Svensk industri har stor potential att leda omställningen till en mer grön och hållbar industri, både inom och utanför landets gränser. Individuella företag, men framför allt stora delar av värdekedjor har möjlighet att genom ett samlat grepp åstadkomma den förändring som är nödvändig för att vi ska hålla oss inom de planetära gränserna.

Vi använder oss av det berömda citatet ”alla bäckar små” för i denna artikel från Atling i Ockelbo finns potential att vara en av de ”små bäckarna” och vi skall prata med Jesper och Kenneth på Atlings och Anders och Patrick på Colly om hur man får en bättre verktygekonomi samtidigt som man sparar på miljön.

– Colly Verkstadstekniks utgångspunkt när det kommer till hållbarhet är att minska vår och våra kunders miljöpåverkan. Vi som leverantörer och tillverkare erbjuder kvalitetsprodukter från världsledande tillverkare med den senaste tekniken som minskar miljöpåverkan, ökar livscykeln på verktygen och genererar mindre skrot, säger Patrik Soodla.

– Samma funktion och kvalitet men med ett lägre pris i ett cirkulärt flöde, så kan man sammanfatta de rutiner som handlar om omslipning av skärande verktyg som borr, brotsch och fräsverktyg. Verkstadsföretagen sätter ett allt större fokus på hållbar produktion i stort men också i det lilla. Man strävar efter att kontinuerligt minska företagets påverkan på miljön genom att minska och minimera onödigt användande av produktionsutrustning, så att företagets produkter kan tillverkas med en minskad miljöpåverkan. Fabrikerna har idag ett högt kapacitetsutnyttjande. Det betyder att man har produktion de flesta timmarna, på alla veckodagar och har rutiner samt standardiseringar inom sitt miljöarbete som skapar ett bra resultat, säger Anders Kock.

Att jobba nära kund och vara lyhörda för att fånga upp kunds önskemål är viktigt för oss. Vi vill alltid leverera rätt typ av verktyg med optimal funktion för kundens ändamål och behov. Även här är hållbarhet ett ledord, då en optimerad produktion leder till minskad bearbetningstid och färre verktyg, Vi maximerar nyttjandegraden på verktygen, ersätter vid behov och detta blir ekonomiskt och miljösmart, säger Patrick Soodla som är platschef på Colly Slipservice i Huddinge.

Ett grönare Atling – det finns det statistik på.

– Vårt uppdrag som produktionstekniker är att tillsammans med våra maskinoperatörer, gemensamt utforma en kostnadseffektiv och kvalitetsstyrd tillverkning genom att vara lyhörda för nyheter och förändringar i inköp och användande av våra skärande verktyg, säger Jesper Nyström.

– Vi använder oss av ett utbytessystem på verktyg vilket innebär att när dom uppsatta minimimåtten på längd eller diameter är uppnått byter Colly till ett nytt. Vi får således tillbaka samma antal verktyg som skickades, detta gör det enkelt att ha kontroll på antal verktyg som finns i produktionen, säger Kenneth Nyholm.

– Till vår hjälp att genomföra metoden och livscykelanalysen (LCA) har vi tagit hjälp av Klara Rubin vid KTH i Stockholm. För att sammanställa beräkningarna av CO2-avtrycket användes programvaran Matlab. Data samlades in från olika källor, bland annat information från tillverkare, publikationer, emissionsfaktorer och transportbolag. Resultatet presenteras i kg CO2eq per kg nyproducerad respektive omslipad hårdmetall. CO2eq är en förkortning av koldioxidekvivalenter vilket är ett mått som tar hänsyn till andra växthusgaser, så som metan, och ger ett värde som motsvarar miljöpåverkan för mängden koldioxid.
– Vår studie omfattar värdekedjan från ”vagga till grind” (cradle to gate) gällande för Colly Verkstadstekniks leverantörer, vilket innebär att utsläpp som uppstår steg för steg under råmaterialutvinning, tillverkningsprocesser och distributionen av produkten beaktades. Utsläpp som kan härledas till kundanvändning och hantering av slut förbrukade verktyg har inte tagits med i beräkningarna, säger Klara Rubin.

Dagens verktyg blir alltmer komplicerade och samtidigt med det en bättre produktivitet och livslängd. Det betyder också att de bästa verktygen på marknaden är dyra och kräver en behandling därefter.

– Förr i tiden slängde vi verktygen när de var färdiganvända och då köpte man helt enkelt nya. Och det kunde vara så att man köpte fler verktyg av en sort, t.ex borr, än man kanske behövde vilket betydde att det kunde finnas en mängd borr på olika platser i verkstaden, ingen ordning med andra ord. Idag är de flesta verktygen specialanpassade för just sin operation/funktion och priserna blir allt högre, säger Jesper Nyström och tillägger;

– Vår kostnadskontroll genom att effektivisera och uppmärksamma våra verktygsinköp gav ett mycket bra resultat.

