När Epic Innovation & Technology Center invigdes i Växjö 2018 öppnade det upp möjligheter för maskinleverantörer att använda centret för framtida uppvisningar och demonstrationer. I mitten av april bjöd DMG MORI, som alltid har fem maskiner på plats i centret, in till sitt första event – DMG MORI EPIC Days med fokus på automation och digitalisering – i Epic Innovation & Technology Center. Under två dagar fick kunder, leverantörer och samarbetspartners lära sig mer om automatiserad kortserietillverkning och stifta bekantskap med bland annat CTX beta 800 TC, Robo2Go och DMU60 EVO linear.

Maja Karlberg, verksamhetsansvarig för Epic Innovation & Technology Center och GoTech. och Ulrika Arvelin på DMG MORIS säljsupport var ansvariga för eventets genomförande.

Den 11 och 12 april, nästan åtta månader efter att Epic Innovation & Technology Center invigdes, samlades omkring 150 besökare – de flesta kunder, leverantörer och samarbetspartners till DMG MORI – i det nybyggda teknikcentret på Linnéuniversitetet i Växjö för DMG MORI EPIC Days med fokus på automation och digitalisering.

– EPIC Days samordnas av oss på DMG MORI och Maja Karlberg, verksamhetsansvarig för Epic Innovation & Technology Center och GoTech. När centret köpte fem maskiner av oss var tanken att vi skulle göra sådana här event tillsammans, förklarar Ulrika Arvelin säljsupport på DMG MORI och ansvarig för eventets genomförande.

– Dels är lokalerna jättefina och optimala för sådana här event och dels når vi ut till våra kunder i Småland på ett bättre sätt här än när vi anordnar liknande event på vårt huvudkontor i Göteborg. Uppslutningen har varit mycket bra, 90 procent av kunderna som varit här är från Småland.

Dahn Johansson, Stigab, besökte eventet för att få tips inom automatisering. Här i samtal med Mattias Lyckare, Industrilås och Angelika Lyckare, Aspiranterna.

Den första dagen föreläste en representant från Siemens om additiv tillverkning och båda dagarna höll Markus Johansson, DMG MORI:s säljare i östra delen av Sverige, intressanta föreläsningar om automatiserad kortserietillverkning som lockade många åhörare. Föreläsningssalen var full när Markus berättade om hur flera av deras kunder har uppnått en mycket högre tillgänglighet och lönsamhet med automatiserad kortserietillverkning.

– Under en lång tid har vi framgångsrikt sålt femaxliga maskiner och då även hjälpt företag att öka sin lönsamhet och produktivitet. För några år sedan började vi och några kunder att titta på automatiserad kortserietillverkning, berättar Markus.

Automatisering av högvolym har länge setts som en självklarhet, men det finns fortfarande ett visst motstånd och rädsla till att automatisera lågvolym. Det går inte säger många, men enligt Markus går det alldeles utmärkt om du som företag skapar bra förutsättningar och har koll på allt runtomkring maskinen.

Per Wilhelmsson, applikationsingenjör, och Anders Wikström, säljare i södra Sverige, på DMG MORI visade upp CTX beta 800 TC.
CTX beta 800 TC och dess robotcell Robo2Go styrs med en användarvänlig touchskärm. DMG MORI:s maskiner kan styras i olika nivåer där ett företag, med hjälp av olika nycklar, kan styra vem som får tillgång till en viss nivå. – Nyanställda kan exempelvis logga in med en nyckel som ger dem tillgång till vissa grundinställningar. En duktig operatör eller servicetekniker har via sin personliga nyckel tillgång till en annan nivå med fler inställningar. På så sätt kan företaget även följa och ta fram statistik över det arbete som enskilda operatörer gör, säger Anders Wikström, säljare på DMG MORI.
Frans Ottosson, som går andra året på Teknikprogrammet vid Teknikum med inriktning produktionsteknik och Gordon Brattborn, som går tredje året inom samma program och inriktning ser en framtid inom svensk industri. – Vi är här en dag i veckan och arbetar antingen med skärande bearbetning eller svets. När jag var yngre tyckte jag det var häftigt med sådana här maskiner och nu jobbar jag med dem. Det är häftigt, säger Frans. – Det är en upplevelse att få studera i Epics lokaler med dessa maskiner. Jag trivs väldigt bra med att få blanda både teoretisk och praktisk undervisning. Tanken är att jag ska läsa ett fjärde år nu och sen jobba några år innan jag pluggar vidare till civilingenjör, berättar Gordon.
AB Furhoffs Rostfria i Skövde har investerat i en CTX beta 800 TC från DMG MORI för att få ner ställtiderna. Maskinoperatören Fredrik Airas och produktionsledare Marcus Andersson, produktionsledare hade rest till Växjö för att se maskinmodellen i action.

