På vår reportageresa i Jämtland återvänder vi till Åre Produktion som fortsätter att expandera. Nu med en helt ny automationslösning som erbjuder företaget ökad produktivitet och fler produktionstimmar per dygn som är ett av ledorden och det redaktionella spåret i detta nummer av tidningen.
Vi får åter en intervju med den karismatiska företagsledaren Thomas Olsson som på ett utåtriktat och övertygande sätt entusiasmerar sin omgivning i och hur modern produktion skall bedrivas. Både jag och Thomas har en samsyn i hur svensk produktion skall utvecklas idag så vi frågar Thomas helt enkelt om den senaste investeringen i en automatiserad bearbetningscell som nu ger Åre Produktion mer kapacitet och mer obemannad körning.
– Maskininvesteringar är inga större problem utan där har man bra kontroll. Men idag tänkte jag att vi bör ta upp hur viktigt det är med försäljning och att man har en god kontakt med sina kunder. Där vet jag att många underleverantörer inte har ”tid” att besöka sina befintliga kunder eller framförallt inte har ”tid” att hitta nya och fler kunder. För oss på Åre produktion är det ett absolut måste att åtminstone träffa våra kunder en gång om året. Så nu i höst skall jag och en av säljarna åka på säljresa till gamla och förhoppningsvis nya kunder för att sälja maskintimmar. Man kan inte bara expandera med nya maskinlösningar och det kundunderlaget som man har utan det är nu arbetet börjar och det kan jag ge som ett gott råd som lyder;
– Nu är chansen att verkligen driva på med mer försäljningen in men då handlar det om att sätta sig i bilen och tänka sälj, säger Thomas Olsson.
Automatisering av småserietillverkning
Nu har verkstadsföretaget Åre Produktion tagit nästa steg i utvecklingen och automatiserar delar av sin kortserietillverkning, för man lever ständigt med nya kundkrav som pressar tidsgränserna neråt, vilket kräver en allt högre tillgänglighet.
Automatisering av högvolym har länge setts som en självklarhet, men det har tidigare funnits ett visst filosofiskt motstånd och en ekonomisk rädsla till att automatisera lågvolym.
– Det går det alldeles utmärkt om du som företag skapar bra förutsättningar och har koll på allt runtomkring maskinen och då krävs det teamwork. Och vi har hittat en maskinleverantör och en leverantör av automationen som presenterat ett automationskoncept som gör att vi nu känner oss trygga i vår satsning, säger Thomas.
En av de enskilt största åtgärderna för att öka tillgänglighet och lönsamhet är enligt experterna, att investera i stora verktygsmagasin så att operatören slipper onödig och tidskrävande verktygshantering. Nummer två på listan kan vara hantering av smarta fixturer, snabbväxlingssystem och gemensamt interface.
Som redaktör blir man mycket imponerad om hur fort man löser det mesta. I flera fall har jag besökt företag som investerat i nya automationslösningar och det har tagit månader innan man är igång.
Så vad är det Thomas och hans medarbetare så framgångsrikt kommunicerar ut till industrin.
Jo, man säger bland annat så här; Har du nya idéer och konstruktioner, med höga krav. Perfekt, Åre Produktion älskar utmaningar. Du kan som kund få hjälp med allt från ritning till montering. Och givetvis tillverkning. Vi tror på att ifrågasätta gamla sanningar och använda ny teknik i strävan att ständigt förbättra produkter och arbetssätt. Vår specialitet är att leverera hög kvalitet i mindre serier.
För att säkerställa spårbarhet och kontinuerligt hög kvalitet så dokumenteras hela produktionsprocessen och ett antal kvalitetsmått bestäms. Efterlevnaden av detta följs upp i varje leverans och eventuella avvikelser korrigeras
September 2022
Så idag när vi hälsar på har Åre Produktion är det produktion i DMG MORI DMU 50 3rd Generation, en simultant 5-axlig fräsmaskin med Siemens styrsystem och en robotcell från System 3R.
Willy Karlsson, maskinsäljare norra Sverige DMG MORI kommenterar maskininvesteringen;
– Jag och Thomas startade diskussionerna runt en automatiserad 5-axlig fräsmaskin 2019. Thomas hade tidigt en bild klar att det är mycket verktygsplatser och paletter som gäller, för här det bara kortseriejobb och mycket omställningar dagarna i ända. Han såg även stora fördelar med en 5-axlig maskin, vilket förtaget inte hade sedan tidigare och då att kunna köra detaljer färdiga i en och samma uppspänning för att kunna få ut maximalt av en automatiserad fräsmaskin på förtaget. Siemens öppna system var också det en viktig del i det hela för att lätt kunna sortera och hantera verktyg, för att minimera ställtider och verktygsbyten.
– Den nya anläggningen ökar företagets kapacitet rejält. Med 40 palettplatser för detaljer och 5-axlig simultan bearbetning och en hel del smarta mjukvaror för obemannad produktion, så investerar man rätt in i framtiden i Åre. Mjukvaror som vårt eget Messenger håller koll på maskinen i realtid via en mobil APP, när operatörerna själva inte är på plats och mjukvaran Service Agent som lätt planerar och håller koll på FU och service för att minimera stillestånd i maskinen. – Maskinen har i X/Y/Z 650/520/475 och kommer med en 20 000 varvs spindel och 120 verktygsplaster. Jag tycker här att man tänker helt rätt och det jag tycker är viktigt när man ska automatisera är tänk stora verktygsmagasin, kunna ha två, tre systerverktyg riggade samtidigt, samt högtrycksspolning för att få bort spånor, för de fastnar annars överallt och det vill man inte när man själv inte kan vara på plats, avslutar Willy Karlsson.
Vi lämnar Åre fjällvärld och frågar Thomas – Hur tror du att företaget ser ut om 10 år?
– Ja, det är ju tur att vi har ett antal tusen kvm här utanför, för det kommer att behövas när verkstan måste byggas ut. Fler maskiner skall in och de flesta blir säkert med olika automationslösningar. Jag har nu skapat förutsättningar för den nya ägaren Klarvik AB och våra medarbetare här i Åre att bygga vidare på det framgångsrika koncept och den tydliga idén som företaget arbetar efter och som skall utvecklas vidare. Själv är jag om 10 år, en glad pensionär, avslutar Thomas Olsson.
System 3R Transformer 1500/150 med 1500mm räckvidd och 150kg lyftkapacitet. Robotcellen förser en 5-axlig DMG DMU50 fräsmaskin med två olika palettstorlekar för ökad flexibilitet och åtkomlighet vid 5-axlig bearbetning. Den är från början ritad och uppbyggd för att kunna betjäna en maskin till och har redan från start magasinskapacitet för två fräsmaskiner. Nollpunktssystemet i robotcellen är Delphin från System 3R, den stora paletten har storlek 400x400mm och den lilla diameter 156mm. Roboten växlar in eller ut chuckadapter och byter gripper automatiskt vid byte mellan stor och liten palett i jobblistan. Total magasinskapacitet är 14st stora paletter och 40st små. Robotcellen är utrustad med System 3R:s egen mjukvara WorkShopManager samt CellManager för enkelt handhavande och hög flexibilitet vid automatiserad enstycks- och fåstycksproduktion.
Text: Lars Westin System3R International