Svensk industri har behov av ett väl fungerande nätverk av framåtlutande underleverantörer. Under många år har branschen fångat upp signaler och trendbrott från tillverkningsindustrins inköpsavdelningar i stort där man pga. bristande försörjningskedjor, kvalitetsbrister och dyra transporter flyttar hem produktion till Sverige. Att landet nu också accelererar i och transformeras av en ytterst osäker värld så handlar det med ett stort fokus på att bygga upp en försvarsindustri, så betyder det att många mekaniska verkstäder ser om sina hus och tar olika teknikkliv för att möta sina kunders krav. Vidare ökar behovet av mer produktionskapacitet, då vi befinner oss i en startfas inom elektrifiering av framför allt fordonsindustrin.

Tidningens redaktör har vid flera tillfällen hälsat på hos Boggs Automation i Mora och detta besök grundar sig i att Martin Bogg tog kontakt och ville gärna träffas för att berätta för Maskinoperatörens läsare, hur han nu bygger och navigerar sitt verkstadsföretags verksamhet vidare mot en intressant och spännande framtid. Och det handlar om både mjuka och hårda värden.

Med en inbjudande hemsida visar företaget upp sina bästa sidor och här kan man få ett första intryck som är så gott som något. Men en pratstund IRL med Martin över en kopp kaffe, är förstås det smartaste sättet att belysa var hans verksamhet och viktiga medarbetare står idag och vart de är på väg.

– Vi har sedan starten 2003 inriktat oss på legosvarvning för att skapa en konkurrenskraftig industri. Nu ökar vi vår ambition inom CNC-svarvning och bygger vidare inom det området. Våra resurser är att med ett totalt ansvar för detaljen med avseende på eventuella tilläggskrav som slipning, polering, värmebehandling och som vi skall redovisa längre fram i artikeln – kvalitetssäkring – nyanställd kvalitetsansvarig – ny mätmaskin och ny tvätt – för att klara morgondagens kundkrav som nu är på en helt annan nivå än tidigare.

Vårt samtal kommer snabbt in på den analys och strategi som Martin tillsammans med en extern styrelse målade upp vid ett möte om framtiden där Martin via en form av ”företagsspel” fick sätta upp sina mål och drömmar om hur Boggs ska se ut i framtiden med visionen Målbild 2028.

– Det är dags att ta nästa steg i vår önskan att bli norra Sveriges bästa automatsvarvindustri. Höga mål vilket också skall spegla vårt arbetssätt och vi skall upplevas som moderna, innovativa och miljömedvetna, säger Martin Bogg.

– Målbild 2028 handlar också om att vi skall nå 80 miljoner i omsättning med en god vinstmarginal. Vilket betyder hårt arbete med betydande planering och analysarbete i kombination med resursförstärkningar både inom mjuka som hårda värden. Våra 22 anställda skall bli flera och med bra hjälp av politikerna här i Mora som lyssnat på oss i industrin har vi nu ett aktivt teknikprogram med CNC- inriktning på gymnasienivå och en yrkeshögskola med utbildning inom robot och CNC-teknik, säger Martin och fortsätter;

– Det gör att vi sedan en tid tillbaka erbjuder studenterna praktikplatser som vi sedan omvandlat till fasta jobb för tre personer. Vi har idag en person som går tre dagar på skolan och två dagar i veckan på vår verkstad.

– Vi sätter spaden i jorden för en utbyggnad under 2025 som skall ge oss ett skepp till med 900 kvm produktionsyta. Bygget skall vara klart 2026 och ge oss större resurser och kapacitet och ett tydligt flöde.

Vi ser att det väcker positiva känslor hos Martin som under många år kämpat med att vara ung och driva ett verkstadsföretag som inte alltid varit så lätt.

– Jag är 35 år och ägare till Boggs, utbildade mig som 20-åring till produktionstekniker. Idag har jag lärt mig att man måste delegera och anställa människor med unika egenskaper. Vi har sedan några år en ny produktionschef i Peter Skoglund som har massor av erfarenhet och i juni så kommer vår nya kvalitetsansvarig som gör att jag kan fokusera på försäljning och utveckling av företaget, säger en nöjd Martin Bogg.

Vi går tillsammans ut i produktionslokalerna och ser att man har förändrat och möblerat om i maskinparken. Nu står maskinerna på rad och med gott om plats runt omkring.

– Vi har gjort en total förändring i produktionen och fått till en mycket bra layout. Innan såg det ut som du vet lite som den klassiska mekaniska verkstaden – huller om buller, skrattar Martin. Så med detta i grunden och en utbyggnad så småningom så är vi redo att ta nästa steg i företagets utveckling och arbeta mot vår Målbild 2028.

