”I den här branschen finns bara vinnarskallar”
Entreprenören Kenth Öhlin
Historien kring Öhlins Racing AB är ett svenskamerikanskt bolag som utvecklar och tillverkar avancerade fjädringssystem för bil, motorsport och fordonsindustrin. Öhlins tillverkar högkvalitativa produkter och har en väl utvecklad service och support till eftermarknader, OEM-partners.
Företaget grundades av Kenth Öhlin år 1976 som då skapade sin första legendariska motorcrossdämpare på 50 kvm verkstadsyta. Flera av motocrossförare i världseliten satsade på dessa produkter som exempelvis Håkan Carlkvist, vilket ledde honom till världsmästartiteln 1979 och efter det ville alla förare i världseliten ha Öhlins stötdämpare på sina motorcyklar. En annan förare som Kenth vill nämna och som fick stor betydelse för utveckling och användande av produkterna var Torleif Hansen som vann 6 SM-guld och silver på VM och som representerade Uppland Väsby motorklubb.
Vi har letat på nätet och hittat Thorleifs klassiska uttalande då han tävlade under det uttalade mottot ”Det viktigaste är inte att kämpa väl och deltaga, utan att vinna och vinna stort!”. Ett uttalande som passar väl in i Öhlins målbilder.
Sedan dess har Öhlins fortsatt att utveckla nya produkter inom toppmodern fjädringsteknik till olika racingteam i motorsporter och racingteam över hela världen och här kan vi nämna flera Formula 1 team, MotoGP, nästan alla stall och NASCAR alla team. Med tillverkningsanläggningar i Europa och Asien har Öhlins lyckats kombinera global räckvidd med branschkunskap i världsklass. Det sägs att Öhlins produkter har funnits med och varit inblandade i över 300 världsmästartitlar i olika motorsporter, vilket är helt fantastiskt. Inte så konstigt då att svenska dämpare sitter inbyggda i dessa fartvidunder över hela världen.
Men om vi nu backar några år från idag, så kommer vi in på varför tidningens redaktör är på plats ute på Instrumentvägen i Upplands-Väsby, fortsätt och läs på nästa sida för vi skall berätta historien om Kenth Öhlins beslut att inte pensionera sig utan att med en vision och eget kapital bygga upp en helt ny verkstad och det blev inte vilken verkstad som helst…
Vd Ola Emvall visar tillsammans med sina anställda nya produkter som har tillverkas och idag tillverkas i den nya produktionsanläggningen. Vi pratar världsledande produkter med i många gånger extrema toleranskrav för att de skall fungera som det är tänkt.
– Än så länge har vi bara kört mindre serier som den senaste utveckling av Gaffelrör till framgaffel som är svåra att tillverka med de höga toleranskraven som kunden önskar.
Det betyder, förstår jag som lekman, skapar mindre friktion. För mycket i tävling och med högprestanda motorcyklar är friktion. Det betyder att har föraren lite kast på infästningen utvändigt i höga farter, så står gaffeln lite snett och då får föraren ovälkommen friktion. Toleranskraven uppfylls tack vare GROB maskinerna indexering och noggrannhet samt att även skärvätskans temperatur hålls konstant.
Verkligheten överträffade drömmen och nu är nästa utmaning under process
För att förstå Kenth Öhlins resa måste vi gå tillbaka, långt tillbaka. Det stora intresset för tillverkning och verkstadsarbete har alltid fascinerat och drivet Kenth och allt började när han hjälpte sin far som hade en mekanisk verkstad. Och det är inget konstigt med det men det som sticker ut var att Kenth började hjälpa till när han redan var 6 år och på den tiden var det manuella maskiner som gällde först (vissa av dem är fortfarande i familjens ägo) men ganska snabbt kom hans far in på CNC-tekniken. Så när många av oss andra lekte med bilar och tennsoldater så var Kenths stora intresse verkstadsarbete.
Intill huvudkontoret fanns en gräsmatta men idag är det en toppmodern verkstad som har byggts upp där bolaget Öhlins Utveckling AB gjort en stor investering.
