Vi gillar höga temperaturer, gärna över 1 000 grader, säger Bengt Swedin ägare och vd för Höganäs-Plåtslagaren AB sedan 1 januari 2008 men vad menar han med det. Jag får ett tips till redaktionen om ett verkstadsföretag som går under namnet ”Plåtslagaren” i Höganäs och som har en intressant historia runt sin verksamhet samt att man sedan några månader tillbaka har en fiberlaserskärmaskin i produktionen. Det har gett ett stort lyft i effektivitet, kvalitet och leveranssäkerhet för sin breda produktion.
Vi återkommer längre fram till vad Bengt säger i ingressen. Vi åker till härliga Kullabygden och Höganäs och här ligger Höganäs AB som är världsledande tillverkare av järn- och metallpulver.
Det betyder att industrier byggs upp i och omkring ett så stort företag. Från slutet av 1700-talet fram till 1969 var gruv- och koldriften en stor del av Höganäs. Företaget Höganäs AB grundades 1797 och vem minns inte keramik fabriken som tyvärr lades ner 2008 då tillverkningen flyttades till Thailand. Höganäs Verkstad är en lite större arbetsgivare i kommunen men idag skall vi hälsa på hos ” Plåtslagaren” som är ett känt namn i Höganäs men också på andra håll i världen, då man är ledande tillverkare av ankarjärn i Norden och mycket går även på export både direkt och genom kunderna.
– Kärnan i vår verksamhet är vårt sortiment av ankarjärn (förankringsjärn) i eldfast rostfritt stål för infodringar i anläggningar med höga driftstemperaturer t.ex. stålverk, gjuterier raffinaderier, cementtillverkning etc. Miljontals av dessa ankarjärn är installerade runt om i världen.
– Till våra kunder tillverkar vi dessutom stålkonstruktioner till ugnar och reservdelar. Vi konstruerar och tillverkar också gjutformar för prefabricering av infodringar. Lokalt är förstås Höganäs AB, en viktig kund till oss, säger Bengt Swedin.
Vi går ett varv i verkstaden och på väggen i entrén hänger flera olika certifikat.
– Vi är certifierade och har certifikat för både kvalitet och miljö enligt ISO 9001 och 14 001 och för svetsning ISO 3834-3.
– Vi gillar utmaningar och involveras ofta redan i utvecklingsmomentet av våra kunder som uppskattar och värdesätter vår yrkeskunskap och flexibilitet. Vi har långvariga och djupa samarbeten med våra kunder och därför också god förståelse för deras behov vilket gör att vi ofta ses lite mer som en partner än en leverantör, förklarar Bengt Swedin.
Vi ber Bengt att berätta hur han hamnade som verkstadsägare på Bruksgatan 22 i Höganäs.
– Ja, adressen är välkänd runt omkring här fick jag lära mig efter att jag tagit över som ägare. En del av verksamheten bestod av att privatpersoner och småföretag framförallt i byggbranschen kom in genom dörren med förväntan om att få utfört mindre uppdrag som att t.ex. tillverka en ljusstake, ett cykelställ, reparera släpkärror få hjälp med plåttaket på sommarstugan, tillverka något till båten, tillverka en brevlåda, fönsterbleck m.m.
– Charmigt men inte speciellt lönsamt och det tog dessutom bort fokus från vår huvudverksamhet så jag var tvungen att göra något åt detta för att vi skulle kunna överleva och kunna utvecklas som företag. Detta blev väldigt uppenbart under lågkonjunkturen 2008 till 2010. Det tog sin lilla tid att avveckla denna del av verksamheten och var inte alls populärt i början, en del försökte också ta bakvägen in i verkstan för att få hjälp med mindre akuta jobb. Till slut efter lite olika åtgärder, så kunde vi koncentrera oss helt på den industriella verksamhet med inriktning på de kunder där vi har vår huvudsakliga kompetens, berättar Bengt.
– Jag kommer från nordvästra Skåne och har släkt här i Kullabygden. I botten har jag en civilingenjörsexamen i maskinteknik från LTH. Jag började jag arbeta på ABB, eller ASEA som det hette på den tiden, som konstruktör inom utrustning för stålverk och gjuterier. Efter drygt 10 år inom ABB så följde en karriär inom IKEA där jag under 6 år ingick i ledningsgruppen för koncernens globala IT organisation. Som ung ville jag egentligen bli egen företagare men hamnade av en slump på en annan bana, därför kändes det naturligt när jag lämnade IKEA och hade de ekonomiska förutsättningarna att söka mig tillbaka till det urspungliga spåret och vilket ledde fram till att jag tog över Höganäs-Plåtslagaren AB den 1 januari 2008.
– Med erfarenheter från stora företag i bagaget behövde jag lite tid på mig att lära känna och hantera de lite andra annorlunda utmaningar i det lilla företaget. Redan från början såg jag en stor och intressant potential i Höganäs – Plåtslagaren AB men behövde samtidigt tid för att sätta mig in i verksamheten innan jag gjorde några större förändringar.
