Formelbilsprojekt

Formula Student projektet är ett lagarbete som går ut på att teamet bygger en formelbil som sedan tävlar mot andra Formula Student team från hela världen. Tävlingen är omfattande, och vinns inte enbart av laget med den snabbaste bilen, utan snarare av laget som presenterar den bästa helheten vad gäller både konstruktion, prestanda, ekonomi och marknad. Årets tävling, Formula SAE, gick av stapeln i Italien i början av augusti.

Årets bil – eV12

Årets bil, kallad eV12, är som namnet antyder en elbil – en rysligt snabb sådan med acceleration från 0-100kmh på ca 3 sekunder. I juni anordnade KTH ett avtäckningsevent där man informerade om bilens teknik och de olika delmomenten i bilens utveckling & tillverkning. Det mesta utvecklas och tillverkas internt hos KTH. Vad gäller mekaniska komponenter såsom hjulupphängningar, fästen och liknande så tillverkas dessa i KTH’s egna CNC maskiner. Fructus Data AB har försett teamet med GibbsCAM för CNC programmering och Radius fixtursystem för smidig uppspänning.

KTH Formula Student detalj 800px
Vänster/höger: Komponent till bilens hjulupphängning, CNC programmerad i GibbsCAM.

KTH Formula Student hjulupphÑngning 800px

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultat – Formula SAE Italien

Själva tävligen gick av stapeln i början av augusti. Bilen gick genom besiktningen och godkändes som tredje bil vilket gav teamet tidig tillgång till tävlingsområdet. Den extra tiden kom väl till pass för att hinna finjustera bilens väghållning. Därefter genomfördes samtliga sju tävlingsmoment med fina resultat. Trots en del tekniska problem i accelerations och endurance momentet lyckades KTH Stockholm åndå knipa till sig en hedervärd 6e plats totalt.

mer information:
www.fructus.se   / www.facebook.com/kthformulastudentt

Ovan: Fräsning av aluminiumdetalj i 5axlig Hermle fleroperationsmaskin.
Ovan: Fräsning av aluminiumdetalj i 5axlig Hermle fleroperationsmaskin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here