– För det första krävs teamwork. Det funkar inte att chefen kommer ut och bara kräver mer spindeltimmar av operatören som vet att det tar två timmar att rigga maskinen. Våra referensexempel visar att det går att sänka riggningen till fem minuter om ledning, operatör, produktionstekniker och säljare jobbar tillsammans som ett team.

En av de enskilt största åtgärderna för att öka tillgänglighet och lönsamhet är enligt Markus att investera i stora verktygsmagasin så operatören slipper onödig och tidskrävande verktygshantering. Nummer två på listan är hantering av fixturer.

– Med smart fixturering, gemensamt interface och snabbväxlingssystem står du inte och knackar på fixturen i en halvtimme utan kan snabbt köra igång. Ändrar du detta på rätt sätt plockar du omedelbart 30 till 40 procent i tillgänglighet.

För de företag som är intresserade erbjuder DMG MORI besök hos flera av sina befintliga kunder som har gjort omställningen och gärna berättar om sin resa.

– För att verkligen förstå hur och vad man kan göra inom automatiserad kortserietillverkning är det bästa sättet att åka ut på referensbesök och prata med människor med olika roller, från vd och säljare till operatör och produktionstekniker. Genom åren har vi även samlat in mycket data som visar hur lönsamhet och tillgänglighet har ökat i företagen, säger Markus.

DMG MORI har tagit fram standardlösningar som hjälper företag att komma igång med automatiserad kortserietillverkning, och kan även genom sina samarbetspartners erbjuda speciallösningar.

– Vi försöker inte bara sälja våra egna produkter utan det viktigaste är att vi skapar en automatiserad lösning som passar kunden. På sikt, om du inte gör den här resan, riskerar du tyvärr att bli frånåkt.

I foajén och den stora maskinhallen, där teknikcentrets maskinpark finns, minglar gästerna med gamla och nya bekantskaper. Epic Innovation & Technology Center drivs av GoTech och Sydsvenska Industri- och handelskammaren genom föreningen Teknikens Hus som har genomfört satsningen tillsammans med Linnéuniversitetet och Växjö kommun. Det långsiktiga syftet med anläggningen är att säkra kompetensförsörjning och få fler att välja en karriär inom industrin. Tre program på Linnéuniversitetet – Maskinteknik, Industriell Ekonomi och Tekniskt basår – samt tre program på gymnasiet – Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet – nyttjar Epic Innovation & Technology Center i utbildningssyfte. Flera studenter är på plats i lokalerna under Epic Days. Vissa har lektioner i maskinhallen, en del hjälper till med att presentera maskinparken medan andra är på besök – som Industritekniska programmet på Nordenbergsskolan i Olofström, Blekinge.

Mikael Ljungberg, säljare i Småland för Dormer Pramet. – Jag har varit med från Epics start och installerat våra verktyg i alla maskiner som finns här. Många av DMG MORI:s kunder är kunder till oss. Vi har bland annat visat upp den här planfräsen.
Niclas Mårtensson, Key Account Manager vid Yaskawa Nordic. – Sedan tidigare har vi en utbildningscell och en svetscell här på Epic som jag har berättat om. Det är mycket diskussion om automation till verktygsmaskiner, många känner att de använder sina maskiner för få timmar. Vi har även visat upp två nya standardceller, RoboFeeder, som vår systemintegratör PMA har tagit fram där våra robotar ingår.
Christer Martinsson, tekniker Edge Technology – Vi levererar en av marknadens bästa mjukvaror för att styra CNC-styrda maskiner, och idag har jag pratat med kunder om Edgecams möjligheter.
Markus Philipsson, CNC-operatör Spitze, flankeras av Bechems tekniska säljare Tobias Holm och Jonas Nilsson. – Maskinerna i hallen är fyllda med vår skärvätska så när vi fick inbjudan om att ställa ut var det självklart att vi ville komma. Under dagen har vi byggt vidare på befintliga relationer och pratat om våra produkter, säger Jonas Nilsson.
Peter Petersson, applikationsingenjör, och Lennart Hedman, säljare vid Hexagon. – Epic har vår utrustning här så det är ett utmärkt tillfälle att visa upp våra produkter. Idag visar vi upp en mätare med scanner som Epic äger och sen har vi med oss en koordinatmätarmaskin och en strukturerad ljusscanner som scannar extremt noggrant.

– När vi fick veta att Epic och DMG MORI arrangerade den här dagen såg vi stora fördelar med att ta hit våra elever. Vi kan inte erbjuda sådana här maskiner på skolan och därför är det viktigt att komma hit så eleverna får se vad som finns i branschen och knyta nya kontakter, förklarar Joakim Nilsson, lärare vid Industritekniska programmet på Nordenbergsskolan.

Vid ett av ståborden i foajen står Marcus Andersson, produktionsledare vid AB Furhoffs Rostfria i Skövde och maskinoperatören Fredrik Airas från samma företag. AB Furhoffs Rostfria har nyligen beställt en multisvarv CTX beta 800 TC från DMG MORI för att få ner ställtiderna och är på plats för att se maskinmodellen i action.