– Så nu är jag där jag ville vara som ung och det är precis så stimulerande och roligt som jag hade tänkt mej. Vi har arbetat hårt på många plan för att utveckla och effektivisera företaget och nu är vi på väg med nästa kliv med ökad försäljning på direkt export. Vi har fått göra stora investeringar och tagit både stora och svåra beslut längs vägen, i den processen har jag haft ett fantastiskt stöd från Stefan Nervén som varit med från start som styrelseledamot och minoritetsägare i bolaget, han har betytt väldigt mycket både personligen för mej och för att vi är där vi är idag.
Så åter till investeringen
i fiberlaserskärmaskinen. Hur gick det till?
– Vi har tittat och funderat på olika moderna maskiner för att skära i plåt. Vi har en stansmaskin som fungerar för tunnare plåt upp till 5 mm och när det handlar om tjockare material så har vi använt oss av en extern samarbetspartner inom vattenskärning vilket har fungerat bra, men tekniken utvecklas hela tiden och maskiner med modern fiberlaserteknik har många väsentliga fördelar.
De maskiner som vi tittat på har antingen varit för dyra och för stora för vår verksamhet eller för små för att täcka våra behov.
– När jag en dag tittade i mejllådan, så hade Ivan gjort ett utskick där det var en annons på en fiberlaser som skulle passa oss mitt i prick. Jag tog kontakt och det visade sig vara en mycket intressant maskinlösning som skulle passa våra behov vad gäller kapacitet, storlek och ekonomi. Vi gjorde en kalkyl och fann att Ivans förslag på maskin skulle passa oss som hand i handske, säger Bengt.
Nästa steg var att Gunnar Gudason åkte och besökte Ivan på hans verkstad och gjorde provkörningar.
– Att den är kompatibel och helt integrerad med vårt CAD system innebär väsentligt kortare ledtider och sparar mycket arbete. Vi får dessutom mycket mindre plåtspill än tidigare tack vare ett riktigt bra nestning program och slipper efterbearbetning som kostade oss mycket tid när vi stansade. Maskininvesteringen stödjer samtidigt vår strategi att växa, säger en nöjd Bengt Swedin.
– Ivan Martin erbjöd dessutom möjligheten att anpassa maskinen helt efter vårt behov med en kraftigare laser.
– Slutligen kan vi säga att superlativerna aldrig tar slut då Bengt också säger att maskinens fotavtryck ute
i verkstaden är mycket positivt, då det är ont om plats och maskinen är mycket kompakt med ett snillrikt lådsystem för laddning och plundring av plåtdetaljerna vilket var avgörande för beslutet att köpa maskinen från MOVS.
Expansion med fiberlaser
skapar mervärde på flera plan.
Att vara en uppstickare på marknaden och arbeta med nya fabrikat på den svenska marknaden är en utmaning som Ivan Martin gärna tar. Han har lång erfarenhet av de stora och ledande fabrikaten i världen och kan göra jämförelser. Och han är servicetekniker och laseroperatör i botten av sin utbildning så han har stora kunskaper i maskinteknik.
– Jag importerar enklare och mindre fiberlaserskärmaskiner och bygger om dem med komponenter och vitala delar, så att maskinen får topprestanda, säger Ivan.
Vad är det för komponenter du ersätter och vad ger det dina kunder för utväxling?
– Vi strävar hela tiden efter förbättringar på våra maskiner därför sätter vi ihop alla MOVS lasrar i vår hall, går igenom dem noggrant, testar alla parametrar och sedan leverans till kund. Eftersom vi sätter ihop allt här så underlättar det även med installationen hos kund, vilket brukar gå på ca 1-3 dagar beror lite på storlek. Så kunden kommer igång med produktion kvickt och kan börja producera. Våra komponenter är väl utvalda från de stora tillverkarna och strävar efter högsta kvalitet, Vi har två linjer – Eco och Pro. I Eco använder vi lite mindre kända komponenter och mindre funktioner, men en väldigt prisvärd maskin. Vi fokuserar på mindre verkstäder där ytan spelar stor roll vid investering. MOVS lasrar är med manuellt utdragbart bord, vilket sparar mycket yta. Laserkällor kör vi upp till 4 kW, berättar Ivan Martin.
– Bengt Swedin och hans företag är först i Sverige med att investera i en MOVS fiberlaser som är kvalitativt modifierad och specialanpassad för svenska förhållanden och du får fråga honom hur han upplever funktion och prestanda.
– Bengt representerar ett kundsegment som är mycket viktigt och som jag fokuserar på. Vi pratar den mindre verkstan som behöver kvalitativt skurna detaljer i mindre seriestorlekar och som inte har en produktion som inte behöver gå hela dagen för att ge ekonomiska och andra fördelar.
– Jag är supernöjd och vi har kört en hel del produktion i maskinen och den fungerar riktigt bra. Vi lägger in nya program allt eftersom. Precis vad vi behöver för att expandera och effektivt kunna skära plåttjocklekar 10-12 mm rostfritt och upp till 22 mm svart material, säger Bengt Swedin.
Slutligen får vi lite tekniska data kring maskinen som står på plats i Höganäs. MOVS modell E 1510ECO med 3 kW MaxPhotonics källa. RadNest Nestingprogram. Parametrar för kompressorluft skärning, Nitrogen och Oxygen. Plåtstorlek max. 1 500 mm x 1 000 mm.