– Och går detta med vår satsning riktigt bra, så finns det förutsättningar efter 2028 att växa kanske genom ett förvärv, drömmer Martin.

Boggs Automation prioriterar också hållbarhet och man har en hög målsättning i sitt miljöarbete.

– Den gröna omställningen inom metallbranschen pågår nu. Vi behöver öppna flera fönster och ifrågasätta det vi gör i vår vardag. Boggs ska vara en spelare som ständigt arbeta med miljöfrågor och energiförbrukningen på ett aktivt och prioriterat sätt, för det kommer våra kunder att kräva inom en snar framtid om så inte redan idag. Miljö- och energiledning och återvinning av hårdmetall. Driva fram förändrade och mer miljövänliga transportsätt, minska energiförbrukningen i vår fabrik, ompröva produktionsmetoder i stort och smått och som en av de främsta i vår bransch säkerställa och skapa en hållbar framtid, säger Martin Bogg.

Anders Kock och Peter Skoglund.
Anders Kock och Peter Skoglund.

Vi fortsätter vårt resonemang genom att också blanda in produktionschef Peter Skoglund och Anders Kock som är försäljningschef på Colly Verkstadsteknik.

– Colly är en av våra två största verktygsleverantörer. Ett samarbete som går långt tillbaka i tiden. Anders Kock och hans medarbetare på Colly är duktiga och Anders är ofta här och hälsar på och ser till att verktygen fungerar i svarvarna. Ibland testar vi olika verktygsval och nyheter som kommer ut på marknaden, vad jag hör, så är det nya beläggningar på gång under våren, säger Peter Skoglund.

– Idag är processoptimering med snabbare bearbetningstid och verktygslivslängd för skärande verktyg ett nyckelord för de flesta produktionsföretag när det gäller ökad lönsamhet. Intelligenta skärstrategier kan erbjuda lösningar men bara om rätt verktyg och applikation används, och här hjälper vi till, säger Anders Kock.

Man lever alla i en föränderlig värld och därför måste kunskapsföretagen inom tillverkningsindustrin se till att ha en fortsatt stark utveckling av sin produktivitet.

– Allt fler krafter i samhället ställer krav på hållbara produkter. Samtidig ställs också krav på en hållbar produktion i olika tillverkningsprocesser. Att tillverka våra verktygslösningar på ett så effektivt sätt, där vi minskar vår påverkan på miljön är något som vi inom Colly satsar stora resurser på, säger Anders Kock.

Visionen för framtiden, när det handlar om ett alltmer aktuellt ämne – grön produktion, resursanvändning och totalt CO2-avtryck.

– Vi deltar med hög aktivitet, lägger stora resurser och har hög prioritet i området hållbarhet i produktionen, eftersom vi vet hur angeläget det är för industrin att ta itu med hållbarhetsfrågan.

– Lösning för våra kunder är att erbjuda digital spårbarhet genom hela leverantörskedjan – steg för steg. På så vis ges verktygsköparna möjligheten att fatta faktabaserade beslut som är avgörande för den pågående klimatomställningen, säger Anders Kock och Martin Bogg håller med.

Anders Kock och maskinoperatör Jonas Andersson.
Anders Kock och maskinoperatör Jonas Andersson.

Avslutningsvis tar vi upp omslipning av verktyg som är ett viktigt incitament när det handlar om ”många bäckar små” i en verkstads minskade avtryck på miljön.

– Här utnyttjar vi Colly Slipservice fullt ut och det innebär att samtliga borr, borrkronor och försänkare går till verkstaden i Huddinge för omslipning, säger produktionschef Peter Skoglund

– Medarbetarna på Boggs är lite av miljöhjältar, då vi under en lång tid, så länge jag kan komma ihåg haft verkstadsföretaget som kunder och vi har ett mycket gott samarbete. Förutom att vi ska leverera omslipade verktyg som fungerar precis lika bra som nya, tillverkar vi också nya standardverktyg och en hel del specialverktyg till Boggs på Colly Slipservice och vi hjälper även till med att välja rätt beläggning osv.

Och Anders avslutar, apropå hållbar och grön produktion; – Verktygens livslängd är centralt för minskad miljöpåverkan.

-Vi gör mätningar i koordinatmätmaskin Mitutoyo Crysta Apex, säger mättekniker Dennis Eriksson.
-Vi gör mätningar i koordinatmätmaskin Mitutoyo Crysta Apex, säger mättekniker Dennis Eriksson.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here