– Nu kör vi en vanlig revolversvarv som vi får ägna stora delar av dagarna med att ställa så vi ser fram emot den nya multimaskinen med stort verktygsmagasin. Den levereras vecka 42. Vi försöker komma ifrån tankesättet att det inte går att köra kortserier med robot, som maskinen är förberedd för, men vi kommer inledningsvis att köra utan robot, säger Marcus Andersson.

– Det ska bli kul att få köra den nya maskin som håller hög kvalité. Vi kör både egna produkter som diskbänkar och legotillverkning i rostfritt stål, berättar Fredrik Airas.

Ute i maskinhallen står just en CTX beta 800 TC som DMG MORI har transporterat från Tyskland bara för Epic Days i Växjö. Svarven, som är en b-axelsvarv med två spindlar, är ansluten till DMG MORI:s egen robotcell Robo2Go som är bestyckad med en robot från Fanuc. Anders Wikström, säljare i södra Sverige, berättar att denna lösning är en av företagets instegsmodeller när kunder vill börja automatisera enstycks- och kortserier. 

– När du väl har klivit över tröskeln och tagit ett beslut att automatisera kortserier har vi en väldigt smart och enkel lösning i CTX beta 800 TC och Robo2Go. I princip stoppar du bara in sladden och så är du igång med automatiseringen. Du kan enkelt flytta Robo2Go om du vill använda den till någon av våra andra maskiner.

– I köpet följer det med tre plåtar med olika mönster för olika detaljer, vilket gör att du kan köra flera olika dimensioner i maskinen. I vissa maskinmodeller ingår Messenger-system som standard, vilket innebär att du kan sitta i soffan och följa produktionen via mobiltelefon eller iPad.

Robo2Go är installerat med intelligenta rörelsesensorer som gör att roboten saktar ner eller stannar helt när maskinoperatören kliver in i olika zoner. Zonerna påverkar inte svarven som fortsätter sin bearbetning. Vill operatören inte störa roboten finns en handkontroll som gör att operatören kan stå utanför zonen och styra enheten.

– När du väl har fått maskinen på plats lär du dig snabbt hur du ska få ut max av din produktion, och vad du tjänar mest på att köra obemannat på kvällar och nätter. Har du 80 olika bitar där varje bit bearbetas i fem minuter blir det en del timmar du kan köra in. I och med att det är en simultan femaxlig svarv klarar den väldigt komplexa bitar.

– Fördelen med b-axel är att du får plats med mycket verktyg, vilket i sin tur ger små ställtider. Här är minimum 24 verktyg, meär det något våra kunder ångrar i efterhand är det att de inte investerade i fler verktygsplatser, förklarar Anders Wikström.

Under Epic Days visade maskinleverantören upp en femaxlig fräs, DMU60 EVO linear i maskinhallen. Beteckningen 60 står för 600 millimeter i x-rörelse.

– Som du ser kommer bordet ut från sidan vilket gör det enkelt att automatisera och samtidigt ladda manuellt med enstycksbitar om du så önskar. Fräsen har en väldigt snabb och dynamisk bearbetning. Den tar både lite ström och golvyta vilket är hårdvaluta idag. Efter Epic Days ska den till Finland och sedan levereras till kund.

Epic Innovation & Technology Center har dessutom fem maskiner från DMG MORI till ett värde av 5,5 miljoner kronor – tre CLX 350, en CMX 800 V och en CMX 50U.

– Dessa maskinen äger Epic, men vi har planer på att ta hit ytterligare en eller två maskiner som DMG MORI då äger för att kunna visa olika lösningar för kunder. Våra kunder kan även köpa en veckas utbildning här istället för att lägga tid på att utbilda sina operatörer själva. Bland alla maskiner, inbjudna kunder, partners och studenter fanns även utställare från Hexagon, Edge Technology, Dormer Pramet, Yaskawa Nordic, Haimer och Bechem på plats under Epic Days.

Många småländska kunder till DMG MORI närvarade på DMG MORI Epic Days. De flesta tog chansen att lyssna på Markus Johansson, säljare DMG MORI, föreläsning om automatiserad kortserietillverkning.
Team work, stora verktygsmagasin och smart fixturering är nyckelfaktorer för att lyckas med automatiserad kortserietillverkning enligt Markus Johansson, till vardags DMG MORI:s säljare i östra delen av Sverige.
På Epic Innovation & Technology Center finns fem maskiner från DMG MORI, bland annat en CMX 50U.
På plats fanns även den femaxliga fräsen DMU60 EVO linear som har en snabb och dynamisk bearbetning.

Willy Karlsson, ny säljare i norra Sverige för DMG MORI, visade upp Messenger-systemet som finns i vissa maskinmodeller som standard. Willy utgår från Örnsköldsvik och ansvarar för området norr om Gävle och Dalarna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here