– Vi lät under 2019 gräva en grop som blev 80 meter lång, 20 meter bred och 7 meter djup ner i Brunkebergsåsen.
– Drömmarna har alltid funnits att när jag kliver av den stora verksamheten så vill jag avsluta med en supermodern mekanisk verkstad med maskiner och utrustning från några av de bästa leverantörerna. Så trots mina 73 år och allt jag uppnått i livet, så vill jag gärna fortsätta arbeta och jag har länge haft en dröm om att på något sätt återvända till det som min far byggde upp en gång i tiden.
Så vi sitter här idag och blickar ut genom de stora glasrutorna i konferensrummet och ner på en toppmodern verkstad, där jag tror att alla maskinoperatörer och produktionstekniker i hela landet skulle vilja arbeta. Även jag…
– Personalen och medarbetarna, det är de som betyder något. Maskiner (hårda värden) kan man köpa men erfarenhet, kompetens och människan (mjuka värden) ska och kan man inte undervärdera, säger Ola.
Jag säger till Ola Emvall att på en del verkstäder ser man personalen som ett problem i vissa fall.
– Då har man fel rekryterat eller så är man en sämre ledare. Det handlar om att ge människor möjligheter att utvecklas och att växa med sina arbetsuppgifter. Delegera mycket och finnas där med uppmuntran och sin kompetens.
Produktion och utveckling.
– Här finns flera olika incitament till varför vi bygger en ny verkstad. Och det handlar som det alltid gjort, att vi vill utveckla teknik för att tillverka de riktigt svåra komponenterna till våra kunders konstruktörer, säger Ola Emvall.
Ola visar oss några detaljer som ligger på bordet och förklarar att detta är det senaste som kommer från konstruktion och det är riktigt svårtillverkade detaljer.
”Vi ska alla vara stolta över att svenska innovationer används utav 10 000-tals utövare av professionell motorsport världen över”.
Ola Emvall VD Öhlins Utveckling AB
Vi skall prata lite mer med Ola Emvall, rekryterad som vd för Öhlins Utveckling AB och som var den som först initierade vårt möte, då jag ställde frågan på Linkedin om vi kunde få möjlighet att skriva ett reportage om denna mycket speciella händelse – att en entreprenör med världsledande produkter säljer merparten sitt företag och nästan direkt börjar planera och rita på en ny verkstad, i dessa tider när man ofta lägger ner verksamheter eller outsourcar sin tillverkning istället för att satsa på svensk mark.
Jag drar mig till minnes mina intervjuer med Gerteric Lindquist på NIBE som ”brinner för svensk industri och inhemsk produktion” och som förklarat hur man arbetar på NIBE med in source och att ligga nära konstruktion och utveckling. Här är vi på exakt samma spår.
Här följer en kort intervju med Ola; Din bakgrund och din roll på jobbet som VD?
– Jag började jobba på Torsten Ullman AB i Småland när jag hade gått ut verkstadsskolan som fanns i anslutning till företaget. Jag kom där i kontakt med Öhlins produkter då jag borrade tvärhål i kolvstänger och var som 18 åring fast beslutsam att börja jobba med dessa fantastiska produkter. Jag flyttade upp till Stockholm och blev senare platschef för en mekanisk verkstad, därefter började jag jobba som inköpare på racingavdelningen hos Öhlins Racing.
– Jag märkte efter ett par år att jag saknade verkstad, Kenth Öhlin hade då planer på att bygga upp en toppmodern verkstad.
– Rollen som VD är fantastiskt roligt, att få jobba nära kunder och leverantörer. Men framför allt att vara delaktig med medarbetarna i verkstan så att dem kan fortsätta att göra ett fantastiskt jobb.
Investerings- och projektplanen, hur såg de ut?
– Under åren som inköpare på Öhlins Racing fanns en verkstad där vi körde prototyper till bil och MC racing. Manuella svarvar och fräsar och några CNC-maskiner. Många special verktyg och fixturer har sparats och återanvänds under årens lopp.
