Bråda dagar för Andreas som tryckt på ”expansionsknappen”.

Det ringde på telefonen och det var Andreas Borg.
– Har du vägarna förbi så kom in på en kopp kaffe. Sedan du var här senast har jag köpt två maskiner till och en är med robot. Och jag vill gärna marknadsföra mig och min satsning på egen verkstad i Tidningen Maskinoperatören, som har många läsare. Bland läsarna också nästa generation verkstadstekniker som går på olika industriutbildningar precis som jag gjorde och som behöver få lite inspiration av detta reportage för att satsa på ett verkstadsjobb. Som alla vet och ser så råder det brist på intresserade ungdomar som vill jobba i industrin. Det är verkligen ett hinder för fortsatt utveckling och expansion för många verkstäder vilket jag märker av, säger Andreas under vårt samtal på telefon.
Så på väg mot Stockholm, stannade jag till i Mariestad och tänkte att detta måste vara något av ett investeringsrekord för en nystartad verkstad.

Mitt första besök var i juni förra året och då hade Andreas varit igång någon månad.

Så här skrev jag då bl.a. och rubriken var:

Andreas Borg startar egen verkstad i Mariestad

Drygt 800 000 enmansföretag finns idag i Sverige och fler vill våra politiker att det blir. Och trenden är tydlig. Fler och fler lockas att starta eget utan att egentligen förstå hur svårt det är. Och att investera stora belopp i maskinutrustning är den inte många som vågar. Och min uppfattning är att myndigheter förskönar bilden av att ”vara sin egen chef”. Nog om politik, här skall vi träffa 33-årige Andreas Borg och höra hans historia och varför han blev ”sin egen smed”.

– Det var givet på något sätt att jag skulle arbeta på en verkstad. Min far jobbar industriellt och han rådde mig att gå en verkstadsteknisk utbildning, så det gjorde jag. Tre år på Vadsbogymnasiet och efter det direkt ut i jobb på flera olika verkstäder. Tyvärr blev jag av med jobbet under finanskrisen, det var tuffa tider, tycker jag men det hindrade inte mig från att återvända till industrin när den krisen planade ut, berättar Andreas Borg.

– Många säger att jag är typ en ”hoppjerka” men det har sina naturliga förklaringar. Jag vill mycket, jobbar många timmar men får inte riktigt utväxlingen på vad jag presterar. Är man duktig och jobbar hårt, så bör det synas i lönekuvertet tycker jag och står för det;

– Företagen bör uppskatta om man jobbar hårt men samtidigt förstår jag att det kan vara svårt, så då fanns det egentligen bara ett alternativ för mig och det var att försöka uppfylla en dröm som växte fram för några år sedan – om att starta eget, säger Andreas Borg.

– Ge mig själv en chans.

Idag ser vi vad som hänt och jag vet att många med mig är mycket imponerade. En av dem är självfallet den maskinsäljare som Andreas vänt sig till och fått hjälp. För maskinerna kommer från leverantören Lichron AB i Skövde och maskinsäljaren är Anders Jacobson.

Så här sa Anders då, för ett år sedan;

– Andreas Borg kontaktade oss på Lichron och berättade om sina planer och vi blev nyfikna, ett nystartat bolag med mycket driv är alltid spännande.

Efter en del provkörning i vår utställningshall föll valet på Hyundai-Wia SE2200LSY, en kompakt maskin som kan det mesta och med ett pris som gör den mycket attraktiv. Den finns dessutom i en mängd olika utföranden för att fylla de flesta behov.

– Redan när första affären genomfördes och verkstadsföretaget Borgs Bearbetning startades i maj, funderade Andreas på en andra maskin och tidigt i denna juni månad slog vi hand igen och verkstadsföretaget stoltserar nu med två Hyundaisvarvar.

Så vi ringer upp Anders Jacobsson och han får berätta om ytterligare maskininvesteringar, för nu har Andreas tre Hyundaisvarvar och en är utrustad med robot (se bild).

– Vi på Lichron har fått fortsatt förtroende att leverera maskiner till Borgs verkstad. Vi har hittat en maskinmodell och ett fabrikat som passar perfekt för den verksamhet och tillverkning som Andreas bedriver. Så allt eftersom han har slagit i det så kallade kapacitetstaket, så har vi direkt sett till att kunna leverera en maskin med snabbleveranstid, vilket är svårt idag som alla vet som går och väntar på sin leverans ute i industrin.

Så vad jag förstår, så handlar det om en fantastisk utveckling i sin verksamhet där Andreas Borg expanderar allt eftersom orderläget gör att han behöver mer maskinkapacitet.