– Vi lägger ner ett stort arbete att uppmärksamma för våra maskinoperatörer att verktygen är en av flera ingredienser i ett lönsamhetsrecept. Därför prioriterar vi allt mer möjligheterna att omslipa ett verktyg flera gånger och till vår hjälp har vi Colly Verkstadsteknik som är mycket aktiva att påminna och informera oss hur vi skall administrera våra verktygsinköp, säger Kenneth Nyholm.

Med en blandad produktion, där Atling har egna produkter som den kända stöddockan och avancerad tillverkning som underleverantör, så kräver det stora inköp av verktyg. Det betyder att man har ett tätt samarbete med flera verktygsleverantörer men att Colly Verkstadsteknik är en viktig partner och bollplank när det handlar om att utveckla nya verktygslösningar och som vi fokuserar på i denna artikel – hållbarhet – minskat CO2 koldioxidutsläpp.

– Fler och fler företag kräver att en tillverkare kan redovisa och visa spårbarhet när det handlar om miljöavtrycket. Och allt fler krafter i samhället ställer krav på hållbara produkter. Samtidig ställs också krav på en hållbar produktion i olika tillverkningsprocesser. Att tillverka och erbjuda våra verktygslösningar på ett så effektivt sätt minskar våra kunders påverkan på miljön är något som vi satsar stora resurser på inom Colly Verkstadsteknik, säger Anders och Patrick.

– Lösning till våra kunder är att nu i allt högre grad erbjuda digital spårbarhet genom hela tillverkningskedjan – steg för steg. På så vis ges verktygsköparna möjligheten att fatta faktabaserade beslut som är avgörande för den pågående klimatomställningen.

– Vi behöver ställa om och anpassa sig till nya material och produktionssätt. Branschens företrädare har i många år arbetat linjärt, nu strävar vi efter cirkularitet och att man behandlar resurserna som ändliga, avslutar försäljningschef Anders Kock på Colly Verkstadsteknik.

EU:s nya hållbarhetskrav träder i kraft 2026

Så berörs industrin av de nya kraven på hållbarhetsredovisning som om man är tidigt ute kan ge konkurrensfördelar.

I korthet innebär det att EU ska minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer och nettonollutsläpp till 2050. Företagens klimatpåverkan har därför fått en mer framträdande roll i regelverket. Detta innebär till exempel att företag inte bara ska rapportera hur de uppfyller kraven idag utan också vilka utvecklingsmål man har.

En hållbarhetsrapport ska innehålla den information som behövs för att förstå företagets inverkan på hållbarhetsfrågor och hur hållbarhetsfrågor påverkar företagets utveckling, ställning och resultat. En hållbarhetsrapport ska normalt täcka in bland annat följande områden:

Miljö, inklusive klimatförändringar, föroreningar, vatten och marina resurser, biologisk mångfald samt resursanvändning och cirkulär ekonomi.

Hållbarhetsinformationen ska beskriva både den negativa inverkan som kan kopplas till företagets verksamhet och dess värdekedja, huvudsakliga risker samt planer och mätbara data som visar på företagets påverkan.

Den stora skillnaden i de nya reglerna är inte vilka som omfattas av rapporteringsplikt utan vad man ska rapportera. Tidigare kunde man, hårdraget, rapportera lite hur man ville, medan kraven nu skärpts på vilka rapporteringspunkter som ska vara med. Dessa rapporteringspunkter regleras i tolv särskilda standarder – European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Totalt finns det ungefär 80 olika områden med sammanlagt 1 000 rapporteringspunkter i detta regelverk, men alla områden och rapporteringspunkter är inte relevanta för ett enskilt företag. För mindre företag som omfattas av regleringen kommer det att finnas vissa förenklingar.

De allra flesta företag berörs – direkt och indirekt

För små och medelstora företag (som t.ex. Atling) är det framför allt den indirekta påverkan som kommer att bli tydlig. När de större bolagen ska rapportera mycket mer i detalj behöver de samla in data från alla relevanta intressenter, till exempel underleverantörer. Det innebär att många större företag kommer att ställa helt andra hållbarhetskrav på leverantörerna och kräva att de kan rapportera hållbarhetsinformation för att kunna upprätta sin egen hållbarhetsredovisning.

Att strunta i hållbarhetsredovisning kan innebära både förlorade affärer och ökade kostnader för till exempel lån och andra banktjänster. Dessutom skadas sannolikt bilden av ditt varumärke då medvetenheten om hållbarhet ökar hos både befintliga och potentiella medarbetare och kunder. Att vara tidigt ute kommer att löna sig. Inte bara för miljön, utan också för det enskilda företaget. 

Patrick Soodla och Jesper Nyström
Atlings maskinfabrik har nyligen investerat i en ny Haimer krymputrustning för att säkra och effektivisera sin produktion. Denna nya utrustning ger möjlighet för Atlings att uppnå högre precision och pålitlighet i sina processer under lång tid framöver, säger Anders Kock på Colly Verkstadsteknik.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here