Sydkoreas industri växer, nu med en högre fart än de flesta andra länder i Asien. För drygt 60 år sedan var Sydkorea ett av världens fattigaste länder. Koreakriget hade lämnat landet i spillror och politisk oreda samt handelskonflikter med Japan och Kina bromsade tillväxten och utvecklingen i landet. Över 50 miljoner människor lever idag i landet som enligt globala analytiker rankas som ett av världens mest innovativa länder. Man har upplevt en imponerande stark ökning av sin industriella produktion under en kort tid. Och i centrum har man idag några av de största företagen i världen inom elektronik, fordon och transport. Det högt utvecklade tekniksamhället spiller över och länkar samman stora delar av näringslivet i landet. Satsningar på fri företagsamhet och ökad konkurrens har gått hand i hand med det ökade industriella välståndet. Industrins andel av ekonomin har varit stabil över tid och har varit ett lok för Sydkoreas ekonomi.

Hyundai är en enorm industrikoncern med säte i huvudstaden Seoul. Biltillverkaren Hyundai KIA är just nu världens femte största men kartan över de största tillverkarna ritas om, ofta beroende på nya konstellationer och uppköp i branschen. När det gäller Hyundai Heavy Industries, så är det däremot inget tvivel, man är världens största fartygsbyggare. Maskintillverkning Hyundai Wia, ligger under samma tak som motortillverkningen vilket borgar för hög kvalitetssäkring (man promotar nu begreppet Hyundai Motor Group) för att ”gifta ihop” motorernas R&D med verktygsmaskinutveckling.

TECH CUBE, nytt nav för service i Europa. Den sydkoreanska maskintillverkaren startade sin verksamhet 1976, så man är ett ungt företag i branschen som snabbt har etablerat sig bland de större maskintillverkarna i Asien. Många företag i landet startades under 60 – och 70 talen, så här kan man prata om det sydkoreanska undret. År 1994 bestämde man sig för att satsa på exportmarknaden och man etablerade sig i Europa via agenter. Hyundai Wia har haft närvaro i Rüsselsheim, nära Frankfurt sedan 2013 med utvecklingscenter, demonstrationshall samt reservdelslager. Här återfinns också en stab med servicetekniker för service och support är i fokus för framtiden. I Hamburg återfinns ett stort lager med maskiner för snabba leveranser till Europas återförsäljare.

Så nu endast sex år efter etableringen av utvecklingscentret i Rüsselsheim, så bygger man nytt och tar nästa steg i utvecklingen och lägger stora resurser på ett helt nytt tekniskt centrum, en hub i närheten av Hyundais anläggningen för R&D av bilmotorer i staden. Man vill utnyttja och expandera sin verksamhet inom teknik och prestanda för den sydkoreanska maskintillverkaren vill ta större marknadsandel i Europa. Nämnas bör också att man har ett stort engagemang inom bilsport där Hyundai driver olika racingteam som tävlar framgångsrikt över hela världen.

– Det har och handlar om att erbjuda Europa anpassade tekniska lösningar för att attrahera det tekniska tänket inom produktion bland industri och tillverkningsföretag. Vi har sedan en tid tillbaka haft möjligheter att påverka maskinernas konstruktioner och tekniska innehåll så att de anpassas efter kundens önskemål, säger Magnus Chronholm, vd hos den svenska generalagenten Lichron som nu ser att man lägger in en högre växel när det bl.a. gäller maskinernas kinematik.

Invigningstalade gjorde Kyung Bae Kim CEO för Hyundai Wia. Han förstärkte maskinleverantörens ledord ”Together for a better future” och ” Experience the new Technology”, mantran som talat för sig självt.

– Detta är ett nytt kapitel för Hyundai som nu satsar stenhårt på att expandera med fler ingenjörer i sitt utvecklingsteam i Tyskland och nya TECH CUBE består av 2 500 kvm yta för utbildning, servicekontor, reservdelslager och en stor demonstrations- och utställningshall med ett stort antal verktygsmaskiner på plats, sa Kyung Bae Kim mycket stolt,

– Ni har mitt ord på att vi kommer att göra vårt allra yttersta för att hjälpa den globala tillverkningsindustrin med nya tekniska lösningar, support och service i världsklass.

