Den globala koncernen Atlas Copco är världsledande inom kompressorteknik, industriteknik, byggteknik, samt gruv- och bergbrytningsteknik. I Kalmar finns Divisionen Atlas Copco Construction Tools som har ansvaret för utveckling och produktion av riggmonterade hydraulspett samt handhållna motordrivna spett och borrmaskiner. I produktionsenheten pågår en ständig produktutveckling där 35 av 140 anställda arbetar med Design & Development som designar och utvecklar produkter åt alla Divisionens fabriker.

Kundens behov är viktigast av allt, därför är det viktigt med Teamwork mellan tillverkare och kund så att man får med alla parametrar när man tar fram Avancerade verktyg, säger Kim
Kundens behov är viktigast av allt, därför är det viktigt med Teamwork mellan tillverkare och kund så att man får med alla parametrar när man tar fram Avancerade verktyg, säger Kim

– På avdelningen finns produktionstekniker och produktionsingenjörer som arbetar med att föra in nya produkter
i produktionen, men också med helt nya koncept och investeringar. Produktionsteknikern blir oftast inblandad för att lösa olika uppgifter och föra in ny teknik. Det finns alltid ett bättre sätt eller som det står i vårt material ”There is always a better way”, säger Hans Frost, produktionsutvecklingschef vid Atlas Copco Construction Tools i Kalmar.

Denis Omeragic är en av tre produktionstekniker som ständigt försöker hitta nya lösningar. Redan i slutet av 2012 började han undersöka om det gick att hitta en mer effektiv pipborr som används vid tillverkningen av hydrauliska hammare. Han kontaktade Kim Sansoni, som är säljledare på GJS Verktyg, och som har samarbetat en längre tid med Atlas Copco Construction Tools vad gäller verktygsförbättringar.

– Vi förklarade att vi behövde en pipborr som var 620 millimeter lång, till våra längsta hammarhuvuden, och som samtidigt kan borra långt och rakt, men framförallt snabbare än den pipborr vi använde då, förklarar Denis Omeragic.

När Kim Sansoni fick frågan vad de kunde göra för att öka matningen från 80 millimeter per minut på den gamla pipborren kontaktade han omgående teknikern Jürgen Bek från TBT, som är experter på långhålsborrning.

Denis och Harald diskuterar ett av dom verktygen som Avantec har varit med att ta fram.
Denis och Harald diskuterar ett av dom verktygen som Avantec har varit med att ta fram.
Kim och Denis inspekterar den Solida HM pipborren som används till Hammarkropparna.
Kim och Denis inspekterar den Solida HM pipborren som används till Hammarkropparna.

– Jag ville att Jürgen skulle titta på hela applikationen. Det handlar trots allt om en HM-borr på över 60xD. Verktyget har en diameter på tio millimeter med en total längd på hela 620 millimeter. Några veckor senare stod vi vid maskinerna med ett testverktyg som startade med en matning på 400 millimeter per minut. Idag har Denis optimerat verktygen ytterligare till 450 millimeter per minut och det är ett otroligt bra resultat för ett pipborr, säger Kim Sansoni.

Produktionsutvecklingschef Hans Frost visar stolt upp världsledande produkter från Kalmar.
Produktionsutvecklingschef Hans Frost visar stolt upp världsledande produkter från Kalmar.

– Det är en jäkla skillnad. Tittar du på våra hammarkroppar är det många hål som ska borras. Sammanlagt är det två till fyra meter som ska borras per huvud, vilket innebär en stor tidbesparing. Jag klockade tillverkningen av två hammarkroppar som tog 39 minuter med den gamla borren. Med den nya tog det nio minuter, och med en årsvolym på cirka 10 000 detaljer blir det en avsevärd besparing, säger Denis Omeragic.

Genom att optimera sin process kan Atlas Copco Construction Tools få ut mer volym från samma maskiner och samma bemanning, och på så sätt säkra produktion i Sverige.

– Samarbetet med våra leverantörer är avgörande. För att kunna utveckla produktionen krävs en tät relation och Denis letade länge efter det bästa alternativet, förklarar Hans Frost.

P1010403Samarbetet med pipborren har lett till fler samarbeten med Kim Sansoni och GJS Verktyg. Bland annat fanns ett fasfräsverktyg med ritningskrav från marknaden som Atlas Copco Construction Tools var tvungna att lösa. Kim Sansoni kallade Harald Kimmerle från Avantec, som är experter på vändskärsverktyg, till anläggningen i Kalmar för att tillsammans med Atlas Copco Construction Tools diskutera fram en lösning.

– Kontentan blev att vi fick en fasfräs med fyra gånger längre livslängd, och snabbare process. Vi fick en funktionsgaranti och marknaden är nöjd med resultatet, berättar Denis Omeragic.

– Avantec tillverkar 60 procent kundanpassade lösningar och 40 procent standard fräsar. Deras kompetens och snabba tillgänglighet är en styrka. Vi har gjort flera lyckade projekt runt om i Sverige, men just verktygen på Atlas

Den nya Zollermaskinen är användarvänlig och enkel att förstå säger Denis
Den nya Zollermaskinen är användarvänlig och enkel att förstå säger Denis

Copco är jag riktigt stolt över, förklarar Kim Sansoni.

Under alla samtal med GJS Verktyg framkom dessutom att Atlas Copco Construction Tools hade behov av en induktionskrymputrustning. Under sina studiebesök i Tyskland hade Denis Omeragic upptäckt att de flesta industrier arbetade med Haimer Powerclamp Comfort NG. Han önskade en liknande lösning i Kalmar som är i behov av en utrustning med oerhört hög noggrannhet på tusendelar.

– Jag rekommenderade Atlas Copco att gå in på krymptekniken eftersom man kan bygga långa slimmade verktyg med oöverträffad spännkraft och rundgångsnoggrannhet, säger Kim Sansoni.

Samarbetet slutade inte där. Atlas Copco Construction Tools passade även på att investera i en ny förinställningsapparat, en Zoller Venturion 450. Maskinen kan scanna av verktyg och skapa cad-filer i exempelvis DXF för att simulera

Atlas Copco har ofta behov av långa slimmade verktyg och då är krymp ett oslagbart system.
Atlas Copco har ofta behov av långa slimmade verktyg och då är krymp ett oslagbart system.

CNC-programmen i CAM-programmet med verktygens verkliga kontur.

– Alla verktyg som vi sätter in i våra fleroperationsmaskiner scannas för att få exakt mätning. Den Zoller som vi hade tidigare var 20 år gammal och det var dags att byta. Den nya maskinen är top of the line, säger Denis Omeragic.

För Atlas Copco Construction Tools i Kalmar var 2015 ett av företagets bästa år på flera år, och en del av de förbättringar som har genomförts i produktionen har en del av framgången. Under året tillverkades drygt 10 000 hydrauliska hammare och cirka 4 500 handhållna motordrivna spett per år.

– Det var ett bra år där vi lyckades genomföra de besparingar och förbättringar som vi hade räknat med. 2016 har börjat bra, men det svänger fort i den här branschen. Vi kan bara hoppas att det håller
i sig, säger Hans Frost.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here