Ulf Lundborg, Fredrik Andersson, Lars Lundborg alla Grimmereds verkstad och Jonas Ackeborn Edströms Maskin. Detta foto finns även på framsidan av denna utgåva.

Grimmereds Verkstads AB är ett familjeföretag med 15 anställda. Företaget startades 1946 och har legat på nuvarande plats i Västra Frölunda sedan 1952. Legotillverkning och service inom plåt och svets är arbetsområden. Specialiteter är allt från stora stålkonstruktioner till mindre och snabba uppdrag.

– Vi har alltid arbetat och klarat oss med manuella maskiner när det gäller den skärande bearbetningen. Avancerade bearbetningar har vi lagt ut externt. Men många nya jobb driver på för allt avancerade jobb och det kräver allt mer att man har styrda maskiner i eget hus. Fler fördelar är kortare ledtider, en bättre prisbild för kunderna och kontroll över hela processen, säger Fredrik Andersson som arbetar som verkstadschef.

Många små traditionella verkstäder har starka skäl att nu se över sina maskinparker och analysera vad kundernas krav är inför framtiden. Manuell maskinpark i all ära, fungerar idag mer som ett komplement men idag krävs nya maskiner för att klara de allt mer avancerade detaljer som kunderna efterfrågar. Grimmereds Verkstad har sedan lång tid tillbaka satsat på att ha svetsmaskiner och utrustning av högsta kvalitet.

– Här ligger vi långt framme men som sagt vår maskinpark inom den skärande bearbetningen har varit eftersatt när det gäller den senaste tekniken.

– Vi hade funderat länge på att investera i en CNC-styrd fräsmaskin. I och med att vi rekryterade en maskinoperatör så behövde vi agera. Han hade kört HAAS maskiner och rekommenderade att vi tog en titt på fabrikatet.

Nu tar de styrda maskinerna
över på verkstadsgolvet

I början av 2019 investerades i en Haas VF 4.
– Det är det bästa som vi har gjort på många år, detta blev en nystart för oss, säger Fredrik Andersson och tillägger att den snabbt blev fullbelagd. Behovet växte och snabbt blev det aktuellt att investera i ytterligare en maskin från HAAS, en ny CNC-svarv ST35 med Y-axel. Vi fick direkt förfrågningar från nya kunder, säger produktionsansvarige Lars Lundborg.

Samarbetet med Edströms Maskin fungerade utmärkt och när det sedan nästan blev ”proppen ur” och det var dags att köpa maskin igen så var det fler maskinleverantörer som fick vara med och ge offert. Men återigen var det Edströms Maskin och HAAS som gick segrande ur striden.

– Vi har ingen produktion i stora serier utan arbetar i små serier eller gör prototyper, säger Fredrik Andersson.

Det leder till att HAAS passar utmärkt och har en bra prisbild då det gäller att köpa standardmaskiner och bygga på med endast de optioner man verkligen behöver.

– Många verkstäder behöver inte all utrustning och optioner som man kan köpa till efter behov. Här är Grimmereds Verkstad ett utmärkt exempel på att man kan nöja sig med det fundamentala för att sedan köpa till vissa optioner efter att man haft maskinen ett tag och ser vad egentligen man behöver ha för att klara av sina order, säger Jonas Ackeborn regionsäljare på distriktet.

Duktig praktikant Emil Mellbin vid HAAS VF 4
Duktig praktikant Emil Mellbin vid HAAS VF 4
Maskinoperatör Stefan Eriksson vid den nya svarven HAAS ST35 Y
Maskinoperatör Stefan Eriksson vid den nya svarven HAAS ST35 Y

– HAAS är kända för att leverera rätt maskin till rätt jobb och vi ser allt oftare att många företag blir ”HAAS-verkstäder” där fabrikatet är dominerande. Börjar man köpa HAAS så är det vanligt att man fortsätter.

– Här när vi pratar om vad som är populärt med maskinerna så har man ett mycket intressant och användarvänligt styrsystem som är FANUC baserat men som ger operatören en enkel och okomplicerad programmering och styrning, förklarar Jonas Ackeborn.

– Här har vi verkligen fått uppleva lyckade maskininvesteringar med en mycket bra support och serviceorganisation bakom. Med Edströms långa samarbete med HAAS har man byggt upp en gedigen kunskap och kompetens som hjälper till när vi har frågor och behöver extra utbildning, dessutom tar inte maskinerna stor plats och det var viktigt då vi är trångbodda i verkstaden, säger Fredrik Andersson.

– Att man sedan hade lagermaskiner till hands vilket gav snabba leveranser var mycket viktigt speciellt när det gäller den sista investeringen i fräsmaskinen HAAS VF-2SS.

Tekniskt fokus på de tre nya verktygsmaskinerna från HAAS

Vi ber Jonas Ackeborn om tekniska fakta

  • HAAS VF 4, X 1270 mm Y 508 mm Z 635 mm
    Spindel 10k (standard 8.1k) 40-kona.
  • HAAS ST35 Y, X 324 mm Y 101 mm Z 584 mm Stångkapacitet 102 mm, BMT65.
  • HAAS VF-2SS, X 762 mm Y 406 mm Z 508 mm. 40-kona, Spindel 15 k (standard 12 k).

Tre maskininvesteringar på 18 månader känns lite som ”proppen ur” för Grimmereds Verkstads AB. Varför tror du att det blev detta scenario, frågar vi Jonas Ackeborn.

– Då de fått lägga ut mycket av den skärande delen som de inte löste med den manuella maskinparken så har man fått en bättre kontroll och ytterligare ett ben att stå på, man kan ta hela ordern, och det tror jag ger en mereffekt. Att man sedan väljer HAAS har många fördelar, dels att alla maskiner byggs på ett och samma ställe, Oxnard i Kalifornien, från gjutfundament till styrsystem. Man kan lätt plocka ihop en maskin på haascnc.com, för att se vad det finns för optioner och vad man är i behov av och få ett pris. – Styrsystemets funktioner och utseende genomsyrar alla maskiner, och det blir då en fördel när operatörerna utan problem kan byta maskin, det ser precis likadant ut. Man bygger i stora volymer, försöker få så mycket gemensamma komponenter som möjligt, och får på så sätt ner kostnaden på maskiner och reservdelar. Allt detta gynnar kunden, tillsammans med en väl fungerande serviceavdelning. Edströms Maskin har sedan starten sålt ca 3 500 verktygsmaskiner, avslutar Jonas Ackeborn.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here