– Ja visst går det bra men baksidan är att han inte kan sköta tre maskiner själv, trots automatisering med stångmagasin och därför kom vi helt naturligt in på att nästa maskin som är den tredje Hyundai-Wia SE2200LSY som nu står på plats behövde utrustas med en robot. Allt för att köra obemannat och därmed öka antalet maskintimmar, säger Anders Jacobson på maskinsäljare på Lichron.

Vi ber Anders om tekniska fakta kring den senaste svarven och vi vill också veta mer om roboten

– Maskiner från Hyundai-Wia är kända för sin tillgänglighet och stabilitet bland våra kunder och Andreas är inget undantag. Hans val är nya SE2200LSY en maskin med 65mm spindelgenomgång 12 till 24 verktygsplatser, Y-axel, drivna verktyg samt subspindel.

De går att beställa i en mängd olika utförande och finns på lager för snabb leverans, maskinen kommer även visas på Elmia med betjäning av Hanwha Cobot.

– Vi har ett år bakom oss med många framgångsrika installationer av Cobotar. Den populäraste modellen heter HCR 12 och lämpar sig väl för betjäning av medelstora och små svarvar och fräsmaskiner. Den lyfter 12 kg och har en räckvidd på 1300mm i radie. De flesta kunder vi levererat till väljer även vårt egendesignade bord samt gripare från danska Onrobot.

Med Hanwha HCR är det möjligt att använda robotar på icke skyddade och fasta platser, de är mobila, enkla att programmera och arbetar säkert med människor och maskiner.

Tillbaka till starten av företaget år 2021.

– Den 3:e maj installerades min maskin och den 7:e maj körde jag första bit. Jag har sedan den dagen varit fullbelagd med jobb och den nya maskinen som kom här den 8 juni, så är även den på väg att bli fullbelagd, berättar Andreas och fortsätter;

– Jag är väl något av en ”akutmottagning” på många sätt och vis men om vi generellt skall prata om min produktionsfilosofi så handlar det om prototyp, små serier upp till 1000 bitar i de flesta material. Jag har stor erfarenhet av syrafast rostfritt så det är en av mina specialiteter att bearbeta det materialet. Jag har just nu tillverkat en serie i ett plastmaterial så jag klarar av det mesta.

Det moderna företagandet är mer av en livsstil men ett sätt att försörja sig på ett bättre sätt, inte vara beroende av andra och kunna förhoppningsvis styra lönsamheten på ett bra sätt. Företagande har också i individualismens tidevarv blivit ett sätt att skapa frihet.

– Detta är och blir min personliga utmaning, ett mer än heltidsarbete och min hobby. Jag kan inte förvänta mig semester och ledighet utan här handlar det om att jobba hårt och erbjuda kunderna det lilla extra när det handlar om kvalitet och korta leveranstider.

Hur går tankarna från nu och framåt om man läser det du beskriver ovan?

– Min nuvarande produktionsfilosofi är små och medelstora serier där jag kan använda mina stångmagasin och min robot för att få så mycket produktionstid som möjligt. I takt med att nya kunder har kommit in och lagt order, så har jag växt och har nu 3 maskiner och en robot som jag kör allt från prototyper till större serier i.

– Roboten klarar upp till 10 kg och är en bra hjälp att automatisera verkstaden med så att maskinerna kan gå mer obemannat tex på nätter. För att fortsätta min automatisering under expansionen har jag beställt en ny tvätt som kommer installeras under hösten 2022.

– Nästa steg kommer bli ytterligare maskiner och att anställa personal. Målet är att kunna få in 2-4 maskiner och 2-3 personal de närmaste 2-3 åren.

Sedan en tid tillbaka har jag startat upp arbetet med att bli ISO:9001 certifierad och målet är att vara certifierad innan 2022 är slut.

Andreas avslutar med att konstatera;

– Många moderna verkstäder är stöpta i samma form. Man tillverkar samma detaljer till ofta pressade priser och har samma öppettider och samma garantier. Samma, samma, samma. Jag vill inte hamna där. Jag kommer inte vara billigast, det kortet får någon annan ta. Däremot kan jag erbjuda högsta kvalitet med snabba leveranser och då måste man betala för det, säger Andreas Borg.

När jag lämnar verkstan efter en timmes besök förstår jag att här kommer det att hända mer här i framtiden…

– ” kanske slå ut en vägg här intill, så jag får plats med ett par maskiner till och jag behöver anställa en eller två maskinoperatörer för att min expansion skall fungera och utvecklas, avslutar Andreas Borg.

Jag ”tänker ” – Undrar om Andreas ringer mig igen om ett år eller två och ber mig komma in på en kopp kaffe när jag har vägarna förbi och se nästa steg i utvecklingen av Borgs Bearbetning AB.

Senaste maskininvesteringen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here