Ickjun Yang, Anders Jacobsson, Ola Sundell, Anders Ernér, Magnus Chronholm, Magnus Andersson, Per-Erik Carlsson och Christer Friman.

Den svenska marknaden

– Hyundai Wia verktygsmaskiner har framgång
i Sverige och Europa mycket beroende på kombinationen kvalitet, prestanda och prisläge i ett vägvinnande koncept. Man bygger idag helt nya maskinmodeller som innehåller världsledande teknik.

Frågor till vd Magnus Chronholm på Lichron AB

Hur fick ni agenturen till Sverige och när och hur passar den i ert agenturprogram?
– Lichron fick agenturen hösten 1995 då Hyundai lanserade sina maskiner på den europeiska marknaden. Hyundai-Wia är den enskilt största agenturen vi har idag som täcker ungefär 65% av vår totala försäljning.

Noterar att ni har fler agenturer från Asien, vad tillför dessa företag er verksamhet och vad är det som attraherar med asiatiska maskinfabrikat?
– Framförallt är priset till kund en av de asiatiska maskinbyggarnas största konkurrensfördelar. Det är många fabriker de senaste decennierna i Europa som antingen har fått stänga eller flyttat tillverkningen till lågkostnadsländer i Asien.

– Hyundai är mycket intressant då de tillverkas i ett lågkostnadsland, de har stor volym på tillverkningen samt att Korea är ett högt utvecklat teknikland, se bara på företag som LG och Samsung. Resultatet blir en bra högteknologisk maskin i rimlig prisnivå.

Hyundai Wia är ett ungt företag om man jämför med svenska industriföretag. Hur har man kunnat etablera sig så snabbt på marknaden när det t.ex gäller modellprogrammet, hur har man tänkt som maskinbyggare?
– Generellt när stora asiatiska företag vill något och bestämt sig för att satsa, ja då finns det sådana finansiella muskler att det känns som en lavin som väller fram. För Hyundai´s del så startade företaget på tidigt 90-tal med att bygga licensierade Mazak maskiner. Efter 4–5 år startade Hyundai utveckling i egen regi.

Vad är nycklarna till framgångarna rent tekniskt när det handlar om det som attraherar den svenska tillverkningsindustrin?
– En maskin som är produktiv, måttstabil över tid samt mycket noggrannhet i precision och ytor.

Traditionen som maskintillverkare är inte så lång hur har man kunnat få fram ny teknik så snabbt och hur vill man positionera sig på marknaden?
– Den stora volymen av maskiner genererar större budget till utveckling. Hyundai vill positionera sig som ett bra alternativ till de främsta japanska och europeiska tillverkarna. Budskapet är en lika kvalitativ maskin till ett konkurrenskraftigt pris.   

Hur ser produktfloran ut för Hyundai Wia när det gäller automation och robotlösningar, hur går det tekniska tänket?
– Hyundai är oerhört stora på FA (Factory Automation) det är automation i lite större skala. Hyundai har egna robotar och bygger hela fabriker med all automation inkluderat. Närmast kan ni tänka er alla Hyundai och Kia´s bilfabriker, här finns allt inom automation, helautomatiserat i stora liner. Närmast Sverige ligger Hyundai och Kias moderna motorfabriker i Slovakien och Tjeckien. Lichron har besökt dem ett flertal gånger med stora väletablerade företag från Sverige, avslutar Magnus Chronholm.

