Merx produktionslokaler i Norrköping står två nya svarvar med modellbeteckning PUMA TT1800SY från maskintillverkaren Doosan, som köptes under 2015 via svenska återförsäljaren Duroc Machine Tool. Maskinerna är utrustade med robotautomation från Marab.

– En ny och fräsch automatiserad maskinpark gör oss så konkurrenskraftiga att det är möjligt att ta hem jobb från andra länder till Norrköping. Det är en stor investering i början, men genom att flytta delar av den befintliga produktionen till de nya maskinerna kan vi hålla en hög beläggning och samtidigt öka kvalitén på våra produkter, säger Thomas Smedberg, delägare och marknadsansvarig på Merx.

DSC_2151
De nya maskinerna PUMA TT1800SY, från maskintillverkaren Doosan, har givit Merx större möjlighet till global konkurrens.
DSC_2161
En av många detaljer som Merx tillverkar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var Thomas och Hans Hammargren som startade Merx 1989. Med en grund som flygmekaniker har de goda vännerna lärt sig yrket genom ”learning by doing”, vilket gör att de har erhållit en gedigen kunskap om maskiner och tillverkningsprocesser. Företaget kom snabbt in som leverantör till fordonsbranschen, vilket automatiskt medförde en hög kvalitetsnivå på all tillverkning.

– Även om vi nuförtiden är så stora att vi gör alla möjliga jobb hänger det där med kvalitén kvar. Vi är så vana att leva under hårda krav att vi många gånger levererar detaljer som har en bättre tolerans och högre kvalité än vad kunden egentligen efterfrågar.

Idag är Merx en högteknologisk industri och en ledande aktör inom skärande bearbetning. Hans och Thomas har olika ansvarsområden. Hans är vd och Thomas arbetar på marknadssidan med . Hans är vd medan Thomas är på marknadssidan med kundansvar, förfrågningar, produktionsberedningar och affärsförslag

– Vi räknar ständigt på tider och kvalité. Köper vi den maskinen kan vi ta hem det där jobbet och flytta ett annat jobb till den nya maskinen. Det gäller att hela tiden ställa allt i paritet mot varandra och vi har en kontinuerlig dialog på företaget vad gäller nya investeringar och jobb.

Merx har haft ett tätt samarbete med Duroc Machine Tool och säljaren Christer Gräf, vilket har resulterat i tre maskiner från maskin-tillverkaren Doosan.
Merx har haft ett tätt samarbete med Duroc Machine Tool och
säljaren Christer Gräf, vilket har resulterat i tre maskiner från maskin-tillverkaren Doosan.

Det är också Thomas ansvar att hålla kunderna nöjda, vilket är en viktig uppgift eftersom kraven blir mer och mer uppskruvade. Flera kunder mäter leveransprecision, kvalitetsprecision och hur snabbt Merx skickar ordererkännande.

– Varje månad sammanställer jag hur vi ligger i förhållande till målvärden som kunden har för att säkerställa att vi är en mycket bra leverantör som håller vad vi lovar. Vi vill ha koll på hela processen för att snabbt kunna sätta in åtgärder och leverera det kunden förväntar sig. Sen är det viktigt att jobba nära nya och gamla kunder med dialog och regelbundna besök.

De flesta kunder finns i Sverige, men verkar globalt. Många av dem exporterar maskiner eller produkter som Merx levererar komponenter till.

– 80 procent av vår tillverkning är fåstycktillverkning på ett till 100 detaljer. Vår volymtillverkning finns främst inom fordonsbranschen. Med en blandad tillverkning kan vi hålla igång våra nya maskiner och samtidigt vara så flexibla att vi hela tiden kan plocka in nya jobb utan att riskera vår leveransprecision.

Merx har bestyckat maskinen med utrustning som gör dem konkurrenskraftiga.
Merx har bestyckat maskinen med utrustning som gör dem konkurrenskraftiga.

Förutom fordonsbranschen gör Merx komponenter till medicinbranschen, laserritare, industrimaskiner, pizzaugnar, bakmaskiner, turbiner och värmeväxlare. Komponenterna tillverkas
i allt från rostfria metaller och plaster till hårda superalloys och udda material. Merx jobbar i stort sett med allt utom trä.

– Företaget har aldrig nischat sig till någon speciell bransch. Vi är väldigt duktiga på avancerade detaljer och det är inte många i Sverige som arbetar med så avancerade detaljer som vi gör.

Ända sedan de installerade sina nya PUMA TT1800SY har beläggningen på maskinerna varit god. PUMA TT1800SY är en svarv med dubbla BMT-revolvrar med Y-axel på den övre revolvern. Båda revolvrarna är utrustade med drivna verktyg.

– Den har huvudspindel och motspindel i samma storlek med åtta tum chuckar som standard och spindelgenomgång på 65 millimeter. En snabbtransport upp till 40 meter/minut gör denna svarv till en ypperlig produktionscell med robotladdning, förklarar Christer Gräf, säljare på Duroc Machine Tool.

I slutet av 2015 investerade Merx även i en Doosan LYNX 220LSYA som är en kompakt sextumssvarv med subspindel och Y-Axel till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Svarven finns även i åttatums utförande med 65 millimeter spindelgenomgång. Genom att automatisera maskinerna med plockrobot från Marab kan Merx närma sig det pris som en produktion i Asien erbjuder 2016. Thomas trycker gärna på de mervärden som gör att kunderna väljer Merx istället för något billigare alternativ utomlands.

Företaget kan erbjuda 5-axlig bearbetning, höghastighetsfräsning, automatisering, prototyptillverkning, fåstycktillverkning och serietillverkning.
Företaget kan erbjuda 5-axlig bearbetning, höghastighetsfräsning, automatisering, prototyptillverkning, fåstycktillverkning och serietillverkning.

– Det är mycket enklare att prata med oss. Det krävs också en annan logistik för att klara av akuta situationer eftersom det tar längre tid att få hem detaljer från Asien, säger Thomas som med jämna mellanrum påminner kunderna om Merx mervärden.

I samband med sin satsning på robotautomation i Sverige valde företaget att satsa mer på sin svenska verksamhet där det händer och kommer hända mycket den närmaste framtiden.

– Vi funderar just nu på att köpa en svarv för mindre artiklar, samt även en vakuumugn. Istället för att skicka detaljer till härdning är det på sikt mer lönsamt att investera i en egen ugn.

Merx kurva pekar uppåt. 2014 hade företaget en omsättning på 69 miljoner kronor. Förra året sattes en försiktig prognos på en miljon kronor i ökning, men bokslutet blev 83,2 miljoner kronor i omsättning. I år är prognosen 88 miljoner kronor.

– Vår stora fördel är att vi har korta beslutsvägar och inte är rädda för att satsa. Vi är inne i en positiv trend med bra orderingång och flera investeringar som gör att vi till och med får krympa på kontoret för att få plats med ökad produktion, säger Thomas Smedberg.

För att fortsätta investeringstakten tittar företaget nu på en flytt till större lokaler. Om det blir en äldre fastighet eller nybyggnation med helt anpassade lokaler vet de inte i dagsläget.

 

 

DSC_2113
Robotautomationen från Marab är anpassad efter Merx behov.
DSC_2127
Med hjälp av robotautomation kan Merx nå en högre effektivitet och konkurrera med låglöneländer. Målet för 2016 är att nå en produktionskapacitet på 100 000 timmar och en omsättning på 88 miljoner kronor.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here