Vi har hela tiden haft stort fokus på helbearbetade bottenstycken och cylinderhuvud ifrån solitt material med ämnen som väger ca 7 kg innan tillverkning där färdig detalj väger ca 500 gram.
Den stora utmaningen blev att skapa förutsättningar för att vi ska bli bäst på att göra ytterrören (se foto sid 8). Det är lång bearbetningstid med extremt höga krav. Därav valde vi GROB 5-axlig high precision och Nakamura WY250 för fräsning och svarvning av ytterrören.
Vad har varit svårigheterna utifrån din roll?
– Att bygga upp och starta en helt ny verkstad är en utmaning men vi är inga gröngölingar utan alla som jobbar i den nya verkstan har alla mycket långa erfarenheter av verkstadsjobb och teknik. Och vi har från företagsledningen noggrant fångat upp önskemål och synpunkter. Men alla som vet hur svårt det kan vara att bygga upp en helt ny verkstad från grunden och utmaningen som kan uppstå förstår nog vilka utmaningar det här har varit.
Vi skriver nu april 2022. Hur ser vardagen ut, vad händer och vari består dina arbetsuppgifter i nu?
– Jag börjar alltid varje arbetsdag med att gå ett varv i verkstaden och hälsa på mina medarbetare.
Det är viktigt att medarbetarna mår bra och allt är bra därhemma. Vi söker ständigt efter nya kompetenser. Nu letar vi efter en orderadministratör, så jag kan få avlastning och fokusera på att leta nya spännande projekt och kunder.
En sådan här satsning måste vara oerhört inspirerande. Vad har du att säga till läsarna av tidningen?
– Det är rätt och riktigt. Det har varit en lång resa på kort tid och oerhört inspirerande. Vi har en tydlig målbild av vad vi ska bli bäst på, att tillverka svåra detaljer enkelt. Så till läsarna vill jag säga:
Kämpa på och bli bäst på det som är svårt. Det väger tungt i svensk industri idag och i framtiden, avslutar Ola Emvall och tillägger;
Innan vi tog första spadtaget gjorde jag noggranna undersökningar vad och vilket material där efterfrågan är störst och påbörjade arbetet med att beställa material, Det har nu gjort oss starka och trygga i att alltid kunna starta upp ett arbete snabbt och effektivt.
– Under verkstaden har vi ett källarplan med ett stort materiallager och här finns det bl.a. ett lager på 30 ton aluminium, det gör att vi har material att tillgå utan att behöva tänka på leveranstider.
I samma lokaler som den nybyggda verkstaden ligger den tidigare prototypverkstan. Här är det ordning och reda och det står LISTA verktygsskåp i långa rader. Här pratar vi rent hantverk och kunskaperna i kombination med högteknologiska CNC-maskiner. Här inne arbetar handplockade tekniker med långa och breda kunskaper som är unika idag.
Här ser vi också äldre manuella svarvar och fräsar, väl fungerande efter år av noggrann skötsel. Kenth har under alla år stått som ensam ägare till prototypverkstaden på Instrumentvägen, med det manuella hantverket i fokus. Nu integreras konventionell maskinteknik med CNC-världen i det nya konceptet vilket ger stor tillfredsställelse i det lilla.
Automationslösningen
I leveransen ingår specialtillverkade fixturer och verktyg. Med vetskap om detta kontaktade Öhlins Utveckling GROB direkt för en nyckelfärdig lösning. GROB har som kutym att sälja i egen räkning, när det blir lite större projekt och där process ingår.
Vi ber Urban Åström maskinsäljare på Johan Nordström Verktygsmaskiner AB att ge oss teknik kring den nya maskinparken hos Öhlins Utveckling AB.
– Ja om vi börjar med GROB G350 och G550 så är det 5-axliga horisontella fleropar med sving på 600 resp. 900 mm. Utrustade med 18 000 rpm spindel resp. 16 000 rpm spindel HSK-A63. Verktygsmagasin på 117 resp. 126 platser. Upp till 80 bar programmerbart kylmedelstryck. Kompaktbandfilter och spåntransportör integrerat. Laserinmätning och brottkontroll av verktyg. Probe för kalibrering och inmätning av detaljer. Modell G350 har även intern palettväxlare. Styrsystem, Siemens Sinumerik 840D med GROB4Pilot panel.