Anders Jacobsson maskinsäljare Lichron, Ickjun Yang europachef Hyundai WIA, Anders Ernér och Magnus Chronholm, försäljningschef, respektive VD Lichron.
Fotot taget på METAV mässan 2018.
Anders Jacobsson maskinsäljare Lichron, Ickjun Yang europachef Hyundai WIA, Anders Ernér och Magnus Chronholm, försäljningschef, respektive VD Lichron. Fotot taget på METAV mässan 2018.
Christer Friman framför ett litet tekniskt under, enligt honom själv, i form av Hyundai Wia XF 6300.

Christer Friman är chef för projekt och applikation på Lichron och han är en viktig spelare för att kunden får den maskinlösning som är bäst anpassad till sin tillverkningsprocess.
– På mitt CV står det maskinoperatör, produktionstekniker, automations-
och applikationstekniker och projektledare. Jag har varit i branschen sedan 1988, så i princip under hela mitt yrkessamma liv har jag arbetat i verkstadsindustrin.
– Jag hjälper våra säljare att välja rätt utrustning och applikation på icke sålda maskiner och sedan håller jag i utbildning och igångkörning av sålda maskiner. Jag är ofta med hela vägen för bästa utfall för vår kund. Tidsstudier osv. vad som krävs beroende på om man är enstyckstillverkare eller tillverkar stora serier och allt däremellan, så som svensk industri ser ut idag. Så hitta rätt maskinmodell är viktigt och det är vi på Lichron duktiga på, vill jag mena.
– Man har här tagit fram en mycket intressant vertikal fleroperationsmaskin XF 6300 som inkluderar en enhetlig monoblockbädd och kolumn, direktdrivet bord och en BOX-IN-BOX struktur på uppbyggnaden för att uppnå högsta precision och produktivitet.
– Detta är en av Hyundais toppmodeller när det gäller 5-axlig simultan bearbetning. Maskinmodellen är komplett och fullutrustad från början vilket ger en mycket intressant helhetslösning. Den 5-axliga maskintekniken har blivit mer och mer användarvänligt. Med en bra CAM lösning och 3D filer blir allt hanterbart och nästan vem som helst med baskunskaper, kan idag programmera 5-axligt, köra komplicerade detaljer och få nyttan av det, avslutar Christer Friman.

Anders Ernér försäljningschef på Lichron visade upp en liten favorit i det breda spektret av maskinmodeller ute i den stora demonstrationshallen. – Bland alla maskiner man visar här idag, väljer jag ut att berätta lite om modellen KF 5600. Den här är lite mer av en volymsäljande maskin där vi lyckats väldigt bra hos verktygsmakare på den svenska marknaden. En del i det hela är att kunden kan välja mellan 8 000, 12 000, 15 00 eller 20 000 varv vilket ger möjligheter. Nu har även modellen kommit med Heidenhain styrsystem vilket en verktygsmakare traditionellt vill ha, finns även med Fanuc och Siemens. Rörelsen i maskinen är 1 100 x 560 vilket är bra i en så här mindre och kompakt maskin, en riktig arbetshäst, sa Anders Ernér på Lichron.
Anders Jacobsson är regionsäljare för västra Sverige och vi står tillsammans med honom framför en Hyundai i-CUT 400 TD som är riktigt intressant maskin. – Konceptet är maskin med två bord – swingpalett, så en form av automation där operatören laddar ny detalj samtidigt som hen kör en detalj. Detta är en konkurrent till ”tapping centers” som finns på många verkstäder i Sverige. – Maskinen är mycket snabb, 56 m/min i snabbmatning och en spindel på 24 000 varv. Vi har en kund som tidigare kört horisontellt men som nu med ny teknik i Hyundai maskinen och det handlar om aluminiumdetaljer fastspända på vakuumbord som fått ner bearbetningstiderna med 50 %.
Magnus Andersson ägare till TOTAL Innovation tillsammans med Ola Sundell applikationstekniker på Lichron.
Magnus Andersson ägare till TOTAL Innovation tillsammans med Ola Sundell applikationstekniker på Lichron.

Bland invigningstalarna hittade vi en svensk, Magnus Andersson ägare till Total Innovation AB, en liten verkstad med fem anställda som är ett innovations- och teknikföretag från Örebro.

