Precision är en viktig nyckel för tillväxt. Skillnader mellan aktörer, kollegor och konkurrenter i branschen när det gäller kvalitet/tolerans mäts allt oftare ner mot my. Kunderna kräver högre precision, bättre ytfinhet och allt snävare toleranser. De verktyg som byggs i Sverige idag är de som är mest utsatta för höga krav om man ser det i ett internationellt perspektiv. Det är i denna verklighet som verktygsmakeriet IKV Tools i Forsheda nu skall ta nästa steg och man har medvetet valt att utmana sig själva som kräver högre kompetens och ny teknik.

Det är dessa jobb som svensk industri behöver och vill ha och som kräver högre teknik både konstruktions-, simulerings – och produktionsmässigt.

Vi på Tidningen Maskinoperatörens redaktion har vid två tillfällen hälsat på och skrivit om verksamheten och båda gångerna har vi mötts av en optimism och nyfikenhet till ny teknik med uppfriskande och intressanta samtal, om hur man blir ett effektivare och mer produktivt verkstadsföretag utan att tappa bort den mänskliga aspekten i det hela.

– IKV Tools AB grundades 1982 i småländska Forsheda och är en komplett leverantör av verktyg och konstruktionstjänster inom verkstadsindustrin. Och vi är en modern verktygstillverkare med ambitioner. Under de senaste åren har vi målmedvetet arbetat med en modernisering och effektivisering för att uppnå kvalitet och nöjda kunder. Vi har nu vunnit nya marknadsandelar och går nu in i ”fas två” med vårt IKV- koncept mot en större och bredare marknad, säger Alexander Timour som tillträde som vd 1 april 2017, ett led i den nya företagsstruktur som ägarna Clas Magnusson och Jörgen Johansson bygger upp.

Under de sista åren har IKV Tools ökat sin omsättning med det dubbla. Man har investerat i nya maskiner och därmed ökat effektiviteten med ett fokus på det man är bäst på, verktygstillverkning med relaterade tjänster.

– Allt handlar om att öka produktiviteten i alla led, utnyttja maskinerna i största möjliga utsträckning. Med ökad kompetens hos medarbetarna, investeringar i ny maskinteknik och att arbeta smartare ger en ökad omsättning med samma personalstyrka, tack vare teknikhöjande åtgärder.

– Här kommer vi också till en av kärnpunkterna i vårt arbete med att utveckla vårt verktygsmakeri till att bli bäst i Sverige och varför inte i hela Europa, nämligen precision, säger Alexander Timour och fortsätter;

– Vi investerar kontinuerligt i maskiner och här ser du vår senaste investering, Kitamura Bridgecenter 8G, ett under i precision, helt inskavd för hand. Här får vi mer precision och mer kapacitet när det gäller vår verktygstillverkning för allt mer krävande industrikunder.

Så den något basala frågan till dig lyder; Vad skall det här vara bra för?

– Syftet är att möjliggöra att köra större pelarställ och stora formdelar med en riktigt hög precision. Vi har en stor portalfräsmaskin från Chevalier här för bearbetning i riktigt stora plattor men vår nya bäddfräsmaskin från Kitamura, kan så mycket mer när det gäller precision så här kommer vi också att kunna ”finlira” för fina ytor och mycket höga toleranskrav, säger Alexander Timour och ger ett exempel;

– När vi tillverkar ett tunnplåtsverktyg så kan du ha ett klippspel på en hundradel, så har det för oss handlat om gnistning men nu kan vi fräsa istället med lika bra noggrannhet och bygga verktygen upp till 2 meter med extrem precision. Precision förenklar vår montering, ja det blir tidsbesparingar i hela tillverkningsprocessen som ex. intrimning.

På fotot ser vi Jörgen Johansson, Clas Johansson ägare IKV Tools, Henrik Olsson, Fredrik Salomonsson Edströms Maskin, maskinoperatör Fredrik Muikku och vd Alexander Timour IKV Tools.
På fotot ser vi Jörgen Johansson, Clas Johansson ägare IKV Tools, Henrik Olsson, Fredrik Salomonsson Edströms Maskin, maskinoperatör Fredrik Muikku och vd Alexander Timour IKV Tools.

Viktiga moment är kontroll och justering av verktyg som är under arbete. Som verktygsmakare har man ett precisionsarbete med höga krav på exakthet och arbetar ofta med måttoleranaser inom någon hundradels millimeter liksom med känsliga högglanspolerade ytor.

Med Renishaw mätprobe i kombination med ny mjukvara från Mastercam (som vi återkommer till) får man säkerhet i processen.

”Lunch and Learn” är ett koncept som Kitamura ofta arbetar med internationellt som går ut på att man arrangerar öppna hus tillsammans med en kund som i sin tur bjuder in till sin verksamhet, ofta till lokala kollegor. Man har inte så lätt att sätta av mer än ett par timmar ofta då i samband med lunch och då har man lokala event ”Lunch and Learn” som är ett mycket bra koncept, tycker vi

– Här är vi nu hos IKV Tools i Forsheda som välkomnar till att äta lunch och för att se den senaste tekniken i en Kitamura Bridgcenter 8G, sa Ola Andersson från maskinleverantören Edströms Maskin som har generalagenturen för den japanska maskintillverkaren i Sverige. Vi har även medutställare AME AB (Mastercam), Sandvik Coromant AB och Renishaw AB på plats i verkstaden.