– När det gäller GROB, så valde Öhlins att investera i en helhetslösning, direkt med den tyska maskintillverkaren, maskin – teknik plus process med omfattande test och provkörningar där Öhlins gjorde sina materialval och valde detaljer med komplexitet och extrema toleranskrav, för att tillsammans med experter på plats i fabriken nere i Tyskland hitta rätt process och lösning.
Idag arbetar generalagenten Johan Nordström tätt tillsammans med Öhlins och experter i Tyskland i ett allt mer utökat samarbete för bästa utfall och resultat.
– Nakamura-Tome NTJ100 CNC-svarv med 2-revolvar varav övre har B-axel. Drivna verktyg på 12 +12 möjligt, i teorin totalt 54 platser Dubbla Y-axlar. Svarvning från stång upp till 65 mm. Chuckdetaljer till 175 mm.
– Nakamura-Tome WY250L CNC-svarv med 2-revolrar. Drivna verktyg på 12+12 möjligt, i teorin totalt 48 platser. Svarvning från stång upp till 65 mm. Chuckdetaljer till 225 mm. Kompaktbandfilter från Belki i båda maskinerna.
Båda maskinerna har NT-SmartX styrning (Fanuc 31iB) med många hjälpmedel som ex vis. ”cut in check”. Tryck in knappen och maskinen stannar på närmaste G0 och du kan starta om igen efter att ha inspekterat eller mätt detaljen.
Kommentar;
– Jag skulle vilja säga att det är närheten geografiskt och i botten en gammal relation som bäddat för utvecklingen av den här affären, sedan måste man ju ha lite tur också, att det vi representerar matchar kundönskemålen, säger Urban Åström, JN Maskiner.
Automatisering, ett måste
idag även vi småserier
Två GROB verktygsmaskiner kopplade till en automationslösning med en industrirobot FANUC. Hur var tänket där? Och vad kunde ni erbjuda
– GROB erbjuder en egenutvecklad robotcell GRC som kan hantera 14 paletter med hydrauliska eller manuella fixturer. Palettstorleken är 400×400 mm, manuella fixturer hanteras i ladd stationen. Intill finns ett lådsystem där detaljerna placeras för hantering av roboten som laddar maskinen. Varje låda 1660×600 mm med en vikt på max 300 kg, upp till 6 lådor, 3 lådor i Öhlins fall. Detaljerna placeras i ett raster som lätt kan skäras till efter behov. Automatiskt byte av gripdon möjliggör att en mix av jobb kan köras obemannat.
Vad var kundkraven från Öhlins i detta fall?
– Det viktiga för Öhlins Utveckling var att layoutmässigt få plats, GROB kunde erbjuda just det med en kompakt automation som hanterar två maskinstorlekar med samma palettstorlek. Bearbetning av de långa gaffelrören möjliggörs från ett håll tack vare GROB G550 kapacitet med upp till 700 mm långa verktyg.
– Det är givetvis hedrande att få var en del i ett sådant här projekt, speciellt som nästan alla vet vad Öhlins är. Nu när vi idag säljer GROB till en bredare kundkrets och många inte känner till dem så är igenkänningen viktig.
– En prestigeorder för GROB (inte i antalet maskiner kanske men) när det handlar om kundens storlek globalt och vem man är och vad man vill tillverka idag men också för framtiden, avslutar maskinsäljare Urban Åström JN Maskiner.
BELKI oljeavskiljare används för avskiljning av läckolja och andra föroreningar från processvätskor, till exempel skärvätskor och tvättvätska. Oljeavskiljaren installeras fast på tanken eller mobilt på en vagn för rening av flera tankar. Huvudapplikationer är rening av skärvätskor, bearbetningsoljor samt tvättvätskor.
