– Vår satsning på CAD/CAM-teknik har gett oss unika möjligheter att konstruera, utveckla och producera verktyg och verktygsdetaljer i vilka former och figurer som helst. Samma avancerade teknik styr också våra CNC-maskiner, säger Anders Abrahamsson som är platschef på verkstaden.
Tekniken ger och har alltid gett Nordtool ett försprång. Våra kunder märker det genom kortare ledtider, högre kvalitet och maximal precision. Det försprånget tänker vi på behålla. Vi gör det genom en fortsatt satsning på den nyaste tekniken, maskininvesteringar och på

Nöjda säljare och köpare, Sebastian Abele försäljningsavsvarig SHW Skandinavien.
Anders Abrahamsson Nordtool AB och maskinsäljare Joel Paldanius Euromaskin AB

ständigt växande kompetens hos vår personal, säger Anders Abrahamsson.

Hos Nordtool finns nu framtidens maskinteknik. Vad betyder det frågar vi Anders Abrahamsson.
– Vi har under många år varit nyfikna på att utveckla vår 5-axliga bearbetning. Det i kombination med ett större fräsverk var önskemålet men det kostar helt enkelt för mycket pengar att investera i så vi började sondera marknaden efter ett nytt koncept, helt nytt. Vi fick kontakt med Joel Paldanius på Euromaskin som helt förutsättningslöst presenterade den tyska maskintillverkaren SHW som var nästan helt okänt för oss på företaget.
– Vi slogs av att maskinen var så homogent uppbyggd, väldigt hållfast konstruktion som i vårt fall inte krävde något fundament för att stå stabilt. Det andra var att maskinen har generösa mått i y och z kontra sin x. Vi försökte då se om något annat maskinfabrikat kunde visa samma tekniska data men de var få. Som sagt så gillade vi maskinens mått för vi behöver flexibilitet när det gäller att kunna bearbeta ett brett spann av storlekar på verktyg och komponenter, förklara Anders Abrahamsson.
– Vi åkte ner i Europa och tittade på en UniSpeed 6, blev mycket imponerade och vi bestämde oss snabbt, för detta visades vara en önskemaskin för vår verkstad, generösa mått, stabilitet och unik 5-axlig teknik tack vare SHW s egenutvecklade fräshuvud med ortogonal teknik som egentligen ger 6-axlig bearbetning vilket är bra för vi kör mycket vinklad borrning. Och idag när du gör intervjun så har vi haft maskinen installerad, provkörd, övertagen och klar i två veckor, så efter semestern är vi i full produktion, avslutar en mycket nöjd Anders Abrahamsson.

Joel Paldanius arbetar som maskinsäljare på Euromaskin AB i Jönköping som är generalagenter för den tyska maskintillverkaren SHW. Vi får höra lite om maskinaffären från Joels utgångspunkt.
– Jag kom i kontakt med Anders Abrahamsson, platschef, på verkstadsföretaget Nordtool AB genom ett spontant telefonsamtal. Han nämnde då för mig att de var på jakt efter en ny maskin samt vad de tillverkade för något. Eftersom de tillverkar framförallt verktyg men också andra komponenter förstod vi att de behöver en väldigt flexibel maskin.

Installation pågår, fräshuvud och rundbord i fokus.

– Efter att vi varit på besök hos dem i Öjebyn där vi presenterade SHW:s olika maskinlösningar började således jakten på den mest optimala maskinen. Från vår första träff på Nordtool höll vi sedan tät kontakt både via telefon men även fysiskt och diskuterade möjligheter. Efter ca 1 års diskussioner fann vi att SHW:s maskinmodell UniSpeed 6 skulle passa deras produktion fint. Maskinen är mycket flexibel och kan köra väldigt snäva toleranser samtidigt som den ingår i klassen bäddfräs. Man kan nästan säga att man får två typer av maskiner i samma chassi. Nordtool själva säger att maskinen kommer kunna korta deras körningar avsevärt och underlätta ställ mm. Detta är vad jag skulle kalla en perfekt maskinaffär för både kund och säljare, säger Joel Paldanius.
– Att sedan få möjlighet att jobba ihop med ett företag som Nordtool, är ett privilegium i sig självt. En fantastiskt trevlig och öppen personal utan några som helst ledsamheter gjorde denna affär till det lilla extra. SHW:s personal som sköte installationen och igångkörning nämnde att de gärna stannat längre på Nordtool, för där stortrivdes man och kände både värme och uppskattning över det jobb man lade ner.

Teknisk data SHW UniSpeed 6.
X-axel: 3 000 mm, Y-axel: 1 300 mm, Z-axel: 1 300 mm. CNC-rundbord: Ø 1 600 mm. Styrsystem: Siemens 840D, Antal verktygsplatser: 120 platser, Huvud: Ortogonal utformning. Kollisionsövervakning: 2 kanals och mätprob: Renishaw RMP 60.

Se annons sid 47 för mer information om produkterna från SHW.

Mer information:
www.nordtool.se och www.euromaskin.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here