Kreativitet, nyfikenhet, utveckling och kunskap går ofta hand i hand när det gäller att utveckla sin verksamhet och vad kan väl inte vara bättre än att tillföra ny maskinteknik.

– Vi behöver en expanderande industri i vårt land och många verkstadsföretag tar nu teknikkliv som gör att många jobb stannar i Sverige och kommer tillbaka till svensk produktion, säger Fredrik Salomonsson och Henrik Olsson på Edströms Maskin.

– Familjeföretaget Kitamura har mer än 85 års branscherfarenhet och drivs av tredje generation av Dr. Aki Kitamura. Vi brukar säga en ”äkta Japan” vilket betyder att maskinerna byggs i Japan. Röda tråden med Kitamura är att de är minutiöst byggda från grunden och uppåt. Det betyder att man hand skaver alla kontaktytor som tillsammans med genuin plangejd teknik resulterar i en maskin nästan helt utan vibrationer. Dessutom är alla maskiner utrustade med dubbelkontaktspindel vilket ger ytterligare stabilitet som i sin tur ger en lägre produktionskostnad då vändskär och verktyg håller längre helt enkelt.

– I fallet med IKV så sökte man efter en välbyggd, flexibel och noggrann maskin med extra lång livslängd med bra service och support. Vi på Edströms är glada att kunna leverera detta och tillsammans med Kitamura. Grundkraven var bl.a en stor maskin med hög noggrannhet över hela rörelsen, snabb och effektiv service. Det finns väldigt många standardmaskintillverkare idag, men få som bygger maskiner i premium segmentet där Kitamura sticker ut med sina 400 patent, förklarar Henrik och Fredrik.

Edströms Maskin är en maskinleverantör med lång erfarenhet och kunskap. Vad tillför Kitamura som maskinbyggare och agentur ert utbud till svensk verkstadsindustri?
– Kitamura fyller upp ett gap i produktsegmentet vi saknat under flera år. Det konkurrerar inte med våra befintliga leverantörer utan kompletterar. Vi har en välutbildad servicepersonal som kontinuerligt vidareutbildas hos våra leverantörer för att kunna finnas till hands när våra kunder behöver hjälp. Allt från akut hjälp, effektivisera sin produktion eller helt vanligt underhåll som krävs. Våra leverantörer har maskinlager i Europa för snabba leveranser men också vissa lagermaskiner i våra showroom i Jönköping och Partille.

Hur ser marknaden ut för ett fabrikat som Kitamura, vilka är kundsegmenten?
– Marknaden ser bra ut, då Kitamura funnits i Sverige sedan sent 70-tal men många installationer från små och medelstora företag till riktigt stora företag.

Här följer lite allmänna tekniska data om Kitamura Bridgcenter 8G som nu står och gör spån på IKV i Forsheda.

– Portalfräsmaskin som finns i både 40 och 50 kona. Fyra modellstorlekar från minsta 1530 mm i X till 3050 mm och 1095 mm i Y till 1615 mm. Maskinerna har samma noggrannhet i hela rörelseområdet och är väldigt lättarbetad rent ergonomiskt, avslutar Fredrik och Henrik på Edströms maskin.  

CAM gör komplext arbete lättare inom allt fler moment i en bearbetningsprocess

För modern och effektiv bearbetning finns idag kraftfulla hjälpmedel som påtagligt underlättar och rationaliserar arbetet. Det stavas CAM och är en viktig länk mellan konstruktion och maskin och hittar alltfler användare
i industrin.

– Här på IKV Tools har man 6 licenser från Mastercam, sa Alexander Andersson från AME AB som passade på att visa plug-in för automatisk probning i samarbete med mjukvara Renishaw Productivity +.

– Det handlar om att man kan bygga mätcykler direkt inne i CAM. Användningsområden är att hitta nollpunkter, för att kontrollmäta mått och korrigera/uppdatera verktygen med rätt data och få en automatiserad process på så sätt, även få ut mätprotokoll, allt integrerat i CAM, säger Alexander Andersson.

Verktygsmaskinerna blir alltmer avancerade, kan göra mer och bearbeta allt komplexare detaljer. Och det är detta vi är bra på i Sverige och fokuserar på. Det är med avancerad bearbetning vi konkurrerar. Det är också i den typen av bearbetning som CAM gör bäst tjänst, sparar mycket tid och skapar trygghet i tillverkningen med mängder av kraftfulla verktyg, möjligheter till simuleringar för att säkra en felfri bearbetning och minska risken för kollisioner och oönskade stopp i produktionen. – Vi vill alltid bygga bort den mänskliga faktorn för att undvika fel eller avbrott. Allt ska gå fortare och vi har sett exempel där en kund kunde producera 16 bitar i timmen istället för sex, tack vare möjligheten att mäta och kontrollera sin bearbetning direkt i en automatiserad process. Inte behöva mäta in nollan varje gång utan bara trycka på start, enkelt för operatören, rätt varje gång, säger Alexander.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here