– Flexibla lösningar för brikettering och här är vi stolta över att kunna presentera Höcker Polytechnik för den svenska marknaden. Höcker är en tysk producent av briketteringsmaskiner i alla storlekar. Välj bland mindre maskiner som installeras direkt vid spåntransportören till din bearbetningsmaskin eller större automatiska lösningar där spånvolym och behov av kapacitet inte begränsar oss att erbjuda en riktigt intressant lösning, berättade Anders Ekholm skärvätskeingenjör på Techpoint Systemteknik.
Som helhetsleverantör så har maskinleverantören Johan Nordström tillsammans med sitt dotterbolag Techpoint Systemteknik tagit uppdraget och ansvaret i något av en helhetslösning, när det gäller främst arbetsmiljö och hållbarhet men också förvaring och verktygspaket till den nya produktionsanläggningen i Upplands Väsby. Våra frågor besvaras av Anders Ekholm och Stefan Eriksson på Techpoint.
Vad handlade det om när det gäller produkter som ni säljer och har kompetensen runt?
– För oss på handlar det om att leverera rätt produkt för varje given applikation. Vi är därför tacksamma att ha leverantörer som kan erbjuda produkter för att möta höga kravställningar. Det är också där vi har vårt främsta kompetensområde, i de allra mest krävande situationerna där stor vikt läggs på precision, processtabilitet med snäva toleranser.
Förändrades förutsättningarna under tidens gång. Produkter och tänk som kom in senare. Vad ”bollade” ni för idéer?
– Det blir så klart flertalet turer och diskussioner när det gäller ett sådant projekt som på Öhlins. Men önskemålen och direktiven har varit tydliga från början och vi har lyckats tillmötesgå det flesta av dem. Små justeringar gjordes här och där men i stort så fortlöpte projektet enligt plan och önskemål.
Beskriv kunden utifrån din synvinkel?
– Öhlins Utveckling är ett verkstadsföretag med extremt höga krav på precision, noggrannhet samt ordning och reda. Här lämnas inget åt slumpen. Val av utrustning blir därmed helt avgörande för att upprätthålla de noggrannhetskrav som ställs. Det är ingen slump att Öhlins produkter är kända världen över och presterar i världsklass. Med det val man gjort på skärvätska och spånhantering så visar man också att man vill vara i framkant även när det gäller att minska avtrycken på miljön, säger Stefan Eriksson
Vi pratade om BLASER på mötet, utveckla gärna den skärvätska de använder i sina verktygsmaskiner.
– Synergy 735 är en helsyntetisk produkt med ett neutralt pH, vilket gör skärvätskan kompatibel med aluminium. Den är mycket stabil och ger extremt fina ytor. Andra fördelar är också att den är lätt att tvätta bort från detaljerna (endast ljummet vatten behövs) samt att det är lätt att se in i maskinen under bearbetning.
Fler arbetsmiljöprodukter…
– Brikettering och spånhantering är en viktig del i miljöarbetet. Med en Höcker briketteringsmaskin kunde vi minska volymen spånor med mer än 80 % samt att vi får ut torrare spånor i form av briketter. Här tippas spånorna ner i spånpressen med hjälp av en truck.
– Separata filter-tankar till maskinerna. För att uppnå de höga kraven på bearbetade ytor är det av yttersta vikt att ha ren skärvätska. Genom att filtrera bort partiklar och separera bort läckoljan maximerar vi verktygens prestanda vilket ger bättre ytor och mindre slitage på verktyg och maskin. Här på Öhlins har vi löst det med ett djupbäddsfilter samt oljeseparator från Belki.
Inget ”dämpar” företagets innovationskraft
Hela racingvärlden har ständiga behov av utveckling, vecka för vecka, månad för månad och säsong för säsong. Följer man motorsport så förstår man effekterna av att hitta fördelar med de rätta komponenterna.
Intresset blir också allt större för racingsporten som sådan. Att tävla och att bli en vinnare. Att utveckla och tillverka nya produkter som höjer prestanda och minskar energiförbrukning är något som företag i branschen kommer att kunna leva på för lång tid framöver.