager, säger Tony Olah.

– Vad man nu ser här i montern 2021 handlar om en fortsatt satsning på fiberlaserteknologi. Och med egen mjukvara ser vi en stora fördelar för de kunder som väljer Baykal som leverantör. Sen måste vi givetvis nämna digitalisering och här är alla nya produkter tillverkade av Baykal förberedda för Industri 4.0.

– Sedan slutet av -90 talet då jag började samarbeta med Baykal har det skett en mycket stor förändring hos företaget och deras maskinprogram. I början var det enklare maskiner som passade in bra till mindre och mellanstora företag. Men snabbt började man med CNC-styrda kantpressar som blev en stor försäljningssuccé. Och idag är de som vilken europeisk maskinbyggare som helst.

Tony Olah med Okan Eren försäljnings ansvarig export Baykal.
Tony Olah visar upp den nya helelektriska kantpressprogrammet från Baykal.

I AMADAs monter visades en stor bredd av maskiner och teknik

Men vi väljer att helt fokusera på den japanska maskinbyggarens nya fiberlaser -VENTIS 3015AJ –som har företagets unika teknologi LBC (Locus Beam Control), vilken förbättrar både bearbetningskvalitet och produktivitet i rostfritt stål och aluminium. Och varför gör vi denna fokusering, jo det beror på utvecklingen på marknaden för fiberlasermaskiner där olika tillverkare har helt olika filosofier. Det kan handla om kW och det kan handla om energiåtgång.

AMADA resonerar så här;

LBC-tekniken, som är den enda i sitt slag på marknaden för skärande lasermaskiner erbjuder en flexibel strålstyrning med bibehållen energitäthet som anpassas efter olika material och tjocklekar. Detta uppnås genom att laserstrålen styrs i ett oändligt antal olika Locus-mönster som ger högeffektiv skärprestanda.

Vid tillverkning av konventionella fiberlasermaskiner är det enda sättet att motverka förlusten av energitäthet att öka uteffekten på laserkällan. Men detta innebär givetvis ökade kostnader, både vad det gäller investeringsnivå och förbrukning vid el vid användandet. Ventis, som är försedd med endast en diodmodul på hela 4 kW och LBC-teknik, kan minska elförbrukningen med 30 %, enligt AMADA.

Funktionen Productivity Mode ger användaren en betydande förbättring av skärkapaciteten, främst vid skärning i rostfritt stål och aluminium med nitrogen. Exempelvis skär Ventis rostfritt stål dubbelt så fort som tidigare fiberlaserteknik med samma effekt och aluminium upp till tre gånger så snabbt. Med dessa nivåer av prestanda, tillsammans med lägre energiförbrukning, kan man i vissa fall minska produktionskostnaderna med upp till 75 %, säger AMADA.

Kända ansikten på Blechexpo i Stuttgart

Tony Olah på Tovend AB har lång erfarenhet och kunskaper inom plåtbearbetningens värld. På BlechExpo hälsade vi på hos Loewer som är en tysk maskintillverkare av slip-och gradmaskiner.

– Svensk industri har mottagit Loewers maskiner på ett mycket positivt sätt och är numera ett etablerat fabrikat för svenska plåtbearbetningsföretag. Vi kommer att visa nya Discmaster 6 TD på Elmia Produktionsmässor i Maj nästa år, säger Tony Olah

Gradning blir mer och mer aktuellt då alla slutkunder kräver gradfria detaljer. För många är det en stor kostnad att ta bort grader manuellt och då behöver man en maskin som är enkel, effektiv och prisvärd och här har Loewer hittat sin nisch.

– Jag måste berömma företaget Loewer och dess ägare som ständigt arbetar med produktutveckling och de är verkligen innovatörer som finner nya lösningar, de är aldrig nöjda utan vill hela tiden utveckla företaget vidare och ett exempel på det är nya RotoMaster 1500 där jag redan sålt den första maskinen till en svensk verkstad. Det skall bli riktigt roligt att få visa upp företaget Loewers produkter på mässan i Sverige nästa år där Tovend har en monter i hallen på Elmia Plåt 2021.

Tony Olah Tovend AB och Martin Plock maskinsäljare på Jakob Löwer Inh. von Schumann GmbH som det rätta namnet är.
Martin Plock och Tony Olah har samarbetat i många år och träffats på Europas stora mässgolv.
Komplexa borstsystem behövs för en effektiv gradning.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here