ARDATO CNC-Teknik AB är ett litet och modernt tillverkningsföretag som kan erbjuda sina kunder allt från design/konstruktion till färdig produkt med tyngdpunkten på skärande bearbetning. Företaget arbetar med allt från ritning, verktygstillverkning, prototyp och enstyckstillverkning till medelstora serier. Ledorden är engagemang, precision, kundanpassning och snabba leveranser. Företaget bearbetar de flesta förekommande materialen samt titan och diverse nyutvecklade material, där förekommer en ständig utveckling. 

Bakom företaget finns Tommy Dahlqvist och Ari Lindholm båda med mångårig erfarenhet av skärande bearbetning. Tommy är en erkänd duktig fräsare och Ari är svarvexperten.

Tommy Dahlqvist och Ari Lindholm firar att deras verkstadsföretag fyller 10 år. Men tillsammans har man mer än 75 års erfarenhet av skärande bearbetning. Och med mina 30 års erfarenhet av tidningsvärlden i verkstadsbranschen har jag träffat dessa två herrar i flera olika sammanhang. Nu var det länge sedan vi sågs och det var dags att göra ett hembesök och ta temperaturen på verksamheten idag och samtidigt få höra vad Ari och Tommy har för framtidsplaner.

Jag tar mig till Bergsjödalen norr om Göteborg och här på adressen 54 A har man funnits i över fyra år. Det finns plats för en expansion och företagets maskinpark består idag av tre verktygsmaskiner från HAAS och en Hyundai/Kia.

Vi befinner oss mitt i en pandemis andra våg och det betyder att vi spritar oss och håller ett säkert avstånd under vårt möte. Samtalsämnen som det kommer att handla är en stegrande optimism igen, pressade priser, maskininvesteringar, den stora kunskapsbrist som finns idag generellt ute i industrin och hur man ska kunna hitta nya medarbetare till sin verkstad, för expandera vill både Tommy och Ari.

Och under hela vårt möte ligger fotbollssnacket på ytan med en uppfriskande munhuggning om vilket lag som är bäst i stan, Grönsvart eller Blåvitt.

Svaret rent objektivt är att inget av lagen längre är bäst i stan och vi byter land och liga och pratar istället om hur bra Liverpool är, för där är vi alla tre eniga, de är bäst.

Det är två fotbollstokiga yrkesmän som båda är utrustade med ”magiska krafter” och vad menar jag med det, jo Ari och Tommy har gått den riktigt långa vägen och skaffat sig stor erfarenhet i den skärande bearbetningens alla labyrinter och kunskapsämnen som materialkännedom, ritningsläsning, vad händer när skärstålet/verktyget träffar materialet – värme – kyla, hur skall man programmera, bearbetningssätt och inte att förglömma fastspänningens alla gåtor, listan kan göras hur lång som helst.

Och allt skall gå på snabbast möjliga tid, för i dagens industriklimat har alla bråttom. Och man vill betala så lite som möjligt.

Ständiga problemlösningar

– Vi ser problemen för verkstadsindustrin framför oss, utifrån vårt perspektiv men vi ser också lösningar. Problemet idag är att när jag var 25 år så var konstruktörerna 58 år, idag när jag är 58 år så är konstruktörerna 25 år. Vad menar jag med det, jo att kunskapen inom skärande bearbetningen och materialkunskaperna har flyttat generellt från den unga konstruktören till oss lite äldre ute på verkstaden. Det är ett problem och vi möter detta varje vecka. Men vi har som sagt lösningen och hjälper till.

– Vi har ”utbildat” många konstruktörer genom åren och nu när design och frekventa ändringar i produkternas konstruktioner är allt mer frekvent, så hjälper vi givetvis gärna till. Men vi är en ”utdöende art” jag och Tommy, så vad händer när vi går i pension, säger Ari.

– En generationsväxling blir svår i vårt fall, vi har döttrar både jag och Tommy men som tyvärr inte är intresserade av verkstadsjobb. Vi vet att de skulle klara av detta galant genom att arbeta tillsammans med oss några år men tyvärr…

Så vi behöver hitta en eller flera medarbetare för att utveckla företaget vidare, unga och med ett stort intresse för teknik men problemet är att samhället idag handlar om andra saker än att ta jobb i tillverkningsindustrins olika kedjor.

Som sagt vi har samma problem som många i vår bransch. Men vårt problem är lite mer komplext då vi är ett litet företag, så vi har inte de finansiella musklerna för att lära upp någon. Viljan finns men ekonomiskt så går det inte ihop, tänker Tommy.

Så industrin skriker efter maskinoperatörer och produktionstekniker, det gäller även små verkstäder som behöver utvecklas.

– Vi vill mycket och vi vill mer men då behöver vi få tag på ”rätt” person. I vår verksamhet är inte den ena dagen lik den andra. Man blir aldrig fullärd och vi stöter på problem som gör att vi behöver tänka till både en och två gånger. Här kan man verkligen säga att det krävs mer tanke än vinkelslip i vår verksamhet för att få fram de detaljer som våra kunder önskar.