Total Innovation tillverkar prototyper samt små serier. Fördelen är att man har kapacitet att snabbt ta fram prototyper och små serier efter kundens önskemål. Företaget arbetar med den senast tekniken inom 3D-CAM, vilket ger snabba och korrekta beredningar samt att man kan 3D fräsa komplexa geometrier. Kunderna finns inom konstruktion och produktutveckling där det handlar om med ett högt teknikinnehåll, här kan nämnas företag som ex. Epiroc (fd. Atlas Copco), Saab Aerotech och Volvo CE, ESAB, Husqvarna, Ericsson m.fl.

– Vi löser kundernas problem helt enkelt i en innovationsprocess där jag och mina medarbetare är mer maskiningenjörer än maskinoperatörer inom skärande bearbetning, säger Magnus Andersson.

Företaget har en modern maskinpark som enbart består av verktygsmaskiner från Hyundai Wia och vi vill gärna veta de bakomliggande faktorerna, historik och teknik kring detta. 

Hur identifierar man behovet när det kommer till att göra en maskininvestering?

– Vi har en kort framförhållning i orderstocken ca 5 till 6 veckor, vi ser mer till vilken typ av detaljer vi vill vara duktiga på snarare än ta in ett legojobb och köpa maskin därefter. Sedan räknar vi med att kunderna hittar till oss pga. av vad vi klarar av att tillverka och konstruera.

Maskinparken består av; 3-axliga fleroperationsmaskiner Hyundai-Wia VX-650, Hyundai-Wia F400, Hyundai-Wia F500PLUS, robusta maskiner som har förhållandevis bra slag i Y-axeln.

2 svarvar Hyundai-Wia L230LMSA med drivna verktyg och subspindel. BMT-55 verktygsinfästning.

2 5-axliga fleroperationsmaskiner Hyundai-Wia XF6300 för att kunna bearbeta 5-axligt simultant med mycket hög precision.

Hyundai-Wia KM2600MTTS, 9-Axlig multisvarv med B- axel och frässpindel på 12 000 v/min. Maskinen har också ett verktygsmagasin på 72 platser samt nedre revolver för att kunna tillverka komplexa detaljer 100 % färdiga i samma maskin. -Vi var först i Europa med denna modell.

Fanuc Robocut Trådgnist med 4-axel (6 axlar) samt option för fina ytor ner till Ra 0,1

Vad är dina kunders krav när det gäller komplexitet och toleranser och hur kan ny teknik uppfylla de kraven?

– Gällande bearbetning så är vi nischade mot komplicerade former, fina toleranser och höga ytkrav. Tack vare avancerade maskiner och kunnig personal klarar vi denna utmaning med korta ledtider. Oftast så levereras detaljerna med mätprotokoll.

Den senaste investeringen är Hyundais nya svarv HD2200SY, en Y-axel svarv uppbyggd på plangejdrar. -Vi investerar i den för att ha en lite mindre svarv med y-axel och subspindel.

Lite om samarbetet med maskinleverantören Lichron

– Lichron och Total Innovation har haft ett samarbete under de senaste 10 åren. Vi har fått mycket bra stöttning kring igångkörning och service av våra maskiner. De har kompetenta servicetekniker som löser våra maskinrelaterade problem snabbt och professionellt.

Den hjälp du får av applikationstekniker Ola Sundell och samarbetet med honom.

– Ola hjälper oss när vi kör fast i CAM beredningen samt med att uppdatera och förändra postprocessorerna.

Hur ser du på den fortsatta utvecklingen för Total innovation, vad är framtidsplanerna rent generellt? – Vår ambition är att vara det företaget som kunderna har som förstahandsval när det kommer till avancerad bearbetning och fixturering. Vi konstruerar och tillverkar fixturer för kalibrering, montering, svetsning och bearbetning. Vi kommer att fortsätta hålla oss i framkant när det gäller ny teknik på maskiner och mjukvaror.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here