Om ni ändå skulle skriva en platsannons hur skulle den formuleras för att passa er verksamhet, frågar vi Ari och Tommy?
20 år med 40 års erfarenhet
Självgående maskinoperatör med eget driv, kunnig i material, programmering och våga ta ansvar. Stresstålig, social kompetens, ifrågasätta bearbetningsätten genom ständiga förbättringar i körsätt, uppspänning och beredd att jobba minst 40 timmar i veckan.

– Så skulle man vilja skriva men det är så klart en omöjlighet om inte annat så rubriken. Men så ser det ut idag. Återväxten är som den är men man kan hoppas att verkstadstutbildningarna återigen blir attraktiva, menar Ari och jag kan tillägga;

– Man ser tecken på att antalet elever på verkstadstekniska utbildningar ökar igen så det finns tecken på förbättringar för tillverkningsindustrin.

Som jag kan läsa ovan så behöver ni en person med övernaturliga krafter och som vill lägga mycket tid på sitt arbete, så därför rekommenderar jag er en industrirobot- aldrig ledig, alltid redo.

– Nej, skämt åsido men det funkar inte hos oss för vi jobbar med prototyp och småserier, svarar både Ari och Tommy.

– Vi tycker verkligen att Tidningen Maskinoperatören är den bästa tidningen i branschen och vi undrar om vi kan få två tidningar i fortsättningen, frågar Ari.

– Ja det får ni gärna men ni är bara två, kan ni inte dela, frågar jag.

– Jo, men nu är det så här att din tidning är världens bästa paketeringspapper, skrattar Ari och Tommy.

– Ok, det fixar jag. 

Boken ”Perfektionisterna” har sin rätta plats i hyllan på ARDATO CNC-Teknik AB.
– Det är ett av våra viktigaste ledord på firman. Skall man göra något så kan man väl passa på att göra det perfekt, säger Ari Lindholm.

Detaljer och komponenter

Tommy Dahlqvist med en detalj som går i större serie på verkstaden.

– Så idag kan man säga att vi arbetar alltmer med produktutveckling där våra kunder ofta befinner sig i ständiga utvecklingsprojekt. Det kan i vissa fall vara ändringar i design, form och material flera gånger på allt kortare tid, säger Ari och berättar att man numera tillverkar komponenter till allt från gynekologstolar till racingdelar. Vad som nu ligger ute i produktion är främst detaljer till kunder som tillverkar olika produkter för röntgen, mikrovågor/strålning/IR och inom Offshore och Medical samt för lyftanordningar. Vakuumverktyg tar också en stor del av tillverkningskapaciteten. 

– Här är vi vassa och vi blandar passionen för teknik med tålamod. Här kommer våra 75 års erfarenheter till pass men fullärd blir man aldrig och 10 000 timmarsklubben har både Ari och jag varit ”medlemmar” i sedan lång tid tillbaka.

HAAS dominerar maskinparken

– Vi har ingen produktion i stora serier utan arbetar i små serier eller gör prototyper. Det leder till att HAAS passar vår produktion, då man har en bra prisbild när det gäller att köpa standardmaskiner och bygga på med endast de optioner man verkligen behöver för vi optimerar sällan, då vi har få bits tillverkning ofta med en blandning av hantverk/manuell och styrd tillverkning.

– Många mindre verkstäder behöver inte alltid all utrustning och alla optioner som man kan köpa till, utan här kan man köpa till efter behov det man vill från HAAS, förklarar Ari som jobbat i flera olika maskinfabrikat och vet vad han pratar om.

Ari säger att man givetvis kan köpa till olika optioner från andra fabrikat på marknaden också. Nu har man valt ett fabrikat och på andra verkstäder väljer man det som passar den verksamheten bäst.

Verktygsmaskinerna på plats är;

Två stycken VF-2 SS i produktion en 3-axlig och en 4 axlig och med ett arbetsområde på 762 x 406 x 508 mm. 24 verktygsplatser och 12 000 varv/min respektive 15 000 varv/min.

Senaste investeringen är Haas VF-6 SS, arbetsområdet är 1626 x 813 x 762 mm. 24 verktygsplatser, 15 000 varv/min och 4:e axel.

3-axlig svarv Hyundai/Kia 100 M med drivna verktyg. Spindelvarvtal 5 000 varv/min.

Vi avslutar med att konstatera att det känns bra som tidningsmakare att besöka de små grovjobbarna som ”brinner” för sitt jobb. Allt företagande handlar om att människan är central.

– Nu finns en lite större fleraxlig svarv på önskelistan, innan jag går i pension. Och då skall vi skapa färdiga produkter på ett annat sätt, det lovar jag, säger Ari Lindholm. Sista meningarna i artikeln handlar om en produkt som Ari och Tommy börjat tillverka, konstantflödesventiler för leveranser sker idag till kunder i Sverige och en allt större marknad öppnar sig inom EU, punkt.

Senaste maskininvesteringen. HAAS VF 6SS för större detaljer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here